Flying Lotus - Cosmogramma (2010)

Electronic / Hip-Hop
Label: Warp

1. Clock Catcher (1:12)
  2. Pickled! (2:13)
  3. Nose Art (1:58)
  4. Intro//A Cosmic Drama (1:14)
  5. Zodiac Shit (2:44)
  6. Computer Face//Pure Being (2:32)
  7. ...And the World Laughs with You (2:55)

met Thom Yorke

8. Arkestry (2:51)
  9. MmmHmm (4:14)

met Thundercat

10. Do the Astral Plane (3:57)
  11. Satelllliiiiiiiteee (3:49)
  12. German Haircut (1:57)
  13. Recoiled (3:36)
  14. Dance of the Pseudo Nymph (2:46)
  15. Drips//Auntie's Harp (2:10)
  16. Table Tennis (3:01)

met Laura Darlington

17. Galaxy in Janaki (2:27)
  18. Velvet Cake * (2:40)
KampF schreef:
Supergoed album weer! Echt zo eentje die iedere dag aan kan.
Alleen de hoes vind ik niet bij de muziek passen. Ben ik nogal gevoelig voor, hoes/muziek combinatie

Ga je dan uit van de afbeelding hier op mume? Want ik heb vandaag de special edition aangeschaft (welke goud kleurig is overigens). Ik moet zeggen dat ik het artwork erg goed vind vormgegeven en wel degelijk bij de muziek vind passen. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.

Wat de muziek betreft ben ik aangenaam verrast. Voornamelijk de variatie en de jazzy invloeden kan ik erg waarderen. Sommige stukjes doen me een beetje aan het laatste album van Jega denken maar dat mag de pret niet drukken. Ben nog lang niet uitgeluisterd met dit album. Vooralsnog 4*, maar dit kan nog groeien.

De eerste druk is inderdaad een soort van limited edition, ziet er heel vet uit, morgen of overmorgen even oppikken! Twitpic - Share photos on Twitter

avatar van Dorstlesser
jeumig, dit klinkt wel érg rommelig allemaal.

avatar van KampF
Dorstlesser schreef:
jeumig, dit klinkt wel érg rommelig allemaal.

Ik neem aan dat dit een compliment is

avatar van John Doe
Er zit gewoon erg veel energie en enthousiasme in deze muziek die zich niet in een strak schema laat drukken. Toch loopt de plaat als een trein van nummer tot nummer, slordig zal ik het niet noemen.

Deewee
Ik kom er zojuist achter dat ik een totaal verkeerde leak heb... Raar. En het stomme is dat een aantal nummers me wel bevielen, maar heb dus geen idee waar die vandaan komen.

avatar van MurryMusic
Ik heb deze net binnen. Op aanraden van P-DawG. Ik kende alleen Los Angeles van FlyLo en die was dope. Hoop dat ik ook van deze kan genieten, maar ik heb er wel vertrouwen in

KampF schreef:

Ik neem aan dat dit een compliment is

Nee uiteraard niet. Het is allemaal erg vernieuwend en inventief, maar het is op veel punten meer geluidskunst dan muziek als je het mij vraagt. Niks mis mee, ik vind er alleen niks aan.

Alhoewel ik 'm nu weer opzet en niet zo goed begrijp waarom ik 'm eerder zo slap vond. Het begin bevalt wel, heb het idee dat hij daarna nogal gortig wordt. Ik wacht nog even met een beoordeling, zal 'm vast nog wel eens opzetten

Geluidskunst? Je doet net alsof dit een enorm experimenteel werkje is. Als ik zo naar jouw stemmen kijk, ben je wel erger gewend.

Dat je het niets vindt, kan ik me bij voorstellen. Dat heb ik dan weer bij Gonjasufi. Knap gemaakt, maar het raakt me niet echt.

Ik vind dit wel een erg fijn plaatje hoor

Alleen is het niet iets wat ik heel vaak zal draaien, ik moet er wel voor "in the mood" zijn zeg maar.
Het deze plaat, plus Los Angeles en de Reset EP gelijk besteld en gedl'ed

avatar van Nakur
Ik kreeg Cosmogramma vandaag binnen met de post en pas halfweg met mijn eerste luisterbeurt. Ik hoor al heel wat fijns, maar ik ben benieuwd hoe eenvoudig de nummers in mijn grijze massa worden gebrand als Los Angeles en Reset.

Ik denk dat ik Los Angeles ook maar even moet gaan halen binnenkort! Dit klinkt erg overtuigend allemaal. Goede opbouw, verveelt tot dusver nergens en klinkt ook eigenlijk best vernieuwend. Bizarre plaat, in positieve zin, tot nu toe dan.. 4*

Prachtige artwork trouwens, aanrader!

avatar van Yamato
Zojuist eindelijk binnengehaald. Ik wilde me al tijden in het werk van Flying Lotus verdiepen maar om één of andere reden is dat er nooit van gekomen. Het is andere muziek dan ik had verwacht, ik had veel meer gerekend op werk dat vergelijkbaar zou zijn met het solo-werk van Thom Yorke en hoewel ik het solo-werk van Thom Yorke heel goed vind is dit toch nog een positieve verrassing. Hoe ik dit zou noemen weet ik niet, Future Jazz misschien? Er is eigenlijk maar één album dat ik ken dat hier enigszins aan doet denken en dat is Invention van Daedelus. Heerlijke plaat, doet verlangen naar meer en aangezien ik LA nog niet ken ga ik daar binnenkort mijn tanden maar eens inzetten.

avatar van Bardt1980
Yep het is inmiddels zover:

4* ----> 4,5*

Hij wordt bij iedere luisterbeurt beter....

