Muse - The Resistance (2009)

Label: Helium 3

1. Uprising (5:02)
  2. Resistance (5:46)
  3. Undisclosed Desires (3:56)
  4. United States of Eurasia (+Collateral Damage) (5:47)
  5. Guiding Light (4:13)
  6. Unnatural Selection (6:54)
  7. MK Ultra (4:06)
  8. I Belong to You (+Mon Cœur S'ouvre à Ta Voix) (5:21)
  9. Exogenesis: Symphony Part I (Overture) (4:18)
  10. Exogenesis: Symphony Part II (Cross Pollination) (3:56)
  11. Exogenesis: Symphony Part III (Redemption) (4:37)
avatar van Leonard91
Dat bedoel ik maar, Sportpaleis en Ahoy "kleine" zalen noemen vind ik wat overdreven. Kijk maar eens naar hun tourschema en ga maar na hoevaak er "dome", "stadium" of "arena" staat.

Het album zelf nu een keer beluisterd en eerlijk gezegd ben ik redelijk teleurgesteld, Vond alle albums tot nu toe, behalve de b-kantjes en absolution die iets minder waren, echt ronduit geweldig maar dit stemt mij niet hoopvol. Hopelijk is het een groeiplaat.

corn1holio1 schreef:
Ik ken eerlijk gezegd niet veel grotere zalen als het Sportpaleis... Volgens mij is dat één van de grootste concertzalen van Europa.

Heb eerlijk gezegd geen idee hoeveel man daarin kan (terwijl ik daar toch regelmatig te vinden ben) maar het geeft toch een intieme sfeer daar (voor wat je nog intiem kan noemen in zo'n zaal)
Absoluut niet te vergelijken met een stadionconcert, en dat bedoel ik met "klein"

avatar van corn1holio1
Moeilijk terug te vinden hoeveel mensen er binnen kunnen, maar het moet toch bijna 20000 man zijn voor het concert van november. Ik snap wel waar je naartoe wilt, stadionconcerten zijn nog iets anders. Trouwens zeer zelden dat een groep er in slaagt om een echt "super"concert te geven in een stadion...

Over het album dan. Ik vind het zeker geen slecht album, en het ligt in het verlengde van BHAR. Het is nog alleen nog bombastischer, nog meer over-the-top, nog meer van alles eigenlijk. En dat ligt me gewoon iets minder goed dan OoS en Showbiz, welke albums zijn die de volle 5 sterren verdienen.
Voorlopig krijgt hij 3.5* van mij, het kan zijn dat dit er nog 4 worden, maar dan moeten er een paar nummers nog wat rijpen en (hopelijk) beter worden. Een 5* album zal Muse spijtig genoeg niet snel meer maken voor mij.

avatar van Smiechtel
Hmm. Black Holes & Revelations stond vlak na de release vrijwel op hetzelfde gemiddelde als The Resistance een weekje geleden. Inmiddels staat die plaat op 3.79.

Deze plaat is nu ook voor het eerst aan 't stijgen (marginaal, dat dan wel, 0.2 punten om precies te zijn). Zou hij ook zo hoog uitkomen als zijn voorganger? Ik voorspelde eerder dat hij op iets van 3.55 zou "uitkomen".. Het is de vraag.

Even een random gedachtegang tussendoor

avatar van Darkshines
Na Bhar opnieuw teleurgesteld door muse, veel nummers doen mij niks, klinkt te gemaakt, vooral de eerste nummers zijn onder hun niveau, muse lijkt niet te weten welke kant het uit wil, gelukkig is de symphony wel in orde.

BSound
Ben er net aan begonnen, maar wtf is dat derde nummer een Timbaland productie ofzo?

Gaaf Album, onlangs is ook de nieuwe video uitgekomen voor het nummer Uprising. Ziet er goed uit.
Veel info kan je ook vinden op www.muse.mu

avatar van Mr. Rock
BSound schreef:

Deze vergelijking wordt mij nét iets te vaak gemaakt om nog te kunnen geloven dat iedereen dat zelf verzint . Desalniettemin een ruknummer.

avatar van feestje
Tsja, Queen is dead?? Invloeden zijn toch duidelijk te horen.
Heb toch ook maar een kaartje gekocht voor Amneville; voor verrassingen moet je namelijk wel willen opstaan!

avatar van Ayreonfreak
Ondanks dat het album vol zit met cliché's en gekopieerde shit, betrap ik mijzelf erop dat ik het vaak draai. Dus dan is het in ieder geval een favoriet album. Daarom gaat mijn cijfer iets omhoog, naar de 4.

