Fakkelbrigade - Colucci Era (2009)

Label: Top Notch

1. Intro (Niet Normaal) (3:32)
  2. Colucci (4:07)

met Sanders

3. Daar met Ons (3:52)
  4. Kostbaar (3:28)
  5. Gezegd en Geschreven (3:28)
  6. Levensgroot (3:32)
  7. Hitte (3:11)
  8. Groen Gras (3:59)
  9. Kosmos (4:55)
  10. Zo Fris (3:25)
  11. Corazón (4:17)
  12. Karavaan (5:09)
  13. Fakkels en Bananen (3:27)

met DuvelDuvel

14. Medicijn (5:10)
  15. Tot Hier (3:36)
  16. Exclusief (3:25)

met BlaBla

17. Chocolade * (5:12)

met New Cool Collective

18. Intro * (0:50)
  19. Werk in Uitvoering * (4:34)

met Kebapie en Blaxtar

20. Toekomstmuziek * (3:19)
  21. BlokBoy * (3:11)

met Royston Drenthe

22. Wat het Is * (3:09)
  23. Wandelaars * (3:02)
  24. Schouders Ophalen * (2:35)
  25. Praat Tot Je * (3:57)
  26. Ingeschakeld * (3:20)

met Zo Moeilijk

27. Maak Moves * (4:08)
  28. Mijn Leven Is * (3:15)
P-DawG
Hoe bedoel je Hij vind het toch ook een stuk slechter...?

avatar van jacknina
Album is gewoon goed goed goed!

avatar van dielinquent
ik vind het een enorme groeier gebleken, en het album groeit nog steeds zelfs.

De toppers voor mij: colucci, levensgroot, kosmos en medicijn
De mindere goden: daar met ons, kostbaar (ja vreemd, terwijl rico mn favoriet is, vind ik de productie iets te chaotisch, hitte is wat dat betreft beter) en exclusief.

Stop met het vergelijken, dit is een nieuwe crew en A.R.T. maakt gewoon op zijn manier fijne producties. En vergelijken met delic is ook onzin. Net of de producties van Delic op Eigen Wereld vergelijkbaar zijn met de producties op Spuugdingen.

P-DawG schreef:
Vind jij dit album qua rapstijl, inhoud, producties dan serieus overeenkomen met hun oudere materiaal?
Inhoud en productie: Nee. Rapstijl (let op dat woordje stijl): Ja. Tuurlijk verschilt het van ouder materiaal - er is immers sprake van een nieuwe groep. Maar als het Rico & Sticks betreft heb ik geen nieuwe stijl weten te ontdekken - geen 'Kid A'-achtige verschijning hier, of wel?

P-DawG schreef:
Daar vergis je toch lelijk, de producties zijn niet van matige kwaliteit maar dat vind jij
Moet ik elke zin aanvullen met een 'vind ik', 'imo' of iets dergelijks? Spreekt voor zich, lijkt me.

Urbanoetang schreef:
Moet het dan perse zo'n dramatische koerswijziging zijn zoals Radiohead die maakte met Kid A om een nieuwe stijl te hebben ontwikkeld? Wat een onzin. Sowieso vind ik die vergelijking erg vergezocht aangezien het in deze discussie om 2 rappers gaat en bij Radiohead om een hele band inclusief muzikanten.

Een nieuwe stijl betekent voor ook een nieuwe vibe dat ik bij een album krijg. Net zoals ze na Vloeistof van stijl veranderden met Eigen Wereld, vind ik Rico en Sticks (misschien wel nog meer) qua stijl verandert op dit album. Op de Opgezwolle albums rapten ze beide over het algemeen toch met een wat scherpere/agressievere stijl dan dat ze hier doen. Daarnaast is het tempo ook vaak hoger dan op ouder werk en veranderen ze ook een stuk vaker van flow.

Het is maar net hoeveel een artiest moet veranderen voordat iemand kan spreken van een stijl verandering. Voor jou vergt dat nou eenmaal wat meer dan bij een ander. Maar een Kid A achtige verandering van stijl (negatief/positief) zou betekenen dat ze nu met een bandana om hun hoofd als Kempi aan het rappen geslagen waren, of dat ze nu ineens, om maar wat te noemen alleen R&B refreintjes zouden zingen.

