The Cure - Seventeen Seconds (1980)

Label: Fiction

1. A Reflection (2:09)
  2. Play for Today (3:39)
  3. Secrets (3:19)
  4. In Your House (4:06)
  5. Three (2:36)
  6. The Final Sound (0:52)
  7. A Forest (5:55)
  8. M (3:03)
  9. At Night (5:54)
  10. Seventeen Seconds (4:01)
  11. Cult Hero - I'm a Cult Hero * (2:59)
  12. Cult Hero - I Dig You * (3:25)
  13. Another Journey by Train [Home Demo] * (3:12)
  14. Secrets [Home Demo] * (3:40)
  15. Seventeen Seconds [Live 1980] * (3:59)
  16. In Your House [Live 1980] * (3:32)
  17. Three [Studio Alt Mix] * (2:45)
  18. Cult Hero - I Dig You [Live 1980] * (3:36)
  19. Cult Hero - I'm a Cult Hero [Live 1980] * (3:21)
  20. M [Live 1980] * (2:56)
  21. The Final Sound [Live 1980] * (0:26)
  22. A Reflection [Live 1980] * (1:39)
  23. Play for Today [Live 1980] * (3:46)
  24. At Night [Live 1980] * (5:37)
  25. A Forest [Live 1980] * (6:28)
Zeker mooie beelden Chameleon Day!!. zo heb ik ze voor het eerst gezien in 1979 in het openluchtconcert in het Zuiderpark in Rotterdam (samen met Fisher Z)

avatar van ricardo
Die opener vind ik juist geweldig.

De onheilspellendheid straalt ervan af, pracht opener wat mij betreft.

Vind dit door de jaren heen echt een superplaat voor mij aan het worden, mooie onheilspellende stukken worden afgewisseld door wat rustiger momenten.

Op het moment mijn favo Cure plaat.

avatar van devel-hunt
in 1980 gekocht en inmiddels in vele uitvoeringen in huis. Een plaat om te koesteren.
Het is duister maar niet down.
Ik lees ergens dat deze plaat plastic is? Deze jas, seventeen seconds, voelt voor mij aan als een warme organische jas in de ijstijd.

avatar van brajoapau
Na al die jaren nog steeds een pracht van een album, en uiteraard ook op CD aangeschaft, want de elpee (aangeschaft toen ik 16 was) blijft jammer genoeg haperen.

avatar van Cor
Cor
Verdient toch wel een verhoging naar 4,5****. Het is echt een album uit één stuk, met eigenlijk allemaal goede, tot zeer goede nummers. Fraai, fraai.

avatar van Sanderzzz
Ik droom meteen weg van dit album. Een verbetering ten opzichte van het debuut. Ik kan de liedjes beginnen te ontleden maar ga dat niet doen omdat dit album gewoon in z'n geheel gezien moet worden. En dat geheel is prachtig en onheilspellend en donker. Verdient de volle 5*

avatar van Sanderzzz
Ik vind toch van alle Cure albums dat deze de meester is in het scheppen van de sfeer. Ik moet er wel bij zeggen; het blijft een moeilijke contest, maar de manier hoe de eerste track overloopt naar de tweede is ongelooflijk. Het vervolg op de eerste track kan je dan vinden op het onheilspellende 'Three' en 'The Final Sound' om daarna de meer vollere nummers van het album te laten horen. Ook komen sommige geluiden terug in verschillende liedjes. Echt heerlijk. Blijf op 5 sterren staan. Een heerlijk en ietwat meer instrumentaler album dan de andere Cure albums.

scenery
Bijna net zo goed als faith die ik tot mijn beste album allertijden reken.
Het fantastische at night mag ook wel eens genoemd worden vind ik.

scenery schreef:
Bijna net zo goed als faith die ik tot mijn beste album allertijden reken.
Het fantastische at night mag ook wel eens genoemd worden vind ik.

Ik zou het zo zeggen: Faith is bijna net zo goed als 17 seconds, maar daar zit Pornagraphy toch nog tussen . Dus 17 seconds 1, Pornagraphy 2, Faith 3

Nieuwstad
Alle 3 meesterwerkjes, niet nodig om ze te ranken.

avatar van ricardo
Hmm het hangt bij mij heel veel van mijn stemming af welke van de 3 ik de beste vind, maar pornography vind ik meestal te vol en te intens, goede plaat natuurlijk maar die pak je niet zo snel even als tussendoortje als 17sec of faith.

Als ik het zo bekijk is pornograpy waarschijnlijk hun beste album, vooral omdat je daar speciaal voor gaat zitten, en niet als tussendoortje op de achtergond eventjes gaat beluisteren.

En ik dacht trouwens dat oude mensen van 61 altijd naar mozart luisterden, maar neil peart bewijst hier gelukkig het tegendeel.

@ ricardo never Mozart , maar gaan met die banaan!

scenery
faith 1, pornography 2 en seventeen seconds 3.

Porno 1, 17 2 en faith 3

avatar van Mjuman
Wil de heren koekeperen er even op wijzen dat het MuMe-volk in dezen al zo vaak en duidelijk heeft gesproken - op de div wave-topics, dat deez' der heren openbaringen niet eens meer als mosterd na de maaltijd komen.

