Joy Division - Still (1981)

Label: Factory

1. Exercise One (3:06)
  2. Ice Age (2:24)
  3. The Sound of Music (3:55)
  4. Glass (3:56)
  5. The Only Mistake (4:17)
  6. Walked in Line (2:47)
  7. The Kill (2:15)
  8. Something Must Break (2:48)
  9. Dead Souls (4:53)
  10. Sister Ray [Live] (7:36)
  11. Ceremony [Live] (3:50)
  12. Shadowplay [Live] (3:57)
  13. Means to an End [Live] (4:01)
  14. Passover [Live] (5:10)
  15. New Dawn Fades [Live] (4:01)
  16. Twenty Four Hours [Live] * (4:00)
  17. Transmission [Live] (3:40)
  18. Disorder [Live] (3:24)
  19. Isolation [Live] (3:05)
  20. Decades [Live] (5:47)
  21. Digital [Live] (3:52)
  22. Sound of Music [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:18)
  23. A Means to an End [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:56)
  24. Colony [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:06)
  25. Twenty Four Hours [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:19)
  26. Isolation [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (2:49)
  27. Love Will Tear Us Apart [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:14)
  28. Disorder [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:13)
  29. Atrocity Exhibition [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (5:58)
  30. Isolation (Soundcheck) * (3:00)
  31. The Eternal [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (3:35)
  32. Ice Age (Soundcheck) * (3:15)
  33. Disorder (Soundcheck) * (3:13)
  34. Sound of Music [Live at High Wycombe Town Hall, Feb. 20, 1980] * (4:05)
  35. A Means to an End (Soundcheck) * (3:45)
avatar van Toon1
Heb het ff opgezocht op het internet, hij zegt blijkbaar: " "you should hear our version of Louie Louie"".

Sheplays
Ik meld even dat ik een clipje bij Transmission heb geplaatst om de impasse in deze discussie te doorbreken .

perfume
Welke impasse? Maar in elk geval dank! Over Joy Division hoort geen discussie! Ook dit album is een monument! Hoezeer het hier en daar vals en onbeholpen klinkt! Geen discussies graag! Daarvoor is de muziek te mooi!

Sheplays
Ik bedoelde in de Louie Louie discussie

jeko
Sheplays schreef:

Goede opname trouwens, wist niet dat dit bestond heb zelf de video "Here are the young men" , maar die is behoorlijk beroerd!

Sheplays schreef:
Ik bedoelde in de Louie Louie discussie

OK

Harald
Toon1 schreef:

Ik heb het net vier geluisterd en hoor ook zoiets als "you should hear our version of Louie Louie".

Volgens mij is dit een verwijzing naar "Louie Louie", een americaan rock 'n' roll song geschreven bij Richard Berry in 1955. Van deze song bestaan er een aantal covers b.v. van de "Kingsmen" als ook van de" Kinks".

avatar van ðe waan
Kijk aan, meneer Curtis had ook nog gevoel voor humor.

Dank allemaal.

avatar van kaztor
Over het algemeen een leuke plaat, maar niet van hetzelfde niveau als z'n broertje Substance. Dat komt voornamelijk door het live-gedeelte. Het heeft absoluut historische waarde als het laatste optreden van de band, twee weken voordat Ian zich zou verhangen, maar de band klinkt bij vlagen ongeïnspireerd (er worden nogal wat fouten gemaakt), Ian heeft er duidelijk echt geen zin meer in en de opnames en geluidsmix zijn slordig uitgevoerd (Zo belanden we ergens in het midden van Ceremony en staat in het begin zelfs de microfoon uit). Maar de studio-nummers zijn weer van een hoog niveau. Exercise One is een goede opener, The Sound Of Music heeft een heerlijke riff en in Dead Souls bevat het een onbetwiste klassieker. De resterende nummers klinken meer onaf, maar klinken lekker rauw. Glass en Dead Souls dubbelen trouwens met Substance.

broertje Substance ?

Still zou je nog als een postuum album kunnen zien, Substance is niets anders dan een verzamelaar met allemaal al eerder gereleased werk.

de oudere broertjes van Still zijn Closer en Unknown Pleasures.
de rest is allemaal mosterd na de maaltijd.

dix schreef:
broertje Substance ?

de oudere broertjes van Still zijn Closer en Unknown Pleasures.
de rest is allemaal mosterd na de maaltijd.

Ach, het is maar net hoe je het bekijkt. Dead Souls en Glass staan tenslotte ook hier op in precies dezelfde vorm en daarnaast vind ik Substance even functioneel als de albums, want de vinylversies van die nummers zijn al jaren niet meer te krijgen. Daarom vind ik die laatste uitspraak Substance nogal te kort doen.

Kevin-Raphaëll
Muziek met ballen

5 sterren

avatar van azra
I like it!
Heerlijk, vooral de live versies. Dit is waar ik van hou!

avatar van Schizophrenia
Is de sister Ray cover de moeite waard?

dix
als je het mij vraagt .... niet echt.

Nee, waardeloze cover. Sowieso is het livegedeelte van deze CD niet echt om over naar huis te schrijven... Heb nooit gesnapt waarom ze juist zo'n matig concert officieel hebben uitgebracht.

