Arcade Fire - Funeral (2004)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. Neighborhood #1 (Tunnels) (4:48)
  2. Neighborhood #2 (Laïka) (3:32)
  3. Une Année sans Lumiere (3:41)
  4. Neighborhood #3 (Power Out) (5:13)
  5. Neighborhood #4 (7 Kettles) (4:50)
  6. Crown of Love (4:42)
  7. Wake Up (5:35)
  8. Haiti (4:07)
  9. Rebellion (Lies) (5:11)
  10. In the Backseat (6:20)
beaster1256
ja, mee eens track 9 is super mooi , laat het in je doordrenken , het is als opium , laat je wegglijden in hun wereld van emotie , troost , kwetsbaarheid , blijheid ,
het is echt zeer mooi , patje na 10 beluisteringen ben je VERSLAAFD aan deze machtige cd !

Father McKenzie schreef:
Met héél veel dank aan Beaster1256 om vanalles voor me te copiëren, gisteren.
Deze beluisterde ik vandaag en ik werd er haast.... onpasselijk van, ik heb hier echt met de beste wil niets op gehoord dat ik eigenlijk nog een tweede keer wil terughoren, ik had pijn aan mijn oren, ik kan hier helaas niets mee...

Even volhouden, ik vond er na de eerste keer ook niet zoveel aan (3*), maar toen de plaat me eenmaal pakte was ik er aan verslaafd.

avatar van freitzen
Ik heb hem laatst nog maar weer eens opgezet. Sommige nummers had ik helemaal geen zin in en skipte ik onmiddellijk, maar Rebellion (Lies) bleek me nog steeds erg veel te doen. Vooral dat einde: zo simpel, maar zo mooi... ik sluit me dan ook aan bij Arrie en Beaster.

avatar van LucM
Toen ik dit album voor de eerste keer beluisterde wist ik eerst ook niet wat ik daarvan moest denken maar na een aantal beluisteringen was ik er helemaal weg van. Even wegzetten en na een tijd opnieuw beluisteren kan helpen.

avatar van Omsk
Ik ken deze plaat noot voor noot, maar hoger dan 3,5 zal ik nooit komen, het kan best zijn dat deze wereld gesloten blijft voor Onze Vader die in Lokeren zijt - hoe vaak hij hem ook luistert. Al is een tweede kans nooit verkeerd.

avatar van RensZ
Ik had er een hele tijd geleden voor het eerst naar geluisterd, toen pakte mij het helemaal niet. 2 weken terug heb ik weer een poging gedaan, ditmaal met succes en nu ben ik er achter dat dit album een terechte hoge waardering heeft, dit album heeft me gepakt.

Ik lees hier veel dat mensen The Backseat een moeilijk nummer vinden, ik vind het één van de mooiste nummers op de cd.

avatar van 0kk0 Babaratski
Rebellion (Lies).... Moet ik nog meer zeggen?
Oke de rest van de plaat is ook meer dan prima (Wake Up, Tunnels), maar toch, het magistrale van Rebellion is lastig te evenaren:P. Wacht met smacht op een vervolg van deze mooie plaat....

avatar van Shangri-la
0kk0 Babaratski schreef:
Rebellion (Lies).... Moet ik nog meer zeggen?

Die is er al lang:

vervolg

nicoot
Shangri-la schreef:

Die is er al lang:

vervolg

En hier gelezen dat ze aan een derde werken.

zicos
Heerlijk album maar volgens ben ik een van de weinigen die Neon Bible een stuk sterker vindt. De magistrale opener Tunnels is mijn lievelingetje, live ook zo goed!

Father McKenzie
Zelfs in de "herkansing" kan ik, vrees ik nog erg weinig met dit plaatje, en in uitbreiding met deze band. Het "grijpt" me langs geen kanten, helaas? geen idee, ik hoor niet veel moois hier. De stem van de zanger vind ik zelfs ronduit irritant en erg middelmatig.

avatar van LucM
Jammer, maar ik kan begrijpen dat het je niet ligt, Father McKenzie.
Er zijn artiesten die populair zijn op MuMe (Rage Against the Machine, The Fall, My Bloody Valentine) of bij het grote publiek (Rihanna, Katy Perry, Milk Inc, Black Eyed Peas) waar ik weinig of niets mee heb.
Zo heb ik een hekel aan look, waar dat velen juist ervan houden. Smaken verschillen nu eenmaal.

avatar van Chronos85
Ja dat is zo, het is inderdaad te verklaren als je jouw stemmenlijst ziet. Ik was even aan het bladeren door jouw enorme muziekcollectie. Van de nieuwe generatie die door internet 'groot' is geworden heb je slechts een handvol artiesten (positief) beoordeeld. Radiohead (telt ook eigenlijk), Mumford and Sons en Eels. Arcade Fire past wat betreft niet echt in jouw straatje...

Father McKenzie
Ik vrees het; En Radiohead vind ik al een cd of drie flink slabakken en echt de dieperik ingaan.... tja....

avatar van Guinness1980
Het enige nummer dat ik ken is 'Wake up' want dat gebruikte U2 in 2005 als intro van hun Vertigo Tour.
Vind het een heel goed nummer, word dus tijd om meer te gaan luisteren van Arcade Fire.

avatar van Madjack71
Guinness1980 schreef...Het enige nummer dat ik ken is 'Wake up'

De live uitvoering samen met David Bowie is zeer aan te raden...kippevelmoment.
YouTube - The Arcade Fire - Wake Up

Vorige week aan Neon Bible begonnen en is me bijzonder goed bevallen, nu maar is aan dees beginnen.
Ben benieuwd.

avatar van stef212
Ronduit geweldig album! Voor mensen die er niet goed mee weg kunnen, ga eens op youtube kijken naar het concert op Rock en Seine 2007. Dit is één van de meest waanzinnige optredens ooit en het helpt ook effectief om het album te leren waarderen.

avatar van LeRoi
.......'brok in de keel' muziek die ik ook weer niet te vaak moet opzetten........