Ik ben het er volledig mee eens dat de ArenA qua geluid werkelijk een verschrikking is, om die reden zou ik ze daar niet zo snel gaan zien. Wat dat betreft is een zaal als 'Ahoy tien keer beter...
Maar inderdaad het bombastische, grootse, dat past niet bij iedere band, maar wel bij Muse. Voor degene die niet overtuigd zijn, moeten maar eens fragmenten van de HAARP DVD bekijken; YouTube - Knights Of Cydonia: Live At Wembley Stadium 2007

avatar van WJW
WJW
Zeer goede plaat van Muse! Vooral de DTS 5.1 versie is om te smullen.

avatar van 93.9
vind het gewoon een goedgeslaagde Muse.
Vorige vond ik te log en bombastisch.
Deze is helemaal van deze tijd met speelse experimentjes.

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van de nieuwe Muse vind.
Vind het niet zozeer bombastischer dan BHAR, eerder pretentieuzer.
Op zich staat er weer genoeg interessants op, maar het is voor het eerst dat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat Muse (naast het leentjebuur bij andere artiesten) ook nadrukkelijk teruggrijpt op het eerdere eigen werk.
De Queen-vergelijkingen zijn niet van de lucht en niet onbegrijpelijk. Daarnaast doet de zang in het refrein van unnateral selection een beetje System of a Down-achtig aan en de opening van de symfonie zou zo van ELO kunnen zijn.
Wat me meer 'stoort' is dat het lijkt alsof ze wat gemakzuchtig (inspiratieloos?) teruggrijpen naar eerder eigen werk. Het intro van the resistance komt zo uit citizen erased. De riff uit de coupletten van unnatural selection klinkt als new born. I belong to you klinkt als iets van showbiz.
Het lijkt alsof de heren zelf ook niet precies wisten welke kant ze op zouden gaan en het album is daardoor minder een geheel geworden is als de vorige(n).

Goed, er blijft genoeg over om leuk te vinden, met als voorlopige uitschieter voor mij Guiding Light. Vanwege de zanglijn het enige nummer dat me echt raakt tot nu toe. Ik begin redelijk optimistisch met 3,5 ster, we zien wel waar het (ruimte)schip strandt na langere tijd.

avatar van Nick4
Wat een geweldig album is dit toch Hij blijft groeien bij elke luisterbeurt. De bombast, de pianostukken, Bellamy's uithalen, de arrangementen....alles klopt wat mij betreft op deze CD. Het gemiddelde mag wel wat omhoog als het aan mij ligt!

Ik vind het album goed klinken, moest er in het begin ff aan wennen maar het blijft goed. Al meteen het eerste nummer van het album gebruik als Single met daarbij een supervette clip is helemaal mooi. Ben benieuwd of er in de toekomst nog andere nummers van The Resistance als single uitkomen (met clip uiteraard).
op www.muse.mu staat ook veel info. Hopelijk komt het daar als eerste te staan

Wat vinden we eigenlijk van de clip die bij Uprising hoort. Ik vind hem vet, heeft een goede sfeer erin zitten!

Nick4 schreef:

Amen!

The Symphony Exogenesis is de Bohemian Rhapsody van 2009. Het is zooooo mooi.

avatar van lazerus
Uprising doet me qua vibe toch wel heel erg hier aan denken
i dont care

avatar van sean leonard
lazerus schreef:
Uprising doet me qua vibe toch wel heel erg hier aan denken
i dont care

En het laat toch wel de klasse van Muse zien dat zij met een soortgelijk vrij makkelijk nummer mij oneindig veel meer kunnen boeien dan de schreeuwlelijks van Fall Out Boy. Ik ben het wel met je eens dat het nogal wat van elkaar weg heeft, die 2 nummers.

avatar van lazerus
Vind fall out boy ook niet zo boeiend verder, maar het valt me wel op.
Resistance doet me qua intro 'deuntje' dan weer hier aandenken
it's a sin

Vind dat wel een beetje gammel eigenlijk,
hoewel samplen overigens ook geen 'crime' is

avatar van Leonard91
Na zes luisterbeurten vind ik dit album net wat te gelikt en net niet spannend genoeg om echt goed te zijn. Er is duidelijk (nog) een knieval gemaakt naar de commercie en als ik hun vorige albums beluister kan ik niet anders dan dat jammer vinden.

