Pearl Jam - Backspacer (2009)

Label: Universal

1. Gonna See My Friend (2:48)
  2. Got Some (3:02)
  3. The Fixer (2:57)
  4. Johnny Guitar (2:50)
  5. Just Breathe (3:35)
  6. Amongst the Waves (3:58)
  7. Unthought Known (4:08)
  8. Supersonic (2:40)
  9. Speed of Sound (3:34)
  10. Force of Nature (4:04)
  11. The End (2:57)
  12. Better Man [Live] * (4:56)
  13. Immortality [Live] * (6:07)
avatar van Kronos
Vandaag deze CD in de winkel zien liggen en de hoes valt in het echt eigenlijk ook wat tegen.

avatar van De Daniël
Als ik naar Backspacer luister, krijg ik eigenlijk alleen maar zin om naar de Into The Wild soundtrack te luisteren.

Denk niet dat dit positief is voor deze cd...

Ik liep er (toevallig?) tegenaan en pikte dit album mee. Ik ben een Pearl Jam fan van het eerste uur, maar meestal moet ik Pearl Jam albums meerdere keren horen.
Eddie Vedder blijft altijd top() met zijn zang, maar om nu een album van 36(!) af te leveren. Minpuntje. Het album zelf klinkt gewoon zoals Pearl Jam klinkt zonder echte uitschieters!

avatar van Ducoz
Ik vind het een goede plaat, nu laat Pearl Jam zijn andere kant ook zien, ik vind het wat wilder en toch weer niet. Misschien willen ze bij deze laten zien dat ze nog harde(re) nummers kunnen schrijven en spelen

avatar van Barend G
0,5
Neal Peart schreef:

Alweer eentje die over die 36 minuten begint! Echt de domste kritiek die ik ooit gehoord heb. 36 minuten is (sinds jaar en dag) een doodnormale lengte voor een album!
En zoals ik hier al eens eerder zei: ga je ook een schilder afkraken omdat z'n schilderij niet groot genoeg is? Je vindt 't mooi zoals 't is (en zoals 't door de artiest bedoeld is) of niet.

avatar van barrett
Neen dat is waar de lengte doet er niet toe maar ik versta wel dat mensen naar meer snakken... zeker als het materiaal wel potentie vertoont maar in mijn ogen toch niet helemaal overtuigend is...

avatar van Doc
Doc
Ik heb de laatste paar PJ platen niet zo intensief beluisterd, maar na die soundtrack van Into the Wild (die me in positieve zin heeft verrast) heb ik me er toch maar weer eens aan gewaagd.
Ik vind Backspacer best een aardige plaat geworden maar meer ook niet.
Het is wat veilig en middelmatig allemaal. Nou is dat op zich niet zo erg, en ik heb me er heel best mee vermaakt verder.
Maar geen moment "gesnakt naar meer" ofzo. Wat dat betreft is er helemaal niks mis met de lengte van dit album.
Toch die soundtrack maar weer eens draaien........
En misschien zou Eddy er verstandig aan doen om meer dingen solo te doen (?)

Doc schreef:

Die soundtrack is heel mooi, maar de vorige cd van Pearl Jam is een stuk beter dan deze (en dan de soundtrack):

Pearl Jam - Pearl Jam (2006)

Barend G schreef:

Zegt de man die het in zijn hoofd haalt om 0,5* - hetgeen: absolute bagger, walgelijk, intens gepruts, niet te beschrijven zo ongelooflijk slecht - te geven aan dit aardige album van Pearl Jam.
En dan anderen op een botte wijze de les lezen over Backspacer.

avatar van JohnS
Zeker geen slecht album. moest wel gelijk aan vitalogy denken.

avatar van masterdude
Lekker album, geen spannende dingen maar heb de cd wel al een paar dagen in de speler zitten.. Zet hem ook steeds aan trouwens..

JohnS schreef:
Zeker geen slecht album. moest wel gelijk aan vitalogy denken.

