Yann Samsa
ARCADE FIRE - FUNERAL ****
Is this acceptable, hipster Kitty?
"When family members kept dying they realized that they should call their record "Funeral", noting the irony of their first full lenght recording bearing a name with such closure."
Wat te vertellen over (The) Arcade Fire? In enkele jaren tijd evolueerde de band van club-en pubgroep tot headliner op diverse festivals. Samengespeeld met David Byrne en David Bowie. Voorprogramma van U2 en R.E.M. - Jaa, jaa! In 2003 heerste er een awkward silence toen plots één of andere esotherische 'muziekfreak' over dit muzikaal vuur begon, en sinds 2004 is het een fenomeen; terecht volgens sommigen, gehypet volgens anderen. Feit is dat de sympathieke doch zelfverzekerde Canadezen een grote toekomst willen uitbouwen voor Arcade Fire. Men was bijvoorbeeld een plaats op de Mainstage van Rock Werchter aangeboden, maar Wim Butler stond erop dat ze als headliner speelden. Dat ging Herman Schueremans iets te ver, resultaat: geen Arcade Fire op Werchter. En het succes? Wel, ze hebben hun lovers and haters, en dat op twee niveaus.
Twee niveaus? Wel: Arcade Fire is zowel geprezen bij de iets 'minder-gevorderde' commerciële luisteraar, als bij de 'meerwaardezoeker' (voor zover zo'n termen enige betekenis hebben). You know what I mean. Ook zijn er die de band iets minder appreciëren, zo had ik onlangs deze reactie op het geposte 'My Body Is A Cage':
"Waarom een groep posten waarvan de zanger vals zingt en denk dat hij het goed doet? Arcade Fire draagt niets bij tot de muzikale wereld buiten een valse houding en enkele 15-jarigen met Nikons die zichzelf uiten als fotograaf en kunstzinnig."
Een mening, i.d.g. 'behoorlijk' negatief, mag natuurlijk - maar die post was objectief gewoon fout. M'n reply, die ook mooi thuishoort hier (aangezien het énige informatieve context geeft over de invloed van het album), is als volgt:
"Allereerst is het objectief de waarheid dat Arcade Fire muzikaal wel relevant is, en bijdraagt. Ik zeg niet dat bijvoorbeeld Funeral hetzelfde betekende voor de alternatieve rock als bijvoorbeeld OK Computer in '97; maar invloed had het zeker en vast, en het heeft z'n stempel gedrukt op een moderner en frisser geluid in de alternatieve rockmuziek. Funeral, en The Suburbs in mindere mate, zijn een soort Abbey Road van de 21ste eeuw. Ieder aspect van de popmuziek komt op een zeer intrigerende manier aan bod."
En zo is het maar net. M'n dispuut laat ik verder achterwege, maar ik wil nog even kort inpikken op een ook vaak gevoerde discussie over het 'vals zingen':
"Nee, even serieus: ga even gaan zeggen aan Meesters als Bob Dylan; Leonard Cohen; Neil Young; Lou Reed; Frank Zappa (R.I.P.) en Bonnie 'Prince' Billy dat ze geen muziek meer mogen maken, omdat ze vals zingen. Totaal non-argument dus. Veel liever een breekbare, fragiele stem die soms erdoor zit en vals klinkt maar eerlijk is, dan bijvoorbeeld een overdreven hoog stemgeluid."
Nou, verder met het album.
Funeral, tja - een sterk album is het wel. Zoals reeds gezegd: een intrigerende kijk op de popmuziek in z'n vele vormen. Indierock in al z'n bombast, met een eclectische schep klassieke invloeden erbij. Als visitekaartje kan dit wel tellen, niet-verontschuldigend debuut die geen duisterheid mijdt maar ook flirt met catchy tunes.
Verder vind ik het 'coole' muziek. Er straalt een bepaalde eigenzinnigheid van het album, het lijkt wel hipster te zijn; en toch krijgt het lof binnen commerciële kringen.
Vijf singles: 'Neighborhood #1 (Tunnels)', 'Neighborhood #2 (Laïka)', 'Neighborhood #3 (Power Out)', 'Rebellion (Lies)' en 'Wake Up'. Neighborhood zie ik trouwens totaal niet als één nummers, maar als verschillende en aparte songs - ik noem ze dan ook altijd Tunnels, Läika, Power Out en 7 Kettles; i.p.v. de numerologie te respecteren.
Het beste nummer vind ik |niet| Rebellion (Lies). Het is scherp, gevat en sluw; maar er zijn betere hoogtepunten. De eerste twee nummers, bijvoorbeeld. Heerlijk verhalend, zo heb ik het graag; en ze stralen ene sprookjesachtige, pittoreske sfeer uit. Ook de afsluiter is één van de betere nummers: heerlijk hoe snijdend en naakt zo'n song is - het 'vals zingen' verhoogt dan nog eens m'n liefde voor het nummer; prachtig hoe zo'n stem soms 'breken' kan.
7 Kettles vind ik totaal niet boeiend, en ook Haïti is maar een matig nummer. Dan heb je nog 'de trilogie der dweperige droomtes': Une Année Sans Lumìere, Crown Of Love en Wake Up; zwevende passages. Power Out is vooral verdienstelijk door z'n botheid, ruwheid, en de uitbarsting.
Zo'n topalbum vind ik het nu ook niet; ik hoor hier überlovende woorden als 'magisch' en 'onsterfelijk' - en dat mis ik wat.
Maar het blijft één van de meest verdienstelijke albums uit 'de nieuwe generatie alternatieve muziek'. Klim omhoog aan de takken der liefde, en zie een nieuw dorp groeien; een feeërieke en betoverende wereld waar een huis eindelijk een thuis bieden kan.
Een idyllisch album is dit. De vlammen van Arcade Fire zullen zich zeker een weg banen doorheen je maskers, gun het wat tijd.