Nirvana - "Bleach" (1989)

Alternatieve titel: Bleach

Label: Sub Pop

1. Blew (2:54)
  2. Floyd the Barber (2:17)
  3. About a Girl (2:48)
  10. Mr. Moustache (3:23)
  11. Sifting (5:22)
  12. Big Cheese * (3:42)
  13. Downer * (1:42)
  14. Intro [Live] * (0:53)
  15. School [Live] * (2:36)
  16. Floyd the Barber [Live] * (2:17)
  17. Dive [Live] * (3:42)
  18. Love Buzz [Live] * (2:58)
  19. Spank Thru [Live] * (2:59)
  20. Molly's Lips [Live] * (2:16)
  21. Sappy [Live] * (3:19)
  22. Scoff [Live] * (3:53)
  23. About a Girl [Live] * (2:28)
  24. Been a Son [Live] * (2:01)
  25. Blew [Live] * (4:32)
avatar van sjoerd5
Pieter Paal schreef:
Leuke titel voor een album.
Heel sympathiek om 'Love buzz' van Shocking Blue te coveren. Kurt Cobain was een grote fan van deze band en ik ben blij dat ze niet 'Venus' hebben genomen.
r.

Ahum, Krist Novoselic was groot fan van Shocking Blue.
Kurt vond het aanvankelijk niets, later groeide zijn waardering voor het nummer Love Buzz.

Mosselino94 schreef:

Dit album doet niet onder voor het meer commerciele Nevermind. Dit heeft meer een rauw geluid, mede door de mindere productie. Ook ben ik Nevermind sneller zat raar genoeg. Misschien komt dat ook wel door het idee en in wat voor bui ik ben, maar boeie! Goed debuutalbum!

Het verkoopargument van dit album zit em voor mij in de rafelige voordracht. Verder is het eigenlijk zo richtingloos als de pest daar waar Nevermind een ongekende flow heeft. Ik denk dat ik daarom Nevermind wat vaker afspeel.

Incesticide blijft m'n favoriet. Alles klopt aan die cd!

avatar van carsguitar
Topalbum!!! Heerlijk rauw met nummers als negative creep! En ook al zullen het er velen niet met mij eens zijn, beter dan die commerciele shit van Nevermind. (waarmee ik niet wil zeggen dat ik Nevermind een slecht album vindt).

Nevermind is geen commerciele shit.
Nevermind is een rauw album met een betere productie en gewoon betere nummers.
Alleen About A Girl kan zich meten met de rest van Nevermind.
Al is de tragere unplugged versie een stuk beter.
Juist door het langzame tempo komt het beter over.
Met Bleach was Nirvana gewoon een onbekend grungebandje.
Zonder Nevermind zou die status niet ontgroeit zijn.
Leg Bleach eens langs Doolittle van Pixies of Daydream Nation van Sonic Youth uit dezelfde periode en hoor het verschil.
Juist met Nevermind wordt aansluiting gezocht met deze albums.
Toevallig kende ik Nirvana ook al van de Bleach periode, maar toen maakten ze echt niet de indruk die een eerste keer Smells Like Teen Spirit maakte.

avatar van LucM
Volledig eens met deric raven, het songmateriaal van Bleach kan niet tippen aan dat van Nevermind.

Echt een topalbum is dit natuurlijk niet, maar School en Love Buzz doen mij meer dan welk nummer op Nevermind dan ook... Al is de singleversie van Love Buzz wel beter dan de versie op Bleach.

deric raven schreef:
Nevermind is geen commerciele shit.
Nevermind is een rauw album met een betere productie en gewoon betere nummers.
Alleen About A Girl kan zich meten met de rest van Nevermind.
Al is de tragere unplugged versie een stuk beter.
Juist door het langzame tempo komt het beter over.
Met Bleach was Nirvana gewoon een onbekend grungebandje.
Zonder Nevermind zou die status niet ontgroeit zijn.
Juist met Nevermind wordt aansluiting gezocht met deze albums.
Nevermind is zeker wel commercieel, maar dat hoeft niet te betekenen dat het een slecht album is. Commercieel kun je ook anders zien... Want als iemand die niet van rock of iets dergelijks houdt en je vraagt: ken je nirvana? Zullen ze zeggen, ohja, dat is die van smells like teen spirit. En dat is commercieel, het is gemaakt voor het publiek. In Bleach is het mooie juist dat ze muziek maken met de gedachte van: "fuck iedereen, wij vinden dit goeie muziek". En dat maakt Nevermind commercieel, maar alsnog is het een topalbum!

Er waren meer bands met een soortgelijke productie.
Dat Nevermind zo'n groot succes werd had men van te voren niet verwacht.
Nevermind is in zijn totaliteit echt niet zo toegankelijk.
Territorial Pissings en Endless Nameless zijn daar duidelijke voorbeelden van.

Bull verhaal;
toen Nevermind werd opgenomen wist niemand wat de band zou overkomen.
Een jaar voor het uitkomen ervan zag ik ze live voor 30 betalende bezoekers.
Het concert in Paradiso was ook zomaar ineens uitverkocht, dacht afgaande op het jaar daarvoor makkelijk aan kaartjes te kunnen komen, maar nee; ineens was er de hype.

avatar van Oldfart
Dus eens met Deric wat dat betreft. We were there kid.

Precies, ik heb ze dan wel niet live gezien, maar wel degelijk de impact mee gemaakt.

avatar van carsguitar
Jullie begrijpen dan ook niet wat ik bedoel. Ik probeer te zeggen dat nevermind commercieel was juist om het feit dat het een hype werd. Maar dat kwam omdat ze nummers hadden die makkelijker toegankelijker waren voor het publiek. En waarom was die show in paradiso uitverkocht? Om het feit dat mensen een paar van de liedjes leuk vonden. En dat is commercieel. En ik mag dan niet uit de tijd van bleach of nevermind komen, maar ik weet dondersgoed wat commercieel inhoudt.

