50 Cent - Before I Self Destruct (2009)

Label: Aftermath (II)

1. The Invitation (2:54)
  2. Then Days Went By (3:45)
  3. Death to My Enemies (3:47)
  4. So Disrespectful (3:39)
  5. Psycho (4:46)

met Eminem

6. Hold Me Down (3:19)
  7. Crime Wave (3:44)
  8. Stretch (4:08)
  9. Strong Enough (3:02)
  10. Get It Hot (2:59)
  11. Gangsta's Delight (3:14)
  12. I Got Swag (3:34)
  13. Baby by Me (3:33)

met Ne-Yo

14. Do You Think About Me (3:26)

met Governor

15. OK, You're Right (3:04)
  16. Could've Been You (4:20)

met R. Kelly

17. Flight 187 * (4:24)
  18. Man's World * (2:51)
  19. Baby by Me [Original Version] * (3:33)

met Jovan Dais

Ligt tussen The Massacre en GRODT in. Had ook niet te veel verwacht ik hoop dat dit zijn laatste album is want hij heeft het niet meer...

Pazoezoe schreef:

Ik vond Curtis zelfs nog beter dan dit. Daar waren er tenminste nog een aantal leuke hitjes plus betere producties. Qua teksten is hij al jarenlang een drama.

avatar van VanDeGriend
Slecht leesbaar bericht in caps plus reacties erop verwijderd

Dit Album is zooo veel beter als the massacre en curtis..
Eindelijk weer een beetje kwaliteit in plaats van 1 of 2 lekkere nummers op 1 album
Kan idd niet tippen aan GRODT maar als je van dit genre houd beveel ik je dit album zeer zeker aan.

Rene1979
Voorlopig een 2.5 hiervoor kan nog dalen en stijgen...

avatar van Dirruk
ben et eens met Patrick34. Beter als GRODT lukt hem Sowieso niet meer. Get Up en I Get It In hadden er ook wel opgemogen.

avatar van thomzi50
Ik vind dit niet alleen met afstand het slechtste album van 50, ik durf dit zelfs bij het rijtje slechtste albums van het jaar te plaatsen (enkel afgaande op wat ik gehoord heb, uiteraard); ongelofelijk, ieder nummer is slecht, ongeïnspireerd en elk woord uit 50's mond klinkt uitgekauwd. Weg ermee.

thomzi50 schreef:

Dan zijn we het eens

avatar van Raul
0ptimUs schreef:
Ik vind hoge first week sales altijd leuk
Want...?

Maar goed, standaard 50 Cent album, niet goed ook niet heel slecht. Aan mij is het niet besteed, één keertje beluisterd en daar zal het wel bij blijven.

Zal me dan ook onthouden van het uitbrengen van een stem.

BSound
Die cover is zeker na-geaapt van dit: http://www.lorecrafted.com/storage/BurnedFordragon.jpg

avatar van NL_RAPPIN
Hij is al sinds 13 november te koop, is al bij veel winkels uitverkocht toen ik er vandaag naar zocht.

X-man

Hij werd op een regenachtige zondagochtend in mei wakker en dacht "he ik moet nog een cover hebben voor mijn komende album!"

Na een kop koffie en een heerlijk ontbijt zette hij zijn computer aan en opende Firefox (want zelfs zijn computer is hot!). Op google typte hij in "world of warcraft" en zo kwam hij op een mooi idee voor zijn albumcover. Zie hier het resultaat!

0ptimUs
Raul schreef:
Want...?

Moet ik overal een reden voor hebben? Ik gun het hem wel, aangezien iedereen hem steeds afkraakt sinds zijn debuut. Ik wed dat diezelfde mensen vroeger GRODT keihard draaiden. Maar nu is het niet meer "cool" om 50-fan te zijn.

Alsof dat zo'n origineel plaatje is? Dit soort plaatjes zijn er al eeuwen...

boomkat
Idd hoe kom je er op

SSS
Hier kun je het beluisteren:

Luisterpaal

SSS
0ptimUs schreef:

Power of the Dollar was z'n beste, GRoDT was ook goed en de Soundtrack daarvan ook. Maar verder is het niet veel meer geweest met Curtis Jackson.

avatar van Boy
Boy
50 Cent zag zijn vierde album Before I Self Destruct een maand voor de oorspronkelijke releasedatum op internet opduiken. De verschijningsdatum werd noodgedwongen naar voren geschoven, maar misschien had hij juist moeten worden uitgesteld. Het is eenheidsworst en op een enkel nummer na nauwelijks interessant.

