Guns N' Roses - Use Your Illusion I (1991)

Label: Geffen

1. Right Next Door to Hell (3:02)
  2. Dust N' Bones (4:59)
  3. Live and Let Die (3:03)
  4. Don't Cry (4:44)
  5. Perfect Crime (2:23)
  6. You Ain't the First (2:37)
  7. Bad Obsession (5:28)
  8. Back Off Bitch (5:04)
  9. Double Talkin' Jive (3:22)
  10. November Rain (8:59)
  11. The Garden (5:21)

met Alice Cooper

12. Garden of Eden (2:41)
  13. Don't Damn Me (5:19)
  14. Bad Apples (4:28)
  15. Dead Horse (4:18)
  16. Coma (10:16)
Op dit deel van UYI staan vele goede, schitterende melodieën en songs. Toch is het een wat onevenwichtig album omdat verschillende songs wat 'overdone' zijn: te langgerekt, te zware arrangementen en soms ongepast bombast
Wanneer het er op is, is het wel goéd raak!! => Dust N' Bones, Back Off Bitch, Double Takin' Jive en ook November Rain (vooral de solo op het einde die vele radiostation vroegtijdig afknippen) zijn één voor één swingende lappen heavy rock. en doen dit album toch weer boven de middelmaat uitsteken. De muzikaliteit van Slash en ja ook Axl Rose staat buiten kijf. Ze willen dit op beide Use Your Illusions ook in de verf zetten, maar gebruiken zoveel verf en verschillende kleuren door elkaar dat je soms de muren niet meer ziet.

HammerHead schreef:
Mensen die November Rain een goed nummer vinden hebben helemaal niets van Guns 'n Roses begrepen. (Nee, de hitjes zijn niét hun beste nummers)

De rest van GnR ook niet. Maar ik heb elders al betoogd waarom GnR uiteindelijk een tamelijk matig bandje was met een paar uitschieters.

avatar van Psycho1485
ondanks alle foute en slechte reacties wil ik gewoon zegge dat dit gewoon een meesterlijk album is. ik ben ook toen in nijmegen geweest, ik vond het geweldig, alleen de oude GnR met slash, duff, izzy en steven en natuurlijk axl die een veel te groot ego heeft gekregen:P zijn veel beter uuhm waren veel beter

avatar van Leonard91
Guns N' Roses zijn niet echt populair op MuMe merk ik. Terwijl alles wat andere bands asl Radiohead doen opgehemeld wordt (ik vind het zelf ook goed hoor) lijkt het "in" te zijn om GnR een beetje af te kraken. Ik vind het een lekker album, staan wat mindere nummers op maar toch erg lekkere cd.

Leonard91 schreef:

Nou, ik kan me goed herinneren toen het 'in' was om Guns N Roses helemaal toppie te vinden. Want Guns N Roses was gevaarlijk en alle bandleden erg stoer en zwaar aan de drugs etcetera. Ik denk dat, toen de wind wat is gaan liggen, erg veel mensen eigenlijk ontdekten dat het eigenlijk, ontdaan van alle frutsels, maar een matig bandje was, en in mijn opinie is dat zeker zo.

avatar van Leonard91
Ja dat is misschien wel waar, maar toen bestond ik nog niet.
Ik moet toegeven dat veel mensen afknappen op het imago terwijl ik het juist wel grappig vind. Misschien hebben ze ook wel een boel matige nummers opgenomen maar ze kunnen wel wat cd's vullen met alleen maar toppers naar mijn mening. Nouja smaken verschillen, wel stem verlaagt naar een 3,5. Want ik kan UYI 2 niet echt hoger dan een 4 geven en dit is toch wel een stuk minder.

Joy
persoonlijk vind ik use your illusion II tov I een zeer sterke plaat, bijna geen enkel zwak nummer en de uitspraak dat guns & roses maar een matig bandje is deel ik niet

joetoep maar ff op guns roses live, dan bewijst dat het tegendeel

ik luister er nog zelden naar maar kwaliteit vind ik het wel

deze plaat staat helaas wel vol met matigheden

Hij is wel erg goed, maar d'r staat ook veel van die troep op die niks toevoegd. Dat haalt het niveau ontiegelijk omlaag.