Urbanoetang schreef:
Moet ik elke zin aanvullen met een 'vind ik', 'in stmo' of iets dergelijks? Spreekt voor zich, lijkt me.
Nee dat hoeft niet altijd maar dat leek me wel verstandig deze keer

P-DawG schreef:

Een ietwat extreem voorbeeld natuurlijk, hoewel ik de verandering hier wel erg minimaal vind.

P-DawG schreef:

Dat verklaart. Volgens jouw criteria zijn ze dan inderdaad van stijl veranderd - hoewel ze dan bij elke nieuwe release van stijl veranderen imo. Dat een album wat anders voelt en hier en daar vaker van flow wisselen, wilt toch niet zeggen dat hun stijl ook daadwerkelijk veranderd?

Urbanoetang schreef:
Ten eerste let op het woordje "ook", ik vind het namelijk heel leuk dat je me zo aan het quoten bent maar wat jij quote is slechts een gedeelte van wat ik onder een stijl verandering versta. Afgezien van het gevoel/vibe dat ik van hun werk krijg zei ik namelijk ook:

"Op de Opgezwolle albums rapten ze beide over het algemeen toch met een wat scherpere/agressievere stijl dan dat ze hier doen. Daarnaast is het tempo ook vaak hoger dan op ouder werk en veranderen ze ook een stuk vaker van flow.

Ik vraag me trouwens af of je nou al een willekeurig nummer van Colucci Era met ouder materiaal hebt vergeleken? Dat leek me toch wel een verstandig advies want ik begin bang te worden dat er iets met je gehoor mis is. Je hoeft ook niet ongeduldig te worden om te wachten op een teken van verandering van Sticks/Rico want Sticks 'zingt' nota bene al op het eerste nummer/Intro/Niet Meer Normaal. Dat zou hij nooit hebben gedaan op een Opgezwolle album. Over een stijl verandering gesproken..."

Niet altijd nee maar ik vind dat tussen Rico & Sticks op Vloeistof en Rico & Sticks op Eigen Wereld een enorm verschil zit in stijl. En datzelfde vind ik nu ook weer op Colucci Era.

Misschien moet jij mij uitleggen wat jij met stijl bedoeld en wat jij wilde zien op dit album. Misschien Rico & Sticks uit hun Opgezwolle tijd? Of ben je gewoon nog steeds teleurgesteld dat Opgezwolle er mee is gestopt?

Maar hoe zouden Rico en Sticks dan ooit in jou ogen van stijl kunnen veranderen als dit niet genoeg is? Moeten net als Ali B en zijn neefje pop liedjes gaan maken...^^ ?

P-DawG schreef:

Heb het wel gelezen hoor. Reageerde ook erop - dat stukje vatte het mooi samen, en was met name hetgene waarop ik wilde reageren.

P-DawG schreef:

Een stijlverandering was niet nodig geweest. Gehoord heb ik hem dan ook niet. Mijn lagere beoordeling in vergelijking met een Eigen Wereld heeft dan ook niets met stijlverandering te maken. Tenminste, wat ik eronder versta - als ik jouw criteria erop na houd is er inderdaad sprake van een stijlverandering. Dat Opgezwolle gestopt is vind ik een goed ding overigens. Met name Sticks heeft zijn beste tijd wel gehad. En ART vind ik, zoals je weet, een zeer zwakke aanvulling.

P-DawG schreef:

En of dat een stijlverandering is (geen positieve natuurlijk). Elektronische invloeden (niet alleen bliepjeswerk), Jazzmattazz-achtig - noem maar op (niet dat ik dit terug wil zien).

avatar van VforVictor
Idd een groeiplaat dit, naar vaker luisteren word ie steeds beter. Er staan toch wel mindere tracks op als "Medicijn" en "Kostbaar". Maar in zn totaliteit ist een vernieuwende NL hiphop plaaat. 3,5 *

avatar van VforVictor
Dit album is wel degelijk een stijlverandering. de beats zijn duidelijk anders + de raps zijn veel chiller en monotomer gerapt. + 2 nieuwe rappers ivm Opgezwolle.

avatar van Niek
VforVictor schreef:
+ 2 nieuwe rappers ivm Opgezwolle.
Dát zegt natuurlijk geen ruk. Wel vind ik ook dat er sprake is van stijlverandering. Met name als je de teksten in beschouwing neemt.

