Arcade Fire - Funeral (2004)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. Neighborhood #1 (Tunnels) (4:48)
  2. Neighborhood #2 (Laïka) (3:32)
  3. Une Année sans Lumiere (3:41)
  4. Neighborhood #3 (Power Out) (5:13)
  5. Neighborhood #4 (7 Kettles) (4:50)
  6. Crown of Love (4:42)
  7. Wake Up (5:35)
  8. Haiti (4:07)
  9. Rebellion (Lies) (5:11)
  10. In the Backseat (6:20)
avatar van corn1holio1
Hmm Deric, luister jij alle cd's vanuit dit standpunt, m.n. proberen om zoveel mogelijk vergelijkingen met andere groepen/artiesten te vinden? Lijkt me nogal vermoeiend en onprettig...

avatar van Omsk
corn1holio1 schreef:

Muziek luisteren is nu eenmaal voor veel mensen een associatieve bezigheid. En zelfs het heilige Arcade Fire is geen eiland.

corn1holio1 schreef:

Nee hoor.
Dat is mijn manier van schrijven.

avatar van Chronos85
Onwetenden kunnen zich hierdoor beter een beeld vormen bij de muziek. Je kan ook muziekstijlen gebruiken om de muziek te karakteriseren maar dat is (zeker bij een band als Arcade Fire) lastiger. Gewoon zo blijven schrijven hoor, Deric! Prima recensie...

Ravenous
Dan moeten de vergelijkingen wel ergens op slaan, in dit geval vind ik het allemaal nogal 'vaag'.

Father McKenzie
Ik heb wat pogingen ondernomen, maar kan deze muziek langs geen kanten smaken. Te weinig melodie, te weinig.... "inspiratie" of wat dan ook, ik hoor niets dat ik kan of wil onthouden.... en het ergst vanalles vind ik de stem van de zanger, die me geheel en al tegenstaat;
Thanks again beaster voor de copie, maar sommige groente, gaan er echt niet in, dit is mijn witloofplaat, want ik zal nooit witloof lusten....vrees ik.

Father McKenzie schreef:

Ik verschiet ervan dat uw muzikale smaak bij deze plaat zo ondermaats is. Helemaal naast jouw voetjes. Te weinig melodie of inspiratie??? Kan toch niet?? Die stem, daar kan ik wel in komen.

Ik denk dat BeasterBox een verkeerd ceedeetje brandde voor jou.

avatar van RensZ
Te weinig melodie, dat heb ik nog niet vaak gelezen!

UnknownPleasure
oeii..
weinig inspiratie en melodie..

oh, wat een plaat vol met prachtige melodieën.
Melodieen die je meelaten voeren in een geweldige rit vol met dood en leven, liefde en treurigheid,geluk en verdriet..

RensZ schreef:
Te weinig melodie, dat heb ik nog niet vaak gelezen!

Ik mag ergens zeggen dat Father heel wat brains heeft op muzikaal vlak. Hier slaat Patje de bal helemaal verkeerd. Maar een liefhebber kan niet alles graag horen hé. Niets aan te doen.

Ravenous schreef:

Het past niet allemaal in een hokje; dus vaag is het zeker.
Voor mij liggen de vergelijkingen wel voor de hand.

Leeds schreef:

Nou ja goed, dat hij de bal verkeerd slaat wil ik niet direct zeggen, hij mag zeggen wat hij vind, daar heeft hij alle recht toe. Ik vind dit daarentegen een heel melodieus album, meerdere mensen denken er zo over.

Over smaak valt immers niet te twisten.

Ik kan me goed voor stellen dat dit album je niet gelijk pakt.
Ik kende eerst hun tweede album, en toen viel me deze vervolgens ook wat tegen.
Neon Nible klinkt iets duisterder, en dat sprak mij meer aan.

avatar van RensZ
Ik had het juist andersom. Dit album pakt mij meer dan Neon Bible, dat heeft me tot nog toe niet weten te pakken. In het begin vond ik het ook niet zoveel, maar op den duur heeft het mij toch gepakt. Maar ja, ik kan me het ook wel goed voorstellen dat dit album je niet in een keer weet te pakken.

