Prince & The New Power Generation - Diamonds and Pearls (1991)

Soul / Funk
Label: Paisley Park

1. Thunder (5:44)
  2. Daddy Pop (5:16)
  3. Diamonds and Pearls (4:42)
  4. Cream (4:12)
  5. Strollin' (3:46)
  6. Willing and Able (4:59)
  7. Gett Off (4:34)
  8. Walk Don't Walk (3:05)
  9. Jughead (4:56)
  10. Money Don't Matter 2 Night (4:48)
  11. Push (5:57)
  12. Insatiable (6:38)
  13. Live 4 Love (6:59)
  14. Gett Off (Damn Near 10 Minutes) * (9:36)
  15. Gett Off (Houstyle) * (8:24)
  16. Violet the Organ Grinder * (5:05)
  17. Gangster Glam * (6:09)
  18. Horny Pony * (4:19)
  19. Cream [N.P.G. Mix] * (5:46)
  20. Things Have Gotta Change (Tony M Rap) * (3:58)
  21. Do Your Dance [KC's Remix] * (6:00)
  22. Insatiable [Edit] * (4:03)
  23. Diamonds and Pearls [Edit] * (4:21)
  24. Money Don't Matter 2 Night [Edit] * (4:15)
  25. Call the Law * (4:21)
  26. Willing and Able [Edit] * (4:17)
  27. Willing and Able [Video Version] * (5:09)
  28. Thunder (DJ Fade) * (3:24)
  29. Schoolyard * (7:10)
  30. My Tender Heart * (5:06)
  31. Pain * (5:57)
  32. Streetwalker * (4:48)
  33. Lauriann * (4:15)
  34. Darkside * (5:33)
  35. Insatiable [Early Mix - Full Version] * (8:01)
  36. Glam Slam '91 * (6:16)
  37. Live 4 Love [Early Version] * (7:32)
  38. Cream [Take 2] * (4:50)
  39. Skip to My You My Darling * (3:57)
  40. Diamonds and Pearls [Long Version] * (5:32)
  41. Daddy Pop [12" Mix] * (6:07)
  42. Martika's Kitchen * (4:21)
  43. Spirit * (4:32)
  44. Open Book * (4:59)
  45. Work That Fat * (4:35)
  46. Horny Pony [Version 2] * (4:21)
  47. Something Funky [This House Comes) (Band Version] * (7:04)
  48. Hold Me * (4:36)
  49. Blood on the Sheets * (5:46)
  50. The Last Dance (Bang Pow Zoom and the Whole Nine) * (5:36)
  51. Don’t Say U Love Me * (4:20)
  52. Get Blue * (4:43)
  53. Tip O’ My Tongue * (4:08)
  54. The Voice * (4:42)
  55. Trouble * (5:36)
  56. Alice Through the Looking Glass * (4:18)
  57. Standing at the Altar * (4:48)
  58. Hey U * (6:10)
  59. Letter 4 Miles * (4:36)
  60. I Pledge Allegiance to Your Love * (4:41)
  61. Thunder Ballet * (10:56)
  62. Thunder [Live at Glam Slam 1992] * (4:18)
  63. Daddy Pop [Live at Glam Slam 1992] * (6:23)
  64. Diamonds and Pearls [Live at Glam Slam 1992] * (5:31)
  65. Willing and Able [Live at Glam Slam 1992] * (5:40)
  66. Jughead [Live at Glam Slam 1992] * (6:52)
  67. The Sacrifice of Victor [Live at Glam Slam 1992] * (10:05)
  68. Nothing Compares 2 U [Live at Glam Slam 1992] * (4:50)
  69. Thieves in the Temple [Live at Glam Slam 1992] * (7:01)
  70. Sexy M.F. [Live at Glam Slam 1992] * (5:45)
  71. Insatiable [Live at Glam Slam 1992] * (7:42)
  72. Cream / Well Done / I Want U / in the Socket (Medley) [Live at Glam Slam 1992] * (13:58)
  73. 1999 / Baby I’m a Star / Push (Medley) [Live at Glam Slam 1992] * (9:12)
  74. Gett Off [Live at Glam Slam 1992] * (6:11)
  75. Gett Off (Houstyle) [Live at Glam Slam 1992] * (8:05)
avatar van BoyOnHeavenHill
Ik weet niet waar het aan lag: was ik zelf indertijd gewoon Prince-moe (een mens verandert en zijn muzieksmaak verandert soms mee), of was dit een middelmatige verzameling nummers van een genie dat het (al dan niet tijdelijk) kwijt was? Naar de berichten van de meeste gebruikers hier te oordelen zal het eerder het eerste dan het laatste zijn geweest, maar na al die jaren kan ik hier nog steeds niet enthousiast over zijn. Afwisselend braaf (het titelnummer en Money don't matter 2 night), flauw (Gett off en Cream – onbegrijpelijk dat dat in Amerika twee weken op 1 heeft gestaan) en vervelend (al die abominabele raps), met een paar vrolijke lichtpuntjes in het hart van het album (Strollin', Willing and able, Walk don't walk) en eigenlijk alleen de opener en de afsluiter (met een intro dat me de allereerste keer dat ik het hoorde behoorlijk verraste) als de enige nummers die iets van de opwinding van vroeger teweeg brengen. De totaalindruk was en is die van een veel te veilige en daardoor behoorlijk teleurstellende plaat.

