tnf schreef:
Dit werd in een andere review hier getipt, in de trant van 'als je dit leuk vindt, vindt je The XX misschien ook wel wat'.
Nee, het gaat hem niet worden. Bij geen enkel nummer is er een klik. Erg eentonige vocalen zonder expressie, en de muziek had wmb ook prikkelender gemogen.
De nummers hebben een wat landerig sfeertje. Er gaat iets verveelds van het geheel uit. 'Lusteloos' is het juiste woord hiervoor.
Dat de muziek niet al te heftig is, is niet eens het probeem. Daar heb ik zelfs regelmatig behoefte aan. En op basis van de review die me bij deze bracht verwachte ik sowieso al geen scheurende gitaren en knetterende beats. Maar ook ingetogen muziek kan op een interessante manier gemaakt worden.
Gezien de gemiddelde score en de 18 pagina's mis ik duidelijk iets. De kans dat ik sommige nummers eerder al vaak op Studio Brussel en vergelijkbare zenders gehoord heb, zonder ze echt op te merken, lijkt me ook groot. De groepsnaam komt me wel bekend voor.
Doorgaans kan ik me redelijk vinden in je oordeel, maar in dit geval vind ik dat je een beetje 'kort door de bocht' gaat.
Bij het verschijnen van
Romy - Mid Air (2023) - MusicMeter.nl was ik van mening dat de stem van Romy niet goed paste bij de muziek van dat album en na een aantal draaibeurten was ik dat album gewoon beu en greep ik terug naar de albums van The XX - niet dat die nou zo speciaal zijn, maar afhankelijk van context bieden ze wel iets. Ik denk dat context en gemoedstoestand in ruime mate bepalend kunnen zijn.
Voor mij is dit muziek om juist te 'ontklikken'. Zoals na een stressvolle werkdag waarop je voor je eigen gevoel weinig hebt gedaan gekregen: 2 besprekingen met weinig concreet resultaat, een volle mail-box, meerdere problemen die je niet kon verhelpen, je gsm-schermpje zegt
12 gemiste oproepen en tot overmaat van ramp ben je vergeten je bestelling af te halen bij de slager. Zo'n dag - dan ga je zitten en zet je even The XX op.
Lusteloos kan je dan lezen als
onthaasten of
afschakelen en
verveeld als
nix mot. 't is niet helemaal chill-out muziek, dan denk ik eerder aan
Mandalay - Instinct (2001) - MusicMeter.nl maar het mist wel het bijtijdse springerige van Lamb.
Eerder verwees ik bij The XX naar
Young Marble Giants - Colossal Youth (1980) - MusicMeter.nl - ook heel simpel, kaal en rustig. Misschien is dat 't voor jou - 't vervolg daarvan, The Gist heeft iig één song gemaakt die op veel chill-out compilaties staat
Love at First Sight