Pearl Jam - Backspacer (2009)

Label: Universal

1. Gonna See My Friend (2:48)
  2. Got Some (3:02)
  3. The Fixer (2:57)
  4. Johnny Guitar (2:50)
  5. Just Breathe (3:35)
  6. Amongst the Waves (3:58)
  7. Unthought Known (4:08)
  8. Supersonic (2:40)
  9. Speed of Sound (3:34)
  10. Force of Nature (4:04)
  11. The End (2:57)
  12. Better Man [Live] * (4:56)
  13. Immortality [Live] * (6:07)
avatar van The Seeker
Bij nu.nl kreeg dit album een 8 uit 10
Pearl Jam - Backspacer | nu.nl/cd-recensies | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

Heb het album nu 1 keer gehoord kan er nog weinig over zeggen. Kom er op terug

avatar van grovonion
Pearl Jam is een beetje een middelmatige tweedehandswagen geworden. Hij rijdt en heeft alles wat vertrouwd aanvoelt maar echt warm wordt je er niet van. Vandaar dat veel reviewers dit met goede muziek verwarren, het ligt vertrouwd in het gehoor en met dit goed te vinden kan men er niet ver langs liggen, athans in de algemene opinie, musicmeter laat zich (meestal) gelukkig niet vangen.

Nicholas123 schreef:
Zowel Pitchfork als de Volkskrant zitten er vaak naast. De beste reviews staan gewoon op Musicmeter.

Toch nog iemand die mijn stukjes op waarde schat.

Er is maar 1 mening toonaangevend en dat is die van jezelf. Ik ga me zo toch ook maar aan Backspacer wagen.

avatar van kaztor
grovonion schreef:

Wat een ouderwetse beredenering.
Ik heb voor het eerst sinds 18 jaar weer het idee dat ik tussen de schoolbanken zit...

avatar van barrett
Door de redenering of de plaat die jeugdig aanvoelt

avatar van The Seeker
The Seeker schreef:
Bij nu.nl kreeg dit album een 8 uit 10

Heb het album nu 1 keer gehoord kan er nog weinig over zeggen. Kom er op terug

Heb 'em nog eens goed geluisterd.Een paar echte uitschieters. The End is een prachtig nummer. Bij Just Breathe dacht ik bij de eerste tonen aan Kansas - Dust in the wind, maar daarna dacht ik toch echt een nummer van Neil Diamond opgezet te hebben. Nou klinkt dat alsof dat verschrikkelijk is maar eigenlijk is het een erg mooi nummer. Johnny Guitar is een van de betere up tempo nummers. Het laatste nummer Speed of Sound puzzelt me een beetje. De eerste implus was "hè country? " Maar toch weer niet slecht. Afijn, mijn conclusie een goed album met - voor mij althans - wat bijzondere associaties. Zeker 4 sterren waard!

Barend G schreef:

Volkskrant gezaghebbend? Gelukkig niet zeg!

Dat vind ik ook Barend: het was dan ook cynisch bedoeld.

Ik richt mij op de stemgemiddelden hier op Musicmeter. Af en toe gaat dat ook mis, vooral bij albums waar fanclubs of 'specialisten' in een bepaald genre hoog op stemmen. Meestal klopt het aardig. (behalve als Herman het aanbeveelt )

grovonion schreef:
musicmeter laat zich (meestal) gelukkig niet vangen.

Hoezo? Het album staat hier op 3,51*: dat is een behoorlijk hoge score voor Musicmeter. Het ligt niet ver weg van de 4,0* van eerder genoemde recensies.

Ik vind overigens hun vorige album Pearl Jam wel een stuk beter, sterker nog: steengoed. Die gaf ik dan ook 5,0* Dat is misschien het probleem voor sommigen hier: er zijn eerdere betere albums gemaakt. Volgens mij moet je dan ook proberen dit los daarvan te zien, beter gezegd te horen.