Een veilige plaat kan je dit toch moeilijk noemen? Dan was Prince doorgegaan op de jaren '80 weg samen met (leden van) The Revolution. Hij durfde tenminste.

avatar van m@rcel_a
Dit album is toch redelijk veilig. Ik hoor weinig spannends. Housequake is toch echt een bak spannender dan het veilige strolling, strolling.

avatar van Kronos
Gelukkig is het mij in muziek niet alleen om spanning te doen en staat Diamonds and Pearls vol prachtige poppareltjes.

Kronos schreef:

Ik had altijd een beetje een hekel aan dit album, het was zoveel minder dan alles uit de jaren '80. Maar daar denk ik nu toch echt anders over. Precies dat: prachtige popparels en daar is niks mis mee.

avatar van m@rcel_a
Parels of niet. Het is allemaal wat veilig. En daar reageerde ik op.
Er staan inderdaad een paar hele lekkere nummers op dit album, maar het meeste vind ik niet hee erg de moeite waard. Sowieso niet spannend

avatar van gaucho
Helemaal mijn idee. Misschien wat minder spannend - ok, veilig - dan zijn jaren tachtig-werk en zeker niet zo revolutionair. Maar qua liedjes is Prince hier nog altijd uitstekend op dreef, veel beter dan het gros van wat hij hierna nog aan platen zou maken. Dit album is vooral evenwichtig, en daar schortte het bij zijn latere output nog wel eens aan. Daar wisselde hij hoogte- met dieptepunten af.

Op deze plaat zijn en blijven de singles het sterkst, maar het merendeel van het songmateriaal doet daar weinig voor onder. Nummers als Daddy pop, Thunder of Unsatiable hadden ook best singles kunnen zijn. Daarnaast krijg ik altijd een warm gevoel van het heerlijk jazzy Strollin', voor mij ook een hoogtepunt op dit album. En Money don't matter tonight kun je braaf noemen. Ik kan daar wel inkomen, het neemt weinig risico's, maar is ondertussen toch wel een prachtig popliedje, dat zo uit het oeuvre van Stevie Wonder weggelopen zou kunnen zijn.

avatar van Kronos
gaucho schreef:

Ik heb bij dit heerlijk jazzy nummer altijd het idee dat Prince naar zijn idool Joni Mitchell knipoogt als hij Rocking, rolling, oh yeah zingt (cf. And we were rollin', rollin', rock 'n' rollin' uit In France They Kiss on Main Street).