Maar toch, vooral ook muzikaal, errug goede plaat.

N.b. 1. Hoor ik in de verte 'De Straten Zonder Naam' van onze Ierse vrienden doorklinken bij nr. 9 Rebellion (Lies)?....

N.b. 2. Vind het verschil met Neon Bibble behoorlijk groot (1 x Arcadische Vuren is voor mij voldoende denk ik dan maar..)

N.b. 3. Zo moet ik ook weer niet te vaak Anthony of Morissey beluisteren: kom ik de deur niet meer uit !!

Er staan een paar fantastische nummers op, maar ook een paar mindere.
Neon Bible vind ik over de gehele linie toch wat constanter.
Plus dat ik de zanger op Neon Bible beter vind zingen.

avatar van Hendrix4live
Wonderschone plaat. Kende eerst alleen nog maar Rebellion en ik dacht dat dat ook het beste nummer van de plaat zou zijn. Dat had ik dus mooi mis. Rebellion is een zeer sterk nummer met een mooie opbouw maar ik zie eigenlijk geen een slecht nummer op de plaat. N#1 Tunnels, Wake Up, N#4 Kettles, zijn zeker niet minder!

Schitterende achtergrond zang, huilende zang, heerlijk met die strijkers en van elk nummer op de plaat krijg ik kippenvel.

Kortom: Klassieker, en wat mij betreft één van de mooiste platen ooit gemaakt! *****

avatar van Kid
Kid
Ik ben er net mee begonnen, Het duurt denk ik even tot ik aan de stem van de zanger kan wennen. Ik denk dat dit voor mij een groeier gaat worden.

The Ultra Light Pixies.

Wat bedoel je?

avatar van gemaster
Hij bedoelt dat Win Butler een stuk lichter is dan papzak Frank Black.

De lichtere variant van Pixies.
Zo klinken ze voor mij tenminste.

avatar van LucM
Pixies hoor ik hier niet meteen in, wel invloeden uit zowel de new wave als de progrock. Maar Arcade Fire is gewoon te eigenzinnig om hun invloeden dadelijk aan te wijzen, ze hebben uit diverse popstijlen geput en daar iets heel eigens van gemaakt.

Tunnels heeft wel de duidelijkste Pixies invloeden.
Haiti is voor mij het beste nummer.

beaster1256
Father McKenzie schreef:

ja een gat in je cultuur vrees ik , of het niet meer volledig openstaan omdat je op een zekere leeftijd komt , ik heb dat ook met die hiphop wereld !
dus dat is niet erg

The Ultra Light Pixies.

Dit was voor mij echt het eerste gevoel wat in mij op kwam toen ik Funeral hoorde.
Tunnels deed mij toch wel erg sterk denken aan een rustige versie van Velouria.
Win Butler klinkt als een Frank Black die een LOI cursus drama heeft gevolgd.
Ondanks het theatrale heeft het ook wel iets intiems.
Is dit echt zo geweldig als velen zeggen?
De zomerse aanpak van het begin van Laika bevalt eigenlijk ook wel.
Eerst de accordeon en later het zelfde thema met viool.
Ergens hoor ik eventjes een punkie zangeresje er doorheen.
Maar blijkbaar is die zo geschrokken van haar eigen stem, waardoor ze er verder niet meer bovenuit komt.
De samenzang van Une Année Sans Lumiere heeft voor mij weer duidelijk een Pixies link.
Power Out is voor mij een van de betere nummers. Heerlijk dansbaar, en ik hoor goed dat een band als Local Natives hier bekend mee is.
Muzikaal neigt het halverwege zelfs naar Come On Eileen van Dexy’s Midnight Runners.
7 Kettles is het op een te koude zomeravond met een beginnende griep bij een kampvuur op het strand zitten, terwijl je net blootsvoets in een stekende kwal bent gestapt.
Niet helemaal mijn ding dus.
Vervolgens het The Veils achtige Crown Of Love; maar ook wel The Beatles in hun creatieve experimentele periode.
Helaas ben ik geen groot The Beatles liefhebber.
Gelukkig wel van The Veils.
Vanaf Wake Up gaat het weer de goede kant uit; mooie samenzang.
Hier hoor ik Frank Black weer overduidelijk terug.
Alsof hij samen met The Polyphonic Spree (wie kent ze nog?) aan het optreden is. Met op het einde die lekkere jam op The Jams A Town Called Malice.
Mooie opmaak naar het hoogtepunt van Funeral; dat blijft voor mij Haiti.
Een breekbaar liedje (hopelijk wordt dit niet in de verkeerde context gezien).
De zang en uiteraard de mooie baspartijen doen mij aan Kim Deal denken, maar dan voornamelijk in haar The Breeders periode.
Absoluut het hoogtepunt.
Dat is het geprezen Rebellion (Lies) dus niet.
Het bezit een mooie opbouw, en wat klinkt die viool zalig, maar het koor er door heen spreekt mij iets minder aan.
Op het album wat begrafenis heet, is dit voor mij een uitbundige bruiloft.
Toch behoort het in zijn totaliteit wel tot de betere nummers.
De afsluiter In The Backseat is dan een mooi huwelijk tussen Beth Gibbons (Portishead) en Björk.