Op bijv (en da's nog maar één voorbeeld)

Muziek >> Toplijsten en favorieten >> New Wave top 5 nummers is eea te vinden. - zie na *************

Zoals bijv de top-zoveel van Cure-songs zie hieronder; leuk dat de youngsters nog steeds openstaan voor muzike die > 25 en soms zelf > jaar oud is.

*********************

Ok - hieronder de volledige lijst - titel, puntentotaal per titel, freq. (aantal malen genoemd). NB: er zijn 18 verschillende nrs 1 genomineerd: met 29 deelnemers - divergence rules!

Excel heeft bij gelijk aantal punten van songs (oa in toptien 2 * 2 songs ex aequo) alfabetisch op titel gesorteerd.

Titel Punten Freq.

18. Funeral Party 9 3
19. Just Like Heaven 8 4
20. Sinking 8 2

avatar van Dibbel
Album dat ik al zo lang heb als het uit is.
Eerst op cassettebandje (heb ik ook nog), toen LP en een paar jaar geleden ook maar een keer de CD gekocht.
We wisten niet wat we hoorden toen gewoon.

Klassieker dus, waar ik verder niet teveel woorden aan vuil zal maken.
Unieke liedjes, unieke sound en met A Forest (nummer 31 in september 1980) nog altijd een van de origineelste hits aller tijden herbergende.
Voor de zekerheid vanavond nog maar een keer opgezet, maar ook nu weer blijkt dat deze plaat na al die tijd nog steeds staat als een huis.
Fijn.

avatar van discipline
Zo wat ik toch de neiging om dit de volle mep te geven! Wat een geweldige sfeer heeft dit album! Nog even een paar luisterbeurten geven, maar dit beland denk ik toch wel in mijn top 10!

avatar van lennon
Mooie plaat van the Cure. Ik wil m zelfs ingetogen noemen.. Het album ademt met alle nummers een beetje dezelfde mysterieuze sfeer uit.
De drum computer die veel terug te horen is, en herkenbaar klinkt door het overbekende A forest. Overigens is het begin van deze album versie echt waar mogelijk nog mooier!!

Voorlopig zet ik m op 3,5 ster, maar daar kan zeker nog een verhoging op komen!

zaaf
lennon schreef:

Voorlopig zet ik m op 3,5 ster, maar daar kan zeker nog een verhoging op komen!

heb jij nu met dit album kennis gemaakt, lennon?

zaaf schreef:

heb jij nu met dit album kennis gemaakt, lennon?

Ja ik moet eerlijk bekennen dat dat het geval is. Altijd in bezit geweest van de 2 losse best of cd's en nooit de moeite genomen om een heel album te luisteren. Nu ik de kans kreeg een aantal op vinyl te kopen werd het maar eens tijd... en gelukkig pakt dat goed uit, want ik ben verliefd op die platen!!!!! beter laat dan nooit!!

zaaf
goed voor jou! ik vind dit nipt de mooiste, maar ervoor en zeker relatief kort erna kwamen nog erg mooie platen.
leuk dat je dat nog te gaan hebt.

zaaf schreef:
leuk dat je dat nog te gaan hebt.

Ja dat wordt een mooi reisje soms is te laat niet altijd slecht!

THE CURE Apeldoorn, Netherlands 18 Jul 1980 FULL CONCERT - YouTube

Een mooi concert van the Cure uit 1980 van VARA's Popcaravaan.

Cured
Gaaf.....dit is hoe ik me met name Robert en Simon het liefst herinner en ik zelf ook er een beetje zo bij liep qua hoofd/kleding. Jammer dan ze al snel gedurende de jaren 80 van die vreselijke kapsels en andere flauwekul op hun gezicht smeerden....(nrs. 3 en 4 vind ik overigens 'crap')

Die kapsels waren afgeleid van Nick Cave tijdens The Birthday Party.
Kijk onderstaand concert even bij de 00.30 minuten, dan is Robert zijn kapsel ook zat.
THE CURE IN ORANGE CONCIERTO COMPLETO 1987 FULL CONCERT on Vimeo

avatar van Chameleon Day
Geelbuik schreef:
THE CURE Apeldoorn, Netherlands 18 Jul 1980 FULL CONCERT - YouTube

Een mooi concert van the Cure uit 1980 van VARA's Popcaravaan.

Zelf zo'n twee jaar terug ook al eens gepost. Zo hoor en zie ik mijn Cure het liefst. En ik herhaal nog maar een keer: volgens mij heeft het publiek geen idee waarnaar ze luisteren...

Sorry Chameleon Day, vergeef me, ik ben een nieuwe user. Trouwens, volgens mij kwam het publiek voor Gruppo Sportivo, bij dit concert.

avatar van Chameleon Day
Die nieuwelingen ook altijd...

avatar van Premonition
Ik ben bang dat ze voor Jango Edwards kwamen

avatar van orbit
Ze kwamen voor de peaaace weet je..