Pearl Jam - Backspacer (2009)

Label: Universal

1. Gonna See My Friend (2:48)
  2. Got Some (3:02)
  3. The Fixer (2:57)
  4. Johnny Guitar (2:50)
  5. Just Breathe (3:35)
  6. Amongst the Waves (3:58)
  7. Unthought Known (4:08)
  8. Supersonic (2:40)
  9. Speed of Sound (3:34)
  10. Force of Nature (4:04)
  11. The End (2:57)
  12. Better Man [Live] * (4:56)
  13. Immortality [Live] * (6:07)
avatar van ralfsjam
tegenvaller. ik ben een groot PJ fan, (draag "Alive-poppetje" op mijn schouder) maar bij het beluisteren van deze cd werd ik niet echt vrolijk. dit is een echt PJ album, maar dan zijn de hoogtepuntjes weggelaten. weinig nieuws en weinig verrassend. simpele gitaarlijntjes en niets dat je echt pakt.
het word nu wel een beetje het zelfde kunstje wat ze doen.
okay de Eddie songs zijn opzich lekker, en maken deze cd gevarieerd, maar dat haalde het niveau niet echt omhoog.
mijn advies: 5 jaar wachten met een nieuw album en dan komen met een knaller!

avatar van Joy4ever
west schreef:
Ik vind Speed of Sound een stuk beter dan Speed of Sound van Coldplay.

Stickman10 schreef:
ik heb vandaag trouwens het nieuwe album gekocht bij de plato!!!!!!
de hoes zag er op internet enzo al goed uit maar in het echt is hij nog mooier en een leuk boekje erbij.
achter in het boekje staan een paar kinder foto's ik denk van de bandleden??? ik kan er nog niet uitkomen wie nou wie is.

Heb hem op LP, dus de plaatjews zijn wat groter, maar ook ik kom er niet uit. Het is ook raar, want er staan zes foto´s, terwijl er maar vijf bandleden zijn...

ralfsjam schreef:
tegenvaller. ik ben een groot PJ fan, maar bij het beluisteren van deze cd werd ik niet echt vrolijk. dit is een echt PJ album, maar dan zijn de hoogtepuntjes weggelaten.

Dat dacht ik ook na de eerste keer draaien. Maar inmiddels vind ik Got Some, Unthought Known, Brake the Waves & Force of Nature echte Pearl Jam hoogtepunten. Wat vind jij van die nummers?

nachmir schreef:

De zanger is Eddie Vedder.

west schreef:

daar heb je gelijk in, en dat gebeurd ook vaak wel. ook bij mij natuurlijk. en als ik de cd vaker ga draaien krijgt het een eigen karakter. maar bij een goede plaat van PJ springen er bij de eerste keer luisteren zo wie zo 3 of 4 nummers in je gezicht. bij deze plaat had ik dat niet. en ik zeg ook niet dat hij slecht is , maar hij viel tegen vergeleken met eerder werk. ik hoop gewoon nog steeds op een nieuwe vitology, maar ik denk dat dat niet meer gaat gebeuren.
maar ik blijf hopen. de 2.5 is vergeleken met andere cd's van PJ en niet vergeleken met de rest van de rock-wereld.

west schreef:

De zanger is Eddie Vedder.

Grapjas. Het zijn kinderfoto´s uit een tijd dat Eddie nog niet eens zijn eigen bretels op kon hijsen, laat staan zingen.......

Stickman10
wat is trouwens het verschil tussen de gewone versie en de special edition????

avatar van rkdev
Gewoon weer een goede Pearl Jam plaat ! Het geluid is misschien wat commerciëler dan we van hun gewend zijn, maar dat doet niks af aan de lekkere nummers. Ik mis wel de nummers die me écht raken.
Na 2 luisterbeurten voorlopig 3,5* met als huidige favorieten The Fixer, Just Breathe, Speed of Sound, Force of Nature, The End en het werkelijk geweldige Amongst the Waves.

Stickman10 schreef:
wat is trouwens het verschil tussen de gewone versie en de special edition????

Ja dat wil ik ook wel weten.

Same here, ben nog een beetje aan het twijfelen welke ik ga bestellen.. Ik heb begrepen dat de 'gewone' een dual wallet is (waar ik een hekel aan heb), maar wat is de zogenaamede 'special' dan?

Mijn eerste gevoel na het luisteren van het hele album: Simpele teksten zonder diepgang, en toch niet weten waar het over gaat.

Kortom best een tegenvaller ... bij het vorige album had ik dat ook (dat het tegenviel, want diepgang had het wel) en later waardeerde ik toch een paar nummers. Maar vaak luister ik dat album niet. Ik vrees dat het met dit album hetzelfde zal gaan.