Msh moet ik dan toch eens Vitalogy proberen en vergelijken met deze

avatar van Barend G
0,5
west schreef:
En dan anderen op een botte wijze de les lezen over Backspacer.

Nee hoor, alleen over het gezeik over die albumlengte. Verder gun ik iedereen zijn stukje vergane grunge-glorie

Dit is geen grunge. Dit is een puur recht toe recht aan rock album. Lekker en goed.

avatar van Doc
Doc
west schreef:

18 jaar geleden vond ik het idd "lekker en goed". Nu luister ik nog maar sporadisch naar PJ, en dan voornamelijk omdat er een zweem van jeugdsentiment omheen hangt.
Met name om "die ene" plaat. En dat maakt wel verschil, of ik dat nou leuk vind of niet.
Nou snap ik ook wel dat het een dooddoener is om elke keer als PJ een nieuwe plaat uitheeft, die te gaan vergelijken met Ten, en dat zal ik ook niet doen.
(heb wel wat beters te doen )
Maar het heeft zo onbewust wel zijn effect op het "neutrale beoordelingsvermogen", wat dat dan ook wezen mag.
Ik bedoel alleen maar te zeggen dat ook al zou PJ nu een nog betere plaat maken, ik het waarschijnlijk niet als zodanig meer binnen zou krijgen.
"Grunge" of niet...... vergane glorie is het inderdaad wel een beetje.
Dat verklaart deels mijn matige waardering voor Backspacer.
Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ik deze plaat hetzelfde zou hebben beoordeeld wanneer deze niet door PJ zou zijn gemaakt:
als een middelmatige rockplaat.
Niks mis mee verder, maar wel eentje die me niet snel bij zal blijven.

masterdude schreef:

Ja, anders hoor je niet zo veel.

west schreef:

Ja, anders hoor je niet zo veel.

Lekkere droge opmerking

avatar van JoopKonraad
Hoewel Jeff Ament en Stone Gossard met de band Green River toch echt aan het allereerste begin stonden van het zogenaamde Grunge tijdperk; werd hun nieuwe band Pearl Jam door alle grunge bands en Kurt Cobain voorop afgeschoten op het moment dat Ten in 1992 de wereld veroverde. Zou dat de verklaring zijn van het feit dat alle volgende albums steeds vreemder, gekker en experimenteler werden? Wilde de band zo graag terug naar de underground? Die speurtocht naar de weg terug lijkt nu ten einde. Waar het vorige album Pearl Jam uit 2006 leek te breken met die traditie heeft het nieuwe Backspacer het in zich om daadwerkelijk een nieuwe start te zijn. Eindelijk lijken de heren besloten te hebben om gewoon goede songs te gaan schrijven zonder om te kijken of een knieval te maken. Dit resulteert in een elftal songs die op het ene moment strak rocken en dan weer melodisch bekoren. Misschien zijn die stevige songs ook weer te danken aan Jeff en Stone nu ze het speelplezier met hun oude Green River vehikel weer hebben gevonden? Prachtnummers zoals die op Ten stonden, zijn het nog niet; maar een Amongst The Waves komt aardig in de buurt!

avatar van barrett
Ze lijken idd bevrijd en ze zijn niet meer op zoek... maar voorals nog is dit geen echte spannende plaat.

avatar van Bartjeking
Spannend is hij niet, maar wel een van de lekkerste rock-albums van het jaar. Totaal niet verwacht de Vedder & co nog met zo'n toegankelijk album zouden komen. The End is trouwens een prachtig nummer, dat ook zomaar op Eddie vedder's Into The Wild had kunnen staan.

avatar van SirNoodle
Toch weer wat verhoogd, dankzij het schitterende drieluik breathe/amongst the waves/unthought known. Er staan echter ook wat te simpele recht-toe-rechtaan rockers op die ik wat te 'licht' vind, maar misschien ontplooien die ook nog hun schoonheid.

