Flying Lotus - Cosmogramma (2010)

Electronic / Hip-Hop
Label: Warp

1. Clock Catcher (1:12)
  2. Pickled! (2:13)
  3. Nose Art (1:58)
  4. Intro//A Cosmic Drama (1:14)
  5. Zodiac Shit (2:44)
  6. Computer Face//Pure Being (2:32)
  7. ...And the World Laughs with You (2:55)

met Thom Yorke

8. Arkestry (2:51)
  9. MmmHmm (4:14)

met Thundercat

10. Do the Astral Plane (3:57)
  11. Satelllliiiiiiiteee (3:49)
  12. German Haircut (1:57)
  13. Recoiled (3:36)
  14. Dance of the Pseudo Nymph (2:46)
  15. Drips//Auntie's Harp (2:10)
  16. Table Tennis (3:01)

met Laura Darlington

17. Galaxy in Janaki (2:27)
  18. Velvet Cake * (2:40)
Table Tennis bezorgde me zojuist een glimlach. De titel snijdt behoorlijk hout....

avatar van Rhythm & Poetry
Nu heb ik er een nachtje over kunnen slapen. Cosmorgamma doet me minder dan Los Angeles, wat ik in potentie een prima album vind. Ik had daarom ook verwacht dat met Cosmogramma, Flying Lotus mij helemaal in zou kunnen palmen. Dat is niet het geval, sterker nog ik trek dit juist wat minder. Bij vlagen een erg saai project, dat niet verder komt dan abstracte geluiden die op een vrij eentonige manier verpakt zijn.

RedLightCityBoy
U can't stand the abstract rawness you MF'er!!

avatar van McSavah
Je hebt toch wel de juiste leak beluisterd? Of heb je de cd soms al...

avatar van Rhythm & Poetry
Ik heb die ene met Frans Bauer op de cover.

avatar van Stapler
Dat is Wu Massacre! Dus lever je stem maar weer in.

avatar van Rhythm & Poetry
Maar daar stemde ik ook al op. Iemand is de boel hier aan het flessen.

tuktak
toffe plaat, waarop flying lotus de j dilla sound nieuw elan weet te geven. zeker minder makkelijk dan los angeles, zeker ook vernieuwend ten opzichte van zijn voorgaande platen. al was het de laatste tijd wel duidelijk dat hij meer de kant van het sferische fijnzinnige op zou gaan natuurlijk. vooral door het gemak van deze plaat laat flying lotus wat mij betreft zien de meeste vernieuwende producer van het moment te zijn.

Dilla sound??

avatar van FlyLo
Ik snap wat hij bedoelt met Dilla-sound maar ik ben het er niet echt mee eens. Dit is veel beter dan Dilla en eigenlijk ook volledig anders.

avatar van Lennart_M
Wow nogal overweldigend dit album.
Zo ontzettend veel geluiden. Moeilijk om echt te beschrijven.

tuktak
FlyLo schreef:

ik zei dan ook niet dat cosmogramma hetzelfde klonk als j dilla. het is ook innovatief, vernieuwend, het jazzt, soult, funkt en hiphopt tegelijk en het valt allemaal in dezelfde sferen, tevens zet hij (ook) al tijden de trend waar zoveel anderen op mee proberen te (gaan) liften. of het beter of slechter is staat daar opzich sowieso los van.

RedLightCityBoy
FlyLo schreef:

Veel beter? come on!! maar ik vind het eerlijk gezegt ook totaal niet te vergelijken. Al helemaal niet met dit album.

FlyLo schreef:

Ik ga flying lotus nu eens ontdekken, tot nog toe geen tijd gehad. Maar beter als dilla lijkt me sterk... Zullen zien...

Totaal anders, haast niet te vergelijken. Al kan ik mij wel vinden in tuktak zijn uitleg.

P-DawG
Dit gaat ver. Echt veel anders dan zijn vorige album, mede daardoor moet ik er nog een beetje inkomen maar de potentie is er zeker.

avatar van thgryda
Van wat ik gehoord heb, is dit toch echt niet mijn ding. Ik hoor er ook nauwelijks hip hop in terug eig. Eerder dubstep ofzo iets raars, nu ja ben sowieso niet zo een cross over fan eigenlijk, ik ga de albums zeker nog verder checken maar de vergelijking met dilla slaat allessinds al nergens op

avatar van Gyzzz
Vanavond eens in alle rust over de koptelefoon opgehad en ik kan niet anders zeggen dan dat dit na Los Angeles opnieuw een waanzinnig groot avontuur is. Luisteren in korte flarden of andere bezigheden tijdens de beluistering bedekken een veel groter deel van de essentie dan ik gedacht had.

avatar van Bedorvenkebab
thgryda schreef:

De vergelijking met Dilla slaat wel ergens op, maar daarvoor moet je eerder naar zijn oude werk luisteren. Bijvoorbeeld naar de tribute (niet geheel toevallig voor Dilla) Fall In Love .

