Interpol - Turn On the Bright Lights (2002)

Label: Matador

1. Untitled (3:56)
  2. Obstacle 1 (4:11)
  3. NYC (4:19)
  4. PDA (4:59)
  5. Say Hello to the Angels (4:28)
  6. Hands Away (3:05)
  7. Obstacle 2 (3:47)
  8. Stella Was a Diver and She Was Always Down (6:27)
  9. Roland (3:35)
  10. The New (6:07)
  11. Leif Erikson (4:00)
  12. Interlude * (1:01)
  13. Specialist * (6:40)
  14. PDA [First Demo] * (4:44)
  15. Roland [First Demo] * (3:44)
  16. Get the Girls / Song 5 [First Demo] * (3:47)
  17. Precipitate [Second Demo] * (5:33)
  18. Song Seven [Second Demo] * (4:43)
  19. A Time to Be So Small [Second Demo] * (5:47)
  20. Untitled [Third Demo] * (4:13)
  21. Stella Was a Diver and She Was Always Down [Third Demo] * (6:40)
  22. NYC [Third Demo] * (4:27)
  23. Leif Erikson [Third Demo] * (4:27)
  24. Gavilan / Cubed [Third Demo] * (6:49)
  25. Obstacle 2 [Peel Session] * (3:54)
  26. Hands Away [Peel Session] * (3:10)
  27. The New [Peel Session] * (5:59)
  28. NYC [Peel Session] * (4:17)
avatar van RensZ
Ik heb dit album ook in mijn top 10 gezet, want wat een meesterwerk is het toch. Vandaag heeft de postbode dit album eindelijk bij mij thuis naar binnen gegooid en de gitaren galmen door de huiskamer.

Het beste nummer van het album blijft The New, het rustige begin en daarna het muzikale orgasme. Fantastisch.

Welverdiend 5*!

avatar van LucM
Turn on the Bright Lights beschouw ik niet als een topalbum - enkele nummers vind ik minder - maar Interpol gaf de Amerikaanse rock met dit album een nieuwe injectie.

LucM schreef:

De Amerikaanse rock is toch een vrij omvangrijk gegeven, waarom is het dan geen topalbum? Staat de muziek je niet aan?

avatar van Daan0
LucM schreef:
Turn on the Bright Lights beschouw ik niet als een topalbum - enkele nummers vind ik minder.

LucM schreef:
Turn on the Bright Lights beschouw ik niet als een topalbum .

avatar van RensZ
Wel erg makkelijk om iemand anders zijn tekst te quoten zonder verdere enige uitleg.

JanBetonde2e
Het gaat er volgens mij om, dat er eerst niet 'enkele nummers vind ik minder' stond.

Toen ik voor het eerst naar dit album luisterde, had ik ook een aantal nummers die ik minder vond, maar uiteindelijk zijn dat juist mijn favorieten geworden (The New, Stella en Leif Erikson)

De zang op dit album is echt perfect, het is niet de mooiste stem die er is, maar op dit album past het perfect, de zang sleept je mee, en voordat je het weet is het album alweer voorbij.

avatar van RensZ
Ik had precies hetzelfde hoor, in het begin kon ik er maar niet aan wennen. Maar nu het kwartje eenmaal gevallen is, is dit voor mij wel een topalbum en vind ik de zang juist perfect voor dit album. Dat vind ik met name in de eerste helft van The New, want dat nummer is wonderschoon.

avatar van Daan0
RensZ schreef:

Ik quote de tekst zonder uitleg, omdat ik vond dat het duideijk genoeg is. Ik geef ook 4 steren als ik het album als geheel erg goed vind, maar er staan een, twee of drie nummers op die mij toch niet zo grijpen als de anderen.

Begrijp me niet verkeerd, ik waardeer dit album zeer. Ik vond gewoon, dat hij de uitleg al had gegeven op wouters vraag, voordat hij hem had gestelt.

Je kan ook even teruglezen wat LucM nog meer heeft geschreven over dit album. Twee quotes van hem waar ik me volledig in kan vinden, al heb ik zelf het album in 2002 al aangeschaft.

LucM schreef:
Omdat dit album hier zo hoog gewaardeerd staat heb ik dit album ook aangeschaft (hoewel ik Interpol allang kende) en het valt mij goed mee. Niet een baanbrekend album dat mij van mijn sokken wegblaast, maar prima songs kan Interpol wel brengen zoals "Obstacle 1", "NYC", "The New" en "Leif Erikson". Een donker album dat je het best 's avonds kan draaien.
Het is wel duidelijk te horen dat Interpol de mosterd haalt van de new wave-bands begin jaren '80 (Joy Division, Echo & the Bunnymen, the Sound), maar van epigonisme kan je Interpol niet beschuldigen, zij hebben daarvoor voldoende eigenheid.

