Bob Dylan - Christmas in the Heart (2009)

Pop / Roots
Label: Columbia

1. Here Comes Santa Claus (2:35)
  2. Do You Hear What I Hear? (3:02)
  3. Winter Wonderland (1:52)
  4. Hark the Herald Angels Sing (2:30)
  5. I'll Be Home for Christmas (2:54)
  6. Little Drummer Boy (2:52)
  7. The Christmas Blues (2:54)
  8. O' Come All Ye Faithful (2:48)
  9. Have Yourself a Merry Little Christmas (4:06)
  10. Must Be Santa (2:48)
  11. Silver Bells (2:35)
  12. The First Noel (2:30)
  13. Christmas Island (2:27)
  14. The Christmas Song (3:56)
  15. O' Little Town of Bethlehem (2:17)
avatar van devel-hunt
Misterfool schreef:
ik vind deze kerstplaat eigenlijk best meevallen.
Voor Dylan begrippen, voor een grootheid als Dylan, is best meevallen toch wel weer ernstig.

avatar van barrett
Ja ik zag hem overlaatst liggen hij is dus uit, tijd om hem eens te checken...

avatar van Arrie
Ik heb Little Drummer Boy eens beluisterd, en ik vind het alleszins heel erg meevallen. Zelfs z'n stem valt heel erg mee op dat nummer. Ik had me vanwege de reacties hier wel op het ergste voorbereid, moet ik zeggen.

avatar van Kill_illuminati
Arrie schreef:

Dat is mooi want dan kan het alleen maar meevallen.

Davez
Must be santa wat een fun nummer toch! Heerlijk die accordeon. Lijkt wel The Pogues.

Ik verhoog naar 3* ik schaam me er niet voor.

PS het mocht nog steeds avontuurlijker hoor

Davez schreef:
Ik verhoog naar 3* ik schaam me er niet voor.
Als een échte fan dat gaat zeggen, wordt ik toch een stuk wantrouwender over dit cd'tje.

Ad Brouwers schreef:

Is dat nog mogelijk dan ?

edit: Nu ook The Christmas Blues te horen op Youtube...

Davez
Het is toch niet zo slecht als Down In The Groove of Under The Red Sky.

Het is ook geen Blood On The Tracks natuurlijk :-P

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Antonio schreef:

Is dat nog mogelijk dan ?

edit: Nu ook The Christmas Blues te horen op Youtube...

Mwah, dit is nog niet eens het kaliber bende wat ik van één van mijn grootste idolen had verwacht.

Maar het slaat natuurlijk nergens op om met een stem, die klinkt alsof je met een baksteen over een botte rasp gaat, kerstliedjes te gaan zingen.

Laten we het er maar op houden dat het voor een goed doel is, want anders kan ik dit album voor mezelf niet plaatsen

avatar van Cabeza Borradora
Het IS voor een goed doel, maar heiligt dat doel de middelen?

Bob Dylan uitgejouwd door fans ( standaard.be)

avatar van Vortex
Cabeza Borradora schreef:
Het IS voor een goed doel, maar heiligt dat doel de middelen?

Bob Dylan uitgejouwd door fans ( standaard.be)

Dank voor de link!

"Dylan kan het niet maken zichzelf uit te verkopen voor een brede, smaakloze doelgroep"
"Bij momenten lijkt het alsof een stomdronken grootoom van Tom Waits ongevraagd aan de feestdis komt aanschuiven."

The Oath
IntoMusic schreef:
Sjesis dit ga je niet menen: Dylan goes Christmas... En ik maar denken dat hij niet commercieel is ingesteld. Getver alleen de gedachte al bij de nummers.
Nee, ik zet liever een serieus album van hem op...

Wat een bullshit.
Natuurlijk is de bedoeling van dit album om zoveel mogelijk te verkopen en zovel mogelijk geld op te brengen... het is namelijk voor een goed doel!

Maarja; volgens sommige hier moet Bob zich hier niet met bezig houden, maar wel met eigen (niet-commerciele) platen maken voor zijn eigen zak te vullen. Een FUCK YOU aan alle goede doelen?
Niet goed bezig

En welliswaar deed hij het ook een beetje voor de lol. Zo over-the-top mogelijk klinken.
Maar zolang dat het maar verkoop.

Hij heeft er ook duidelijk lol in gehad, dat hoor je er wel aan af.

