Interpol - Turn On the Bright Lights (2002)

Label: Matador

1. Untitled (3:56)
  2. Obstacle 1 (4:11)
  3. NYC (4:19)
  4. PDA (4:59)
  5. Say Hello to the Angels (4:28)
  6. Hands Away (3:05)
  7. Obstacle 2 (3:47)
  8. Stella Was a Diver and She Was Always Down (6:27)
  9. Roland (3:35)
  10. The New (6:07)
  11. Leif Erikson (4:00)
  12. Interlude * (1:01)
  13. Specialist * (6:40)
  14. PDA [First Demo] * (4:44)
  15. Roland [First Demo] * (3:44)
  16. Get the Girls / Song 5 [First Demo] * (3:47)
  17. Precipitate [Second Demo] * (5:33)
  18. Song Seven [Second Demo] * (4:43)
  19. A Time to Be So Small [Second Demo] * (5:47)
  20. Untitled [Third Demo] * (4:13)
  21. Stella Was a Diver and She Was Always Down [Third Demo] * (6:40)
  22. NYC [Third Demo] * (4:27)
  23. Leif Erikson [Third Demo] * (4:27)
  24. Gavilan / Cubed [Third Demo] * (6:49)
  25. Obstacle 2 [Peel Session] * (3:54)
  26. Hands Away [Peel Session] * (3:10)
  27. The New [Peel Session] * (5:59)
  28. NYC [Peel Session] * (4:17)
LucM schreef:
er is sinds 2000 geen dominante muziekstijl.

Toen je dat zei negeerde je zeker de 30.000 britrock bandjes die de afgelopen vijf jaar als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten? Veel van ze doen het ook goed in de mainstream kringen. Deze bandjes zijn toch heel duidelijk geïnspireerd door het post-punk genre wat dus geherintroduceerd is door o.a. Interpol (maar idd ook The Strokes).

avatar van TEQUILA SUNRISE
Father McKenzie schreef:
Omdat dit bandje hier nogal bejubeld werd, vaak in de udates kwam, geraakte ik geïnteresseerd en heb ik het toch ooit gewaagd om er een plaat van te halen.
Het werd deze;
Maar helaas, het doet me absoluut niets, het kan me niet boeien of pakken, het is er eentje van één keer of 2 keer draaien en vreselijk teleurgesteld in de kast zetten. Overkomt me niet zo vaak, maar helaas de laatste jaren toch iets te vaak naar mijn goesting; ook gehypte platen van andere gehypte bandjes konden me niet echt bekoren; Arctic Monkeys, Cooks, Kings Of Leon, Muse, Snow Patrol, ik vergeet er vast nog enkele.
neen, vreselijk vervelend bandje, dit.
(Of ik word echt oud, kan ook natuurlijk! )

Father, geef dit album nog een paar draaibeurten, bij mij viel het kwartje ook na verloop van tijd, echt waar.

Father McKenzie
Interpol en Editors.... voor ik hier op de site was aangeland had ik van beiden nog nooit gehoord.
Maar ik zag die platen constant in de updates opduiken, tja, dan kun je op zijn minst van een MuMe hype spreken.
Ik kocht uiteindelijk deze en die van Editors - Nu heb ik in mijn bed uren liggen denken hoe of dat andere bandje heette dat al lang in de kast beland is, en uiteindelijk kon ik erop komen; Editors - Kijk, zovéél kunnen die beide bands mij bekoren; totaal niet, het spijt me.
Die van Editors vind ik zelfs ronduit een imitatie van de vroege U2 sound, (Boy-October), maar dan zonder geniale songs. Ik heb het over The Back Room (ik las altijd verkeerdelijk The Black Room, merk ik nu, vreselijk album vind ik dat).

Ik vrees dat ik gewoon voor dit soort rock/pop niet meer opensta, mijn smaak is gewoon teveel geëvolueerd.
Ik kan dat niet helpen, ik vind hier gewoon geen bal aan, echt niet.
Er zal van beide bands geen tweede plaat meer bijkomen, daar ben ik wel absoluut zeker van.
Elk zijne meug, denk ik maar, en zo is het toch?

Nou, en nu blijf ik dan bij Interpol, Editors en nog wat van dat soort puistenbandjes weg, bekijk het samen maar, this is not my cup of tea, ik kan het toch ook niet helpen. ???