Op vroeger werk was Prince niet altijd even verfijnd. Als hij de Mozart van de pop wordt genoemd denk ik in eerste instantie aan dit album, omdat het zo verfijnd en virtuoos gecomponeerd is terwijl het erg toegankelijk blijft klinken.

avatar van gaucho
Kronos schreef:

De Joni Mitchell-connectie die je aanhaalt met betrekking tot Strollin' had ik nog niet eerder, maar ik snap wel waar je op doelt. Zou heel goed kunnen dat Prince, inderdaad een verklaard Joni Mitchell-fan, dat nummer in het achterhoofd had toen hij dit schreef.

'Verfijnd' is inderdaad wel een mooie term voor dit album. De reeks klassiekers die Prince in de jaren tachtig afleverde (zeg maar vanaf Dirty Mind t/m Lovesexy) vind ik allemaal beter dan deze plaat, maar ik kan niet ontkennen dat ik deze toch ook wel heel graag en vaak beluister. En ik denk dat dat mede komt doordat zijn aanpak wat verfijnder is. Zowel uitvoering als songwriting is punctueel en nergens 'sloppy' en de productie is ook wat beter dan op zijn de meeste eerdere albums. Af en toe gaat Prince zich op dit album wat te buiten aan een al te gladde productie en wat bombast, zoals het intro van het overifgens fraaie slotnummer. Maar eigenlijk vind ik dat allemaal wel best op deze plaat; het is gewoon een mooi evenwichtig geheel. Vooruit, ik verhoog mijn 3,5 naar 4 sterren.

Het merendeel van wat ik hier schrijf, geldt ook voor de opvolger, die plaat met het 'love symbol', en tot op zekere hoogte ook voor The Gold Experience. Daarna werd Prince's output echt een stuk wisselvalliger.

Ik vind dit Prince's meest overtuigende en evenwichtige plaat, en daarmee ook zijn beste. Een klassieker a la Purple Rain staat er niet op, maar daartegenover staat een algeheel hoog niveau van songs en geen stinkers. Money dont matter vind ik een ijzersterke single. 4 sterren

De box zit er nu toch echt aan te komen als we het mogen geloven (27e).

Met deze tracks:

Insatiable (Early Mix) 8:01
Glam Slam '91 6:16
Live 4 Love (Early Version) 7:32
Skip To My You My Darling 3:57

En een live opname van een optreden in de Glam Slam Minneapolis) op 11 januari 1992.

Met dit soort geruchten zal het wel niet lang meer duren tot het officieel wordt aangekondigd (en dan kijken of deze tracklist klopt).

Ik hou het ook deze keer bij de cd versie. Alleen van SOTT heb ik zowel de cd box als de vinyl box gekocht.

Purple Rain en 1999 ook alleen de cd boxen.

Diamonds And Pearls Super Deluxe Edition (7 CD + Blu-Ray) | Shop the Prince Official Store - store.prince.com

Alice Trough the Looking Glass: https://www.youtube.com/watch?v=JY51qA4hND4

Insatiable (Early Mix – Full Version): https://www.youtube.com/watch?v=bCyQBhZkQvA

avatar van Poeha
Alice klinkt ge-wel-dig. Had hij haar maar op dit album gezet i.p v. een Jughead. Krijg nu ook meteen de kriebels weer om die boxset te gaan bestellen.

Poeha schreef:

Zit aardig wat Pheromone in

Ik vraag me af hoeveel hier achteraf nog aan gesleuteld is (daar krijgen we niet veel info over), maar ach... klinkt inderdaad lekker.

avatar van Funky Bookie
Ik heb de singles box al gescoord.
De super deluxe vinyl volgt ook. Het blijft een ziekte.

Ik ga dit keer ook voor de 7CD box, die momenteel het goedkoopste is (144 euro) in Frankrijk bij Fnac en amazon.fr

avatar van m@rcel_a
Ik wacht wel braaf tot hij op Tidal verschijnt. Is ook beter voor het klimaat

avatar van Gert1980
Die vinyl box set moet ik gewoon hebben. D&P is één van mijn favo Prince albums en ik heb al spijt dat ik de SotT box niet heb gekocht toen Amazon hem keer onder de €200,- te koop had staan...

avatar van Poles Apart
Heb het album al op vinyl, dus zal uiteindelijk de CD-boxset wel aanschaffen, maar dan moet de prijs nog wel wat gaan zakken. Heb de SotT CD-box voordelig kunnen bestellen destijds, en dit album is me zelfs nog dierbaarder.