Gelukkig is de eerste helft van de CD een stuk beter.

avatar van orbit
Live was dit dan ook een zeer matige band, los van de presence van Curtis natuurlijk.

perfume
Live was dit juist een heel sterke band en dat weet ik uit eerste hand van een vriend van me die ze live heeft gezien in de Effenaar! Dat de geluidskwaliteit soms te wensen overlaat ligt niet aan Joy Division maar aan het feit dat het ook erge oude opnames zijn vaak door een bezoeker opgenomen.Joy Division is behalve The John Peel Sessions nooit professioneel live vastgelegd. Gewoon omdat ze toen nog te klein waren! Luister eens de bootleg van het optreden in Paradiso of mijn favoriete live album van Joy Division Les Bains Douches 18 december 1979. Of natuurlijk The Peel Sessions.

perfume schreef:
...en dat weet ik uit eerste hand van een vriend van me die ze live heeft gezien ...

dus uit tweede hand.

avatar van azra
herman schreef:

De cover stelt inderdaad niet veel voor maar het livegedeelte is naar mijn smaak heel aardig. Natuurlijk is de geluidskwaliteit niet al te best, de microfoon doet het niet altijd maar het is echt. Je hoort de gevoelens van Ian Curtis het best in dit gedeelte. Mijn mening is dat het livegedeelte het beste gedeelte is van de cd.

avatar van Chameleon Day
Nou in deze ben ik het toch wel met orbit eens. De optredens die ik van ze ken van bootlegs zijn idd niet al te best. Een zeer wisselend niveau van de uitvoeringen. Het lijkt wel of de concentratie regelmatig verslapt. Er wordt vaak slordig gespeeld. En dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de (opname)apparatuur! Iets anders is natuurlijk de ongelooflijke intensiteit van de optredens. Toch heel anders dan op de studioalbums. Minder atmosferisch, maar ruw en rauw.

Hier wat triviale info:

De uitloopgroeven van de vinylversie bevatten gegraveerde berichtjes:

Kant 1: 'The chicken won't stop'.
Beide kant 2 & 3: 'Chicken tracks'.
Kant 4: 'the chicken stops here'.

'The chicken won't stop' komt uit de Werner Herzog-film Stroszek.

En dit zou eerst de hoes worden: http://www.joydiv.org/duck.htm

Ze hebben besloten dit niet te doen omdat ze voor Still liever iets rustigs wilden hebben dat de titel een beetje reflecteert. Het heet trouwens Still omdat bootleggers 'stills' gebruikten voor onofficiële live-opnames en met deze plaat wilde de band voorkomen dat het laatste optreden als bootleg zou doorverkopen.

dix schreef:

dus uit tweede hand.

Haha!

Chameleon Day schreef:
En dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de (opname)apparatuur! .

Dat heeft daar alles mee te maken! Zoals ik al zei zijn die opnames nooit professioneel vastgelegd!

kaztor schreef:
En dit zou eerst de hoes worden: http://www.joydiv.org/duck.htm Het heet trouwens Still omdat bootleggers 'stills' gebruikten voor onofficiële live-opnames en met deze plaat wilde de band voorkomen dat het laatste optreden als bootleg zou doorverkopen.

Mooie hoes trouwens! Eigenlijk mooier dan de officiele hoes.

Hier wat triviale info:

De uitloopgroeven van de vinylversie bevatten gegraveerde berichtjes:

Kant 1: 'The chicken won't stop'.
Beide kant 2 & 3: 'Chicken tracks'.
Kant 4: 'the chicken stops here'.

'The chicken won't stop' komt uit de Werner Herzog-film Stroszek.

Ja, de zogeheten "groovecuttings", die in dit geval een heel cynische verwijzing zijn naar die dansende kip in de film, terwijl de hoofdrolspeler een einde aan zijn leven maakt (als ik het mij goed herinner, want het is al weer jaren terug dat ik die film heb gezien). Naar verluid zou Curtis die film nog bekeken hebben voor hij zich aan zijn daad zette.

En dit zou eerst de hoes worden: http://www.joydiv.org/duck.htm

Wat een afgrijselijke hoes zeg, totaal "over the top".

avatar van kaztor
Ik vind het wel wat hebben.
Rood is, op zwart na, m'n lievelingskleur en de foto heeft iets desolaats.

perfume schreef:

Zorgt een professionele opname er dan voor dat je beter en minder slordig speelt? Want DAT is volgens mij het punt.

kaztor schreef:
Ik vind het wel wat hebben.
Rood is, op zwart na, m'n lievelingskleur en de foto heeft iets desolaats.

Is het een foto? Of een tekening over een foto? En wat is het precies? een platgebombardeerde kathedraal of zo? Met een kerkhof op de voorgrond? Of gaat er een stoet mensen de kerk binnen? Erg vaag allemaal. ......Maar misschien heb ik nog slaperige oogjes!

avatar van kaztor
Ach, slechte live-opnames of niet, het zijn Ian's laatste opnames dus het grijpt me wel.