Father McKenzie schreef:

puistenbandjes? dat je dat nu nog zegt van 'tokio hotel', 'jonas brothers' of misschien 'the kooks' zou 'k nog kunnen begrijpen, maar 'k denk dat interpol een volwassen band is die geapprecieerd wordt door jongeren maar zeker ook door mensen met iets meer levenservaring, zelfs mensen van jouw leeftijd. de band staat niet voor niets op 12 in de top 250. normaal gezien zou 'k zeggen 'blijf het kansen geven', het heeft ook een hele tijd geduurd eer ik helemaal in de ban was van interpol en vooral deze plaat, al is de situatie bij jou misschien wel 'hopeloos'..

avatar van LucM
Interpol heeft meer aanhang bij een ouder rockpubliek en kun je zeker geen puistenbandje noemen zoals Tokio Hotel, dát is een schoolvoorbeeld van een hype. Ik denk dat Interpol zich wel lange tijd gaat handhaven.

Dn!S schreef:

Nieuwe jonge bands zijn van alle tijden en niet allemaal zijn ze geïnspireerd door de postpunk, Radiohead bv. is ook erg invloedrijk. De meeste britpopbands vermengen verschillende stijlen die de vorige decennia werden toegepast zoals Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand en Arctic Monkeys (om de 3 populairste te noemen) een fusie zijn van de beat in de jaren '60 met de latere postpunk.

Het is toch vooral de manier waarop. Prima als iemand het niks vindt, maar de houding van "ik sta hier zoveel boven en ik weet het zoveel beter" en het gebruik van woorden als puistenbandjes is ronduit vervelend en laat denk ik meer zien dat onze beste Father McKenzie niet "geëvolueerd" is zoals hij zelf zegt, maar al een jaar of 15 geen nieuwe muziek meer heeft ondekt.

Zoals al gezegd, juist Interpol is 1 van de bands die zowel door de jeugd als door een ouder publiek gewaardeerd wordt. Dat deze cd nu al op nummer 12 staat laat wel zien dat het een blijver is, iets wat ze eigenlijk al 7 jaar laten zien.

freakyy schreef:

Dat is ook mijn stelling, Interpol wordt nu door een breed rockpubliek gewaardeerd, al was ik erg verrast met de hoge notering van "Turn on the Bright Lights". Interpol heb ik nooit als baanbrekend of echt vernieuwend beschouwd maar gewoon als een prima rockband die sterke en tijdloze songs kan brengen en daar is niets mis mee. Maar het staat iedereen vrij om dat niks te vinden, muziekbeleving is louter subjectief.

[quote]LucM schreef:

Baanbrekend en vernieuwend zijn ook te pas en te onpas gebruikte termen, iedereen gebruikt het nog steeds voor Radiohead, terwijl zijn die omslag ook maar slechts 1 keer hebben gedaan ten tijde van Kid A verder doen ze eigenlijk ook maar steeds hetzelfde (ik vind het een hele goede band, voordat ik geflambeerd word, omdat ik tegen een heilig huisje schop), het gaat er toch om of het gewoon goed is? En toen ik dit album voor de eerste keer hoorde was ik verkocht, wat een prachtig intens geluid kwam er uit deze band.

Gelukkig wordt het hier gewaardeerd, want de rest van Nederland holt achter Editors (daar zijn ze weer ) en het waardeloze White lies aan.

avatar van LucM
Van Editors heb ik enkel hun laatste album en die vind ik ook goed, White Lies vind ik wat minder.

Lost Highway
LucM schreef:
. Maar anderzijds kun je moeilijk zeggen dat Interpol zoveel impact had als bv. Nirvana of Radiohead destijds.

Het muzieklandschap is ook veranderd, een band als Nirvana zou vandaag ook niet meer hetzelfde succes hebben. Nirvana was de laatste 'supergroep', zeer invloedrijk en baanbrekend, maar dat betekent nog niet dat Nevermind een beter album is dan TOTBL. Ik vind Turn On The Bright Lights als album beter dan Nevermind, al kan je ook stellen dat dit gewoon mijn smaak is (de dooddoener van elke discussie). Als ik stoute voorspelingen mag doen zou ik zeggen dat TOTBL binnen dertig jaar meer fans zal hebben dan Nevermind. Vergeet ook niet dat veel van die Nirvanafans opgegroeid zijn met die band, we moeten nog afwachten hoe de volgende generatie Nirvana zal beoordelen. Hetzelfde kunnen we natuurlijk ook zeggen van Interpol, dit is zelfs nog een jongere band.