De piano (die overigens prima is) lijkt de gitaar een beetje te verdringen, wat ik erg jammer vind. Unnatural Selection vind ik dan ook gelijk een van de sterkste nummers van het album. Tot nu toe stond een Muse-album altijd garant voor een flinke energieboost, maar dit keer is het allemaal wat minder fel en opzwepend. Bellamy's uithalen zijn wat ingeperkt, terwijl ik juist een groot fan was van gegil a lá Micro Cuts.

De Symfonie is wel aardig, maar eigenlijk helemaal niet zo baanbrekend als Bellamy het steeds deed lijken. Als ze de drie delen over het album hadden verspreid had ik ze niet als "stukjes symfonie" beschouwd maar gewoon als tracks die typisch Muse zijn.
Ook het gebruik van Chopin zegt me niet zoveel. Het is natuurlijk een geweldig nummer (van Chopin) maar als ik een deuntje fluit en vervolgens Chopin er achteraan plak is het nog steeds goed (ook al past het wel).

Blijft over een degelijke plaat van Muse. De scherpe randjes zijn er helaas een beetje vanaf en het ziet er niet naar uit dat ze binnenkort weer terugkeren.
De vele verwijzingen die Muse altijd in hun albums stops zijn overigens wel leuk (al zou Eurasia niet echt de ideale song zijn voor een film van "1984" ). Zo leer ik toch weer wat over MKULTRA (bah, bah, bah, daar kan ik me toch goed ziek van worden). Muse bereikt een gigantisch publiek en als ze dan ook nog een beetje kennis aan de luisteraar meegeven is dat altijd goed.

Nu nog hopen dat ze niet de oude albums nog eens op gaan nemen. Las in de Oor dat Bellamy vond dat die niet zo geweldig waren en dat ze misschien een soort van Best Of met geremasterde nummers gingen maken.

avatar van bommel
Best wel een lekkere plaat.
Voorlopig een 4, maar zou nog meer kunnen worden.
Ik vind de mix met klassiek wel geslaagd.
Queen-invloeden vind ik wat minder, vandaar de 4

Lekker album weer hoor! Ik vind dat er geen slechte nummers op staan, behalve Undisclosed Desires. Maar ook Guiding light vind ik nu mooi. Favoriete nummers: Resistance, Unnatural Selection, Mk Ultra, I Belong to You, Exogenesys (L)

avatar van WJW
WJW
Leonard91 schreef:

Vind jij je 'knieval naar de commercie' argument niet een ongelofelijk non-argument wat absoluut niet te staven valt? Hoe vaak dat cliché wel niet gebruikt wordt bij muziek...

WJW schreef:

Nou ik bedoelde vooral te zeggen dat de scherpe randjes (o.a. stem van Bellamy) er toch echt wel af waren. De producties zijn ontzettend gelikt en nummers als Uprising en Undisclosed Desires zijn perfect voor de radio. Ik snap je punt wel, je kan immers moeilijk weten of het puur voor commerciele redenen is gedaan, of gewoon de artistieke koers is die Muse wil varen.

Ik vind het niet een absoluut non-argument, omdat ik het niet als argument wilde gebruiken voor het feit dat ik het album wat te gelikt vind (het is toch ook helemaal geen argument?). Ik geef gewoon aan wat ik denk te horen. Het was eerder een standpunt zonder argumenten, dus je hebt er nog eentje van me tegoed.

De reden waarom ik "knieval naar de commercie" schreef en niet "de sound van Muse heeft zich verder ontwikkeld, met meer radiovriendelijke songs tot gevolg" is omdat ik me moeilijk voor kan stellen dat Muse de Timbalandbeat in Undisclosed Desires enkel en alleen heeft gekozen uit esthetische overwegingen. Ik denk dat de heren het niet vervelend vonden dat songs met eenzelfde beat aan de lopende band hits opleveren. Vandaar die knieval.
Maar ik kan het natuurlijk ook helemaal mis hebben.

