Madonna - Ray of Light (1998)

Pop / Dance
Label: Warner Bros.

1. Drowned World / Substitute for Love (5:09)
  2. Swim (5:00)
  3. Ray of Light (5:21)
  4. Candy Perfume Girl (4:34)
  5. Skin (6:22)
  6. Nothing Really Matters (4:27)
  7. Sky Fits Heaven (4:48)
  8. Shanti / Ashtangi (4:29)
  9. Frozen (6:12)
  10. The Power of Good-Bye (4:10)
  11. To Have and Not to Hold (5:23)
  12. Little Star (5:18)
  13. Mer Girl (5:32)
  14. Has to Be * (5:16)
avatar van Kim008
Eén van Madonna's beste platen! Klasse!

sanquin
Nu na 10 jaar nog steeds nr 1 qua Madonna albums....na bijna 25 jaar fan kan ik zeggen dat dit het absolute meesterwerk is.
De albums die daarna kwamen vallen in het niet bij deze...
Hoogtepunten: Swim, Skin en Sky fits Heaven.
Spirituele boodschappen ondersteund door beukende beats van mr Orbit....5 sterren without a doubt

avatar van LucM
Dit album had Madonna nodig om serieus te worden genomen door de critici en het vertrouwen van de fans terug te winnen (de verkopen van haar 2 vorige albums "Erotica" en "Bedtime Stories" vielen danig tegen). Zoals de meesten vind ik dit een piek in haar oeuvre: gewaagd, sfeervol en meer diepgang dan anders. "Music" vind ik een degelijke maar minder evenwichtige opvolger. Het is jammer dat Madonna de laatste jaren terug de platgetreden paden bewandelt.

avatar van vin13
Frozen is een topnummer en Ray of light is ook wel ok.
De rest kan ik niet beoordelen maar ga dit nog wel luisteren.

Mijn favorieten zijn:

01. The Power of Goodbye
02. Sky Fits Heaven
03. Skin
04. Frozen
05. Nothing Really Matters

Kingsnake
Meesurfend op het succes van de triphop is dit het zoveelste tienerpop plaatje van deze dame.
Deze dame lijkt hier toch een beetje te mikken op de twintigers en dertigers, maar mist alle diepgang.

Sstttt
Kingsnake schreef:
Kingsnake, ik kan het helaas niet met je eens zijn. Ray of Light is een wereldplaat waar je Madonna op haar best hoort.

Sstttt schreef:

Mn beste vriendin draaide deze helemaal kapot.
Ik werd er gek van. Ik vind dat dat mens niet kan zingen. Live is het nog erger.

avatar van Arrie
Ik zou dit album toch niet echt een tienerpop plaatje noemen. Ik vind het zeker een erg volwassen album. Al liet ze die volwassenheid natuurlijk al zien vanaf Like A Prayer. Madonna kan inderdaad niet geweldig zingen, maar op dit album is ook dat goed te doen, omdat ze voor dit album zanglessen had genomen. Dat is zeker te horen.
Overigens snap ik niet waarom dit zou meeliften op het succes van de triphop, dit is toch heel anders? Ja, dit album is vooral zo goed door de geweldige productie van William Orbit, maar die zou ik nou niet triphop-achtig noemen.

Arrie schreef:
...

Dan heb ik te weinig verstand van trip-hop. Maar bijv. Frozen klinkt bij mij als zodanig in de oren.

avatar van Arrie
Of ik heb te weinig verstand van triphop, dat kan natuurlijk ook. Overigens hoor ik wel een beetje wat je bedoelt, maar ik denk niet dat William Orbit door de triphop is beïnvloed.

ik waardeer Madonna als de Queen of Pop van de laatste 30 (!!!) jaar, heb veel respect voor haar muziek, ook al vind ik haar laatste albums van een bedenkelijk niveau, maar ik vergeef het haar. Madonna kende ik zoals iedereen van haar leuke jaren '80 nummertjes, maar had nooit een album van haar beluisterd! Tot ik bij wijze van toeval eens Ray of Light meegraaide en in de cdspeler stak... wat een openbaring bij de eerste tonen!!
Ray of light is een absolute meesterplaat, voor mij de enige echte Madonna plaat die ik in het lijstje van memorabele albums wil plaatsen. Met deze plaat verbaasde ze me compleet, en met Frozen heeft ze één van de mooiste nummers ooit gemaakt! Respect voor deze dame! Des te spijtiger dat ze laatste jaren de weg is kwijt geraakt in die nietszeggende commerciële dancedeuntjes en andere Abba cover toestanden! Hopelijk herpakt ze zich snel en kan ze me terug snel verbazen zoals mag verwacht worden van een echte Queen of Pop!

avatar van Arrie
Ik vind haar 'dancedeuntjes' anders niet nietszeggend, wat mij betreft heeft ze met Confessions wel commerciele maar ook kwalitatieve dance gemaakt. Enne, Hung Up, die een sample van Abba gebruikt (dat is wat anders dan coveren) is wat mij betreft ook een goed nummer. Maar waarschijnlijk is het gewoon je ding niet.