DonDijk
live zijn ze ja zó slecht...

avatar van freitzen
Charles Manson schreef:
je moet voor de lol eens aandachtig letten op de drums in November Rain.
ELKE drumbreak in heel dat fokking lange nummer is nagenoeg hetzelfde.
Om te gillen gewoon!
echt hilarisch.
Als je er op gaat letten, krijg je er gewoon de slappe lach van.
Nee, ik ken wel betere drummers zeg, goeiedag...!

Ja, zelfs in 'deel 2' van het nummer hoor je hem nog hetzelfde spelen
En inderdaad, ik kan niet meer normaal naar dit nummer luisteren, je wordt bedankt

Vond use your illlusion II wat beter dan I. Maar desondanks I ook niet slecht. Dont cry steekt er voor mij met kop en schouders boven uit. Ben het eens met Stijn_Slayer dat er veel troep op staat, en dat is jammer. Maar door live and let die, dont cry en november rain toch 3,5 ster

MICKJES
Prima album van Guns n' roses en op sommige vlakken zelfs tijdloos, Zoals bij November rain en Don't cry. Maar helaas is dit album te lang er staat mij teveel herrie op oftewel skip nummers. Jammer maar Goed met Use your ilusion II wisten ze het te verhelpen een plaat waarop alleen maar goede nummers opstaan

L3X
Ik snap niet waarom iedereen II beter vindt dan I, Ik vind I net iets iets beter omdat er wat meer van het hardere spul op staat:)

avatar van LucM
Er staan tal van sterke nummers op zoals "Don't Cry", "Double Talkin' Jive" en vooral "November Rain" en "Coma" maar helaas ook enkele minder nummers die het niveau naar beneden halen zoals "Bad Apples" en vooral de tenenkrommende cover van "Live and Let Die" van Paul McCartney.
Het zijn vooral de gitaarpartijen van Slash die de sterkte vormen van de Guns N' Roses-nummers. De knauwerige en door merg en been gaande kopstem van Axl Rose zal niet iedereen smaken, maar is eveneens een belangrijke factor in het eigen groepsgeluid.
Al staat Guns N' Roses toch een divisie lager dan bv. Led Zeppelin en Deep Purple, bands waarmee ze worden vergeleken. "November Rain" is natuurlijk een prima nummer maar weegt niet op tegen de fabelachtige songs "Stairway to Heaven" en "Child in Time" van respectievelijk Led Zeppelin en Deep Purple.

avatar van ArthurDZ
een prachtig album met als absolute hoogtepunten don't cry en november rain, en behalve bad apples staat hier geen enkel slecht nummer op.

avatar van Eddie
Absoluut hoogtepunt van deze plaat en misschien zelfs wel van heel GnR is wel 'Coma'

avatar van Axl_Rose
Dit is eigenlijk pas GNR's tweede album (Lies was slechts een half album).

Ik kan me voorstellen dat de verwachtingen hoog gespannen waren bij het uitkomen van de illusions.

De illusions zijn ook beter te beschouwen als 1 album (zoals Metallica's Load/Reload). Het enige verschil is dat album 1 wat meer rock is tov het meer bluesier deel 2.

Ondanks dat dit 2 superplaten zijn, kunnen ze, volgens mij, niet echt toppen aan AFD. Ze wilden hier teveel Queen en Elton John zijn (november rain, estranged, don't cry,...) terwijl hun ruigere liedjes hen veel beter pasten (Perfect Crime, You Could Be Mine,...) zoals dat het geval was op hun debuut.

Niettemin, 2 zeer goeie albums, maar in het algemeen te ambitieus.

avatar van Gatver
L3X schreef:
Tja, ieder z'n meuk!

yEYo!
De mindere van de 2,ze hadden dit album ook met 10 songs kunnen vullen.
Ja,November Rain,blijft toch wel mooi nummer,ondanks de overbekendheid.
Voor de rest een paar redelijke nummers.
The Garden samen met Alice Cooper is me toch in positieve zin bevallen,het klinkt toch wel behoorlijk goed.
3.0*

avatar van James Douglas
Iets beter dan 'II' maar ook hier staan enkele schoonheidfoutjes op. Maar als je het lef hebt om een track als 'Coma' op te nemen ben je een grote band, hoe je het ook went of keert.

