Fakkelbrigade - Colucci Era (2009)

Label: Top Notch

1. Intro (Niet Normaal) (3:32)
  2. Colucci (4:07)

met Sanders

3. Daar met Ons (3:52)
  4. Kostbaar (3:28)
  5. Gezegd en Geschreven (3:28)
  6. Levensgroot (3:32)
  7. Hitte (3:11)
  8. Groen Gras (3:59)
  9. Kosmos (4:55)
  10. Zo Fris (3:25)
  11. Corazón (4:17)
  12. Karavaan (5:09)
  13. Fakkels en Bananen (3:27)

met DuvelDuvel

14. Medicijn (5:10)
  15. Tot Hier (3:36)
  16. Exclusief (3:25)

met BlaBla

17. Chocolade * (5:12)

met New Cool Collective

18. Intro * (0:50)
  19. Werk in Uitvoering * (4:34)

met Kebapie en Blaxtar

20. Toekomstmuziek * (3:19)
  21. BlokBoy * (3:11)

met Royston Drenthe

22. Wat het Is * (3:09)
  23. Wandelaars * (3:02)
  24. Schouders Ophalen * (2:35)
  25. Praat Tot Je * (3:57)
  26. Ingeschakeld * (3:20)

met Zo Moeilijk

27. Maak Moves * (4:08)
  28. Mijn Leven Is * (3:15)
RedLightCityBoy
Kill_illuminati schreef:

Volgens mij iets Rotterdams daar zeggen ze ook als iets niet dope is dat het gaar is.

Ook in A'dam hoor.

avatar van dilladawg
waarom doen ze karavaan nou nooit live? lijkt me egt gruwelijk.

avatar van Niek
Toch een halfje omlaag. Vanaf Fakkels en Bananen word het eigenlijk gewoon slecht. Tot Hier is nog aardig maar dat is dan al tenietgedaan door het kutte Medicijn.

avatar van thomzi50
Mee eens, al vind ik Exclusief het ergst, wat een ongelofelijk zwakke track.

P-DawG
Exclusief is het enige nummer dat ik niet goed vind, ik had eigenlijk ook liever Karavaan als afsluiter gezien.. Fakkels en Bananen (afgezien van de verse van Supah..) en Medicijn vind ik beide trouwens heerlijke tracks.

avatar van tovast
Ik vind Medicijn juist een van de betere tracks.
simpel reffrein en lekkere raps.

avatar van dusso
Medicijn is lyrisch gezien 1 van de beste tracks van het album. Die beat voelde ik aan het begin ook niet helemaal, maar nu vind ik hem keihard.

Conway Twitty schreef:
Wat moet ik me voorstellen bij lauw?

dan kom je net kijken zeker? Als de Zwollenaren 1 woordje vaak gebruiken dan ist "lauw"

avatar van Conway Twitty
Ik zal wel te weinig op "de straat" hangen dan.

avatar van VforVictor
dat denk ik dan ook, alhoewel ik nooit op straat hang. gheghe

thomzi50 schreef:
Mee eens, al vind ik Exclusief het ergst, wat een ongelofelijk zwakke track.

vind ik echt wel meevallen, dan vind ik "daar met ons" minder.

avatar van Rudie
Tegenvallertje. Had hoge verwachtingen van dit talentvolle collectief. Het album mist een rode draad. Het hangt allemaal te los aan elkaar. De potentie is er zeker, dat laten tracks als 'Groen Gras' en 'Kostbaar' wel horen. Maar er blijven te veel 'skippers' over die te gewoon, of ronduit beneden peil zijn. En dat is jammer. Een begin is echter gemaakt en ik denk zeker dat er potentie is voor het collectief.

avatar van Ralph
Ik denk er precies hetzelfde over Rudie.

avatar van Rosco
Wat zitten hier veel nietszeggende tracks op, Hitte, Daar Met Ons, Gezegd en Geschreven, Zo Fris, en Exclusief vind ik allemaal niks bijzonders hebben. Jammer, want de potentie om echt een classic neer te zetten hebben ze wel met tracks zoals Colucci en Groen Gras die ik echt geweldig vind, nog 2 nummers van dat kaliber aangevuld met nummers als Fakkels en Bananen en dit album zou zijn verwachtingen wél waar gemaakt hebben. Nu blijft gewoon een tof hiphop album over, waar niks mis mee is natuurlijk, 3.5*.

avatar van Urbanoetang
Grappig hoe mensen al snel het begrip 'classic' van de plank halen wanneer een plaat ook maar iets met Opgezwolle te maken heeft.

avatar van Rosco
Het zijn op Delic na dezelfde mensen (+Typhoon) die aan het album hebben gewerkt? Niet echt raar dus.

BattlePack
Én + James natuurlijk!

avatar van jacknina
En + Sanders tog?

avatar van Urbanoetang
Jullie missen mijn punt - zodra deze heren ook maar iets tevoorschijn toveren, wordt het bestempelt met 'classic' (of juist niet).

avatar van Kill_illuminati
Urbanoetang schreef:

Dat is ook mijn punt, het is alsof alles wat zij aanraken in goud veranderd. Maar schijn bedriegt. Ik vraag mij af hoeveel dit album bij sommige mensen zou krijgen als dit van een onbekende groep kwam.

avatar van lauradance
Kill_illuminati schreef:

Dat maakt toch tegenwoordig niet meer uit? Ik bedoel iets is goed of niet ongeacht wie het zingt,

avatar van FlyLo
lauradance schreef:

Normaal wel ja, Kill_illuminati, Urbanoetang (en ik) hebben echter onze bedenkingen of dat bij dit album ook wel gebeurt.