Ik luisterde na dit album nog even naar nummers als Immortality en Corduroy (en Even Flow) en het verschil in kwaliteit werd me nog pijnlijker duidelijk

avatar van Sven Vermant
Pearl Jam is en blijft een goede rockband.
Ook dit nieuwe album klinkt weer alleraardigst.
Mijn favorieten zijn The Fixer, Just Breathe en Unthought Known.
De rest ligt goed in het gehoor maar heeft nog geen grote indruk op me gemaakt.
Voorlopig 3,5*

avatar van Sven Vermant
west schreef:
Ik vind Speed of Sound een stuk beter dan Speed of Sound van Coldplay.

Dat is ook niet zo moeilijk het Coldplay nummer is 1 van de verschrikkelijkste die ik ken.

ralfsjam schreef:

Ok, dan begrijp ik de score wat beter (je score wordt echter wel gezien als vergeleken met andere albums op Musicmeter). Misschien dat na nog een paar keer luisteren je toch nog een paar nummers eruit pikt. Zo slecht is dit niet hoor.

Sven Vermant schreef:

Inderdaad, je hoeft er geen topprestatie voor te leveren om dat te overtreffen. Het was dan ook een geintje.

avatar van Thomas86
Heerlijke plaat van Pearl Jam. Got Some is bijvoorbeeld echt een geniaal, perfect rocknummer, alles komt prachtig samen, de zang, bas, drums en gitaarspel. 4 Sterren.

west schreef:

ik ga hem snel nog een paar keer luisteren... wie weet!

eindelijk weer n nieuw album van Pearl Jam = geweldig

Rizz
Luister ''The End'', die is echt geweldig mooi en puur gezongen.

Rizz schreef:
Luister ''The End'', die is echt geweldig mooi en puur gezongen.

Eerst dacht ik daar: kattegejank (dit is wat gechargeerd ), maar inmiddels vind ik The End mooier en mooier worden.

avatar van Pinsnider
Vooral het einde van the End; machtig!

avatar van rkdev
Zo, net in mijn CD-WOW mandje gegooid en tevens een halve ster opgewaardeerd !

avatar van grovonion
Pak de laatste drie cd's, laat een programma de gemiddelde Pearl Jam song daaruit berekenen en pak daar wat variaties van en je krijgt dit album. Booooring

avatar van mkrake
grovonion schreef:

Vind juist dat dit album een andere richting opgaat dan de vorige drie. Dit is juist een optimistisch album en de muziek klink opgewekt. Dit kun je niet echt zeggen van Binaural, Riot Act en PJ.

Moet wel zeggen dat ik de eerste luisterbeurt ook wat teleurstellend vond echter nu het album meerdere malen beluisterd te hebben ben ik toch positief gestemd. Oké het is geen album met memorabele songs als black, immortality of corduroy maar ook hier zitten weer een paar aardige nummers tussen. Op dit moment zijn de favorieten Force of Nature, Just Breathe en Got Some.

Conclusie is dat de heren gewoon weer een lekker rock album gemaakt hebben, niks meer en niks minder....

avatar van Barend G
0,5
grovonion schreef:

Hear, hear!
(Het toonaangevende!) Pitchfork heeft het tenminste ook begrepen: een 4.6 (uit 10).
Pitchfork: Album Reviews: Pearl Jam: Backspacer

avatar van gherdt
Net als de vorige gaat deze het ene oor in enz. Slecht is het niet maar het weet op geen manier meer te raken. Het trucje is bekend, de koek is op maar puur op vakmanschap scoort Pearl Jam nog net een voldoende. O ja, de laatste 2 nummers zijn het best en Amongst The Waves heeft nog wel een aardige hook. Maar van die anonieme rocksongs hebben ze er nu wel genoeg, als ze die nou eens achtewege laten! Ach, Riot Act zal waarschijnlijk voorgoed hun laatste echt goede plaat zijn......

Barend G schreef:

Hear, hear!

Pitchfork toonaangevend? Gelukkig niet zeg!

De gezaghebbende Volkskrant gaf dit album 4,0*... tja, het zegt mij weinig. Ik moet zeggen dat ik meer vertrouwen heb in het gemiddelde hier op Musicmeter (mooi he?!). Ik zit daar net boven: een goed (=4,0*) rockalbum.

avatar van Kill_illuminati
Dit album heeft een 4½ / 5 op Allmusic.com

avatar van Barend G
0,5
west schreef:

Pitchfork toonaangevend? Gelukkig niet zeg!

De gezaghebbende Volkskrant gaf dit album 4,0*

Volkskrant gezaghebbend? Gelukkig niet zeg!

avatar van Nicholas123
Zowel Pitchfork als de Volkskrant zitten er vaak naast. De beste reviews staan gewoon op Musicmeter.