Wat een deprimerend album, dit is nog melancholischer en donkerder dan Winter In The Belly Of A Snake..
Vsnares heeft altijd wat met klassieke, orchestrale geluiden gehad. Op sommige tracks zoals 'Befriend a childkiller' (van Dolldolldoll) hoor je ook veel orchestrale strings, maar op dit album klinken de klassieke instrumenten veel natuurlijker en minder synthetisch.
Sommige viool-passages missen een echt professioneel vibrato, maar het verhaal gaat dan ook dat Vsnares op dit album ZELF de viool ter hand heeft genomen... dat valt nog wel te betwijfelen maar eerlijk gezegd kan het me niet veel schelen.
De eerste track is een avantgarde-achtig pianostuk dat ik meestal skip. Vanaf de tweede track wordt de sound vol en ruimtelijker en komen er subtiele breaks bij. Knap geprogrammeerd.
De derde track is een bewerking van een Hongaars nummer met prachtige harmoniëen en teksten die kippevel oproepen. Vsnares probeert bepaalde accenten toe te voegen aan dit nummer door middel van breakbeats, wat 'm aardig lukt.
Op de B-side van de eerste plaat vind je eerst een klassiek interlude, gevolgd door Hajnal, de eerste echte diepe track totnutoe. Zeer energieke breaks, gecombineerd met de klassieke samples (?) zorgen voor een aparte sfeer en door de virtuositeit van de drumbreaks zal dit nummer niet snel vervelen.
De tweede plaat begint met een melancholisch, prachtig klassiek nummer. Dit nummer gaat knap over in Masodik Galamb, een track die begint met een spraaksample van een vrouw met een enorm slavisch accent die zich afvraagt zij waarom zo bang is voor een onschuldige, witte duif..
De breaks komen er rustig en subtiel in, ondersteund door een mooie, verdrietige strijkers-melodie.
Het nummer wordt intenser en de strijkers-sectie sterft langzaam weg. De sfeer wordt aggresiever en de breaks ingewikkelder. Het nummer blijft opbouwen ('...pigeon!..'), lage subbassen worden toegevoegd, en het eindigt in pure white-noise. Ongelovelijk energiek en complex.
Hierna volgt een track die me sterk aan 54 cymru beats van AFX doet denken, goed spul en goed om bij te komen van de vorige track.
De B-side van de tweede schijf is deprimerender en tegelijkertijd woedender dan de rest.
'I used to be happy, but... only in comparison to not being happy.. which is... what I am know'. Van deze laatste tracks straalt een soort frustratie en woede vanaf die Vsnares wel vaker heeft proberen uit te drukken in zijn tracks (op Winter in the belly of a snake, bijvoorbeeld) maar door middel van de samples en klassieke strings is dit ongekend krachtig.
En tja, Vsnares gebruikt hier veel (Amen-)breaks maar de maatsoorten zijn dusdanig complex en de breaks dusdanig verknipt dat je moeilijk een vergelijking met Goldie (?!) kan trekken of kan zeggen dat het cliché klinkt.. overigens worden er ook veel synthetische drums gebruikt, het is een kwestie van goed luisteren..
Fantastisch album met een enorm persoonlijke, emotionele lading..
Ik geef 'm iets minder dan 5 sterren, omdat de eerste track echt nergens op slaat. Dit is werkelijk één van de beste albums van Venetian Snares en tevens een goed album om mee te beginnen als je nog niets van Vsnares kent!