jawel hoor, het is zeker mijn ding als ik in de mood ben, alleen leg ik de lat voor Madonna net iets hoger dan elke andere doorsnee artiest! Voor mij stond Madonna gelijk met iemand die zich moeiteloos kon aanpassen aan elke nieuwe muzikale tijdsgeest, die elk decenium opviel met een trendbreuk, meer nog iemand die zelf de trend verlegde en andere artiesten inspireerde! Madonna was zelfs voor mij (een rockfanaat) een fel gewaardeerd artieste doorheen de decennia. Alleen heb ik die klik niet meer bij haar laatste albums, dit is een flauw afkooksel van wat zovelen reeds doen en gedaan hebben, daarmee is ze nu in mijn geest terug gezakt naar de categorie van "een doorsnee artieste"!
Maar ik ga wel in de zomer kijken naar haar concert in Werchter
En hopelijk speelt ze aantal tracks uit Ray of light !!!

avatar van Waste Management
Skin en Sky Fits Heaven zijn heerlijk Dance. Ik hou eigenlijk meer van haar Dance Songs, zoals de nummers op COADF

avatar van Mindshifter
Mijn favoriete cd van madonna. Een mooi geheel. De duistere ondertoon vind ik vooral spectaculair, helemaal bij een zangeres als madonna. *3,5.

Misterfool
Waste Management schreef:
Voor vele fans de beste album die Madonna ooit heeft uitgebracht.

het beste album waste

heb Madonna afgelopen weekend gezien op werchter!
het was megaslecht... voor mij is ze niet langer de queen of pop! die moet vooral kunnen zingen en vooraal ook zin hebben om haar publiek de beste avond van hun leven te bezorgen ipv gewoon geld op te strijken voor een zoveelste avondje playbacken!
wat een ontgoocheling!
ze speelde uit dit album slechts ray of light (superslecht gezongen, zo vals als een kat) en een belachelijke danceversie van Frozen (wegens plagiaatdreiging in België)
ik ben keihard wakker geworden uit een natte droom die bijna 30 jaar heeft geduurd

Dat wordt dan dweilen, jongen.!!!!!!!!!!!

avatar van barrett
Hehe idd, nuja blijkbaar wordt dit dan de nieuwe trend in de popwereld playbacken in live shows.

Vroeger deden ze het ook dat weet ik wel, maar het wordt van langst om duidelijker en daarom ook des te pijnlijker.

beaster1256
haha , eindelijk door de doortocht van britney en madonna , alleen choreografie telt nog en liefst met een sm kwak erbij vallen de schellen van vele ogen , wanneer ze zelf kunnen zien dat de geldwolven met de veel te dure tickets de kunst van de playback hoog houden ,

heb neil gezien op glastonbury , awel dat was nog eens een live artiest die kunst en rock bracht en vooral veel ' echte ' emoties , niet die plastieken fake van tegenwoordig !

hopelijk worden de mensen wat slimmer en laten ze zich niet meer zo rap bedotten !

avatar van lennon
Madonna's beste album naar mijn mening.

Knap hoe ze destijds toch een andere kant op durfde te gaan..

sanquin
Johnny schreef:
heb Madonna afgelopen weekend gezien op werchter!
wat een ontgoocheling!

Dan waren we zeker allebei bij een ander concert?
Ik hoorde niet anders dan lofzang voor, tijdens en na!
Playbacken? Alleen bij het laatste nummer.
En geloof mij nou...ik ben al naar veel concerten geweest van deze tour.....

En ja...ROL is het beste Madonna album!!!

avatar van Leander1991
Ray of Light is een super eigenwijs aanstekelijk nummer! Zo willen we ze meer zien!

To Have and Not to Hold klinkt ook lekker

rick*
Uit alle Madonna albums is dit toch wel de meest alternatief lijkende. Maar dat is ook precies wat het is - het LIJKT alternatief, maar Madonna en haar (carrière)team weten precies hoe ze de massa het best kunnen raken. Dit album is dan ook net zo commercieel en doordacht als alle andere projecten waar ze ooit aan begonnen is.

Dat betekent niet dat dit album niet goed is. Ik vind het namelijk best aardig, vooral de productie van de liedjes. Soms combineren de popgeluiden en de experimentele alternatieve geluiden zich met elkaar en dan ontstaat er het beste geluid dat je op deze CD aantreft. Zo bijvoorbeeld bij "Frozen" en "The Power of Goodbye", de beste liedjes van deze CD.

Wat er overblijft kan me stuk voor stuk minder vangen, alhoewel eigenlijk niets echt slecht is: "Skin" wordt goed als het dance wordt, hetzelfde verhaal bij "Sky Fits Heaven". Die versjes lijken wel verdwaald in de ruimte maar als madonna ze naar beneden haalt in het refrein klinken ze verrassend interessant. Dat lukt haar helaas niet overal, en dat is te horen op "Swim" en "Candy Perfume Girl".

Al met al, echt niet zo'n slechte plaat. Maar commercieel is ie wel.

nu nog eind 2009 de beste CD van Madonna. Prachtig.

avatar van pureshores
[quote=rick*]Die versjes lijken wel verdwaald in de ruimte maar als madonna ze naar beneden haalt in het refrein klinken ze verrassend interessant. Dat lukt haar helaas niet overal, en dat is te horen op "Swim" en "Candy Perfume Girl [/quote]

grappig want dat vind ik met Sky fits heaven juist de topnummers van deze cd, door de combi elektrische gitaar en zompige hiphop beats en de poppy vocalen

Sky Fits Heaven is 1 van de beste dance nummers van deze album

avatar van pureshores
en The power of goodbye is eigenlijk het minste IMHO
te sky radio ondanks de productie