U2 - The Joshua Tree (1987)

4,11 (2057)
2057 stemmen

Ierland
Label: Island

1. Where the Streets Have No Name (5:37)
  2. I Still Haven't Found What I'm Looking For (4:37)
  3. With or Without You (4:56)
  4. Bullet the Blue Sky (4:32)
  5. Running to Stand Still (4:18)
  6. Red Hill Mining Town (4:52)
  7. In God's Country (2:57)
  8. Trip Through Your Wires (3:32)
  9. One Tree Hill (5:23)
  10. Exit (4:13)
  11. Mothers of the Disappeared (5:14)
  12. Luminous Times (Hold on to Love) * (4:34)
  13. Walk to the Water * (4:49)
  14. Spanish Eyes * (3:16)
  15. Deep in the Heart * (4:31)
  16. Silver and Gold * (4:37)
  17. Sweetest Thing * (3:04)
  18. Race Against Time * (4:02)
  19. Where the Streets Have No Name * (4:50)
  20. Silver and Gold (Sun City) * (4:42)
  21. Beautiful Ghost / Introduction to Songs of Experience * (3:56)
  22. Wave of Sorrow (Birdland) * (4:06)
  23. Desert of Our Love * (4:58)
  24. Rise Up * (4:08)
  25. Drunk Chicken / America * (1:31)
avatar van Deren Bliksem
BTBS vind ik vooral live een erg goed nummer, op de plaat pakt hij mij minder.

avatar van Guinness1980
Bullet the blue sky is live ook beter dan op plaat

avatar van sierrra
Live is Bullet wel beter, maar als je de albumsversie maar hard genoeg draait is er niks mis mee. Geld overigens voor het hele album, goed hard afspelen, dan klinkt het allemaal fantastisch.

avatar van Running On Empty
Voor mij is deze plaat samen met The Unforgettable Fire bij uitstek de U2 plaat waar zeer subtiel wordt gemusiceerd met heel veel aandacht voor de details. Vanaf Achtung Baby (geen slechte plaat maar wel minder) zet de bombast in. In de periode die daarop volgt heeft U2 nog wel prima nummers gemaakt maar in een nogal losse samenhang met veel mindere nummers. De bombast is altijd flink aanwezig gebleven en de productie en kwaliteit van The Unforgettable Fire en The Joshua Tree is door de mannen nooit meer geëvenaard.

Overigens gaat dit in zekere zin ook op voor de concerten van U2. Tijdens de tournees tot en met Rattle & Hum stond de muziek altijd op de voorgrond. Ahoy 1984, Torhout 1985, De Kuip 1987 en Ahoy 1990 met BB King staan in mijn geheugen gegrift. Het showelement en de daarbij behorende overdaad (te beginnen met de Achtung Baby tournee) nam het daarna over.

Blijft met The Joshua Tree wel een magnifieke plaat over met zeer bijzonder artwork en met stuk voor stuk zeer sterke nummers die ik zelf reken tot een van de beste platen aller tijden en die zijn gang naar de CD speler regelmatig vindt.

avatar van Deren Bliksem
Ik vind Achtung Baby dan weer verreweg het beste wat U2 ooit te bieden heeft gehad. Zo zie je maar weer.

MindRuler
Deren Bliksem schreef:
Achtung Baby

Die heb ik zaterdag eindelijk in huis gehaald, jongens wat een plaat!

avatar van Running On Empty
Deren Bliksem schreef:

Mooie plaat is het absoluut maar toch een beetje het begin van het verval voor mij

sierrra schreef:

With ot without you staat sowieso een stuk zachter op de cd in tegenstelling tot de overige nummers.
Tenminste op de originele uitgave, bij de remaster is dat verschil niet meer te horen.

avatar van OlivierL
Red Hill Mining Town blijft echt zo'n krachtig nummer, vraag me niet waarom maar het bekoort me echt wel

avatar van Saldek
Running On Empty schreef:

Zo'n gevoel heb ik er ook een beetje bij. Althans, waar U2 voor mijn gevoel echt hun weg lijken te hebben gevonden met TUF en TJT laten ze los, ergens, in hun zoektocht via R&H. Daarna Achtung, een fantastisch album die niet zozeer diepgravend en betekenisvol mooi is als TJT, maar zeker ook niet minder goed. Het is alleen anders.......ritmisch, beetje powergitaar, kortom.....meer een vétte plaat! Lekker! Dansbaar!
Het was zeker een verfrissing in hun ouvre, maar al hebben ze sindsdien echt leuke dingen gedaan, het imponerende en verwonderende aspect bleef uit......voor mij thans.

avatar van bikkel2
Running On Empty schreef:

Beide albums ontlopen elkaar in kwaliteit nauwelijks . Maar Joshua Tree heeft iets magisch , iets warms . Ik vind het echt een album die helemaal klopt . Na Achtung Baby wordt het inderdaad wel iets minder . Pop vind ik zelfs vrij matig .