Curtis Jackson – beter bekend als 50 Cent – lijkt al lange tijd weinig goeds te kunnen doen bij de critici. Na zijn lovend ontvangen debuutalbum Get Rich Or Die Tryin’ in 2003 ging de kwaliteit van 50’s muziek alleen maar achteruit. In 2007 leidde dit met de release van Curtis tot een dieptepunt: het album neigde meer naar pop dan naar hiphop en was in tekstueel opzicht inspiratieloos. Before I Self Destruct gaat – aldus 50 zelf - verandering brengen in deze neerwaartse spiraal: hij noemde het album dan ook op voorhand al een klassieker. De teleurstelling over deze eentonige plaat komt dan ook extra hard aan.

Volgens de rapper zelf zou zijn vierde album ‘harder’ zijn. Maar harder blijkt niet perse beter te zijn. De beats op Before I Self Destruct bestaan voornamelijk uit dreigende baslijnen en pianoloopjes, heftige drumpatronen en lage strijkers. De dreigende sfeer is voor even leuk, maar helaas past hij dit trucje op bijna elk nummer toe, waardoor het geheel enorm eentonig wordt. Als je 50 dan ook nog eens voor de zoveelste keer zijn favoriete gespreksonderwerpen (Geweld, vrouwen én geweld) hoort aanslaan, kun je niet bepaald stellen dat deze plaat een vooruitgang is. Zelfs niet vergeleken bij Curtis.

Slechts enkele nummers houden dit album nog een klein beetje boven water. Dit zijn So Disrespectful, waarop de rapper afrekent met al zijn vijanden, van Jay-Z tot zijn vader, Psycho, met daarop schaarse sterke teksten (waar de scherpe pen van Eminem duidelijk hoorbaar is) en in mindere mate de beuker OK, You’re Right. Verder bestaat het album uit nummers die hetzelfde klinken, afgewisseld met nummers die kant noch wal raken. Strong Enough en de bonustrack Could’ve Been You zijn hier voorbeelden van: mislukte pogingen om 'soulful' te klinken.

Hoe zwak Curtis in vele opzichten ook was: dat album kon met een melodieuze plaat als Ayo Technology in ieder geval nog een beetje vermakelijk uit de hoek komen. Before I Self Destruct doet zelfs dat niet. Momenteel is 50’s favoriete bezigheid het belachelijk maken van Fat Joe, wiens populariteit de laatste jaren gedaald is tot het niveau van irrelevantie. Maar nog een plaat van dit kaliber en 50 staat hetzelfde lot te wachten.

avatar van Stapler
Boy schreef:
Momenteel is 50's favoriete bezigheid het belachelijk maken van Fat Joe, wiens populariteit de laatste jaren gedaald is tot het niveau van irrelevantie. Maar nog een plaat van dit kaliber en 50 staat hetzelfde lot te wachten.

Ik kan niet wachten, tijd voor nieuwe commerciële Hiphop-grootheden.
Jay-Z, Dr. Dre, Snoop Dogg en Eminem heb ik ook al zo goed als afgeschreven. Maar die zouden ooit (het duurt allemaal veel te lang, waar blijven die zogeheten classics?) nog wel eens weer iets heel goeds kunnen afleveren, Eminem blijft gelukkig wel interessant.
Hoe dan ook, tijd voor een nieuwe commerciële Hardcore HipHop-garde!

Dit vind ik wel een goed nummer:
50 Cent - Flight 187
YouTube - 50 Cent - Flight 187

Verse 1
They putting pressure on me son they want me to snap
End up like X and Whitney in my mansion smokin crack
I'm paranoid I'm feeling like niggas are trying to get me
Forget the kids I'm shavin off my head like fucking Brittney
Man dre wont mix my records now I need to talk to jimmy
I'm falling back in my old ways I'm riding with my semi
Who's calling me its Chris he's on the other line with diddy
But I don't want to talk right now my day is goin shitty
Why J rockin that erclie look isn't he from Marcy?
They say hes growin dreads and hes talking like a yatti
Man everything is changing I don't understand a thing
I guess this is that bullshit money brings

Ik vind de rest van de tekst ook wel te genieten al word de beat wel wat eentonig na een tijdje en dat op een storende manier.

avatar van hanskie
1,0
Tjonge, dit album doet me echt helemaal niets. 50 en daarmee helaas ook Dre weten niet meer urgent te klinken. Slappe beats, te luie rap, heeel jammer. Geen 1 nummer blijft hangen, ene oor in andere uit. Had Psycho er uit geselecteert in een playlist op de ipod, maar die gaat er weer af. Na twee keer gaat ook dat nummer al vervelen. Vrees dat het gedaan is voor 50. en daarmee ook voor gangsta-rap. Er blijft weinig tot niets goeds over in dit genre, misschein maar ten grave dragen en op zoek naar een nieuw geuid?

avatar van Rhythm & Poetry
Sinds wanneer is 50 Cent een gangsterrapper en hoe klinkt urgent (dringend)? En mensen, hou nou toch eens op met conclusies te trekken als je ergens te weinig kaas van hebt gegeten, dat er weinig goeds overblijft in het genre slaat als kut op dirk.

