Droombolus schreef:
Je begrijpt niet wat ik bedoel Hans. Digi re-masters kunnen diepte in de muziek boven halen die er op vinyl niet uit komt waardoor je beter kunt horen en begrijpen waar de muzikanten in de studio mee bezig waren. Dat begrip levert in veel gevallen een hogere waardering op. In dit geval dus niet.
Ja, je moet toch toegeven dat je het nu in ieder geval een stuk beter hebt omschreven wat je bedoelde dan de eerste keer

Het blijft natuurlijk een kwestie van ervaren en hoe je het hoort.
Ik neem aan, dat de ervaring dan in ieder geval toch niet minder is geworden vanwege het betere geluid maar dat het gebodene ondanks de technische hoogstandjes inzake geluid niets extra's oplevert? Ik zal maar zeggen, drie sterren blijven drie sterren?
Het kan natuurlijk ook nog zijn dat je zegt dat je vroeger het "geklungel" niet hoorde maar inmiddels dus wel
(....) CTA zal dat waarschijnlijk zelf niet zo ervaren hebben maar manager Guercio, die bij Columbia op de loonlijst stond, stuurde ze wel degelijk een bepaalde richting op waarmee ze sukses zouden kunnen krijgen. Da's dus niet muziek als doel maar muziek als middel, een vergelijking die eindigd met ............. zakelijk.
Tja, dat blijft natuurlijk lastig met betrekking tot de
bewijslast hieromtrent?

Nog maar gezwegen over de vraag dat als het voor Chicago gold, het dan ook niet van toepassing zal zijn geweest op andere bands?
Chicago was gewoon een popband met blazers. Sorry Hans, ik hoor prakties nergens jazz in hun arrangementen terug. Zie ook mijn kommentaar over gebrek aan solisten in de breedte, bij een band met jazz-neigingen vallen ze over elkaar heen om een solo te kunnen doen. Ik rust mijn koffer. Voor een rock met jazz mix moet je toch echt bij BS&T wezen.
Zodra er sprake is van veelvuldig gebruik van blazers spreek ik al snel over jazz. De combinatie met rockmuziek maakt het als geheel buitengewoon boeiend.
Dat gebruik van blazers hoor ik ook bij BS&T terug en ik hoor daar als zodanig niet zo gek veel verschil in met Chicago.
Het is wel waar, dat CBS aanvankelijk BS&T de rol wilden geven die ze, na beluisteren, plotseling aan Chicago hebben gegeven.
Ik denk dat het, vanuit hun oogpunt, hun goede recht is (geweest) dat ze meer commerciële mogelijkheden zagen in Chicago dan in BS&T. Dat Chicago gewoon meer potentie in zich had. Meer talent.
Die combinatie maakte het voor CBS zo aantrekkelijk. En ze hebben er ook gelijk in gekregen.
Er zijn altijd twee dingen die ik hierover roep. In de eerste plaats is het altijd zeer moeilijk te bepalen of een band expliciet kiest voor een commerciële route of dat ze net het geluk hebben gehad een album te maken dat juist door grote groepen liefhebbers goed werd gevonden (en gekocht).
Het tweede dat ik er dan altijd bij zeg is dat albums die als commercieel te boek staan niet per se slechter of per definitie minder oprecht zijn.
Fleetwood Mac zat ooit berooid en al aan de grond in 1975. Aan de andere kant van de oceaan was Stevie Nicks maar "waitress" geworden en kreeg Lindsey Buckingham van Polydor te horen dat er geen ruimte meer was voor een tweede album. Het eerste was volledig geflopt.
Hoe hoog zullen de verwachtingen bij band en platenmaatschappij vooraf zijn geweest? Wie zou hebben vermoed dat bij hun prille samenwerking het eerste witte Fleetwood Mac album bij miljoenen over de toonbank zou gaan?
Ik ga er maar van uit, dat elke artiest graag ziet dat er belangstelling en waardering is voor het werk dat hij/zij maakt. Veel belangstelling staat meestal ook gelijk aan grote verkopen.
Chicago is bij aanvang toch echte rockmuziek Martin, anders doe je Terry Kath verschrikkelijk tekort.