Berichten verplaatst naar Fakkelbrigade

avatar van Eardrum
Kvind het een groeiplaat, je moet er echt voor gaan zitten om naar de lyrics te luisteren en het gaat je steeds meer bevallen. als je het mij vraagt teminste

Wat een tegenvaller is dit album!!! Had er veel van verwacht maar ik vind het over het algemeen helemaal niks! Veel nummers zijn gewoon irritant om te luisteren!

avatar van jacknina
Hoevaak heb je de cd geluisterd?!?

ik vind het zelf niet mooi dat ze zovaak van flow veranderen.
bijvoorbeeld op karavaan, typhoon en rico klinken goed en ook een mooie productie. eigenlijk word het nummer gewoon verneukt omdat sticks gewoon dat hele nummer verpest. ik vind sticks geen slechte rapper, maar dit vind ik ook niet mooi en het is zo zonde, want het idee begrijp ik wel en vind ik ook wel geen mooie uitdaging voor de zwolse boys, maar ik heb niet het idee dat ze alles eruit hebben gehaalt wat erin zit. ik las ook een keer op state dat delic heel precies is, en dat hoorde je ook zeker terug. hier is het allemaal net even wat minder.
ondanks alles vind het opzich toch nog wel een goed album, maar wat lager was dan ik van te voren had gedacht.

avatar van tovast
na vaker luisteren klinkt het toch wel beter.
halve ster omhoog
niet meer normaal en Medicijn zijn bij nader inzien toch erg lekkere tracks.

avatar van ViciouzZz
Super goeie plaat dit Heb m meteen gekocht toen ie uitkwam en je moet er inderdaad ff aan wennen en eerst een paar keer luisteren. A.R.T's beats zijn anders dan die van Delic uiteraard maar ik vind ook niet dat Opgezwolle moet worden vergeleken met Fakkelbrigade, zoals Sticks zelf ook zegt: De koek was op dus...tijd voor iets nieuws en ik geef ze geen ongelijk..

Deze nieuwe samenstelling bevalt mij in ieder geval goed en dat mag van mij nog wel ff zo blijven.

Favo's: Kosmos, Hitte, Groen Gras, maar eigenlijk vind ik maar 1 of 2 nummers iets minder...dus gewoon een lekkere plaat

avatar van deagleking
na eerste luisterbeurt ( nu pas :$ ) een 3.5*
denk eerlijk gezegd dat hij nog wel gaat groeien aangezien ik groen gras en karavaan met de tweede luisterbeurt al meteen een stuk meer waardeer
de rest morgen nog maar eens beluisteren..

het overtreft iig mijn verwachtingen, na veel negatieve reacties verwachtte ik hier niet veel van, vandaar dat ik de plaat nie eerder gechekt heb.. maar tot nu bevalt het me wel
begin soweiso elektrisch getinte beats (zwartlicht!) steeds meer te waarderen, wat je ook wel hier hoort.

wat me wel opvalt van de nederhop is dat elke wat grotere artiest totaal zijn eigen stijl van rappen en beats heeft ( de laatste tijd...) in tegenstelling tot de rap uit de vs waar je van elke artiest 10 klonen hebt rondlopen...
hier hoor je niemand zoals FB, Zwartlicht of jiggy dje...

het klinkt iig erg tof...

avatar van dilladawg
het nieuwe nummer "valse profeten" was mijn favo track geweest als hij op dit album stond, echt zieke track.

Vet optreden

11 sept komen ze in burgerweeshuis

nu al zin in!

Berichten verplaatst naar Fakkelbrigade

Vet album toppers:;
Groen Gras (met stip op 1)
Exclusief
Tot hier
Kosmos
Karavaan

avatar van Kill_illuminati
Ik heb vandaag een paar oplagens van de super-limited Edition dood leuk gewoon zien liggen in The Fame. Zo zeldzaam is die toch niet. Niet gekocht omdat ik het niet nodig vond.

avatar van Urbanoetang
Altijd zo met ltd editions van Topnotch

avatar van Chrisseh
Is dat die editie die is uitgegeven als een grote kartonnen (of plastic, kan me niet goed herinneren) ster? Was ook iets van 40euro ofzo. Had hem een tijdje terug alweer ook in de Fame zien liggen.

avatar van tovast
Chrisseh schreef:

ja klopt,
hij ligt er nog steeds

avatar van Timo710
En ik was nog zo trots toen ik hem bij de spuistore kocht...

lekker dan.

P-DawG
De 'normale' ltd. edition die ik heb is volgens mij onderhand nog zeldzamer dan die ster. Je kan die in ieder geval niet meer in de winkel kopen.

avatar van MAS
MAS
volgens mij werde er van die LTD 300 gemaakt de normale wel wat meer denk ik.