Dat Nevermind toegankelijker is hangt ook samen met de productie, en de vele airplay.

Hoewel ik het songmateriaal zelf, in de meeste gevallen, ook ietsjes toegankelijker vind.

Paradiso was uitverkocht vanwege Smells Like Teen Spirit.
Omarmt door de hele wereld.
Men was hier aan toe, en voor velen vernieuwend.
Niet iedereen kende Pixies of Sonic Youth.
Het commerciele succes volgde hierop.
Nirvana was hier niet op uit, Kurt ging juist ten onder aan de gevolgen hiervan.

avatar van Oldfart
je redenatie klopt niet autogitaar, het was andersom: zie Deric hierboven ( onder).

Ik raad carsguitar Incesticide aan.
Daar staan wel een aantal songs op die op Bleach zouden passen.

avatar van LucM
Nirvana speelde reeds heel wat materiaal uit Nevermind (die toen nog moest uitkomen) tijdens Pukkelpop Hasselt in augustus 1991 en werd enthousiast ontvangen, zowel door de festivalgangers als door de pers. De definitieve doorbraak was dus eigenlijk niet zo onverwacht.

Maar de grootschaligheid daarvan, had jij waarschijnlijk ook niet verwacht, denk ik.

avatar van LucM
Neen, dat was inderdaad onverwacht. Lees ook eens deze recensie van Humo. Het is de combinatie van de vele optredens, de recensies, de marketing en de vele airplay (Smells Like Teen Spirit werd grijsgedraaid op alternatieve zenders) dat Nirvana zulke impact had.

avatar van Oldfart
Deels klopt het wat LucM zegt, alleen de echte 'buzz' begon een paar maand later .
SLTS kwam in november de hitlijsten binnen, in de maand van het Paradiso optreden. (optreden 25 november, binnen top 40 > 30 november)
Mij verraste het vanwege een maand vakantie en het feit dat ik niet naar hitzenders luister. Toen ook al niet.

avatar van carsguitar
Jullie moeten goed lezen wat ik zeg. Jullie voelen je aangevallen omdat ik het worden "commercieel" gebruik, maar jullie begrijpen niet in wat voor context. Doordat de muziek wat toegankelijker werd, wat misschien wel niet hun bedoeling was, werd Nirvana commercieel. Het was misschien niet hun bedoeling, maar als een klein prutbandje die fuck it zegt en in kleine cafes speelt, maar dan opeens bekend wordt door een paar toegankelijkere nummers te verzinnen, noem je dat ook commercialisering... Gewoon om het feit dar het bekend word. Ik houdt van Nevermind, geweldig album, Bleach is dat ook, alleen ik vind het vervelend dat alle niet Nirvana fans hun alleen kennen door Smells like teen spirit terwijl dat niet het beste nummer is. En dat maakt het dus commercieel... ik zeg niet dat Kurt de nummers schreef voor een groot publiek.

avatar van carsguitar
En Deric Raven, ik heb alle CD's van Nirvana, ik ken alles. Ik bedoel dit geheel niet als aanval op hen, ik geef gewoon een mening. En ik bedoel, Nirvana 4 life!! Ik wou dat ik de kans had gehad om ze life te zien.....

avatar van LucM
Vaak wordt een album commercieel genoemd als ze toegankelijker is. Muziek IS al commercieel wanneer ze op CD wordt uitgebracht om te verkopen. Er is niet mis met toegankelijkheid zolang het songmateriaal OK is.
Vaak breekt een band of artiest door vanwege een hit (in het geval van Nirvana Smells Like Teen Spirit).
Zowat alle grote bands begonnen als een klein prutbandje en groeiden geleidelijk tot mega-acts. The Beatles, Rolling Stones, U2, Pink Floyd ... voorbeelden te over!

avatar van carsguitar
Precies, dat wil ik er mee zeggen, dus ik begrijp alle kritiek niet want wat ik zeg is toch niet verkeerd? Het is een feit, ik geef alleen aan dat ik het jammer vind dat mensen alleen maar dat ene nummer kennen.

avatar van Beeswax
@deric raven: Net toen iedereen in Seattle dacht dat de hype over was (want er was ginder voor '90 al een (love) buzz), brak Nirvana door met SLTS...

Ik geloof niet dat Nirvana 'toevallig' bekend is geworden, Kurt deed erg veel telefoontjes en schreef veel brieven naar platenmaatschappijen en producers in de hoop bekend te worden. Hij kreeg wat hij wilde maar kon het niet aan.

Jullie voelen je aangevallen
wie is jullie?

Oldfart schreef:
wie is jullie?

De mensen die boos worden omdat ik zeg dat Nervermind een commercieler album is!

avatar van Ducoz
carsguitar schreef:

Daar maak je toch niemand bos mee? Dat is gewoon algemeen bekend en dus algemeen geaccepteerd, lijkt mij.

avatar van Kill_illuminati
Hiphop producer Dr. Dre had ongeveer 80.000 vinyls in zijn bezit. Hij heeft bijna alles verkocht en een van de weinige platen die hij heeft gehouden is Nirvana's Bleach (samen met Barry Whites Geatest Hits en Curtis Mayfields Super Fly). Over Bleach zei hij:

"That’s one of my favorite albums ever made. I still listen to that shit to work out."

avatar van Ducoz
Wat ik me nou af vraag he, is die "nieuwe" live disc bij dit album wat?