Arcade Fire - Funeral (2004)

Canada
Rock / Pop
Label: Merge

1. Neighborhood #1 (Tunnels) (4:48)
  2. Neighborhood #2 (Laïka) (3:32)
  3. Une Année sans Lumiere (3:41)
  4. Neighborhood #3 (Power Out) (5:13)
  5. Neighborhood #4 (7 Kettles) (4:50)
  6. Crown of Love (4:42)
  7. Wake Up (5:35)
  8. Haiti (4:07)
  9. Rebellion (Lies) (5:11)
  10. In the Backseat (6:20)
avatar van kobe bryant fan
Ik zou met The Suburbs beginnen. Dat is de toegankelijkste, en daarna Neon Bible.
En dan zou ik deze toch nog een paar keer draaien want het is inderdaad een behoorlijke groeier.

avatar van trebremmit
Dit vind ik dus helemaal geen groeier, wordt bij mij alleen maar minder per draaibeurt.
Ik zeg trouwens net dat ik die andere albums niet ga proberen.

avatar van kobe bryant fan
Ik had het woordje 'niet' over het hoofd gezien.

avatar van Zuurmatje
trebremmit schreef:
Ik zeg trouwens net dat ik die andere albums niet ga proberen.

In dat geval zou ik met neon bible beginnen.

avatar van pim556

avatar van twijn
hahaha!

avatar van Floater
Deze week aangeschaft. Stond al enige tijd op mijn verlanglijst.

Erg goede plaat, alleen zakt hij na "Wake Up" enigszins in. De eerste twee nummers zijn werkelijk weergaloos!

avatar van Jean Renault
Floater schreef:

Agree.

avatar van kobe bryant fan
Dan toch opnieuw naar de 5*!
Wake Up en de afsluiter konden me niet echt boeien en betekenden dus ook een halfje eraf.
Maar beide tracks vind ik nu geweldig.

avatar van Snowblood
Track 1, 2 en 9 vind ik verreweg het beste. Deze tracks vond ik meteen al goed.
De rest kan me na een luisterbeurt of 7, niet tot minder bekoren.

Per track heb ik een cijfer gegeven. Kom ik uit op gemiddeld 3,3. Wordt 3,5.

Wellicht bevallen de latere albums me wat beter.
Ik begrijp op zich wel dat dit album hoog aangeschreven staat.

Heeft er iemand een idee welk album of welke nummers ik moet hebben die in de stijl zijn van Neighborhood #4 (7 Kettles)? Ik vind dat namelijk een geweldig nummer.

avatar van woutorrmusic
Dan moet je zeker Funeral van Arcade Fire eens proberen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Pau1p schreef:

Probeer Beirut eens.

Hier prijsnummer The Rip Tide

Dat nummer bevalt me goed, bedankt. Ook de rest van het album maar eens uitproberen.

Ik moet wel zeggen dat ik dat album al anderhalf jaar heb maar het nu pas echt begin te luisteren. Het wordt iedere keer beter.

avatar van ASD-F12
Ja, dit is echt een groeialbum, ik ga het denk ik ook nog naar 5 sterren verhogen

Floater schreef:
Deze week aangeschaft. Stond al enige tijd op mijn verlanglijst.

Na Wake Up? Ik geniet juist enorm van de drie laatste nummers. Rebellion moet wel een van de beste nummers zijn die ik ooit gehoord heb. Haiti is een prachtig rustpunt en In The Backseat is wel even wennen maar is emotioneel sterk geladen en als je hem in de context van het album bekijkt onmisbaar. Persoonlijk is voor mij alleen 7 Kettles een mindere broeder.

Ik ben recent dan ook tot de ontdekking gekomen dat Funeral de tand des tijds veel beter heeft doorstaan van zijn opvolger Neon Bible. Hoewel ik beiden nog steeds erg goed vind hoor ik nu veel duidelijker de originaliteit van deze plaat. Arcade Fire heeft met Funeral een horde aan bands geinspireerd in de laatste 8 jaar. Ik hoor regelmatig pop en folk muziek waarin duidelijk de elementen van deze band zijn terug te horen en dat is toch begonnen met dit wonderschone album. Ieder nummer leeft als een schilderij aan de muur. Kleurrijk en divers, vol met ideeen. Nu zal ik de laatste zijn om te beweren dat Neon Bible dat allemaal niet heeft, maar op die plaat wil men toch iets te ver doorslaan met de politieke boodschap. Funeral is in ieder opzicht veel artistieker. De teksten moeilijker te doorgronden en dichter bij het lijf. Deze plaat zal dan ook de plaats van Neon Bible overnemen in mijn top 10.

avatar van niels84
Fantastische plaat, met als hoogtepunten Tunnels en Wake Up. Er staat voor mij geen enkel slecht of matig nummer op, dit is dan ook één van mijn favoriete platen. Origineel, en na al die jaren verveeld het mij nog nooit.

avatar van Poeha
Afgelopen week dan ook maar eindelijk eens integraal aan het beluisteren gegaan van deze schijnbare topper in MuMe land. En ik moet zeggen dat hij me al met al positief verraste.

Eerlijk gezegd vind ik Tunnels en Laïka bij de minste nummers behoren. 7 Kettles is met afstand het zwakste nummer. Vooral het trio Une Année Sans Lumiere, Power Out en Crown of Love zijn van hoogstaand niveau. Nu ben ik dan toch ook nieuwsgierig geworden naar de overige albums en de EP van de mannen.

avatar van Paap_Floyd
Die zijn minder

avatar van JVT
JVT
the Suburbs is nóg beter dan deze!

Niet beter, anders en ook steengoed. En vergeet Neon Bible niet.

Op het forum bij de 2012 uitverkiezing beste albums allertijden schreef ik dit: dat ik dit nog in mijn Musicmeter leven mee mag maken... Radiohead met OK Computer niet op 1. En in plaats daarvan mijn nummer 1 in mijn top 10, de fantastische Arcade Fire met Funeral. (De lijst is samengesteld door bijna 50 users hier.)

avatar van sjoerd148
JVT schreef:
the Suburbs is nóg beter dan deze!

Mee eens. Ik merk dat ik bij deze twee nummers (Une Année en 7 Kettles) regelmatig skip .

@ West, Waar kan ik de lijst vinden waaraan je refereert

avatar van FRNKY
Suburbs komt toch in de verste verte niet in de buurt van de eerste twee? Hooguit is die plaat wat toegankelijker.

avatar van Timo-otje
Vind The Suburbs beter dan Neon Bible maar minder dan Funeral

avatar van arcade monkeys
sjoerd148 schreef:

@ West, Waar kan ik de lijst vinden waaraan je refereert

Ik ben er vrij zeker van dat hij hiernaar refereert, is niet echt een beste allertijden lijstje, maar soit klik

Overigens vind ik The Suburbs de minste van de 3, die plaat is ook de enige waarbij de eerste luisterbeurt de beste was.

Mooi, die verschillende commentaren hier. Lang was Neon Bible juist net mijn favoriet, nu neig ik net naar Funeral, maar nogmaals Funeral en the Suburbs vergelijken vind ik lastig. Die platen verschillen nogal van elkaar. Gewoon lekker alledrie draaien!

avatar van FRNKY
west schreef:

Ook geen toeval natuurlijk dat Neon Bible weer in gemiddelde is gaan stijgen. Waarschijnlijk zijn mensen die door Suburbs in aanraking kwamen met AF terug in de tijd gaan luisteren.