"Diamonds and Pearls" was voor mij het startpunt wat Prince betreft. Heb zelf meer met de Prince van de jaren '90 daardoor (maar zie uiteraard wel in dat de klassieke albums uit de jaren '80 sterker en invloedrijker zijn).

west schreef:

Ik heb even getwijfeld, maar ondanks dat ik het album meer ben gaan waarderen is het geen niveau SOTT, Lovesexy, Purple Rain en meer jaren '80 albums. Daarom ben ik alleen bij SOTT indertijd helemaal los gegaan.

Ik heb nu de cd super-de-luxe box besteld en de clear vinyl 2 LP versie. Dan is dat nog enigszins anders dan mijn al in bezit zijnde oude vinyl versie (waar trouwens 1 binnenhoes van ontbreekt, dus dat is dan ook gelijk ondervangen).

Eerlijk is eerlijk: mijn SOTT box is echt voor de heb, want draaien doe ik het niet snel (dan zet ik eerder een cd uit de box op).

avatar van Darkzone
Deze box belooft weer veel, aangezien het dezelfde set up heeft als SOTT. 3 Vault Tracks cd's, cd met 12"es en 7"es en 2 cd's met een optreden én een blu-ray met een concert. En een prachtig informatief boekwerk.
En hij komt uit op mijn verjaardag....

avatar van jraw
Tsja, what to do... Ik ben zeker nieuwsgierig, maar de prijs voor de CD-set mag nog wel wat zakken. Ook de eerdere super deluxe editions luister ik voornamelijk via Apple Music, de CD's komen niet uit de verpakking.

Diamonds and Pearls vond ik destijds echt een lekker album, maar klinkt nu als geheel toch meer gedateerd dan de klassiekers uit de 80'er jaren. Ik ben dan ook benieuwd hoe het vault-materiaal zich verhoudt tot de nummers die wel op de plaat verschenen.

avatar van Gert1980
Dat ik dit nog mag meemaken, maar de vinyl boxset is, voor zover ik weet, momenteel in de pre-order het goedkoopst bij Bol. Waar andere webshops hem aanbieden voor € 379,- vraagt Bol momenteel 'slechts' € 296,99.

Cream in een andere versie:

Cream (Take 2)

avatar van Poles Apart
aERodynamIC schreef:
Cream in een andere versie:

Cream (Take 2)

Leuke, ruwe, vroege take, en wat minder T-Rex dan de bekende uiteindelijke versie. Niet iedereens kopje thee die demo's en vroege takes, maar ik vind het wel leuk om te horen altijd.

avatar van jraw
Tsja... in tegenstelling tot bij de SOTT Super Deluxe vallen de eerste 'nieuwe' nummers me helaas toch wat tegen. Hopelijk bevinden zich er nog wel wat echte juweeltjes in de superdeluxe box. Zou toch moeten tussen al die diamonds and pearls...

avatar van m@rcel_a
Op tidal is de remaster nu ook verschenen. Klinkt goed. Nog geen outtakes daar.

avatar van lennon
Er circuleren inmiddels 8 tracks van de sde...

Blood on the sheets is echt waanzinnig lekker.

Something funky is een totaal andere versie dan die we kennen van de bootlegs.

En de lange versie van Diamonds and Pearls....ik hoopte op die heerlijke solo zoals hij m destijds live deed...maar dat is helaas niet het geval.

De.8 malen me wel echt nieuwsgierig naar de rest.

avatar van jraw
De hele Glam Slam show is nu beschikbaar op Apple Music. Ook in Dolby Atmos. Klinkt prima!

avatar van m@rcel_a
Lekkere uitvoering van Willing & Able!