Mr_White
Leun richting de 4* maar houd het voor nu toch nog maar op de 3,5*. Er staan wat heerlijke nummers op (The Fixer, Unthought Known en The End om er maar wat te noemen) maar sommige nummers doen me (nog) helemaal niks. Afwachten of dit na een tijdje nog steeds zo is of dat de cd dan op me gegroeid is.

west schreef:

Kan ik niet met je eens zijn. Deze score op musicmeter is niet bepaald hoog en als ik cd's niet ken en deze score zie staan ben ik meestal al een stuk sceptischer. Ik zie deze in mijn ogen lage score op musicmeter nu niet bepaald als aanmoediging (dat ik het er niet mee eens ben is wat anders).

avatar van DikkeDarm
Aardige cd met veel middelmaat, The Fixer & Amongst the Waves steken er boven uit. Geen Ten maar maar geen slechte cd alleen na ongeveer 37 minuten is de pret over? Kon er niet wat meer bij ...?

aERodynamIC schreef:

Mijn beeld is dat je onder de 3,3 / 3,4 moet gaan oppassen. En boven de 3,90: vaak stemmen daar veel fanclubs en/of genre-freaks. Dit alles doet nog eerder opgeld bij een gering aantal stemmen.

Bij bijvoorbeeld dit album is het mijn categorie muziek, ken ik de groep goed en dan waag ik het erop bij 3,51* Tot zover bij mijn wiskundige benadering van deze website en de muziek erop.

Zeker geen slechte plaat, maar het Pearl Jam-geluid weet me gewoon niet meer te grijpen. Als tiener was het één van mijn favoriete bands, maar nu kan ik er weinig meer mee. Het album is overigens minder rechttoe-rechtaan dan je op grond van de tracklisting/speelduur zou verwachten. Het zijn gewoon 11 compacte PJ-liedjes.

Weet soms iemand wat het verschil is tussen de 'gatefold' versie en de 'duel wallet' versie?

herman schreef:

Ik ben weer volledig om na het echt geweldige concert op 13 augustus in Ahoy. Was je daar maar geweest! (als ik dit lees)
Je was er toch niet? (denk ik dan)

avatar van My Addiction
Ik vind dit toch al veel beter als pearl jam's self - titled album, het gaat weer de goeie richting uit :d
The fixer is echt rocking

Nou ja, ik heb alles van ze, draai slechts de helft regelmatig, maar deze is wel heel fijn hoor. Just breathe is echt een van de mooiste deuntjes die hij ooit zong. ja. er staat na 3 luisterbeurten in elk geval al 1 evergreen op.

Ik ben een huge fan van Pearl Jam maar met hun 2006 album Pearl Jam liep ik een zware teleurstelling op. Dat album bevatte naar mijn mening niets goed. In 2009 is er Backspacer en daar kon de single The Fixer me ook niet overtuigen. Het is door de toch wel positieve reviews dat ik het album een kans gegeven heb en tja als geheel vind ik het tja een aardige poging maar meer niet. Het album bevat maar een 3 tal uitschieters zijnde Just Breathe, Amongst The Waves & Unthought Man.

Dat is wel erg snel geoordeeld. Je moet sommige dingen wel een weekje of twee laten "rijpen".
Ik vond de vorige plaat ook niet best, maar bevatte wel "Come Back", een song die de tand des tijds doorstaan zal.

Ik ben het eens met die review op 3 voor 12. Het is een heel toegankelijk album, kort maar krachtig. Maar vooral: deze plaat is heel positief, en dat hoor je in de productie, met veel piano. De songs op deze plaat zijn, meer dan op de voorgaande platen, leuke, korte popnummers. En dat op zich is eigenlijk een stijlbreuk voor Pearl Jam. Hoewel ik ook fan ben van de vorige plaat, is vooral deze plaat echt héél fris.

shackinup schreef:

En de volgende wereldtracks:

Life Wasted, World Wide Suicide, Comatose, Severed Hand, Unemployable & Gone

Vaarvan de meesten ook geweldig klonken op Live at the Gorge en in Ahoy. Dat was pas een goed album!

avatar van barrett
p@work schreef:

Ik kan het hiermee vinden, mij doen de laatste twee platen eigelijk ook echt weinig... De vorige had voor mij enkel Life Wasted en World Wide Suicide als toppers... Deze plaat heeft mij wel al een beter gevoel, het is zeker geen topplaat en ook niet bij het betere werk van PJ te rekenen maar is gewoon verbetering bij hun vorige....

