Na het voor mij tegenvallende BHAR was ik benieuwd naar het nieuwe album. Er zou een ware symfonie op verschijnen en aangezien ik me de laatste jaren aardig heb verdiept in muziek van onder andere Mahler, Verdi en Dvorak, was ik erg benieuwd naar de opname van een symfonie a la Muse.
Ik moet zeggen dat het album an sich me meevalt, in vergelijking met het vorige album. Er staan naar mijn mening een paar nummers op die best goed zijn, maar helaas niet kunnen tippen aan het werk voor 2003.
Uprising klinkt erg lekker, maar het mist een bepaalde bezieling, waardoor het na een paar luisterbeurten gaat vervelen (bij mij na de vijfde).
Resistance begint best interessant, maar het refrein vind ik zo enorm afgezaagd... Deze melodielijn klinkt me te bekend in de oren.
Undisclosed Desires is een waar popnummer. Erg mooi uitgevoerd, dat moet ik toegeven. Maar ik hoor geen Muse zoals ik het gewend was. Natuurlijk verandert een wereldband door de jaren heen, maar het voelt bij mij alsof de identiteit totaal is losgelaten...
United States of Eurasia +Collateral Damage is ook zo'n popnummer, dat ook erg goed is uitgevoerd en inderdaad hier en daar doet denken aan Queen, maar het pure Queen hoor ik hier toch echt niet hoor. Het is meer Muse met een identiteitscrisis. Stiekem hoor ik in m'n dromen dit nummer in de stijl van Origin of Symmetry...(zucht).
Guiding Light heeft een mooie uitloper na de eerste strofe, waar ik dan weer enthousiast van kan worden. Tja, het is gewoon een goede band met drie zeer kundige muzikanten. Maar voor de rest vind ik het nummer ronduit saai uit de bus komen. Dit nummer doet me ook erg veel denken aan het vorige album en dat spreekt me dan weer tegen.
Unnatural Selection geeft me dan opeens zoveel energie, dat ik de voorgaande nummers bijna vergeet. Wat een dynamiek! Alleen jammer van het begin, dat erg veel lijkt op een ouder nummer. Hoewel dit een echte rocker is, gaat het toch nergens zover als de beste nummers van OOS en Absolution. De solo's zijn ook niet uitermate interessant zoals op OOS. Zelfs die vertraging en comeback kunnen dat voor mij niet goedmaken.
Het instrumentarium van MK Ultra geeft een leuke sfeer. Ik stel me voor dat Muse zo zou "moeten" klinken wanneer ze de oude stijl hadden vastgehouden. Leuk nummer, met voor mij een net iets te vergezochte structuur. Met name het einde klinkt echt zo van "O, wacht, we moeten er ook nog een einde aan breien". Misschien dat dit nummer nog moet wennen, wie weet kan ik er dan nog meer van genieten.
I Belong to You heeft iets grappigs over zich en ik kan het best waarderen. Het "oude" Muse is hier alleen verdwenen. Alleen de stem van Matthew Bellamy herinnert ons hier nog aan.
De Overture van de symfonie begint met een leuke strijkerpartij. Het bombastische van Muse dringt al gauw door. Mooie, nihilistisch in het gehoor liggende compositie. Maar die sfeer waren we al gewend van Muse.
Het tweede gedeelte begint met een vrij romantisch pianostuk, waarna Bellamy begint met een monotoon betoog, wat overgaat in een wat agressievere "uitspatting", gevolgd door de romantische piano.
Het derde gedeelte klinkt in het begin vrij goed. Zodra Matt begint te zingen is het voor mij helaas gedaan met de pret. Ik had nog uren naar dat stuk kunnen luisteren, maar hij gooit gewoon roet in het eten.
Het album vind ik niet slecht, voornamelijk vanwege bepaalde gedeelten uit de "symfonie" en een paar gedeelten van nummers. Als geheel vind ik het erg onstabiel. Het vorige album, dat ik niet erg goed vond, vind ik stabieler dan deze.
Ik denk dat iemand die zichzelf een popliefhebber vindt, dit album eens zou moeten proberen. Wie weet leidt het hem of haar wel naar de "ware schoonheid van Muse"