The Beatles - 1 (2000)

Label: Apple

1. Love Me Do (2:17)
  2. From Me to You (1:54)
  3. She Loves You (2:17)
  4. I Want to Hold Your Hand (2:23)
  5. Can't Buy Me Love (2:09)
  6. A Hard Day's Night (2:30)
  7. I Feel Fine (2:16)
  8. Eight Days a Week (2:42)
  9. Ticket to Ride (3:06)
  10. Help! (2:18)
  11. Yesterday (2:03)
  12. Day Tripper (2:46)
  13. We Can Work It Out (2:13)
  14. Paperback Writer (2:14)
  15. Yellow Submarine (2:36)
  16. Eleanor Rigby (2:05)
  17. Penny Lane (2:56)
  18. All You Need Is Love (3:41)
  19. Hello, Goodbye (3:23)
  20. Lady Madonna (2:15)
  21. Hey Jude (6:57)
  22. Get Back (3:08)
  23. The Ballad of John and Yoko (2:57)
  24. Something (2:58)
  25. Come Together (4:15)
  26. Let It Be (3:48)
  27. The Long and Winding Road (3:32)
avatar van LucM
Totaal overbodige compilatie, dit is maar een fractie van hun oeuvre, de rode en de blauwe dubbelalbums zijn veel vollediger en geven een beter beeld van the Beatles die meer waren dan een hitfabriek in the 60's.
Eigenlijk zou je alle reguliere albums van the Beatles moeten aanschaffen, want ze zijn allemaal zeer de moeite waard (zeker "Revolver", "Sgt. Peppers LHB" en "Abbey Road" zijn meesterwerken) en als je daarbij Past Masters vol. 1 en 2 koopt heb je het hele oeuvre van the Beatles.

Nicci
de rode en blauwe zijn ook overbodig. voor mij.
compilaties zijn bijna per definitie overbodig voor de liefhebber, maar daar zijn ze dan ook niet voor bedoeld.

@ Nicci
Het hangt ervan af hoezeer je fan bent om een compilatie overbodig te vinden.
Van mijn favoriete bands als the Beatles, the Doors, U2, R.E.M. of Radiohead wil ik hun hele oeuvre en is een compilatie overbodig. Wie niet zo bekend is met the Beatles zijn de rode en blauwe dubbelaar wel een goede compilatie (in tegenstelling tot deze 1).

Voor groepen als bv. Duran Duran, Spandau Ballet of Europe ben ik niet zo'n fan wil ik enkel een compilatie, maar fans willen natuurlijk alle albums van die bands.

Nicci
voor iemand die niet zo bekend met de Beatles is en gewoon wat muziek van hun wil hebben is deze ook prima. je kan dan gaan discussieren welke verzamelaar 'beter' is, maar als je echt wilt weten wie de Beatles waren moet je gewoon hun albums aanschaffen.
als je dat niet wilt weten voldoet deze prima.

avatar van LucM
Compilaties zijn inderdaad goed voor de niet zo grote fan (zie mijn berichten over Radiohead - the Best Of).

Pim
Ik heb alle Beatles-albums, dus ook deze. Als je (bijvoorbeeld bij bezoek) gewoon alle bekende Beatles-songs achter mekaar wil laten horen is deze CD prima. Alle nummers zijn natuurlijk gewoon toppers.

avatar van George
Volgens mij zullen de meeste die-hards Beatle fans het met mij eens zijn : een verzamelplaat van het illustere viertal voldoet op de een of andere manier niet. Helemaal niet wanneer het een overzicht betreft over hun gehele loopbaan. Het brengt bij mij altijd een onbevredigend gevoel teweeg : het lijkt allemaal niet bij elkaar te passen.
Bij een sixties verzamelwerk van The Stones of Creedence heb ik er aanmerkelijk minder last van.
Beatles 1 is denk ik vooral geschikt voor de wat meer oppervlakkig ingestelde Beatles liefhebber met een voorkeur voor de meer vrolijke , aanstekelijke kant van de Fab Four.

Woutt
The Beatles hebben zoveel hits gehad, onmogelijk om dan een complete verzamelplaat te maken. Toch 4*, puur vanwege de vele goede nummers.