P-DawG
Ach mensen die blind 5 sterren geven heb je er altijd bij. Pak er maar een willekeurig album van een bekende artiest bij, dit is dus geen nieuwe ontwikkeling en dit geld echt niet alleen voor dit album en deze artiesten. Jullie voelen die nieuwe stijl van FB gewoon niet maar dat betekend niet dat dit een wack album is.

avatar van XtReM3 SkILLz
En ook al spring ik hoog in de ruimte!!! Is nog wel de zin die mij het meest bij blijft van dit album. Dat is misschien wel alles zeggend... hehe

avatar van MurryMusic
Het begin van Karavaan blijft bij mij steken...fokking ziek.

Op aarde neergekwakt

Een nomaad met een paar kamelen als pakezels

Zo van zoon ga es leven

Maar wat doe ik hier eigenlijk

Rondtrekkend in een droomkaravaan

Als Parijs d'akar woestijnreiziger

Op hoge snelheid over bergen door dalen

De globale stand van de zon maan en de sterren bepaald de waarheid van een horoscoop

Het is dor en droog zon hoog aan de hemel wanneer ik over zandkorrels loop

Heet onder mn voet vocht houdt me op de been

Kamelen hebben er 2 op hun rug ik geen een

En zonder water word ik vaag in mn bovenkamer en zie fata morgana's zijn het oases owazig

Zonder twijfel gebouwd voor survival

En ik hou van sideseeing als van mijn familie en van mijn meisje

En ook al zit het tijdens de reis weleens tegen

Geniet met volle teugen van het leven

DevendraBan
FlyLo schreef:

Maar het is erg zinloos om over zo'n dingen na te denken, want je kunt niet onbevooroordeeld naar wat dan ook kijken/luisteren, het is dus verspilling van je tijd om te zaniken of het nu goed ontvangen zou zijn, moesten dit niet Rico en Sticks zijn die meededen.
Maar, feit is, ze doen wel mee, en dat hoor je ook. Kijk, niemand is hetzelfde als hen, wat ze doen maakt hen de mc's die ze zijn, en omgekeerd.
Vergelijk het me volgend voorbeeldje; Als iemand weer eens zegt bij een Lynch-film: "Men zou het niet zo goed vinden, moest de naam Lynch er niet opstaan." Maar iemand anders zou die film niet kunnen maken, de naam Lynch staat er niet enkel op, de film is zijn product. De film is doorspekt met kenmerken van zijn visie en geest, sommige houden hier van, anderen niet. Wat al veel bepaalt bij het oordelen van een kunstproduct...
Net als hier, als ik Rico en Sticks bezig hoor op Fakkelbrigade, ga ik niet denken: "Die mannen waren van Opgezwolle, Opgezwolle heeft drie wereldplaten gemaakt, ik geef deze ook 5 sterren."
Nee, hier wordt nog steeds de plaat zelf beoordeeld en je denkt wel dat je dit objectief doet, maar geloof me, dat gaat niet. Je cijfer wordt beïnvloed door alles, concreter door wat beide mc's al gedaan hebben, door de rest in de (Nederlandse) hip-hop scene, etc. Al die dingen dragen mee bij tot de beoordeling van de plaat.

Over fanboys heb ik niet gesproken, die zijn het ergste, maar ik heb niet echt het gevoel dat we hier zoveel mee te maken bij dit album, wordt precies fel overdreven.

DevendraBan schreef:

Ik snap het dat objectief beoordelen paradoxaal is.

P-DaWg schreef:

Voor mij dus (gedeeltelijk, er staat vooralsnog een 3) wel. Overigens heb ik nergens een echte stijlbreuk weten te herkennen. Enkel dat de producties vaak van matige kwaliteit zijn. Een stuk magerder en vlakker, of gerecycled Delic-materiaal - ART heeft last van een identiteitscrisis, zo lijkt het soms. En als ik zo'n nieuwe stijl niet 'voel', het zij zo. Sterker, misschien is het ontbreken van een nieuwe stijl wel het probleem.

Beschrijf het verschil van die nieuwe stijl eens?

Urbanoetang schreef:
Sterker, misschien is het ontbreken van een nieuwe stijl wel het probleem. Beschrijf het verschil van die nieuwe stijl eens?
Vind jij dit album qua rapstijl, inhoud, producties dan serieus overeenkomen met hun oudere materiaal? Hoe je het ook wendt of keert, er is sprake van een nieuwe stijl. Het lijkt namelijk totaal niet op een (nieuwe) Opgezwolle plaat. Ik had trouwens niet gedacht dat ik dat jou moest gaan uitleggen maar goed...

Daar vergis je toch lelijk, de producties zijn niet van matige kwaliteit maar dat vind jij

Zoals ik al zei; er is hoe dan ook sprake van een nieuwe stijl. Leg een willekeurig nummer van dit album maar eens tegenover een Opgezwolle nummer en hoor het verschil.

Het feit dat jij dit album niet zo kan waarderen als het oudere materiaal zegt toch al genoeg? Als het album daadwerkelijk geen verandering in stijl had ten opzichte van de Opgezwolle albums zou de kans groot zijn dat jij het meer zou waarderen.

avatar van 'State Of Mind'
Karavaan blijft na 50x luisteren nog steeds even goed

avatar van Stapler
P-DawG schreef:

Niet als hij het een stuk slechter vind toch?