Hendrik68
Inderdaad is het na Achtung Baby afgelopen al prijs ik hun durf op Pop wel, maar kwalitatief is het een stuk minder daar. Achtung Baby is inderdaad het begin van het verval, want die is namelijk zo uitzonderlijk goed dat het niet beter kan bijna. Ik ben dit album wel meer gaan waarderen de afgelopen tijd. Ik heb de albums tot en met Achtung Baby eens even langs gegaan de laatste tijd en de kritiek die ik had op dit album is er nog wel, maar in iets mindere mate. Vooral Where the streets have no name is me steeds beter gaan bevallen, maar I still haven't found what I'm looking for vind ik nog altijd bijzonder zwak. Voor de rest mis ik hier de frisheid van de albums ervoor, maar is het wel een prima album. Maar magisch? Nee, voor mij niet, de opvolger wel.

avatar van uffing
Gek genoeg vind ik hier - met uitzondering van de openingstrack - dat de nummers die geen hit zijn geweest het album omhoog tillen. En dan vooral Running to Stand Still en de laatste drie nummers.

avatar van Arrie
Grappig, ik ben exact dezelfde mening toegedaan. Ook ik vind de opener, Running to Stand Still en de laatste drie nummers duidelijk de beste nummers.

avatar van Guinness1980
With or without you is mijn favoriete U2 nummer. De andere hits op The Joshua Tree zijn ook goed maar de "normale" albumtracks vind ik beter.

avatar van The_CrY
Inderdaad, vanaf Bullet in the Blue Sky gaat het pas echt stuiven.

avatar van devel-hunt
With or without you vind ik het minste nummer van deze plaat. Veel te mak. Ik krijg er een beetje een Sting gevoel bij die 'Every breath you take' zingt. De andere nummers zijn zo goed dat ik de plaat wel met gemak een ****1/2 geef.

avatar van hallo!
Arrie schreef:

Ga je geen review schrijven bij dit album, Arrie?

Ik vond je reviews van de vorige platen altijd erg vermakelijk.

avatar van Arrie
Jawel, hallo! De review van The Joshua Tree komt nog. Ik heb echter ook nog andere dingen te doen, en ik schrijf ook nog weleens stukjes bij andere albums, dus daarom gaat het niet zo snel.

avatar van hallo!
Dan wacht ik daar met spanning op.

avatar van vielip
devel-hunt schreef:
Ik krijg er een beetje een Sting gevoel bij die 'Every breath you take' zingt.
En wat is daar mis mee dan??

avatar van Robbie Keane
With Or Without You Het beste nummer ooit geschreven door iemand die niet Gallagher van achter heet.

avatar van lennon
Robbie Keane schreef:

Bespeur ik hier een licht geval van tunnel visie?

avatar van Robbie Keane
Neu, ik vind het op een paar nummers van Oasis na het beste nummer ooit.

avatar van vielip
En ik maar denken dat je Rory bedoelde...dan had ik er nog enigszins begrip voor op kunnen brengen

avatar van Cannabooze
vielip schreef:

Inderdaad zeg ! Rory kan ik ook nog wel begrip voor opbrengen.

Maar Oasis....

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
Deze cd wedijvert samen met Achtung Baby om de titel beste U2-cd ooit.

The Joshua Tree is voor mij de afsluiter van het trio War- The unforgettable fire- The Joshua Tree. Het mystieke, warme geluid van TUF is verder uitgekristalliseerd en daarnaast ging U2 de kunst beheersen van het schrijven van hits. Hiervoor hadden ze natuurlijk ook al hits gehad, maar met de eerste 3 singles scoorden ze hit na hit en traden ze toe tot de eredivisie van de rockmuziek.

Deze 3 singles zijn onderhand grijs gedraaid, maar objectief beluisterd blijven het prima nummers. Where the streets have no name behoorde, met dat fantastische intro, lange tijd tot mijn favoriete nummer van dit album. I still haven't found what I'm looking for is een prima gospel-achtig nummer en With or without you was de perfecte lancering voor deze cd. Onderhuidse spanning en U2, zoals ze nog niet geklonken hadden.
De mooiste nummers staan echter na deze 3 welbekende openingstracks. Bullet the blue sky is live inderdaad beter, maar blijft toch ook op de plaat prima overeind en Running to stand still is de perfecte afsluiter van kant 1. Dit nummer is zeker 1 van de mooiste U2-ballads.
Kant 2 is van buitenaardse schoonheid. Ik ken weinig 2e kanten die zo goed zijn als de 2e helft van The Joshua Tree.
Red Hill Mining Town kent een fantastisch en ietwat betoverend intro, In God's Country is typisch U2, typisch The Edge in topvorm. De mondharmonica waarmee Trip your wires begint, gaat door merg en been en One tree hill heeft dan weer de mystieke sfeer die ook zo kenmerkend is voor TUF.
De laatste 2 nummers drijven ook vooral op sfeer, maar dan wel perfect uitgevoerd. Wat verder erg prettig is aan deze cd, is de productie. Die voelt erg fijn en wijds aan en daardoor klinkt The Joshua Tree zeker niet gedateerd. Na The Joshua Tree zou alles anders worden. Rattle and Hum was een zeer prima tussendoortje en met Achtung Baby vond de band zichzelf opnieuw uit, en hoe!
Na Achtung Baby bleef U2 voor mij nog wel interessant met Pop en Zooropa, maar na How to dismantle an atomic bomb ben ik afgehaakt. Heden ten dage is het ook erg in om U2 te bashen, maar wie oa. naar deze cd luistert hoort een uiterst gedreven, emotionele en zeer oprechte band die de wereld wilde gaan bestormen. Dat is ze gelukt en de rest is geschiedenis.

rico24
cosmic kid schreef:
- recensie -

Ik had het zelf niet mooier kunnen verwoorden.

avatar van avdj
Inmiddels origineel in bezit en heb het album toch maar op 4* gezet, waarbij het ver boven de andere U2 albums uitsteekt. Minpunt vind ik dat alle sterke nummers vooraan te vinden zijn. De drie laatste nummers vind ik wat zwakjes waardoor het album niet de afsluiting krijgt die het verdient. Overigens lijken alle U2 albums hier last van te hebben.