LucM schreef:
Ik kan Herman wel bijtreden. "Turn on the Bright Lights" had ik enkele maanden geleden gekocht en meermaals beluisterd vanwege de nogal positieve reacties hier. Ik vind het een sterk album, maar ik mis datgene waarmee Interpol zich onderscheidt van de andere bands, hun invloeden liggen hier wat voor de hand, ze zijn niet uniek genoeg.
De meeste songs vind ik zeer sterk, "Obstacle 2" en "Roland" vind ik echter minder en kunnen mij niet geheel boeien of overtuigen. Het album heeft inderdaad een grimmige sfeer, er zit inderdaad veel variatie en het weet mij ook te raken, maar zo heb ik nog meer albums.
Een prima album, maar "meesterwerk" is een te groot woord voor mij.

Ik blijf mezelf verbazen over de status die dit album heeft verworven op de site (nu zelfs in de top 10 ). Heb het altijd wel een goede plaat gevonden, maar het is voor mij nooit een 5*-album geweest. Eigenlijk ben ik ook al wel een tijdje klaar met dit album, ik draai dit (en sowieso Interpol in het algemeen) eigenlijk nooit meer. Voor mij is het geen album dat voor altijd goed blijft, op de lange termijn heeft het toch weinig te bieden.

avatar van Mjuman
Ben het met Herman eens: er zijn albums waarover ik me blijf verbazen. En gewend als ik ben om "intern te attribueren" - dat is psychologentaal om aan te geven dat je denkt dat de fout in jezelf zit - denk ik dat ik dwaas ben dat ik de genialiteit van dit album niet snap. Ik heb dat ook met The National - High Violet bijv.

Nou zal enige dwaasheid mij niet kunnen worden ontzegd - anders kwam ik niet hier en anders kon ik niet overleven in deze wereld, maar ik heb mijn vraagtekens.

En die wil ik wel even plaatsen - ik denk dat de positivo's hier hoofdzakelijk zich in de leeftijdklasse tussen 15 en pakweg 25 bevinden, uitzonderingen daargelaten. Geeft nix, toen ik puberde - lang geleden in de vorige eeuw - en ik mijn platen vanuit de UK via postduif bestelde (die dan met de postkoest werden geleverd door Van Gent en Loos), vereerde ik ook de bands van destijds.

Het is het volume en de heftigheid van de reacties die me echt versteld doet staan en af en toe doet snakken naar een aparte tak van MuMe voor leden met een volwassen muziekattitude.

De spanningsboog bij Interpol is eigenlijk erg snel gebroken - a one trick pony imo.

avatar van sander.h
Mjuman schreef:

Grappig dat je dat zegt, "one trick pony".
Bij mij is het punt juist dat Interpol op deze plaat meerdere gezichten laat zien waarvan ze me niet allemaal even lief zijn.

Nummers als Untitled, Hands Away en Leif Erikson kan ik niet vaak genoeg horen, maar voor een Obstacle 1 moet ik bijvoorbeeld echt in de stemming zijn.

Dit is zeker een plaat die de klasse van Interpol laat zien, ik denk alleen dat hij niet voor iedereen consistent genoeg is (en misschien is dat ook wel de groep 25+ )

avatar van Mjuman
Dat "one trick pony" is wellciht een beetje kort door de bocht, muzikaal zit er wel degelijk variatie in, al blijf ik de zang te eenvormig vinden en zitten er ook te weinig sfeerverschillen in de muziek.

Muziek richt zich bijv. tot je hoofd/mind (cerebraal), gevoel (hart) en lichaam (ontspanning/dans) en evt andere aspecten/functies.

Even vergelijkenderwijs: Joy Division (de titel zgt het al: heart and soul) als je kijkt naar Joy Division vind ik daar een breed emotioneel scala: wanhoop, verdriet, berusting, hoop, woede, vreugde/enthousiasme en zo kan ik nog wel even doorgaan; ik word op meerdere wijzen bij de muziek betrokken. Dat mis ik bij Interpol - ik mis de identificatie, het trekt bij mijn niet naar binnen. Franz Ferdinand (iig lichamelijk) en Editors doen me meer. een heel ander voorbeeld Trentemöller trekt bijv ook bij me naar binnen, daar zit een geweldige mentale flow in.

Daarbij aangetekend dat de suggestie dat dit album vooral bij mensen tussen de 15 en 25 populair zou zijn al eens gemaakt is. Toen kwam er een stortvloed aan reacties van de "oude lullen" Als je musicmeter als standaard neemt is dat in ieder geval ook weer ontkracht.

Ontzettend sterk album, er staan geen mindere nummers op en het is een goed geheel. Voor mij een muzikale rit die ik elke keer weer met veel plezier onderneem.

avatar van jellecomicgek72
Ik ga voor de 5 sterren, topalbum dit!

Lono Rey
Dit is echt een groeier. Toen ik ze eerst kocht, vond ik ze minder dan de andere twee Interpol-platen, maar na enkele grondige luisterbeurten (en na de band live aan het werk te hebben gezien - stevige aanrader) kon ik niet anders dan vaststellen dat dit hun beste werk is. Aardedonker (Untitled), subtiel (Hands Away) en toch nog een rauw kantje (Roland), geen enkele slechte song, niet minder dan een prachtplaat over de hele lijn, en een meer dan terechte nummer 10 in de top 250.

