Joanna Newsom - Have One on Me (2010)

Folk
Label: Drag City

1. Easy (6:04)
  2. Have One on Me (11:02)
  3. '81 (3:51)
  4. Good Intentions Paving Company (7:02)
  5. No Provenance (6:25)
  6. Baby Birch (9:30)
  7. On a Good Day (1:48)
  8. You and Me, Bess (7:12)
  9. In California (8:41)
  14. Esme (7:56)
  15. Autumn (8:01)
  16. Ribbon Bows (6:10)
  17. Kingfisher (9:11)
  18. Does Not Suffice (6:44)
avatar van Carow
Verdorie, ik kom pas net achter het bestaan van dit album!! Even snel binnenhalen en dan beluisteren :cheer: .

avatar van VanDeGriend
Milestones schreef:
Nu ben je een wat cynische vijftiger die alles wel heeft gezien en gehoord
I guess I had that one coming.

Ik was meer van Sabrina en Kim Wilde trouwens

avatar van sunhillow
Plaat van het jaar.

die post van vandegriend, haha:)

Echt nog zo'n plaat waar het dagen, weken duurt eer je zo door hebt. Is dat niet heerlijk?

Ja, je kan er talloze geconcentreerde luisterbeurten op loslaten voordat je hier alle structuren, tierelantijnen en andere uitwaaiers kan bevatten. Om over de teksten maar niet te beginnen...

Zag trouwens een filmpje waarin Joanna verklaart van Silver Apples en Talking Heads te houden.

avatar van Koerok
Pfff, wat een gekunstelde zeikstem...

Het is gewoon haar stem, niets gekunstelds aan... Als je haar eens hebt horen praten, begrijp je dat wel.

avatar van lazerus
Toch blijft haar stem voor mij wel het struikelblok.
Hoewel ik nu naar 'Good Intentions Paving Company' aan het luisteren ben en het er nu naar uit ziet dat ik het einde ga halen.. Inplaats van de eerdere 30 à 40 seconden.

Het kan zijn dat ik nu door een kater wat weerlozer ben en het daardoor beter verdraag.

avatar van Jetsertje
Gewoon weer een waanzinnig mooie plaat. Ik had het eerlijk gezegd na Ys niet verwacht dat ze weer zo kon pieken, maar ze zet gewoon weer iets grandioos neer. Ongelofelijk. Al is niet elk nummer even sterk, maar dat hou je altijd.

In ieder geval, 4,5 points, zonder enkele twijfel een van de grootste muzikanten van deze tijd.

sanquin
Wat is dit een ontzettend mooi album! Ik ben nu bij nummer 5 beland en nu al verkocht! Wat lijkt haar stem trouwens op een lichtere versie van Beth Gibbons...?

avatar van gherdt
Have One On Me blijft hier fier overeind. Ik nuttig per week een schijfje of vier en laat de plaat zo nog steeds rustig op me inwerken. De hooks en geluidenpracht komen nu zo ongeveer wel in elk nummer naar boven en mijn eerste indruk van een megalomaan meesterwerk blijft helemaal overeind. Waar Ys een pakketje samengebalde energie met een propvol geluidenpalet en eindeloos zwierende songs was, is Have One On Me een ontspannen kabbelend beekje waar ondertussen wel virtuoos en onnavolgbaar wordt gemusiceerd.

avatar van jjsteenbergen
VanDeGriend schreef:

Ik verklaar mij nader. Alleenstaande mannen zullen met het koptelefoontje op zwijmelen bij de gedachte dat al die breekbare maar veelal best slaapverwekkende liedjes voor hem gezongen worden terwijl hij op een luipaardkleed liggend vol bewondering kijkt hoe mooie Joanna haar harp bespeeld. In zijn dromen dan. En de dames onder de bewonderaars zouden natuurlijk veel liever Joanna geweest zijn dan wie ze nu zijn. En mooi, en een mooie harp en een heel mooi doosje gemaakt waar drie schijfjes in zitten met heel veel te veel liedjes.

Voel je je te goed voor haar muziek?

Ik heb een prima relatie, ik hou van haar muziek en ja Joanna is een mooie vrouw... so what?

avatar van VanDeGriend
Tja, als de ironie niet gesnapt wordt, so be it. Ik voel me nergens te goed voor hoor maar ben gewoon niet net zo onder de indruk als velen hier. De muziek roept beelden op. Da's denk ik wat vaker gebeurt als je een muziekje op zet. En deze keer was het het beeld als door mij o zo jolig beschreven. Als ik de soundtrack van Lord of the Rings opzet krijg ik beelden van Gollem die aan een mierikswortel sabbelt binnen. Zijn er misschien users die zich dan ook aangesproken voelen

Having said that, kan ik me bij dit plaatje wel goed voorstellen dat mensen het leuk vinden. Er is werk van gemaakt, ook van de verpakking, en als de stijl je ligt heb je een mooi pakketje in huis. En het lijkt me daadwerkelijk mogelijk dat users die de eerste twee albums verafschuwen dit wel mooi vinden.