Beter dan verwacht, eerste beluistering was een beetje een teleurstelling, maar nu naar een paar keer echt beluisteren valt ie steeds beter en beter mee.

En Vedder zingt nog altijd even korrelig melodieus mooi.

avatar van DikkeDarm
Barend G schreef:

0,5 geven voor dit album is dat niet een beetje......

Maar in de jaren 70/80 & een beetje '90 was dit een normale tijdsduur maar nu zie je toch regelmatig de 70 minuten passeren. Aan de andere kant kan je beter 36 minuten goeie muziek neerknallen dan 70 miuten bagger . Dat dan wel weer ! Ik heb deze anders opgelost ik Na Backspacer de soundtrack van Into The Wild gezet ...Zal niet meer zeuren over tijdsduur.

khonnor
beste pj plaat sinds no code.
geen echte uitschieters, wel 11 meer dan solide songs...
punt
uit

goed punt
uit

avatar van marco straaten
Wat mij betreft een album wat lekker wegluistert.
mijn uitschieter is Supersonic.
En dat het album maar 36 minuten lang is, stoort me totaal niet

Ik had veel zware songs verwacht op Backspacer. Zo'n opgewekte plaat zag ik niet aankomen. De positiviteit straalt er vanaf.

Dat de ze niet het niveau halen als op andere albums vind ik dan ook vrij subjectief. Een cd als 'Ten' heeft een hele andere kwalitatieve lading. De ondertoon was veel dramatischer en zwaarder. Backspacer staat op zichzelf, omdat ze de stijl totaal hebben omgegooid.

Ik vind Backspacer een geweldig album.

avatar van rkdev
Recensie in de Veronicagids, waar ik het mee eens ben.
Alleen met die laatste regel niet...

Geen frustraties. Geen woede. Geen wanhoop. Niets van dit alles. Pearl Jam lijkt bevrijd van zijn demonen op Backspacer, de negende studioplaat van de Amerikanen. Stevige rocknummers, ballads die bijna kippenvel weten op te wekken, het strakke gitaarwerk, de geweldige strot van een minder gekwelde zanger Eddie Vedder. Wat een fijn album!
En dat is wel eens anders geweest. ****

Ben het overigens geheel met Slynkin hierboven eens !!

Het trio Just Breathe, Amongst the Waves en Unthought Known is werkelijk briljant (al lijkt dat laatste nummer net een Loveboat Captain part 2)

En over het feit dat het deze keer minder diepgang heeft en maar 36 en een halve minuut duurt ... boejuh, de kwaliteit is toch goed !!

avatar van Kronos
Ik vind dit toch wel heel erg povertjes:

Stevige rocknummers, ballads die BIJNA kippenvel weten op te wekken,...

marco straaten schreef:
Wat mij betreft een album wat lekker wegluistert...
En dat het album maar 36 minuten lang is, stoort me totaal niet

Het stoorde mij ook niet en al helemaal niet nu ik de Exclusive Version ontvangen heb (besteld voor 8,99 Pond bij CDWow). Door de cd in mijn pc te doen kon ik maar liefst 2 complete concerten gratis downloaden vanaf een speciale Backspacer site. Dat zijn maar liefst 55 (!!) live bonustracks.

Je kan ook nog eens kiezen uit een stuk of 10 verschillende concerten, die je eerst kan beluisteren en de tracklist bekijken. Ik vind het digipak erg fraai en ook het boekje wat erbij zit: echt mooi artwork zeg.

Je kan uit 9 opties (9 plaatjes van de hoes) kiezen met Backspacer in je pc:

Pearl Jam Links
Band Pics
Join the Ten Club
Exit Backspacer

Zo maak je dus cd's in 2009!

PS: na meerdere draaibeuren en na een beluistering op de Sennheiser ga ik toch weer naar 4,5*: het is toch weer een heel lekker album!

Joy
leuke plaat, maar nergens echt spannend

beetje standaard rock, al klinkt het bij pearl jam altijd wel ok

magoed, weing verheffend dus