Maartenn (crew)
Dit gaat dan ook specifiek om de nummer 1 hits. Vandaar dat dat wel te verzamelen is

Misterfool
de eerste 8 nummers kunnen me niet intresseren daarna zijn de nummers 8-10 en 12-15 redelijk goed. de rest vind ik goed of geweldig(hey jude,come together). mis wel een paar goede nummers(i'am the walrus en fool on the hill) maar toch goede verzamelaar

Father McKenzie
LucM schreef:

Groot gelijk, het ongelooflijk sterke oeuvre van deze band op één onnozel schijfje trachten samen te vatten heeft geen enkele zin.

Maar ik vind het wel leuk dat dit bestaat, zo kunnen nieuwe generaties misschien via deze "instapper" deze formidabele band ontdekken en op deze manier naar méér en beter op zoek gaan, dus hun reguliere platen!

avatar van Queenidiot
Dit bewijst natuurlijk sowieso dat de beatles een van de beste bands ooit zijn. Alleen ik vind Abbey Road een beetje een misser, de beatles zijn altijd geweest en zullen ook altijd een geweldige band blijven

erwku
Queenidiot schreef:
. Alleen ik vind Abbey Road een beetje een misser,

Queen idiot!!

avatar van Lennonlover
Waar het voor mij allemaal een beetje begon...

erwku
Voor het eerst in jaren gedraaid, ligt het nou aan mij of zijn de nummers een tikje sneller op cd gezet vergeleken met de 1987 emi versies?

Sstttt
Father McKenzie schreef:
Het ongelooflijk sterke oeuvre van deze band op één onnozel schijfje trachten samen te vatten heeft geen enkele zin.
Leuk schijfje voor in de auto. Dus zo zinloos is "1" niet.

nanneb
Queenidiot schreef:

Abbey Road een misser...

avatar van devel-hunt
De nummers zijn natuurlijk goed tot ijzersterk en bovendien met 20 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, in het eerste jaar van het uitkomen, één van de best verkochte platen ooit. Maar toch is het een vreemde plaat. Waar is Please please me of Strawberry fields forever? Of een nummer als Revolution, wat volgens sommige de B kant was van Hey Jude maar feitelijk een dubbele A kant vormde. Verre van compleet dus.

Leuk om te weten is dat Paul, George en Ringo aan een opvolger werkte onder de naam 2. Maar toen ging George naar zijn My sweet lord en is het plan voor eeuwig in de koelkast beland.

Maartenn (crew)
De voorwaarde om op deze plaat te verschijnen is vrij simpel; namelijk het nummer moest een nummer 1 hit zijn geweest in Amerika/UK. Daar is deze verzamelaar op gebaseerd. Natuurlijk kan je dan zeggen dat het lang niet compleet is als verzamelaar, maar dan: welke verzamelaar is dat wel van The Beatles? Ieder album is een album opzich en het beluisteren waard.

Mijn advies: koop maar liever een willekeurige plaat van The Beatles, dan #1's of rode of blauwe verzamelaar..

avatar van devel-hunt
Daarom is het vreemd dat Please please me (eerste nr 1 notering GB), Strawberry fields (nr 1 USA) en Revolution (nr 1 GB en USA) er niet op staan, terwijl Love me do volgens mij nooit een nr 1 hit is geweest.

Maartenn (crew)
Please, Please Me, Strawberry Fields en Revolution kan ik zo niet checken (misschien wiki), maar Love Me Do is volgens het dikke boekwerk wat met de cd meekomt (je hebt hem toch niet gepindakaasd ) #1 geweest voor 1 week in de US op 30 mei 19??.

Edit: in datzelfde boekje staat dat Strawberry Fields de B-kant was van Pennylane. Kon ik weten, heb de single hier zelf ook liggen. Dus in principe is dit een #1 geworden met Penny Lane

avatar van devel-hunt
Strawberry fields/Penny laine was een dubbele A kant. Net zoals Hey jude/Revolution of We can work it out/Day tripper.
Love me do was de eerste Beatles single ooit en bleef ergens op nummer 17 hangen, de volgende single Please please me was hun eerste Britse nummer 1 hit. De nummers zijn niet in Amerika uitgebracht, misschien een paar jaar later toen Beatlemania was uitgebroken alsnog. Wellicht heeft Love me do tijdens een hernieuwde uitgave alsnog de amerikaanse nr 1 positie bereikt.