Udang Saos
Er staan inderdaad een paar mindere nummers op, maar als je dit album gewoon bij track 7 laat beginnen is-ie briljant. Mensen die alleen naar de zang luisteren vinden er natuurlijk weinig aan, want Axl is een bijzonder eigenaardige zanger. Maar dat is eigenlijk ook wel weer lachen. Ik ben van mening dat Axl, Slash en Duff een gouden team waren en dat Slash en Axl elkaar nodig hebben/hadden om tot briljante creaties te komen. November Rain is m.i. één van de allermooiste hardrock anthems ooit. Je moet er maar opkomen, geniaal. En Slash is één van de allerbeste hardrock-gitaristen aller tijden. Don't Damn Me en Coma zijn andere parels op dit juweeltje.

Mr_White
Uitstekend album. Op enkele slechte tracks na (Bad Apples en de Live And Let Die Cover kan ik niet aanhoren) ijzersterk en niets op aan te merken.

Het album heeft z'n sterke nummers, (November Rain, Coma, maar ook Dust N' Bones en Double Talkin' Jive zijn geweldig.)

Daar tegenover staan dan wel enkele mindere nummers, zoals Bad Apples,

Desondanks 3.5*

avatar van hectometersnor
De beste van de twee use your illusions. RIght next door to hell is een krachtige opener maar daarna vind ik het album al gelijk inzakken, Dust n' bones is nog wel goed te doen maar daarna vind ik het allemaal wat minder sterk. Double Talkin Jive en The Garden en Coma zijn wat mij betreft alle 3 toptracks. Aardig goed album maar had wat mij betreft een aantal nummers kunnen missen of betere tracks voor in de plaats.

Joy
bedoel je niet, slechtse van de 2?

de blauwe staat op enkele nummers na als ene huis, dit is een zootje met alleen relevant november rain asjut mijvraagt

avatar van James Douglas
Welnee man, deze stormt je huiskamer al in met Right Next Door to Hell en ook over het gehele album wordt wederom onbeschoft gerockt, hetgeen over de gehele linie op UYI 2 veel minder het geval is. Enkel tracks zoals #6, #7 en #14 hadden van mij niet gehoeven. En iedereen heeft het maar over November Rain.. Coma mensen, als je sonisch wil ervaren wat een overdosis is.

avatar van ArthurDZ
Als iedereen van de hele wereld naar November Rain en Coma zou luisteren, heeft niemand dus meer drugs nodig. Zo, dat probleem is opgelost
ik kan dit album overigens iedereen aanraden!

Joy schreef:
bedoel je niet, slechtse van de 2?

Nou ja ik vroeg het jou niet haha.

Ik vind Use you Illusion I vele malen beter in elk geval.

avatar van bikkel2
De 1e Use You Your Illusion is een album met een aantal sterke krakers en November Rain is en blijft een Rockklasieker 1e klas.
Het grootste bezwaar zit 'm bij Axl Rose. Ik ben zijn stem nogal gauw zat .
Het is voornamelijk veel rauw gekrijs en de expressie is ver te zoeken.
De groep speelt hecht , stevig en met de nodige portie ballen , maar Axl een heel album.......nee , aan mij niet besteed.
Een vocalist bepaald een groot deel van de sound en Axl Rose is natuurlijk heel prominent.
Daardoor is er veel van G&R langs mij heengegaan.
Ik heb het echt geprobeerd.

bikkel2 schreef:
Het grootste bezwaar zit 'm bij Axl Rose. Ik ben zijn stem nogal gauw zat .
Het is voornamelijk veel rauw gekrijs en de expressie is ver te zoeken.
Daardoor is er veel van G&R langs mij heengegaan.
Ik heb het echt geprobeerd.

Hehe, nou het is je vergeven hoor jongen!