Forzarob2
ik vond deze plaat in het begin heel fijn, maar hoe langer ik luisterde des te minder hij werd.
Ze komen zeker niet in de buurt van Joy Division die veel emotie in hun muziek legde, Interpol is technisch heel goed maar ik voel die emotie bij hun niet.

avatar van jellecomicgek72
Ik heb deze plaat me top 10 ingeknald en heb met veel pijn en moeite Abbey Road van the Beatles eruit gehaald. Wat is dit toch een topalbum. Staat serieus geen 1 slecht nummer op. Beste nummer blijft toch Obstacle 1, wat een fantastisch nummer is dat. Qua sound lijken Interpol en Editors wel erg veel op elkaar, maar Interpol heeft toch een eigen sound op een of andere manier weet niet hoe ik het moet uitleggen. Weet nog toen ik dit album 2 maanden terug voor het eerst hoorde dat ik er geen zak aan vond. Deze plaat is een typisch voorbeeld van een groeiplaat. Ik merk trouwens dat groeiplaten vaak het best zijn. Als ik een plaat direct goed vind vind ik het na een tijdje toch niet meer zo geweldig. Je zult ook merken na een aantal keer luisteren dat het album meerdere lagen bevat. Ook de zang vond ik in het begin niet echt mooi maar als je verder luistert merk je dat het perfect bij dit album pas. Ik stoor me er in iedergeval niet aan. 5* en een top 10 notering.

avatar van woutorrmusic
Ik ben er uit; Untitled is het beste openingsnummer ooit. Vind ik dan...

avatar van Cor
Cor
Scherpe plaat die het geluid van New York goed vertolkt. Goede plaat, de beste van Interpol, maar voor mij niet de magische plaat, die het voor velen op deze site wel is. Wel een bovengemiddeld album en zeker de beste van Interpol. 'Obstacle 1' is bijvoorbeeld echt zo'n rocksong die net iets extra's heeft.

Vet album, Roland is zon vet nummer.

avatar van Joy4ever
herman schreef:
Let op! Discussies over de top 250-notering van dit album horen in het forum, niet bij het album

avatar van jacobz
Wat blijft dit toch een goed album, zeker als je deze vergelijkt met het nieuwe album. Echt 3 klasse verschil.

avatar van VanDeGriend
Ik dacht, laat ik ter voorbereiding op de nieuwe Interpol, deze nog even een keer draaien. Als an early adopter (typo gecorrigeerd )had ik dit cd-tje zo'n beetje op dag 1 van uitgave en er verder weinig acht op geslagen. Wel trouw de opvolgers ook aangeschaft , concertje geweest enzo en Antics bedacht als beste. Dat blijft nog even zo maar deze schuift wel wat op naar een hogere score. Leuke hernieuwde kennismaking.

avatar van Mjuman
VDG - 't heet officieel (not to fuck ants) an early adopter. Het hoe en waarom leg ik nog wel eens uit.

Deze plaat is voor mij gek genoeg niet die waar het licht aan ging - maar goed, ik kreeg er wel gevoel voor.

Fijn dat je je voorbereidt - hoor graag hoe je over ip4 denkt; scheelt nl als iemand met voorkennis reviewt

avatar van nightfriend
Niet zo lang geleden de score van deze plaat naar 5* aangepast. Ik stoorde me lang aan de productie (wat 'bonkerig en bassig' hier en daar), nu laat ik de kracht van de nummers toch de doorslag geven.

Ik hou dus zowel van de 'edgy' Interpol met het ruwe randje (TOTBL)als van de epische, mooi geproduceerde Interpol (OLTA).

avatar van chevy93
Bij vlagen wel aardige stukken, maar over het algemeen is het toch niks voor mij. Zie ook niet in waarom dit album nou zo goed is, iets wat ik bij de overige top 10 albums op z'n minst kan begrijpen.

Een van de meest volledige albums die ik ken. Elk nummer wekt zijn eigen sfeer op en is elke keer een plezier om te horen en gaat zeer diep. Zowel up-tempo als tragere nummers van deze cd kunnen mij enorm bekoren, deze jongens zijn momenteel volgens mij een van de beste groepen in hun genre.

avatar van Madjack71
Van de twee albums die ik ken van Interpol...Our love to Admire en deze, vind ik Turn on the Bright Lights de mindere daarvan.
Weinig nummers die tot mijn verbeelding spreken en eerlijk gezegt vind het truukje met het herhalende gepingel met de gitaar, op een gegeven moment op het randje van irritant.
Say Hello to the Angels en Hands Away en op het eind The New en Leif Erikson, geven nog wat jus aan dit verder voor mij oninteressante album. Het geluid spreekt mij ook niet echt aan en blijft m.i. teveel hangen in een vorm van echo.
Edoch, ieder het zijne, maar deze gaat weer terug in de kast.