Maartenn (crew)
Dat laatste zal hoogst waarschijnlijk het geval zijn, want in het boekje staat expliciet vermeldt dat het gaat om een #1 hit in United States.

Wbt SF/PL, heb je gelijk in. DIt waren nummers waren opgenomen voor Sgt. Pepper, maar om de populariteit te waarborgen eerder uit gebracht. Ik quote wikipedia:

"Er werd besloten om zowel Strawberry Fields Forever als Penny Lane op dezelfde single uit te brengen om zo de fans waar voor hun geld te geven. Doordat Strawberry Fields Forever op single verscheen, betekende dit dat het nummer niet op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band zou verschijnen. Achteraf was dit volgens George Martin een 'enorme vergissing'.[1] De single was, net als de voorgaande Beatles singles, een hit, maar haalde voor het eerst sinds Love Me Do niet de nummer 1 positie in Engeland. Strawberry Fields Forever/Penny Lane slaagde er in Engeland niet in om Release Me van Engelbert Humperdinck van de eerste plaats te verdrijven."

Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan is dit The Beatles discography - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org de complete lijst met hitsingles over de gehele wereld, waarbij moet worden gezegd dat deze cd is samengesteld aan de hand van de UK en US hitlijsten. Strawberry Fields Forever had namelijk wel in NL top40 op #1 gestaan

avatar van devel-hunt
Strawberry fields / penny laine behaalde wel weer in de USA een nummer 1 notering, terwijl Yesterday weer een nummer is wat daar nooit op single verscheen. Er is gigantisch veel informatie over The Beatles te krijgen maar als een paal boven water staat dat er geen band is die ooit zo productief is geweest in de feitelijk maar 6 jaar dat ze platen maakte. Een gemiddelde band doet daar 30 jaar over.

stuart
Dit album doet The Beatles veel tekort, maar slecht is het niet. Ik prefereer dan nog altijd de rode en blauwe dubbelaar, waarbij CD 2 (qua smaak) van de 'rooie' mijn persoonlijke favoriet is.

Aloanator
Toen ik 11/12 jaar was en nog niet echt een eigen ontwikkelde muzieksmaak had, was dit een album wat ik regelmatig uit de cd kast van mijn vader trok en opzette. Sindsdien vind ik het steeds minder worden, het is niet slecht, maar het is me wat te soft aan het worden.

Ik zou het zelf nooit meer opzetten, maar het blijft wel een van de weinige platen waar ik me niet aan kan storen als het opstaat.
Ach, mijn vader stoort zich vaker aan mijn muziek dan ik aan zijn.

Het blijft gewoon een klassieker.

avatar van bawimeko
Laatst nog 'ns even opgezet en het viel me nog meer op hoe enorm slecht deze cd klinkt...alles op 'maximaal' gezet zodat eventuele subtiliteiten wegvallen in de herrie...
Ik haal er een vol punt af wegens geluidsoverlast....

avatar van LucM
Eén van de meest overbodige albums in de muziekhistorie maar inmiddels wel 5x platina in België (staat tot mijn verbazing weer in de Ultratop50 albums).

avatar van Lennonlover
Hmmm, ik denk niet dat hij overbodig is geweest. Ik heb er bijvoorbeeld The Beatles fatsoenlijk mee leren kennen en ik denk dat ik niet de enige ben.

Father McKenzie
For what it's worth; Leuke instapper voor de nieuwe generaties Beatles fans en toekomstige Beatles fans, die met één schijfje toch al eens de band willen verkennen.

helaas, wie enkel dit ding hier koopt mist véél. Want ontzettend véél Beatles singles hadden eigenlijk 2 a-kanten, of toch muzikaal 2 evenwaardige kanten.

Maar het is een begin, dat is waar, en goed misschien dat dit album daarom is gereleased, nou daarom? Uiteraard puur om de kassa te laten rinkelen, maar de sound is ok en er staat uiteraard geen halve slechte song op.

Je mist wel; Strawberry Fields Forever, Rain, I Am The Walrus, Revolution, Old Brown Shoe en zoveel ander lekkers...