The Opinionated
Wie is er dommer? De rapper die nog steeds simpel rapt over oppervlakkige onderwerpen, of de recensent die verwacht dat hij dat nu opeens niet doet?

Je kan dit geen hoogstaande muziek noemen, maar - onder meer daarom net - verbaast het me dat het toch zo serieus wordt genomen.
Mensen die dit album tot in het detail analyseren.

avatar van MJ_DA_MAN
Helaas wederom simplistische bagger van 50 bij vlagen. Hij probeert af en toe wel wat rauwer over te komen, maar dat kan de man gewoon niet (meer) en daarmee maakt hij zichzelf vrij belachelijk. Hij wordt per plaat slechter ook, en is op Before I Self Destruct echt heel erg kak en saai e.d. Ook productioneel vrij simpel (in negatieve zin), saai of gewoon vervelend. En de plaat begint zeker wel aardig met de eerste twee nummers, die samen met Do You Think About Me de besten van de plaat zijn. Hier en daar klinkt het soms nog best leuk, maar als het dat doet wordt het vaak verpest door 50 of gaat het snel vervelen. Snap het gemiddelde ook niet (vergeleken met zijn andere platen, ook al is het album pas net uit/te pindakazen), want dit is 50's minste plaat imo (Curtis net daarachter). En voor de boodschap van Vijftig dat dit ongeveer zou gaan klinken als GRODT: .

1,5* voor een aantal leuke nummertjes dan maar.

X-man
Haha, voor het eerst sinds lange tijd dat we het eens zijn.

avatar van MJ_DA_MAN
Het komt de laatste tijd volgens mij wel vaker voor hoor.

Rene1979
0ptimUs schreef:

Wat een bullsh*t. Ik luister GRODT nog steeds en vind ik nog steeds vet. Zijn tweede was stukken minder meteen en Curtis was ook niet al te best al vond ik die wel aardig. Maar dit is regelrechte rommel. Het heeft dus niks te maken met fan zijn. Het heeft te maken met het feit dat 50 cent voor het makkelijke geld verdienen gaat. En geen moeite meer in zijn muziek stopt want verkopen doet hij toch wel. Dus dat ik geen 50 fan ben komt door de bagger die hij de laatste jaren maakt. En ja GRODT vind ik nog steeds goed!

avatar van VanDeGriend
Onnodige qoute verwijderd

The Opinionated schreef:

Mensen die dit album tot in het detail analyseren.

Mogen wij aub onze mening op deze site geven? Daarvoor is het gemaakt lijkt me. Als jij niet de mening van anderen wil lezen, dan moet je hier niet komen lijkt me...

Jij komt dus op een site waar het de bedoeling is meningen te geven en je verwacht dat mensen alle muziek die ze recenseren voor zoete koek slikken?

Wie is er dan dommer? De mensen die dit album analyseren of jij?

En er zit wel degelijk een nuanceverschil in wat je zegt. Op Get Rich Or Die Tryin' was de muziek beter, terwijl dat ook over 'oppervlakkige' onderwerpen ging. Het verschil zit hem in de uitwerking, oftewel de 'verpakking' om het onderwerp heen. Die ontbreekt hier volkomen en op Get Rich Or Die Tryin' zijn alle teksten gewoon goed uitgewerkt. Ook wordt het daar wat aanstekelijker gebracht dan op deze saaie cd.

The Opinionated
Je hebt mijn reactie blijkbaar verkeerd begrepen.

Mijn punt was dat je een Brusselmans niet met dezelfde instelling leest als een Tolstoj, om het even naar literatuur te vertalen. Dit soort muziek is niet diepzinnig maar oppervlakkig en simpel. Zo is het ook bedoeld: voor een grote doelgroep, gericht op hoge verkoopcijfers. Sommigen vinden dit soort muziek vermakelijk, anderen vinden het slecht. Dat kan ik allebei begrijpen. Wat ik niet begrijp, is dat mensen dit op dezelfde manier analyseren en beoordelen als hoogstaande hiphop/muziek, terwijl ze goed genoeg weten dat het niet in die categorie kan geplaatst worden.

Dàt was en is mijn punt. Uiteraard gun ik iedereen zijn mening maar daar ging het natuurlijk niet om. Volgende keer beter lezen voor je conclusies trekt.

Over het GRODT-gedeelte ben ik het met je eens.

toris
Misschien moet 50 maar een andere producer zoeken... Hij moet weer met nummers als candy shop komen. Lekkere beats en goede flow. Met get up dacht ik dat het weer goed kwam met hem maar helaas. Baby By me is echt belachelijk. Ik geef het toch 3* omdat het over het algemeen wel goed klinkt.