Interpol/TOTBL heeft ook geen sound voor de grote massa. Naar mijn mening heeft TOTBL meer invloed gehad dan jij beweert. Originaliteit is overschat. Interpol leunt qua gitaarsound, bass en tempowissels/opbouw wel wat aan bij mijn geliefde bands The Chameleons en The Church, maar nummers als 'The New' of 'Leif Erikson' zijn toch niet 13 in een dozijn dacht ik? Ik vind TOTBL dan ook een behoorlijk progressief album. Als we zo beginnen kunnen we ook stellen dat Nirvana en Pearl Jam vooral gekeken hebben naar seventies bands zoals Led Zep, waaruit de conclusie volgt dat Nirvana nog minder origineel is dan Interpol.

Nog dit : The Strokes en White Stripes waren destijds big in de VS, maar die bandjes beginnen aardig in de vergeetput te raken heb ik de indruk. Interpol heeft een langere houdbaarheidsdatum dan The Strokes. Nogal een geluk dat Interpol slechte teksten heeft, of elke discussie i.v.m. wat nu de beste band allertijden is, was overbodig geworden. Perfectie bestaat nu eenmaal niet.

avatar van LucM
Interpol kun je zeker geen 13-in een dozijn-band noemen, het belangrijkste is dat ze degelijke en sfeervolle songs brengen en dat de inspiratie niet wegvalt. The Strokes brachten een sterk debuutalbum uit dat veel aandacht kreeg maar per album werden ze minder goed. White Stripes weten wel te vernieuwen en te handhaven, hun laatste "Icky Thump" vind ik geweldig. Inderdaad waren the Strokes ook niet baanbrekend want hun stijl is duidelijk geënt op Velvet Underground. Alle bands zijn wel door eerdere generaties beïnvloed, kwestie is of je uit die invloeden een eigen sound kan creëren. Van the Strokes en Interpol kun je nog zeggen dat ze eigenheid hebben wat minder het geval is met White Lies bv. Bands worden legendarisch omdat ze een eigen sound hebben én songs en albums voor de eeuwigheid brengen.

Het probleem van de hedendaagse bandjes is ook dat ze na hun eerste 2 (sterke) albums terugvallen (The Strokes, Kaiser Chiefs, Bloc Party in mindere mate), wat bij Interpol toch niet het geval is. Vandaar dat ik Interpol een langere tijd zie handhaven (ik vind hun teksten trouwens zeker niet slecht).

avatar van Mindshifter
Ik vind het inderdaad absoluut een respectabele band. Helaas dat Interpol naar mijn mening na dit album niet veel bijzonders meer heeft gepresteerd.

avatar van Kikuichimonji
herman schreef:
Even iets compleet anders: wat moet de hoes eigenlijk voorstellen?

Ik heb er altijd een garagedeur in gezien. Geen idee of het dat ook is.

Lost Highway
een bar? een brug? een bioscoopzaal? Eenvoudige maar zeer mooie hoes. Die van Antics daarintegen...

stuart
Lost Highway schreef:

Dromen mag uiteraard, maar vergeet niet wat het spreekwoord zegt over dromen......

Kikuichimonji schreef:

Ik heb er altijd een garagedeur in gezien. Geen idee of het dat ook is.

Idemdito.

avatar van Gyzzz
Voor mij is het de bioscoopzaal.

Een bioscoopzaal lijkt me in combinatie met de albumtitel wel te kloppen.

Nog wat reacties op berichten van eerder vandaag:

LucM schreef:

Ik weet niet of Interpol nog een erg lange adem zal hebben, maar op grond van de drie albums die ze nu uit hebben gebracht zou ik ze ook zeker geen puistenbandje noemen. Daarvoor ligt de band ook veel te goed bij 30ers, 40ers, 50ers, etc.

