Nirvana - "Bleach" (1989)

Alternatieve titel: Bleach

Label: Sub Pop

1. Blew (2:54)
  2. Floyd the Barber (2:17)
  3. About a Girl (2:48)
  10. Mr. Moustache (3:23)
  11. Sifting (5:22)
  12. Big Cheese * (3:42)
  13. Downer * (1:42)
  14. Intro [Live] * (0:53)
  15. School [Live] * (2:36)
  16. Floyd the Barber [Live] * (2:17)
  17. Dive [Live] * (3:42)
  18. Love Buzz [Live] * (2:58)
  19. Spank Thru [Live] * (2:59)
  20. Molly's Lips [Live] * (2:16)
  21. Sappy [Live] * (3:19)
  22. Scoff [Live] * (3:53)
  23. About a Girl [Live] * (2:28)
  24. Been a Son [Live] * (2:01)
  25. Blew [Live] * (4:32)
avatar van narva77
Met de cover "Love Buzz" van het Nederlandse "Shocking Blue"!

narva77 schreef:

Met de cover "Love Buzz" van het Nederlandse "Shocking Blue"!

Dat is dan ook direct het beste nummer op de cd (IMO)

yup love buzz is de mooiste; wist dat het een cover was maar dat ie ook nog eens van het Nederlandse "Shocking Blue" was wist ik dan weer niet... grappig

avatar van Black Math
Ik vind About a Girl het beste nummer op de cd.

Black Math schreef:

Ik vind About a Girl het beste nummer op de cd.

Ik verbaas me er nog steeds over hoeveel je met 2 akkoorden kunt doen... Onder andere dit nummer dus.

Ik vind dit eigenlijk wel een goede cd, want als ik weer eens kijk naar de tracklist heb ik best een hoop nummers die ik mooi vind. Vooral School vond ik altijd erg mooi. Verder vind ik Blew toch ook wel een lekker nummer, About a girl en Love Buzz vind ik ook leuke nummers en Negative Creep vind ik nog steeds gaaf nummer .

Downer vind ik trouwens echt zo'n vaag nummer, maar op zich wel leuk, lekker snel.

avatar van Gajarigon
Ik was verrast toen ik dit album leerde kennen: het toont al wat we 2 jaar later te horen zouden krijgen, namelijk zichzelf niet te serieus nemende rock.

avatar van nirvana
Negative creep blijkt toch het sterkste wat hierop staat. Ik kocht dit album pas (zoals velen) als Nevermind al uit was. Love buzz van Shocking bleu word ook erg leuk gecoverd. Ruwer dan zijn nakomer. Dit staat voor uitleven, loeihard in de cd speler. Hiermee begon het allemaal voor Nirvana...jammer dat het 6 jaar later al game over was.... 4 *

Maverick
Geen slechte cd, maar nogal magertjes. Op het einde is het voor mij toch genoeg geweest.
Knallers zijn natuurlijk About a girl, Love Buzz, School en Negative Creep, maar zoiets als Mr. Moustache en Downer zou ik eerder het label "rommel" meegeven.

Toch minstens een 3

avatar van Eddie
Ik luister hem nu voor het eerst in jaren weer, en ik moet zeggen dat ik het eigenlijk best een lekkere plaat vind, alles klinkt wel rauw en ongepolijst, met veel ruimte voor bass en drumms. De nummers zijn allemaal heel erg simpel, maar de spelvreugde is wel hoorbaar. Niets unieks deze plaat, er zullen in deunderground miljoenen bandjes rondlopen die dit doen of deden, Nirvana had hier gewoon geluk dat ze de juiste mensen tegekwamen denk ik. Maar het is zeker een lekker plaatje.

Beste plaat van nirvana. Goede nummers als Sifting, Floyd the barber & downer

jOzh schreef:

het zijn niet alleen 2 akkoorden. het is een hele apparte stijl van spelen. wil je het egt goed laten klinken als in de nirvana concerten moet je niet alleen de akkoorden kennen, maar bijvoorbeeld ook maar eens gaan oefenen om met de feedback te spelen. zelf zou ik niet weten hoe hij sommige dingen voorelkaar krijgt met zijn gitaar.

goed debuutalbum

Joepas
jOzh schreef:

Het zijn 7 akkoorden, en een meesterlijk nummer, het vetste van bleach in ieder geval

Bob Cremers
Een mooi album 3.5 sterren waard.

goed album, floyd the barber is een goed nummer en about a girl is ook erg mooi. Mr. Moustache is ook erg grappig, 4,5*

avatar van Dielie
nooit veel van gevonden eigenlijk

aaa
Persoonlijk vind ik dit één van de beste nirvana albums.. ! =)

avatar van smash016
melvinsfan schreef:

Nirvana was de eerste muziek die ik leerde spelen op de gitaar, dus echt moeilijk om te spelen is het niet, maar inderdaad, Cobain heeft wel een aparte stijl die moeilijk te kopiëren is, te meer ook omdat veel geïmproviseerd danwel "noise" is.