Ik vind het overigens zeer zeker geen slechte plaat, die moet Muse nog maken.

avatar van lennon
Zoals ik wel eens eerder heb geschreven; mensen die roepen dat het TE commercieel is snappen iets niet. Als een band een cd op de markt brengt is dat al commercieel. Het doel is toch geld verdienen? Heb dat altijd een populaire uitspraak gevonden, maar raakt kant noch wal.

Ik snap de kritieken echt niet, dit album is gewoon een stuk toegankelijker voor het grote publiek, maar dat neemt niet weg dat het muzikaal nog heel erg goed in elkaar steekt, en de zang van MB is weergaloos...

Ik ken maar weinig bands als Muse die staan als een huis, zowel live als studio.

lennon schreef:

Mensen die roepen dat mensen iets niet snappen als ze iets TE commercieel noemen snappen ook wel eens iets niet.
Ik bedoel, je geeft zelf hier een prima uitleg waarom dit voor sommige mensen wel een argument kan zijn.
Het enige waar je over kan discussiëren is of de term goed gebruikt wordt. Ik denk dat commercieel zijn nogal eens verward wordt met toegankelijkheid inderdaad. Een makkelijk toegankelijke plaat trekt een groter publiek aan en dat wordt nog wel eens commercieel genoemd.
Waarom is deze plaat toegankelijker dan vorige albums van Muse? Dat heeft wel degelijk te maken met de verandering van de sound van het album, en dat kan je liggen of niet. En daarmee is het gelijk ook een argument om iets minder leuk (of leuker) te vinden.

Zelf vind ik het commerciële geluid an sich niet zo'n probleem op dit album, zelfs undisclosed desires kan ik prima horen. Maar voor het eerst doet een album van Muse me denken aan vorig werk, waar vorige albums me meer wisten te verrassen.

MarkJS schreef:

Tja... ik wordt gewoon niet goed van mensen die na 2 of 3 albums roepen, ja nu vind ik ze niet leuk meer, ze zijn zo groot (lees commercieel) geworden.

Het gaat toch om de muziek? Niet of ze wel of niet in de top 40 komen, of dat Jan met de pet op Muse nu ook ineens leuk vindt, en eerst niet? Prachtig toch als er meer mensen van kunnen genieten?

Tuurlijk zijn de deuntjes makkelijker in het gehoor deuntjes geworden, maar wat is daar mis mee? Ik vind Muse vooral goed door de talenten van de muzikanten, en door de stem van MB, en als de nummers dan meer "poppy" klinken heb ik daar echt geen moeite mee.

Ik hoor het mensen ook roepen bij Coldplay, destijds bij U2, etc etc... ik vind het meer een popie jopie uitspraak, en krijg er de kriebels van.

The Beatles (bijvoorbeeld) barsten van de toegankelijke nummers, en daar heeft nooit iemand over geklaagd.. sterker nog.. het wordt nog steeds geprezen.. ik bedoel maar...

avatar van Leonard91
Nou lennon, zoals MarkJS al aangaf zeg je eerst dat mijn uitspraak kant nog wal raakt om vervolgens uit te leggen waarom het juist wél een goede uitspraak kan zijn. Verder ben ik het eigenlijk gewoon eens met MarkJS.

Vervolgens zeg je, nadat je mij beticht hebt van het niet snappen van iets, dat je niet goed wordt van mensen die de muziek niet leuk vinden als het te populair wordt. Ik heb nergens gezegd dat ik Muse niet meer leuk vind, integendeel, ik vind ze geweldig. Ook heb ik nergens gezegd dat ik het jammer vind dat Muse zo groot is. Ik zeg enkel dat ik het jammer vind dat de sound ietsjes gelikter is geworden.

Dus je frustaties om bovengenoemde zaken kunnen moeilijk op mij zijn gericht als je goed had gelezen. Bovendien had dat mij ook nog eens wat typwerk bespaard, en jouw waarschijnlijk ook.

Maar goed, genoeg gezeurd, over welk album ging het ook alweer?