Het is gewoon recht-toe -recht-aan rock niet echt veel over nagedacht.... Daarmee vrees ik ook voor het beperkt houdbaar is of niet....

rubi
Het album Pearl Jam 2006 was voor mij juist de reden om weereens een album van Pearl Jam aan te schaffen.
Het album Backspacer doet zeker niet onder voor desbetreffend album.
Echter had het wel iets langer mogen duren, 36:33 is wel aan de korte kant.

avatar van Barend G
0,5
rubi schreef:
Echter had het wel iets langer mogen duren, 36:33 is wel aan de korte kant.

Ik vind dat juist een prima lengte! Bovendien vind ik 't eigenlijk niet kunnen, zulke kritiek. Je zegt toch ook niet tegen een schilder dat z'n schilderij best wat groter had gemogen? Je vindt 't mooi zoals 't is (en zoals 't door de artiest bedoeld is) of niet.

rubi
OK, je hebt jouw punt gemaakt.
Van bepaalde bands kijk ik echter uit naar het te komen album.
P.J is zo'n band, en dat ze dan met slechts 36 min. nieuw werk komen vind ik teleurstellend.
10 of 12 nummers en dan plm 60 min. vind ik persoonlijk perfect voor een CD.
Zoals bv de Pixies vaak deden met 20+ nummers hoeft van mij ook weer niet.
Anderzijds ben ik qua muziek momenteel een tevreden mens.
Na eerder de geweldige nieuwe albums van Dinosaur JR en Living Color is dit er ook weer èèn waar ik nog veel plezier aan ga beleven.

avatar van Barend G
0,5
10 of 12 nummers en dan plm 60 min. vind ik persoonlijk perfect voor een CD.

Allemaal nummers van gemiddeld 5 à 6 minuten dus? Nou, dat hoeft van mij echt niet... Ooit gehoord van de uitdrukking 'In de beperking toont zich de meester'?

avatar van aerogp1
10 of 12 nummers en dan plm 60 min. vind ik persoonlijk perfect voor een CD.
Zoals bv de Pixies vaak deden met 20+ nummers hoeft van mij ook weer niet.

Het zal mij een worst wezen hoelang een album duurt, of hoeveel nummers erop staan, en hoelang deze nummers duren. Bij mij telt vooral de muziek .

Nouja, ik begrijp wel een beetje wat je bedoelt hoor. Zelf vind ik een plaat van 36 minuten wel aantrekkelijk, kort en krachtig. De nieuwe plaat van bijvoorbeeld Porcupine Tree is 1:15 uur, daar kom ik zowat niet doorheen. En nee, dat ligt niet direct aan de muziek .

avatar van Frank Langeweg
Wow! Veel mening weer...

Ik ben eigenlijk wel positief gestemd over dit album.
Vergelijkingen zijn al weer gedaan met zo ongeveer alle voorgaande PJ albums. Ik denk dat dat niet helemaal is hoe je het moet zien.
DIt is PJ anno 2009/2010. En ik vind het een lekker fris album.
Je kunt je altijd afvragen of een band groot zou worden als ze met dit album als debuut gekomen waren...dus PJ of een andere band met een andere naam...ik denk zelf vooralsnog dat dat niet het geval zou zijn...ondanks dat het een solide en afwisselende rockplaat is geworden.
Als zoveelste album van een band die bijna 20 jaar bestaat en alweer acht albums en heel veel live-werk gemaakt hebben denk ik dat dit een uitstekend nieuw hoofdstuk is aan het verhaal wat Pearl Jam heet...

Maar dit allemaal klopt blijkt meestal pas na een tijdje..dus voorlopig laat ik m nog wel een tijdje in de spelers zitten en gaat het volume helemaal open...zoals het hoort met PJ albums!

Kan ermee door... De vergelijking die nu.nl maakt met The Grateful Dead is nog niet eens zo gek: een paar sterke platen, waarna men nog jaren door kan teren op middelmatig materiaal die altijd vertrouwd, maar nooit echt nieuw klinkt, aangevuld met sterke concerten die blijven boeien (de meeste platen van de Dead na Blues for Allah zijn ook niet aan te horen, maar live zijn de uitvoeringen des te beter).

Veel loopjes klinken bijna als wat vele malen op eerdere albums te horen was, sommige teksten zo cliche dat je je bijna schaamt zo'n plaat op te zetten. Maar niet onplezierig, omdat het oud en vertrouwd is.