Die titeltraack is een huzarenstukje van formaat. Werkelijk fantastisch.

avatar van Nakur
Toch vind ik Have One On Me iets te gelikt, iets te gladjes maar nogsteeds mooi.

avatar van midnight boom
sunhillow schreef:
Plaat van het jaar.

tot nu toe zeker,
wat een prachtplaat!!!

Voor mij ook tot nu toe echt de mooiste plaat van dit jaar tot nu toe. Ik geloof dat ik nog steeds niet elke verassing van elk nummer ken. Elke luisterbeurt tovert weer nieuwe belevenissen uit de hoge hoed. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen voor mensen die twijfelen vanwege de lengte van de nummers; bij mij maakt het in ieder geval helemaal niks uit. Heerlijk af en toe één van de drie CDs aan en lekker ontspannen. 4,5* met potentie tot de 5* die ik niet vaak geef. Eindejaarslijst materiaal en wie weet over een tijdje ook wel (voor mij) een top 10 plaat!

avatar van Kos
Kos
Ik mis een beetje wat hier 'folk' aan is...

Verder soms aardig, soms erg vermoeiend.

avatar van Teunnis
Hèhè, eindelijk ben ik hieraan begonnen. Ik heb de cd al ongeveer een maand in bezit, maar het was er tot nu toe nog nooit van gekomen. Als groot liefhebber van Newsom is dat wel een beetje een schande.

Afijn, over op de muziek. Gisteren heb ik de eerste cd geluisterd en het stelde alles behalve teleur. Good Intentions Paving Company en Baby Birch zijn echt goddelijk mooi Haar stem is feitelijk gezien inderdaad iets vlakker geworden, maar het heeft helemaal niks aan kracht, emotie en zeggingskracht verloren. En geheel in de lijn van Joanna Newsom & the Ys Street Band E.P. zijn er nu veel meer andere instrumenten bij betrokken en dat zie ik toch echt als een verbetering (alhoewel het niet veel beter kan dan haar eerste twee albums). Ook Easy en Have One on Me zijn schitterend. '81 Lijkt tot nu toe het minste nummer van de eerste cd. Deze cd is op zijn minst gelijkwaardig aan het oudere werk van Newsom.

Van de tweede cd heb ik tot nu toe alleen nog de eerste drie nummers gehoord en het niveau zakt helaas lichtelijk. Het blijft ontzettend goed, maar het kan niet meer aan het niveau van GIPC en Baby Birch tippen.

Maar gelukkig heb ik nog lekker veel te beluisteren. Als het niveau van cd 1 wordt vastgehouden dan is dit top 10 materiaal

Father McKenzie
Deze Madame nog nooit gehoord, maar aan alle reacties te zien, en aan de vele bladzijden die er op het internet over te vinden zijn, denk ik misschien toch iets gemist te hebben, toch maar eens op You Tube mijn licht opsteken.

Nihilisme
Magistraal. Magistraal dat Joanna Newsom in ruim twee uur geen seconde verveelt. Niet elk nummer is even sterk, maar dat was op The Milk-Eyed Mender en op Ys ook niet het geval. Baby Birch, In California en (vooral) Kingfisher doen mijn armharen rechtop staan. Occident en Esme zijn ook waanzinnig goed.

Plaat van het jaar zo ver.

avatar van KampF
sxesven?

sxesven
Mijn afwezigheid bij deze albumdiscussie mag boekdelen spreken.

Alleraardigste plaat, maar ik ben er niet ondersteboven van.

avatar van fatima
sxesven schreef:
Mijn afwezigheid bij deze albumdiscussie mag boekdelen spreken.

Alleraardigste plaat, maar ik ben er niet ondersteboven van.

Ik begrijp je opmerking. Bij mij hielp het zeer om er één cd van te maken, dan kom ik zeker aan 80 minuten 4**. Laten we er positief naar kijken: normaal maakt een artiest de selectie, nu mogen we het zelf doen...

avatar van Dreten Bukgat
fatima schreef:

Ik begrijp je opmerking. Bij mij hielp het zeer om er één cd van te maken, dan kom ik aan zeker aan 80 minuten 4**. Laten we er positief naar kijken: normaal maakt een artiest de selectie, nu mogen we het zelf doen...

dat is waarschijnlijk niet aan de orde hier... er zijn denk ik andere redenen voor waarom sommigen niet echt wild van deze plaat zijn...

avatar van fatima
oh...

Sheplays
......eh, bijvoorbeeld haar stem? Na twee regels zit ik al hoog in de gordijnen.

Social_Mask
Ik ken dit album niet, maar haar stem heeft iets .. sprookjesachtig. Het spreekt mij wel aan. Twee uur lijkt mij persoonlijk wel iets te veel van het goede.

avatar van Near
Je kan ook gewoon 1 disc per keer draaien.. ik neem aan dat ze deze brok muziek met een reden over 3 schijfjes heeft verdeeld..

Het laatste schijfje is naar mijn mening het best; het tweede verdwijnt het minst in de cd-speler.. Maar nog steeds hoedje af voor deze briljante release!