Het is het eerste album van Nirvana en daarom alleen al zou het het beste album aller tijden moeten zijn

jaa wel een heeeel goed album al vind k het vergeleken met hun andere albums toch wat minder.. je moet er echt voor gaan zitten
Negative Creep vind k wel echt t coolste nummer en Mr. Moustache nauurlijk:)

SamV schreef:

inderdaad, sterk album maar blijft toch wel zwakker dan alle andere.vooral omdat ik vind dat dit geen een samenhangend album is.

avatar van meyer
lekker rouw album, hiermee is het dus allemaal begonnen zeker?
negative creep is zalig, hier liet kurt cobain zich wel heel gaan, tis lijk dat ij iemand zijn kop ga inslaan met zijn micro ofzo

dit is nirvana zoals ze begonnen... top album

godlydevil7
het album waarmee ik in aanraking ben gekomen met nirvana, en vond ze toen al prachtig, en hoewel mijn voorkeur meer uit is gegaan naar metal, kan ik dit nog steeds waarderen, dit is wel leuk om een keertje in de twee weken op te zetten
3,5***

avatar van Oldfart
Heb hier thuis de witte vinyl versie staan; die ik eigenlijk nooit meer draai omdat het bandje wat ik, wat zal ik zeggen coachte?, toen de plaat uitkwam, ongeveer de helft van het album op het repertoire had staan.
Zo moeilijk was de muziek dus nu ook weer niet, want de songs waren in een paar uur onder de knie. In ieder geval door dat de band de nummers zo vaak speelde heb ik het wel genoeg gehoord,

Toch is het wel een goed album, alleen niet zo bijster origineel.

Het was ook de tijd dat ik Nirvana voor het eerst live zag. In Tivoli Utrecht; tijdens een zogenaamde "' Loners en Losers - Avond. Weet niet meer precies was dat maandag of dinsdag avond?
Koste in ieder geen drol; iets van vijf gulden voor twee bands.

Nirvana trad op in een soort promo - tour voor het SubPop label, samen met TAD ( Thick And Drunk). Ik denk dat er een kleine 100 man was in de zaal. ( capaciteit zo'n 800?)
Ik vond Nirvana leuk genoeg om de vrijdag er op naar de Gigant in Apeldoorn te gaan om ze nog een keer te zien: hooguit 30 man in de zaal; en na drie nummers werd meneer K. heel boos op z'n apparatuur en gaf er toen meteen maar de brui aan.
Na nog 1 nummer gezongen te hebben, zittend op de schouders van de bassist, was het 'beurt.

zeker een goed album ik het is tuurlijk wat zwakker vergeleken met hun andere albums maar zeker niet slecht 5 sterren blew i echt een goed nummer

Feeder
Ik vind dit eigenlijk nog wel een sterk album, er staan enkele ware pareltjes op als blew en negative creep. Nirvana op z'n best als je het mij vraagt alhoewel in utero toch nog net wat sterker is. Er zijn voor mij toch al zeker vele gelijkenissen tss de 2 albums.

sxesven
Het voornaamste probleem van Bleach vond (en vind) ik dat het allemaal zo tráág was. Heb jaren geleden de nummers met Geluidsrecorder allemaal twee keer zo snel afgespeeld (dat duurde me toch lang, voordat die dingen eens gerenderd waren) en op de smurfenstem na klonk het allemaal veel beter. Verder vind ik Bleach sowieso verre van geniaal, maar met wat meer tempo had het nog wat vuiger en fijner geklonken. Downer was en is m'n favoriet; het enige nummer dat wél gewoon goed klinkt, hoewel School ook erg tof klinkt. 2,5*

Feeder
Ik vind het feit dat het allemaal vrij traag gaat juist een verrijking voor de cd. Daardoor hangt er meer sfeer en dreiging in de lucht (vind ik). Downer vind ik bijv. het minste nummer van de plaat. Ach, smaken verschillen nu eenmaal. 3*