Nirvana - In Utero (1993)

Label: DGC

1. Serve the Servants (3:36)
  2. Scentless Apprentice (3:47)
  3. Heart-Shaped Box (4:41)
  4. Rape Me (2:50)
  5. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle (4:09)
  6. Dumb (2:31)
  7. Very Ape (1:55)
  8. Milk It (3:54)
  9. Pennyroyal Tea (3:38)
  10. Radio Friendly Unit Shifter (4:51)
  11. Tourette's (1:35)
  12. All Apologies (3:50)
  13. Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip * (7:34)
  14. Marigold * (2:34)
  15. Moist Vagina [2013 Mix] * (3:33)
  16. Sappy [2013 Mix] * (3:24)
  17. I Hate Myself and Want to Die [2013 Mix] * (2:59)
  18. Pennyroyal Tea [Scott Litt Mix] * (3:35)
  19. Heart Shaped Box [Original Steve Albini 1993 Mix] * (4:41)
  20. All Apologies [Original Steve Albini 1993 Mix] * (3:52)
  21. Serve the Servants [2013 Mix] * (3:38)
  22. Scentless Apprentice [2013 Mix] * (3:49)
  23. Heart Shaped Box [2013 Mix] * (4:38)
  24. Rape Me [2013 Mix] * (2:49)
  25. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [2013 Mix] * (4:11)
  26. Dumb [2013 Mix] * (2:32)
  27. Very Ape [2013 Mix] * (1:57)
  28. Milk It [2013 Mix] * (3:56)
  29. Pennyroyal Tea [2013 Mix] * (3:32)
  30. Radio Friendly Unit Shifter [2013 Mix] * (4:52)
  31. Tourette's [2013 Mix] * (1:36)
  32. All Apologies [2013 Mix] * (3:51)
  33. Scentless Apprentice [Demo] * (3:53)
  34. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [Demo Instrumental] * (4:32)
  35. Dumb [Demo Instrumental] * (2:38)
  36. Very Ape [Demo Instrumental] * (2:20)
  37. Pennyroyal Tea [Demo Instrumental] * (3:31)
  38. Radio Friendly Unit Shifter [Demo Instrumental] * (2:39)
  39. Tourette's [Demo Instrumental] * (2:14)
  40. Marigold [Demo] * (3:25)
  41. All Apologies [Demo] * (4:24)
  42. Forgotten Tune [Demo Instrumental] * (2:04)
  43. Jam [Demo] * (5:34)
  44. Radio Friendly Unit Shifter [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:31)
  45. Drain You [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  46. Breed (Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:13)
  47. Serve the Servants [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:23)
  48. Rape Me [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:39)
  49. Sliver [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:05)
  50. Pennyroyal Tea [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  51. Scentless Apprentice [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:53)
  52. All Apologies [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:38)
  53. Heart Shaped Box [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:29)
  54. Blew [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:36)
  55. The Man Who Sold the World [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:34)
  56. School [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:40)
  57. Come as You Are [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  58. Lithium [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:20)
  59. About a Girl [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:48)
  60. Endless, Nameless [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (13:29)
wcs schreef:
Die teksten van Cobian blijven toch fantastisch goed, nooit iets mooiers gehoord dan Dumb. Vooral dit stukje is zo prachtig (...)

Volledig eens. De tekst van dumb is een van mijn meest favoriete songteksten ooit.

wcs
Blij dat te lezen, zelf ben ik geloof ik nooit iets tegengekomen dat me harder wist te treffen dan Dumb. Veel goeie tekstschrijvers (Barrett, Morrissey, Cocker, Dylan, Westerberg, Van) maar niets kan aan dit nummer tippen voor mij.

avatar van kaztor
Als ik dan al een favoriet wil opnoemen, dan ga ik toch voor #1.
Goeie tekst + klinkt integer en een beetje understated. De band gaat niet gelijk over de rooie in tegenstelling tot teveel andere nummers hierop en dat maakt dat dat nummer voor mij er bovenuit schiet.

Our legendary divorce is such a bore

?

Nouja, ik zou het geen uur met haar uithouden, in ieder geval!

avatar van LucM
Vic Firth schreef:
Heb liever de zuivere nummers van Nirvana zoals ze op Nervermind klinken.Op 'in utero' krijgen we weer het ruige,slordige Nirvana wat ik op zich ook wel goed vindt;3 pure grundge jongens die het beest in zichzelf loslaten.