Eigenlijk vanwege de MuMe ladder dat ik deze opnieuw probeerde.
Ik snapte niet waarom Rebellion (lies) zo hoog eindigde.
Vandaar verdiende Funeral een 2e kans.
Ondertussen het album gekocht, en regelmatig gedraaid.

avatar van RensZ
Voor mij hetzelfde, vanwege de extreem hoge beoordelingen.

Ik moet dit album nog steeds een keer kopen, ik vergeet het steeds om te doen. Dit album staat inmiddels bovenaan in mijn album top charts van Last.fm dus ik moet hem nog eens aanschaffen.

Ik vind The Backseat zo'n mooi liedje.

avatar van Teunnis
Wat een fenomaal album zeg! Voor iedereen die het na één of twee luisterbeurten nog niet ziet zitten, het is echt een groeier. Bij mij begon het als best goed (twijfel tussen 3,5* en 4*). Daarna werd het toch wel heel erg goed (4,5*), om vervolgens top te zijn (net aan 5*), en ten slotte werd het een meesterwerk (dikke 5*, met een van de vele mogelijkheden voor mijn Top 10).

Hoogtepunten:
De emotionele uithalen in Neighborhood #3 (Power Out)
De dynamiek van Wake Up
De schitterende overgang van Haïti naar Rebellion (Lies).
En ook gewoon het hele nummer Rebellion (Lies).
En ten slotte is de aflsuiter hét hoogtepunt van deze plaat. Is op gelijke hoogte met Exit Music (For a Film) van Radiohead op het gebied van rustig-beginnende-met-een-heerlijke-spanningsboog-en-explosie-van-emotie-en-muziek-op-het-eind-nummers

Alle nummers hebben trouwens ook schitterende teksten. Niet meer dan terecht, de tweede plaats in de jaren '00 Top 100.

avatar van VictorJan
Heerlijke, sfeervolle plaat. Klopt dat ze dit jaar met een opvolger voor Neon Bible komen?

avatar van RensZ
Ja, in de tweede helft van dit jaar volgens mij.

avatar van Smiechtel
Is het raar dat de zanger me doet denken aan Freek de Jonge?

beaster1256
Leeds schreef:

Ik denk dat BeasterBox een verkeerd ceedeetje brandde voor jou.

nee , leeds beasterbox heeft wel het juiste cd'tje meegegeven aan de father , maar de father is iets te poppy voor arcade funeral !

avatar van Leeds
A, de Beasterking. Jip, het is opmerkelijk dat Father deze maar nieks vind.

avatar van neyonn
Teunnis schreef:

Inderdaad, ook bij mij heeft het een heel tijdje geduurd voor ik Funeral naar waarde kon schatten. Eigenlijk is het kwartje pas helemaal gevallen toen ik rustig in de zetel naar dit album luisterde met de teksten erbij (en mij niet liet afleiden door andere zaken), pas dán begon ik te beseffen hoe sterk Funeral wel niet is.

avatar van VictorJan
Halfje erbij, wat een fenomenaal goeie plaat is dit toch

avatar van Henjo
In The Back Seat is ook een erg mooi nummer zeg, hier niet heel erg gewaardeerd maar dat is wel 1 van mijn favoriete.

Ik geef het trouwens 4,5

Henjo schreef:

Ik geef het trouwens 4,5

Vind ik ook. Niet veel platen die zo sterk eindigen. Ook een van mijn favorieten.

avatar van RensZ
Dat nummer staat bij mij ook in de twee favoriete tracks. Geweldig nummer.

JanBetonde2e
wat een geweldig album, dat ik dit nu pas opmerk joh

avatar van SjiekDeFriemel
Sluit me aan bij Jan. Nu pas ontdekt, maar luister de cd met plezier.

avatar van kazzie
Rebellion (Lies) is een van de mooiste nummers dat ik jaren gehoord heb.
deze cd in zijn geheel is werkelijk waar prachtig, hier zijn mijn zeldzame 5 sterren!