Op het eerste gehoor een beetje tegenvallend

Titmeister schreef:
Op het eerste gehoor een beetje tegenvallend

Kun je dat ook onderbouwen?

avatar van trebremmit
Wel een lekker plaatje alleen ik heb echt een hekel aan die nintento/8bit geluiden dat verpest echt de sfeer voor mij.

avatar van FlyLo
Lag dinsdag op de mat (pre-order bij CDwow, keurig op tijd dus). Heeft iedereen die bijzonder fraaie zwart-gouden hoes errond?
Blijkt dat de echte CD ook licht verschilt van die rip van een tijdje terug.

avatar van SilverGun
Heeft iedereen die bijzonder fraaie zwart-gouden hoes errond?

Ja dat is de gelimiteerde eerste oplage, ben er ook blij mee.

avatar van Nakur
Ik vind 'm na een stuk of 10-15 luisterbeurten verder bijzonder geslaagd! Minder hiphop en meer jazz. Stiekem mis ik toch een beetje de (no offence) goedkope/blikkerige samples en echoes van Los Angeles, dat gaf die plaat echt karakter. Dit is anders, maar nog steeds fijn. Do The Astral Plane gaat samen met Love Cry van Four Tet nek aan nek in de race voor lekkerste groove van het jaar.

Bardt1980 schreef:

Kun je dat ook onderbouwen?

Jawel, als ik hem wat vaker heb gehoord zal ik een onderbouwde mening geven. Op het eerste gehoor mis ik gewoon een beetje uitspringende melodieën en de beats zijn een beetje gruizig. Maar wie weet, ik zal het nog wel een aantal keer luisteren, want ik had er best wel wat van verwacht...

avatar van Don Cappuccino
Ik keek even door de nieuwe releases en ik kwam deze tegen, ik vond de voorkant gaaf en Thom Yorke doet mee, dat is zeker een reden om eens te luisteren. En ik ben blij dat ik het geluisterd heb. Er zit van alles in, veel abstracte geluiden en lekkere grooves. Ja, dit smaak ik wel. 4 sterren, maar dat kan hoger worden.

avatar van Dorstlesser

Ja dat is ook wel zo. Moet er gewoon de tijd eens voor nemen denk ik.

avatar van TheFunkyM
Ik kan hier echt helemaal niets mee, ik vind het zenuwachtig en irritant als ik er naar luister.. Het klinkt in mijn oren gewoon niet goed maar zenuwachtig. De energie die mensen hier roemen, vind ik eigenlijk alleen maar vervelend.
Zal nog niet stemmen, daarvoor is het voor mij een te grote brei aan bliepjes etc.

avatar van Jandrik
klinkt echt als een geremixte Drukpers ofzo..

Snap dat het te experimenteel is voor sommige mensen, maar ik vind dit echt een geweldige plaat. Hip hop/electronic staat er hierboven, maar eigenlijk schept FlyLo hier een best wel vernieuwend geluid, volgens mij.

P-DawG
Het is erg lastig om in een (of meerdere) hokje(s) te plaatsen iig.

avatar van Bardt1980
Helemaal mee eens. Ik vind dit album in (tegenstelling tot een aantal mensen hier) juist wel toegankelijk. En naar mijn weten wordt er hier en daar wel geëxperimenteerd, maar loopt er zeker ook wel een rode draad door dit album. Waar Los Angeles een Hip Hop georiënteerd album was, neigt dit album meer richting de Jazz. Maar het is veel meer dan dat. Flylo steekt zijn voorliefde voor 8bit computergeluiden zeker niet onder stoelen of banken en komt er regelmatig een gezonde dosis IDM om de hoek kijken. Soms klinken de beats en geluiden naadloos in elkaar verweven....de andere keer klinkt het alsof ze haaks op elkaar staan. Maar verdomd, het werkt wel!

Mensen moeten dit album gewoon nog een aantal luisterbeurten gunnen lijkt mij. Ik denk dat de meeste afgeschrikt worden door de eerste track. Ik heb hem nu zo'n 10 x beluisterd en nog steeds krijg ik nieuwe indrukken en hoor ik nieuwe dingen. Man, wat is dit toch een heerlijk spannend album! Vooral nummers als Zodiac Shit, Mmmhmm en Satelllliiiite zijn van die lekkere warme broeierige tracks

THEY WANNA SEE ME ON MAH SATELLITE

Ozma: Why did they bring you here, Dorothy?

Dorothy: Because I can't sleep, and I talk about a place that I've been to, but nobody believes that it exists.

Quote uit Return to Oz.

Geweldig nummer, dat Nose Art.