Eigenlijk verschilt "In Utero" niet zo veel van "Nevermind". "In Utero" klinkt een ietsje rauwer en vooral doffer, de bassen komen wat meer op de voorgrond. "Nevermind" klinkt helderder en hierdoor ook wat dynamischer door de productie van Butch Vig (zie ook Smashing Pumpkins).
Zelf prefereer ik "Nevermind" omdat ik het songmateriaal globaal iets beter vind, maar "In Utero" is een sterke opvolger die destijds ondergewaardeerd werd.

Goede CD die wel wat minder aanslaat dan Nevermind bij mij maar ook hier staan weer lekkere nummers op met scherpe teksten

avatar van TheFunkyM
Toch wel een goede cd van Nirvana.. Ik ben wat meer gehard denk ik. Ik vond deze cd soms iets te veel herrie..(A)

Nu moet ik zeggen dat ik het een goede cd vind, in het verlengde van Nevermind..

Favorieten: Rape me en Dumb

****

stuart
Idd. iets teveel herrie; jammer, ondanks een aantal goede nummers. Gezien de omstandigheden is het echter geen slecht album naar mijn mening. Ik snap wel dat sommigen de 'herrie' ook als een gevoel/stemming van Kurt zien en het (daarom) wel waarderen.

avatar van James Douglas
Juist die herrie, die schreeuw van wanhoop die over de meeste songs hangt maakt dit tot een fascinerend werk en mijn persoonlijke favoriet van Nirvana. Voor wie het allemaal nog meer in zijn aderen wil hebben raad ik aan het 'MTV-Live & Loud' even te 'youtuben'.'Scentless Apprentice, verdorie die ziel van Kurt was getormenteerd.

Go awááááááyyy!!!

avatar van dj maus
Eindelijk de vinylversie met de originele Albini-mix op de kop weten te tikken. (Kwestie van het goeie catalogusnummer weten en dan gewoon bij de Saturn bestellen in plaats van idiote prijzen op eBay betalen.)

Ik kan 'm iedereen aanbevelen! De plaat maakt in deze versie meteen een heftige herwaarderingsfase door. Met name track 1, 3 en 13 klinken een stuk beter, niet in de laatste plaats omdat hier niet alleen de mix anders is, maar omdat bij deze nummers in de alombekende versie het een en ander is overgedubd. Vergelijk bijvoorbeeld maar eens de gitaareruptie (solo kun je 't amper noemen) in Heart Shaped Box.

''t Schijnt dat Kurt en Krist over die originele 'solo' nog behoorlijke ruzie hebben gehad.

avatar van Raggie
lekker rauw maar niet zo sterk als Nevermind

avatar van Smoes
Herrie is soms MOOI !!!

Odelay
Wat een geweldige plaat is dit toch. Een heel deel voelt ook een beetje als een rollercoaster omdat het ene na het andere pakkende stukje voorbij komt in vrij korte tijd, en doordat die stukjes vaak goed bij elkaar passen in de volgorde (incl. het terugkeren van ´hooks´ of wat dan ook) waarin ze langskomen.

Een aantal geweldige songs, geweldige sound, geweldig samenspel, de spanning in een of meer delen van de muziek, Kurts stem en de manier waarop hij experimenteert met zijn gitaar...ADEMBENEMEND. Het is natuurlijk melancholiek en/of schreeuwerig en soms ronduit ´ziekelijk´ (´her milk is my shit, my shit is her milk´ ), maar gewoon erg innemend. Wat ik typisch vind aan Nirvana is dat ze er binnen een song, kan zijn zelfs tegelijkertijd, in slagen om zowel gevoelig en melancholiek als rebels en uitbundig en levendig te zijn. En het kan zijn dat dat ook op deze plaat voorkomt. Ook opvallend in een of meer Nirvana-tracks is het gevoel alsof ze ergens uit proberen te breken. Ja, uit het leven, ha ha! Nee, uit een saai leven.

4,5 sterren.

avatar van Beatlejim
Nirvana - In Utero (1993)

Om te beginne naar mijn mening het beste Nirvana album.
Hier hoor je de echte grunge-Nirvana, niet de 'lieve' nirvana van Nevermind (polly). Voor mij is geen één nummer op In Utero slecht, misschien minder, maar slecht apsoluut niet.

Kan hier een heel lang bericht van maken, maar dat voeg ik nog wel eens een andere keer toe/

4.5*

Odelay
Odelay schreef:

Laat ik hier nog aan toevoegen: De manier waarop dat experiment past bij de rest van de muziek en de ´sequencing´ van de songs. Meer ga ik niet toevoegen, ook al komt er nog meer in me op wat ik er aan zou moeten toevoegen, wil ik het zo precies mogelijk maken.