Hoe dan ook, dit album klinkt toch een stuk anders dan het andere materiaal van Flying Lotus. En het bevalt me een stuk minder. Ik ben dan ook meer fan van zijn "wat rustigere" beats, met minder electronische invloeden dan wat ik hier heb gehoord. Ja er is veel te ontdekken, en ja er zitten mooie geluiden tussen, maar dit is simpelweg niet mijn muzieksmaak. Jammer, want ik kan het daardoor geeneens afluisteren om een beoordeling te geven (die waarschijnlijk laag zal uitpakken). Misschien later, maar dit valt nu toch erg tegen.

Edit: Misschien heb ik tot nu toe ook de verkeerde nummers gehoord van het album, dus zal binnenkort er wel weer naar opzoek gaan.

P-DawG
Ik ben het eens met Gyzzz, als je dit album volledig wil ontdekken moet je een paar goede headphones opzetten en het album een aantal keer van begin tot eind beluisteren. Anders mis je simpelweg teveel dingen/details die het juist zo goed maken. Losse nummers geven imo geen goed beeld van dit album, het gaat echt om het geheel.

Nog wel even een shout-out naar Recoiled en Galaxy in Janaki.

avatar van Eardrum
ik vind dit juist veel lekkerder dan die rustige beats, favoriete nr van het vorige album was GNG BNG, die had hier ook op gepast.

Super mooie plaat, nu over de boxen, vanavond koptelefoon in bed en spacen met Flying Lotus.

Bedorvenkebab schreef:

Ik vind het nog steeds niet op dilla lijken, misschien andere albums van flylo maar heb toch al aardig wat tracks gehoord en het zou me zeer verbazen...

avatar van Bedorvenkebab
Dan nodig ik je uit om de track Fall In Love te beluisteren op youtube. Ik vind dat je in die track zeker invloeden van Dilla terug kan horen. Volgens mij heeft hij ook met Dilla ontmoet vlak voor zijn dood dacht ik, of ik ben in de war met een andere producer.

Overigens ben ik niet echt een Flying Lotus kenner, maar hij heeft ook geproduceerd voor rappers (Grouch & Eligh-Old Souls klinkt ook heel anders dan dit), maar misschien dat andere gebruikers de vergelijking beter kunnen uitleggen.

Ik heb nu ook de track Table Tennis gehoord, appart en het ligt me wat beter dan de andere tracks die ik al had beluisterd. Een apparte sfeer, leuke experminten met ping-pong geluiden, alleen het weet me niet helemaal te pakken als het ware. Misschien ligt dat ook aan de zang.

Dat is dan ook gewoon een remix / "tribute" van een Slum Village (Dilla) nummer. Niet moeilijk dat je dan wat invloed van hem hoort.

En het kan inderdaad goed zijn dat hij Dilla heeft ontmoet. Hij heeft namelijk een soort van stage gedaan bij Stones Throw. Ben wel niet zeker welk jaar of periode dit was.

twnmrs
Al te beluisteren via myspace.
en te bestellen via bleep!

Grandioos goed! een 5* voor mij

avatar van djarend
Geweldige plaat en prachtige hoes, heb hem hier as we speak in mijn handen, wow, draai hem nog maar eens een keer.
De LP ziet er ook prachtig uit

Het vorige album pakte me niet helemaal, maar deze is wel erg mooi zeg. Warm, broeierig, organisch. Superplaat!

avatar van KampF
Supergoed album weer! Echt zo eentje die iedere dag aan kan.
Alleen de hoes vind ik niet bij de muziek passen. Ben ik nogal gevoelig voor, hoes/muziek combinatie

Kom er net achter (tijdens luisteren van luisterpaal versie) dat ik al die tijd naar iets anders heb zitten luisteren wat me niet zo beviel? Nu maar even kopen zonder dat ik het echt goed heb beluisterd denk ik. Ben benieuwd!