En tsja, ik denk dat hij ook schijt heeft aan alle mensen die weer een nieuw meesterwerk in de stijl van zijn vorige albums verwachten. In 1966 was dat al een beetje (het zou me eerlijk gezegd niets verbazen als dat verhaal over dat motorongeluk een groot verzinsel is), in 1970 toen hij bewust zijn fans van zich vervreemde omdat de rol van 'leading hippie' hem niet paste, etc. etc.

Ik vind het wel goed dat hij gewoon doet waar hij zin in heeft, in ieder geval.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Valt wat voor te zeggen Herman.
Maar ik kan me voorstellen dat de grote bazen van Columbia wel gaan zitten te zweten op hun stoeltje, want Dylan vergooit wel een beetje zijn eigen imago, als goede liedjesschrijver en maken van toppe platen, op deze manier!

Dat van dat motorongeluk zal me inderdaad ook niets verbazen als het verzonnen is. Had ie weer even mooi de tijd om wat buitenechtelijke kinderen te verwekken..

Maartenn schreef:
Valt wat voor te zeggen Herman.

Ik denk dat het Columbia helemaal niets kan schelen, die hebben de afgelopen halve eeuw al genoeg aan Dylan verdiend en anders compenseren ze de boel wel weer met een nieuwe Bootleg Series...

En Dylan die zijn imago vergooit is niets nieuws, dat doet hij al sinds de jaren 60.
Bovendien zijn vele van die imago's vaak op hem geplakt door anderen, dus zowel Dylan als Columbia lachen ''all the way to the bank''

avatar van Floater
Dat stukje in De Standaard is geschreven door Peter Mestach. Dergelijke onbedaarlijke onzin kan alleen maar uit zijn pen komen. Hij doet voorkomen of zijn mening door alle Dylan-fans gedeeld wordt. Niets is echter minder waar. Ik heb meer positieve dan negatieve commentaren gelezen m.b.t. deze kerstplaat.

Zoals ik al eerder aangaf vraagt Dylan zich naar mijn mening echt niet af of iets al dan niet artistiek verantwoord is in de ogen van fans of critici. Hij doet gewoon zijn ding. En Columbia/Sony vindt alles best wat hij doet en dat heeft ze de afgelopen pakweg 47 jaar zeker geen windeieren gelegd!

Als je dit album al aan een serieuze recensie wilt onderwerpen dan moet je dit werkstuk op zijn merites beoordelen. Het is niets meer of minder dan een kerstplaat.

Floater schreef:
Ik zou wel eens willen weten waar dan. Misschien in de Donald Duck. Ik vind het stem gemiddelde bedroevend laag. Ik vind het zeer te betreuren dat Dylan tot dit nivo is afgezakt.

avatar van barrett
Het is een benifitplaat niet te vergeten deze van Bob Dylan...

Misterfool
en als kerstplaat is deze niet overdreven slecht. vergeleken met wat er nu in de top 40 staat valt dit album al helemaal mee. ik neem het album niet te serieus. 3*

Misterfool schreef:
en als kerstplaat is deze niet overdreven slecht.
Lees nog eens goed wat je zelf schrijft. En natuurlijk er zijn altijd nog wel slechtere te vinden. Maar oké, je vindt hem niet "overdreven" slecht, maar gewoon slecht. Ik kan het niet anders interpreteren. Maar in deze ben ik het dan met je eens, misterfool.

Misterfool
soms moet je ook de kunst verstaan om de artiesten met een korreltje zout te nemen. dit album is nooit serieus bedoelt en moet ook niet als zozijnde beoordeelt worden. zelfs als agnost kan ik me sympatiseren met de bedoeling van dit album. het helpt natuurlijk veel dat de opbrengsten van het album naar een goed doel gaan. ten slotte stuit deze muziek mij niet tegen de borst.

(sterker nog ik mag dylan wel met deze stem, heel ver weg doet het me aan tom waits denken)

Dat het niet serieus bedoeld is betekent niet dat ik m'n beoordeling dan maar ga bijstellen. Vreemde redenering.

Dat Bob Dylan de opbrengsten aan een goed doel schenkt valt te prijzen, maar ook dat staat helemaal los van de muziek.