Lost Highway schreef:

Ik haalde die bands vooral aan, omdat door hen destijds het perspectief van de 'betere' muziekjournalistiek weer op alternatieve gitaarbandjes kwam te liggen en door The Strokes de focus ook behoorlijk op NY (met name ook omdat zij allerlei NY'se bands als Television en VU nadeden). In hun kielzog werd o.a. Interpol ontdekt. Of Interpol dan een betere band is doet eigenlijk niet terzake (al ben ik dat wel met je eens, denk ik, in ieder geval beter dan The Strokes die in mijn optiek maar 4 of 5 echt memorabele nummers hebben). Overigens kun je je afvragen of ook Interpol niet de vergetelheid in gaat: hun laatste album is nou ook niet echt blijven hangen toch?

avatar van Omsk
Neuh, de vergetelheid zullen ze niet ingaan. Ze hebben een redelijk constant niveau, en ik denk dat iemand die over 10, 20 jaar Evil en Slow Hands hoort dat nog steeds als een impuls kan zien om in de rest van de discografie te duiken (in het beste geval maakt Interpol dan zelf nog liedjes die die impuls geven). En dan zal deze benieuwde luisteraar een bescheiden scheepslading aan fijne groeimuziek ontdekken, dat geldt nu en dat geldt over 20 jaar.

Interpol is gewoon hele fijne donkere alternatieve muziek, en we zien dat dat soort muziek de laatse dertig jaar altijd mensen heeft aangesproken. Je kunt je dan wel geen buil stoten aan Interpol (maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Echo & The Bunnymen), maar het ligt prima in het gehoor en het heeft een reikweidte van jaren '80-puristen tot naar adem zoekende nu-metalfans.

eindelijk heb ik door wat een meesterwerk dit is..op sommige momenten krijg je bijna tranen in de ogen (die extra wending op het einde van pda bijvoorbeeld)

avatar van XtReM3 SkILLz
Een meesterwerk wie had dat gedacht, ik dacht altijd dat de beste muziek al gemaakt was, maar dit hoort zeker in het rijtje thuis...

Wil je daarmee soms zeggen dat deze muziek nog niet gemaakt is?

avatar van KampF
Als ik Loveless even niet tot rock, maar shoegaze reken, dan is dit de beste rock plaat ooit gemaakt. Gisteren nog bij langs gelopen op mijn website. Ben benieuwd wat jullie van mijn commentaar vinden.

avatar van orbit
Ik vind shoegaze wel degelijk rock.. maar dan nog zou ik het niet met je eens zijn Zal wel een generatieding zijn..

Zoals al eerder gezegd zijn er meer dan genoeg mensen van 30+,40+ of 50+ die deze plaat 1 van de beste cds ooit vinden. Dat generatiegelul snijdt dus alweer geen hout.

avatar van KampF
orbit schreef:

In dit geval koppel ik het even los. Shoegaze is een sub vd 'rock', want dat is zo algemeen inderdaad

jonas-dewaele
Dit album is toch wel een klein meesterwerkje! Na drie luisterbeurten vond ik er niets aan, maar die mening heb ik nu toch moeten bijstellen. Doorheen het album zit zo'n gejaagd, nerveus, broeierig sfeertje en zeker in combinatie met de stem van de zanger zorgt dit ervoor dat je van begin tot eind geboeid blijft . Als het laatste nummer afgelopen is ben ik echt uitgeput. Ik wil dit album ook een plek in mijn top-10 gunnen en daarvoor ga ik één van de 5 Radiohead albums in mijn top 10 eruit bonjouren. En tien tegen één zal het OK Computer worden

avatar van Manuel
Ik wil niet flauw doen of iets onderuit halen, vind dit ook een prima cd en hij is al onderdeel van mijn nog zo kleine cd-collectie, maar zo ontzettend uniek, speciale sound, of ontoegankelijk is dit toch allemaal niet?

Misschien klinkt het per persoon anders.. Zelf kon ik hier erg snel al naar luisteren, wat ik meestal niet heb met albums.

Lijkt me sóms wat op de Killers(/Hot Fuss) trouwens, wat niet heel erg is =)

avatar van Omsk
Manuel schreef:

Binnen het Interpol oeuvre is dit toch wel de meest unieke, ontoegankelijke en speciale CD . Maar als je je God weet wat voor een Beefheart-achtige taferelen had voorgesteld is dit best een CD die binnen de lijntjes blijftj ja.