Nirvana - In Utero (1993)

Label: DGC

1. Serve the Servants (3:36)
  2. Scentless Apprentice (3:47)
  3. Heart-Shaped Box (4:41)
  4. Rape Me (2:50)
  5. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle (4:09)
  6. Dumb (2:31)
  7. Very Ape (1:55)
  8. Milk It (3:54)
  9. Pennyroyal Tea (3:38)
  10. Radio Friendly Unit Shifter (4:51)
  11. Tourette's (1:35)
  12. All Apologies (3:50)
  13. Gallons of Rubbing Alcohol Flow Through the Strip * (7:34)
  14. Marigold * (2:34)
  15. Moist Vagina [2013 Mix] * (3:33)
  16. Sappy [2013 Mix] * (3:24)
  17. I Hate Myself and Want to Die [2013 Mix] * (2:59)
  18. Pennyroyal Tea [Scott Litt Mix] * (3:35)
  19. Heart Shaped Box [Original Steve Albini 1993 Mix] * (4:41)
  20. All Apologies [Original Steve Albini 1993 Mix] * (3:52)
  21. Serve the Servants [2013 Mix] * (3:38)
  22. Scentless Apprentice [2013 Mix] * (3:49)
  23. Heart Shaped Box [2013 Mix] * (4:38)
  24. Rape Me [2013 Mix] * (2:49)
  25. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [2013 Mix] * (4:11)
  26. Dumb [2013 Mix] * (2:32)
  27. Very Ape [2013 Mix] * (1:57)
  28. Milk It [2013 Mix] * (3:56)
  29. Pennyroyal Tea [2013 Mix] * (3:32)
  30. Radio Friendly Unit Shifter [2013 Mix] * (4:52)
  31. Tourette's [2013 Mix] * (1:36)
  32. All Apologies [2013 Mix] * (3:51)
  33. Scentless Apprentice [Demo] * (3:53)
  34. Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle [Demo Instrumental] * (4:32)
  35. Dumb [Demo Instrumental] * (2:38)
  36. Very Ape [Demo Instrumental] * (2:20)
  37. Pennyroyal Tea [Demo Instrumental] * (3:31)
  38. Radio Friendly Unit Shifter [Demo Instrumental] * (2:39)
  39. Tourette's [Demo Instrumental] * (2:14)
  40. Marigold [Demo] * (3:25)
  41. All Apologies [Demo] * (4:24)
  42. Forgotten Tune [Demo Instrumental] * (2:04)
  43. Jam [Demo] * (5:34)
  44. Radio Friendly Unit Shifter [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:31)
  45. Drain You [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  46. Breed (Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:13)
  47. Serve the Servants [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:23)
  48. Rape Me [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:39)
  49. Sliver [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:05)
  50. Pennyroyal Tea [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  51. Scentless Apprentice [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:53)
  52. All Apologies [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:38)
  53. Heart Shaped Box [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:29)
  54. Blew [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:36)
  55. The Man Who Sold the World [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:34)
  56. School [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:40)
  57. Come as You Are [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (3:41)
  58. Lithium [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (4:20)
  59. About a Girl [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (2:48)
  60. Endless, Nameless [Live at Pier 48, Seattle, WA 12 / 13 / 93] * (13:29)
FightForMore
Maar bij Tourettes is het meer vermakelijk dan bij Scentless Apprentice.

avatar van Kill_illuminati
Ik vond dat nummer eerst ook niets totdat ik de Live & Loud versie zag.

Wat is Pearl jam?
Ik ken Abrikozenjam, Aardbeienjam, Ananasjam, en ga zo maar voort, maar Pearl Jam? Als ik mijn vriendin voorstel het halskettinkje van haar oma te crushen om er jam van te maken heb ik een serieus probleem, hoewel het toch zo een schoon en lief deernke is.
Maar, even serieus, niemand heeft het tot dusver over de opmerking van Cobain dat hij het album "Red"van king Crimson als voorbeeld voor de van In Utero sound heeft genomen.
Als je "red"van king Crimson hoort is zijn opmerking toch wel heel serieus te nemen. Dat hele album is, met uitzondering van twee wat lievere liedjes zo ongelooflijk agressief als voordien nooit was gemaakt..het laatste nummer, starless is een lange improvisatie die eindigt met zich clusterende gitaarreeksen die door merg en, ja juist, been gaan. Als je dit hoort herken je Nirvana, nouja, andersom dus.
Koop Red van King Crimson!
Ge zult er beroerd op slapen gaan!
Het voert te ver om gedetaillerder op de accoorden in te gaan, dat is iets voor andere sites, maar neemt aan dat Kurt een mooi stukje gitaar spelen kon en wist wat hij deed, en wat hij jatte. Geen probleem, want zo groeit muziek.
Affijn, mijn laatste vraag blijft staan, wat is nu eigenlijk Pearl Jam? Een nieuwe confiture-soort???

Mosselino94 schreef:

Het is namelijk niet meer zo commercieel zoals bij Nevermind en daar houd ik wel van, (Niet-commercieel).

Favorieten:
Serve The Servants, Heart Shaped Box en Rape Me.

En jouw 3 favorieten zijn niet commercieel dan?
Had eerder een Milk It of zo verwacht.

Ja, ik vind dat ook een beetje jezelf tegenspreken. 'Serve the Servants' zou ik niet per se commercieel noemen, maar 'Heart-Shaped Box' en 'Rape Me' zijn juist de singles.

Stijn_Slayer schreef:

Ik heb supergoede herinneringen aan dit album. Ik heb het geluk gehad die grunge-hype mee te kunnen maken in mijn jeugdjaren. In Utero werd op een avond volledig gedraaid in mijn toenmalig stamcafeetje, samen met de maten en een Hoegaarden zongen we dan die plaat mee.
Aahh...ik word melancholisch.

Esmeralda schreef:

Kijk! Dat vind ik nou leuk . Al is er geen touw aan je bericht vast te knopen.

avatar van Deren Bliksem
Ik snap niet goed wat Pearl jam hier mee te doen heeft.

Blijft het feit dat dit mijn meest favoriete album van Nirvana is. Mijn favorieten zijn Milk It, Very Ape en Radio Friendly. Maar de rest is ook heerlijk, op HSB na.

avatar van rock-rick
Wat heeft iedereen toch tegen Heart Shaped Box? Ik vind het gewoon een heel mooi nummer dat best op dit album past.

avatar van Deren Bliksem
Ik heb niks tegen HSB, ik vind het alleen niet zo'n leuk nummer.

Dit komt denk ik doordat de sound op dit album anders is, een beetje bewust ordinaire riffs en zang. En dan komt Heart Shaped Box, wat qua sound gewoon een buitenbeentje is. En voor mij is dit het beste album van Nirvana, juist om genoemde reden. En daardoor vind ik HSB dus wat minder.

MindRuler
Ik vind Heart Shaped Box nochtans ook geweldig, vooral het refrein.
De bijhorende clip vond ik ook prachtig.

avatar van Beeswax
^Anton Corbijn

avatar van Ducoz
Vandaag weer eens aangezet naar aanleiding van een "tribute" van Jared Letho, waar de pers overheen kost en uit schijt, maar ik best wel goed vind.
Het gaat om een stukje acteer werk, wat ik persoonlijk erg sterk vind. De stem is ook erg goed.
YouTube - Jared Leto / Kurt Cobain

En dan bedenkt ik me weer, hoe ik me de middelbareschool tijd door sleepte met Nirvana en dit album dus ook grijs draaide... Goede oude tijd, wat mis ik het.
Misschien zou 30 secs. to mars ook van dit soort muziek moeten gaan maken, dat zou nog niet eens zo slecht uitpakken denk ik.

Mooie herinneringen dit album... eerste serieuze vriendin... Het slepen door eindeloze toets weken en het idee van het niet kunnen en de eeuwige herhaling, day in day out.
Soms klapt het en zou dit album de titel "I Hate Myself and I Wanna Die" best kunnen dragen, maar dat doet het gelukkig niet.
Staan flink wat songs op waar ik me aan vast heb kunnen houden

avatar van gukker
Deze vind ik beter dan Nevermind. Hier gaat Nirvana toch wat meer zijn eigen weg met als gevolg dat het nog nét wat meer geschreeuw is zoals in Serve the servants en very ape. Gelukkig zijn de wat commercielere nummers ook weer juweeltjes zoals hart shaped box en rape me. Grootste reden waarom ik dit album beter vind dan nevermind is omdat ik het gevoel heb dat er hier geen fillers opstaan. Elk nummer voegt wel iets toe aan het album en ik vind het zelfs naar het einde toe juist beter worden. (All apologies)

avatar van Deren Bliksem
Deze maar eens verhoogd naar ik-kan-niet-meer-hoger.
Elk nummer is gewoon raak en komt op je neer als een inval van de Navy Seals. Toch -nog altijd- één minpuntje, althans; één nummer weet mij nog steeds niet te raken en dat is Heart Shaped Box. Echt geen slecht nummer hoor maar wel als je het afzet tegenover de rest naar mijn mening.

5* dus!

avatar van rock-rick
Ik heb Heart Shaped Box altijd één van de betere nummers op dit album gevonden en ook erg passend in het geheel. Ik snap ook helemaal niet wat zo veel mensen toch tegen dat nummer hebben of waarom het ze niet raakt.

avatar van Deren Bliksem
Daar valt niet zo heel veel aan te snappen, het raakt je of het raakt je niet. Dat is de essentie van muziek toch?

Heb verder niks tegen het nummer hoor.

avatar van Robbie Keane
Ik ben er uit, deze vind ik beter dan z'n voorganger.
Het doet me inderdaad meer, en hier staan mijn favoriete Nirvana nummers op, Peneroyal Tea, All Apologies en Heart Shaped Box.

avatar van Thestrals
Wat er mis is met Heart Shaped box snap ik nog steeds niet, het blijft een van in mijn ogen gezien beste nummers. (misschien dat nou ook weer niet, maar zeker een favoriet van mij)

avatar van Ducoz
Zou deze nog eens geremasterd worden?

avatar van Kill_illuminati
Waarom zouden ze? Ik zie eerder een remaster van MTV Unplugged in New York komen (tevens ook overbodig). Dit album heeft het in ieder geval niet nodig.

avatar van Ducoz
Waarom zou je die remasteren, is toch niets nieuws aan te beleven behalve wat rehearshals..

Hier zit bijvoorbeeld I hate Myself and I Want To Die nog aanvast e.d. die nog op de plank liggen! En ik zou Scentless Apprentice wel eens remasterd willen horen!

gukker schreef:

Ducoz schreef:
Zou deze nog eens geremasterd worden?

Hoeft niet, het komt uit 1993...

Ik vraag me toch af wat dat nou is...
Denken mensen nou altijd dat iets 'beter' moet klinken?
Let wel: Als je de neiging hebt de volumeknop wat hoger te zetten is er geen reden voor verbetering; Dan zet je 'm wat harder.

Ik denk dat men de termen 'audio-kwaliteit' en 'volume' nogal eens door elkaar haalt, zo van 'zacht = slecht, hard = goed'. Zo zit dat gewoon niet. Bij een zachter geluid is er meer ruimte voor dynamiek en dat is per definitie een pre.

Dus als je een bepaalde cd op je mp3-spelertje in de trein wat minder kan horen heeft dat niks te maken met de geluidskwaliteit van de opname. Het heeft veel meer te maken met het te harde geluid van recente cd's die doodgemixt zijn.

avatar van Ducoz
Maar klinkt meer gedateerd dan de originele uitgave van Bleach...
Daarbij zijn bij dit album genoeg b-sides e.d. om je vingers bij af te likken!

Die b-sides staan hier al op.
Of je moet de geluiden van een in de studio slecht gevallen afhaalchineesmaaltijd zo nodig willen horen...

Gedateerder dan Bleach? Dat is gewoon de manier waarop het geproduceerd is. Hoort dus bij het album. A Hard Day's Night zal ook altijd anders klinken dan ene Abbey Road, al gooi je er duizend remasters overheen.

En in dit geval praat je min of meer over een plaat geremixt willen hebben en dat is pure geschiedsvervalsing. Die Stones-platen van na 1970 zijn ook zo gigantisch naar de kloten geholpen met die nieuwe 'remasters'....

avatar van Ducoz
Niet de leuke, mis I Hate Myself and I Wanna Die nog b.v..

Tja, denk je eens in.. Scentless Apprentice... geremasterd door de boxen

Alle b-kantjes staan op de box, zo ook IHMAIWTD.

Denk je eens in... Scentless Apprentice gewoon niet op het album...

Vreselijk nummer.

avatar van BlauweVla
Al dat gedraai aan de knoppen slaat vaak nergens op inderdaad, gewoon een verkoop truc om een oud album opnieuw te kunnen verkopen en veel mensen doen het ook nog, maar dat moeten ze zelf maar weten...
Ik ken ook het album "The Best of Free", een verzamelaar weliswaar, maar dat helemaal naar de knoppen gedraaid is, heel veel galm, een veel breder geluid, maar was dat Free? Nope.
En om bij Nirvana te blijven, horen daar de albums juist niet te krakke mikken?

avatar van Ducoz
Dat doen ze juist niet, het is eigenlijk allemaal 1 niveau, een volume.