goldendream schreef:
Hacketts rol is echter evenwaardig en zijn gemis werd nooit opgevangen. De latere albums vind ik ook heel goed, maar het echt unieke is verdwenen.
Absoluut. En als je Hackett solo ziet of volgt en hoe hij de Genesis nummers ten gehore brengt hoor je ook eens te meer hoe belangrijk zijn inbreng was. Melody Maker was destijds met het vetrek van Hackett van mening dat Genesis het vertrek van Hackett nooit te boven zou komen. Ik denk persoonlijk dat Genesis alleen maar in staat is geweest om door te starten door om te beginnen veel commerciëler te worden. En toen Collins solo (wellicht ten dele geheel onverwachts) was het te gemakkelijk om dezelfde richting op te gaan. Het vervelende bijeffect alleen werd daarmee wel dat Genesis werd gedegradeerd tot een Collins hobbybandje. Na W&W en Seconds Out werd het duidelijk anders en na Duke nog veel meer.
Rutherford alleen is een hele matige gitarist en Stuermer geeft zo een eigen invulling die ik languit altijd gepast vind of kan bekoren. De roep alleen om het live spelen van ouder materiaal is door de jaren heen eerder groter geworden van kleiner, als staan zowel Banks als Rutherford nogal negatief tegenover hun vroege Genesis werk waardoor onbewust denk ik die leegte die Hackett achter liet alleen nog maar groter geworden. Door er steeds negatief over te zijn hoopten ze wellicht dat het zou worden vergeten. Echter bleek het tegenovergestelde waar. En toen The Musical Box en Hackett aan zijn Genesis revisited project begon was ht hek definitief van de dam. Banks en Rutherford willen ook geen oud werk spelen, maar ook al zouden ze dat wel doen, de kans dat het in het water valt aanzienlijk is. Lang vond ik het jammer, tegenwoordig denk ik eerder. Blijf er alstublieft vanaf.
Als ik Hackett heel SOTP of Seconds Out zie uitvoeren. Denk ik. Jammer, het heeft Gabriel en Banks, maar het heeft in ieder geval Hackett. In mijn optiek, in iedere band, zeker met progressive rock. Hetgeen wat het moeilijkste is om te vervangen is de gitarist. Ook hier blijkt dat het geval.
En of Hackett die erkenning ooit zou krijgen. Zelfs toen hij in Genesis speelde dacht hij geregeld dat hij niet een volwaardig lid was maar een sessie muzikant. Zelfs Collins bevestigd dit in zijn biografie. Hij en Hackett kwamen niet uit Charter House en voelde zich daarom altijd 'anders'. Dus ik zou er maar niet op rekenen