Misterfool
nee maar door de achtergronden van een album te leren ga je het album wel in een ander licht zien waardoor je het beter kan waarderen. bij een boek of een film kijk je toch net zo goed naar de achterliggende gedachten. ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet mijn beoordeling beïnvloed hoewel de muziek zelf minstens 90% van het cijfer bepaald.

avatar van Cabeza Borradora
Floater schreef:

En wat is er plotseling verkeerd met Peter Mestach t.o.v. Bob Dylan??
Dat hij geen blinde fan is maar slechts een kritische bewonderaar?

zie hier:

over Vorst, 2002

De Standaard, 2007

En je moet ook eens beter leren lezen: Nergens lees ik dat Mestach dat als "zijn" mening verkoopt, en hij verwijst duidelijk naar zijn bron: Expectingrain.com.

Ik blijf trouwens met mijn vraag zitten: Daklozen voeden, een goed doel, okee, allemaal mooi, maar moet dat echt met een **** kerstplaat??

Cabeza Borradora schreef:

Ik citeer Mestach: "Voor fans klinkt het idee van een kerstplaat van hun 'meester' als de flauwste Dylan-grap van de afgelopen decennia. De beschuldigingen, verwensingen en opgestoken middenvingers vliegen hem de jongste weken met duizenden naar het hoofd."

Mestach citeert zelf nota bene een (1 !!!) fan uit Boston die beweert: 'Dylan klopt aan de poorten van Las Vegas', met honderen reacties van verontwaardigde fans als gevolg. De diehards pikken het niet dat de grootmeester van de zwarte humor zich laat verleiden tot wat ze 'een goedkoop, sentimenteel project' noemen.

De strekking van zijn stukje is op zijn zachtst gezegd tendentieus (die vergelijkingen met de reacties van fans op Newport 1965 of zijn bekering tot het Christendom eind jaren 70 zijn natuurlijk grotesk).

Gisterenavond heb ik overigens de plaat voor het eerst in zijn geheel beluisterd en ik moet zeggen dat ik het een heel mooi album vind. Muzikaal klinkt het als een klok en Dylan is verrassend goed bij stem. Beter nog dan op Together Through Life. Opvallend is ook dat dit album zich uitstekend leent als achtergrondmuziek, iets wat ik bij Dylan nooit voor mogelijk heb gehouden. Het achtergrondkoortje is wat minder prominent aanwezig dan op die samples die we een aantal weken geleden konden horen en dat maakt de plaat alleen maar beter.

Ik ga deze kerst-cd dan ook veelvuldig draaien aankomende december. Nu vind ik het nog wat vroeg...

En als je een betere manier weet om daklozen te voeden, Cabeza, dan zou ik zeggen: Steek zelf de handen eens uit de mouwen!

Floater schreef:

Dylan is verrassend goed bij stem. Beter nog dan op Together Through Life.

Net alsof dat zo'n knappe prestatie is.

Stijn_Slayer schreef:

Net alsof dat zo'n knappe prestatie is.

Op zich wel, zeker als je je bedenkt dat het om dezelfde persoon gaat, die in de tussentijd weer wat ouder is geworden.

De nummers die ik tot nu toe heb gehoord (een stuk of 5) vallen mij, zeker qua stem, heel erg mee en ook bij recente concerten is Bob (voor zijn doen dan) mijn inziens beter bij stem dan in 2003, toen ik hem zag.

Toch wel een beetje raar, dat na 6 jaar zo'n stem als die van Dylan dan toch weer kan opleven en periodes goed kan klinken...

Ad Brouwers schreef:

Het stemgemiddelde is inderdaad laag. Maar er zijn hier slechts 15 stemmen gegeven. De meesten van die 15 hebben die plaat niet eens beluisterd, daar ben ik van overtuigd. Dus dat stemgemiddelde zegt mij helemaal niets, Ad.

Persoonlijk vind ik deze plaat een verrijking van de carriere van een groot artiest.

avatar van MirNL
Haten op Dylan is weer helemaal populair he?
Want o jee, hij heeft een kerstplaat opgenomen en daarmee schopt ie "fans" tegen het zere been, verkoopt ie z'n ziel aan de duivel en zou ie z'n ogen uit z'n commerciële kop moeten schamen.

En dan moet ie zeker, want die kerstplaat levert aan misschien wel miljoenen mensen een maaltijd op. Wat een misdaad.

Over de plaat zelf kan ik nog niet oordelen, maar op Bob's site is Must Be Santa te beluisteren en die vind ik zelf erg leuk klinken. Als ik dat van de rest ook vind, biedt dit album een mooie tegenhanger voor Mariah Carey & Wham dit jaar. Oh ja.

To be continued.

avatar van VanDeGriend