Moeilijk doe ik he.

avatar van Beatlejim
Ja, dat valt me ook het meest op bij In Utero, hij heeft nog veel uit te proberen. Experimenteren dus.

avatar van master-rens
Net door de bus gekregen.
Wat is het 2e nummer, Scentless Apprentice, een ontzettend gaar nummer

Stijn_Slayer
De studio versie daarvan vind ik zo vreselijk slecht. Maar op MTV Live N Loud is hij juist weer één van Nirvana's beste nummers.

kipling schreef:

waar gaat die eigenlijk over? ik be nzo benieuwd want ik hoor er veel mensen positief over
ik heb hem net doorgelezen maar ik kan er echt niets mee (maar ben daar ook heel slecht in, ik snap teksten bijna nooit als ze niet recht toe recht aan zijn).

Father McKenzie
Hun beste studio plaat, toch wat mij betreft.

wcs
Grindpad schreef:

Gaat volgens mij over het zich niet thuis voelen in een bepaalde omgeving :

Im not like them
But I can pretend

Weet niet hoe dat met anderen zit maar heb dat zelf dus soms wel, vooral op school dan, dat ik tussen een groepje mensen sta en me dan afvraag : "Wat in godsnaam sta ik hier mijn tijd te verdoen". Dat ik besef dat die mensen rondom me totaal oninteressant zijn.

En het gaat ook over hoe met problemen om te gaan :

My heart is broke
But I have some glue
Help me inhale
And mend it with you
Well float around
And hang out on clouds
Then well come down
And I have a hangover

Een verwijzing naar drugsgebruik (lijm snuiven in dit geval) om de wegen der escapsime in te slaan en zo even te ontsnappen aan het zwarte gat waarin hij aan het invallen was.
Leuk is ook dat hij 1st de indruk wekt lijm te gebruiken om letterlijk zijn gebroken hart te herstellen om daarna dan verder te zingen :

Help me inhale

Erg donker maar toch, Kurt heeft altijd zijn humor blijven behouden en dat levert dus pareltjes als dit op

Andere oplossing ziet hij dan in het gewoon dom zijn:

I think Im dumb
Or maybe just happy

Think Im just happy

Zelf was ik op het toppunt van mijn geluk als 6 à 10-jarig kind en dat is maar logisch : je hebt geen zorgen, moet nergens over nadenken, je leeft eigenlijk op wolkjes der plezier, in een roes van spel en plezier. En da's wat ook Kurt hier beoogt : misschien zou het leuker zij moest ik gewoon dom zijn, niks weten over hoe hard het leven soms kan zijn, niet weten wat pijn eigenlijk is

Mij heeft die tekst alleszins altijd al geraakt als geen ander, hopelijk kan je er nu ook wat mee want is toch wel een prachtstukje van Cobain

Stijn_Slayer
Juist wcs! Kurt Cobain schreef vaak simpel, maar treffend was het zeker. Daar is Dumb een heel goed voorbeeld van.

avatar van Kill_illuminati
Wat ik van dit album heb gehoord klinkt erg positief. Volwassener en het rockt meer buiten dat heeft Cobains stem zich beter gevormt, er zit een rauwer kantje aan. Ik verwacht na enkele luisterbeurten dat dit album me beter zal bevallen dan Nevermind wat natuurlijk uiterst positief is. Rape Me is het nummer dat het meeste doel treft..

avatar van itchy
Father McKenzie schreef:
Hun beste studio plaat, toch wat mij betreft.

Ik kan er niet bij dat je Pixies herrie vind en dit dan weer niet. Hier staan toch ook nummers op die voor jou dan behoorlijk hard zouden moeten zijn?

Nirvana is niet hard.
Cannibal Corpse, dat is hard

avatar van LucM
Tegenover Cannibal Corpse is Nirvana lichte kost, maar tegenover wat toen in de hitlijsten stond en ook de AOR (dat voordien in de VS de norm was) is dit wel hard.

Natuurlijk zijn er nog veel hardere bands dan Nirvana, maar daar gaat het hier niet over. Ik vraag me ook wel af waarom FM dit wel kan waarderen, terwijl 'ie Pixies afschrijft omdat het te hard zou zijn.

LucM schreef:

ik vergelijk uiteraard ook appels met peren, weet ik ook wel
voor een grunge band is Nirvana bij vlagen wel degelijk vrij stevig.
wel waren er natuurlijk destijds ook al extreem brute metalbands, ook in 1990 (en ervoor)

Meneer Bungel
Cufk, tish, sips, wat een briljante plaat!

avatar van itchy
Grindpad schreef:
Ik vergelijk uiteraard ook appels met peren, weet ik ook wel

Mooi!
Grindpad schreef:

voor een grunge band is Nirvana bij vlagen wel degelijk vrij stevig.

Doettie het weer

itchy schreef: