Iron Maiden - The Final Frontier (2010)

Label: EMI

1. Satellite 15....The Final Frontier (8:40)
  2. El Dorado (6:49)
  3. Mother of Mercy (5:20)
  4. Coming Home (5:52)
  5. The Alchemist (4:29)
  6. Isle of Avalon (9:06)
  7. Starblind (7:48)
  8. The Talisman (9:03)
  9. The Man Who Would Be King (8:28)
  10. When the Wild Wind Blows (10:59)
Maar je kan hier niet met droge ogen gaan lopen beweren dat de bands die je hier opnoemt alleen maar beter zijn geworden.

Wel dus.
Bands die langer meegaan breiden per definitie hun muzikale palet uit.
Ik zou niet weten welk debuut jij beter vindt dan later geschreven werk van de genoemde bands.

Maar zoals al zo vaak aangehaald: het blijft gelukkig een kwestie van smaak.

Bij het uitkomen van Somewhere in Time was er veel gemekker over het gebruik van synthesizers. Dat bleken dan gitaar synths te zijn, wat dan weer een zucht van verlichting teweeg bracht . Op TSSOTSS werden ze dan echt gebruikt en kwamen ze ook nog met die irritante single (Can I Play With Madness). Ongetwijfeld bij iedereen bekend.
Inmiddels horen beide platen volgens de meesten tot het beste wat ze hebben uitgebracht. Deze plaat krijgt ook nog wel eerherstel.

Helemaal mee eens.
Onbekend maakt onbemind. Zeker in de muziek.
Over 15 jaar is dit album een klassieker.

exodus schreef:
Waar is de echte EDDIE van Iron Maiden gebleven? ? ? Leeft die jongen/die tekenaar niet meer ofzo? Derek Riggs was dat toch vroeger?!?! Bepaalde hoezen vond ik geniaal...en ZOOOOOOOOOOO METAL!

Lees voor de grap eens zijn liner notes op zijn website. Dan zul je merken dat Derek Riggs een over het paard getild, aartslui varken is geworden die alleen nog maar een beetje photoshopt.
Het is niet raar dat hij de opdracht niet meer krijgt.

Dat neemt niet weg dat wat er nu op de voorkant staat, beter is dat wat Derek Riggs gemaakt zou hebben trouwens. Want ik vind het een gruwel. Ik maakte er een opmerking over op het Metal Hammer forum, maar die werd weggecensureerd.

Snap 'm niet...

Ik denk dat bijna iedereen het hier over eens is, wordt volgens mij ook door niemand beweerd.
En wat dan nog. Ik vind zelf dat Number of the Beast nogal overschat wordt. Er staat in elk geval ook het irritantste IM nummer op (Invaders) en nog een matige (Gangland).

Ik vind Somewhere in time juist zwaar overschat. Powerslave heeft 3 goeie songs. Number of the beast is weinig op aan te merken. Gangland sucks. Mee eens.
Invaders vond ik van meet af aan rocken.

stemmer schreef:

Snap 'm niet...

Ik trek het feit dat de cover mooier zou zijn geweest als Riggs hem gemaakt zou hebben, in twijfel.
Op de Metal Hammer site zijn ze behoorlijk trots op de cover. Het was zelfs in 3d op de omslag van het blad te bewonderen afgelopen maand. Ik zei daar dat ik de cover van Final Frontier niet zo mooi vond en dat mocht niet.

Maar genoeg over die lelijke cover. Ik heb het album nog niet eens gehoord. Er komt steeds wat anders tussen. Ik hoop alleen van harte dat El Dorado het slechtste nummer is.

ok. ik snap 'm.

El Dorado en The alchemist zijn imo twee mindere nummers.
Hoewel ik moet zeggen dat El Dorado in de afgelopen dagen flink gegroeid is.

1,0
velen op dit forum beweren dat final frontier geen pieken aan liedjes heeft , het is allemaal wat oppervlakkig en standaard

en dat moet ik dus niet hebben , ik wil een album hebben die pieken heeft , nummers die je 3 of 4 keer achter elkaar wilt horen
en dat heeft dit album gewoonweg niet

als we nu hallowed be thy name eens nemen , dat nummer is gewoon een piek , een topper en zeker dat moment wanneer die solo,s worden gespeeld , en waar die gitaristen met elkaar dueleren , dat is gewoon kippenvel , geen enkele plaat op final frontier , kan mij dat gevoel brengen wat hallowed be thy name mij brengt , en zo ook number of the beast , the prisoner , run to the hills , ik vond die allemaal stuk voor stuk beter

kijk geen enkele plaat heeft alleen maar toppers , dat bestaat niet , bij geen enkele band
maar dan heb ik liever een plaat met 5 tienen en 4 zesjes
dan een plaat met 5 zesjes en 4 drietjes
en dat is bij final frontier het geval , er zitten mischien een paar nummers die met de hakken over de sloot een voldoende krijgen , en de rest is zwaar onder de maat
maar ja , dat is mijn smaak , zo kunnen anderen er anders over denken

avatar van The_CrY
Ik heb m vandaag eindelijk gehaald, en hij valt niet tegen. Ik vind de intro van Satellite 15 echt geweldig en zet een mooie sfeer neer voor de rest van de plaat. The Final Frontier besluit dan uiteindelijk de echte opener te zijn met typische Iron Maiden kenmerken met pakkende riffs, geweldige zang en vette solo's. De rest heb ik nog niet zo goed kunnen horen, maar klinkt allerminst teleurstellend.

avatar van Don Cappuccino
anoniempje 30 schreef:

Pieken aan liedjes? Wat is dat nou weer voor een uitdrukking? Er zijn zeker wel nummers op dit album die er bovenuit steken, zoals het laatste nummer en Coming Home.

HammerHead schreef:

Was ook meer als sneer bedoeld, want uiteraard zal ook daar weinig goeds van komen.
Metallica en Slayer hebben dit ook beiden al geprobeerd. Werkelijk op een originele wijze vernieuwen (ik bedoel dan dus echt het voortouw nemen in een geheel nieuwe muzikale richting) is dit soort grote acts gewoon niet gegeven. Bovendien zouden ze daardoor een stuk slechter gaan verkopen schat ik zo in.

Daar zit hem precies de kneep. Metalpubliek accepteert dat in de regel gewoon niet. Metalpubliek verwacht van bands dat ze veranderen, verbeteren,maar tegelijkertijd moet het allemaal net als vroeger blijven. Dat lijkt mij onmogelijk.

Queensrÿche veranderde en vernieuwde zichzelf elke keer nog. De fans accepteerden dat ook steeds tot na Promised Land. Toen hield het op. Dat gegeven bracht de band ertoe uiteindelijk weer flauwe aftreksels van vroeger tijden te brouwen.

Paradise Lost vernieuwde zich en won aan fans, maar verloor er even zoveel. Ik vermoed dat het Anathema ook zo vergaan is. Ze hebben een grote fanbase. Maar het zijn veelal andere gasten dan die de bands in het begindagen gevolgd hebben.

Iron Maiden verandert wel, maar vernieuwt niet. Eigenlijk hebben ze de eenvoudige meelallers als The Trooper en Run To the Hills overboord gekieperd en zijn ze vrijwel alleen nog maar epics gaan maken.
Zelf vind ik de albums vanaf Brave New World er zeker nog toe doen. Het hoeft niet altijd vernieuwend te zijn voor mij. Het geboden materiaal moet bevallen.

en dat heeft dit album gewoonweg niet

Volgens mij bedoel je, ik heb liever een album met 3 tienen en 6 vijfjes dan 7 zevens en 2 zessen, want wat je nu schrijft ligt wel erg voor de hand.
Die topmomenten zijn er op de nieuwe Maiden plaat naar mijn mening echt wel en dat zwaar onder de maat kan ik echt niet vinden. Je noemde in een eerder reactie Queen als een band die beter werd naarmate ze ouder werden. Volgens de cijfergeving op deze site niet. Zwaar onder de maat van deze band was the invisible man van de Miracle.

Maar goed ik blijf voorzichtig met het geven van een cijfer voor de Final Frontier omdat ik de plaat daarvoor nog te vers is.

avatar van petdetect

en dat heeft dit album gewoonweg niet

en velen denken daar anders over!
Vind dit album (daarvoor niet iedere track) een grote piek,
alleen Mother of Mercy en Coming Home voelen voor mij als plaatvullers (hadden een prima plek op DoD of AMOLAD kunnen hebben). Maar gezien de algehele concensus over deze nummers, zullen ze toch wel goed zijn... de tijd zal het leren. Vond El Dorado bij uitkomen ook minder boeiend dan nu.

anoniempje 30 schreef:

maar dat die nummers beter waren maakt dit album daarom nog niet slecht!
(vind die nummers overigens niet beter per se,
zijn in alles wel echter totaal verschillend met het huidige werk en op zich heerlijk goede tracks)

dat valt te betwijfelen
vind persoonlijk Misplaced Childhood (Marillion), Clutching at Straws (Marillion), Surfing with the Alien (Joe Satriani)... ach er zijn er nog een hoop te bedenken... punt is:
er zijn albums die ik echt van begin tot het eind top vind, zonder zwakke momenten, zonder zap-tracks

maar dan heb ik liever een plaat met 5 tienen en 4 zesjes
dan een plaat met 5 zesjes en 4 drietjes

Als die vier zesjes het ritme uit de plaat halen kan ik er anders aardig ellendig van worden.

Edwynn schreef:

Inderdaad! Simpel, krachtig en goed verwoord!

avatar van Eddie
Naarmate ik de plaat meer hoor ga ik hem steeds meer waarderen. Je hoort dat Adrian smith veel invloed op het schrijfproces heeft gehad. Hierdoor zijn de nummer wat minder episch en wat meer to the point, tekstueel hebben ze zichzelf wederom overtroffen. De plaat is nog erg vers maar het zou zomaar eens kunnen zijn dat dit wel eens de beste plaat kan worden van de tweede Bruce periode. Enige minder nummer vindt ik Mother of mercy, geen slecht nummer maar wat minder dan de rest. Ik heb inmiddels verhoogt naar 5*.

Ik hoop dat ze nog eens naar Nederland komen voor een fatsoenlijk concert waar ze een hoop nummers van deze plaat zullen gaan spelen, wacken viel een beetje tegen (al kwam dat alleen al door het feit dat er geen mega Eddie vanachter het drumstel te voorschijn kwam)

avatar van Desert
Net terug van hun concert in België en enkel El Dorado te horen gekregen... Voor de rest heel veel van Brave New World, Dance of Death en wat van A Matter of Life and Death met daarnaast nog de verplichte nummers als Hallowed Be Thy Name etc.

Moet zeggen dat ik graag live wat meer had gehoord van dit album. El Dorado nu eigenlijk net het nummertje waar ik het minst op zat te wachten.

avatar van The_CrY
Ik moet wel zeggen dat dit album erg om Dickinson heen is gebouwd. Hij houdt zelden zijn mond (alleen tijdens de solo's) en hij heeft ook zoveel tekst om te zingen he... in het boekje neemt elk nummer zowat een hele pagina in beslag. Verder klinkt het allemaal erg tof he!

avatar van Sebashuis
Het heeft lang geduurd maar eindelijk ben ik hem gaan waarderen. Aanvankelijk vond ik dat Maiden op agressief vlak een stuk minder was geworden dan bij de voorganger. Na hem vaak beluistert te hebben is dit wel het geval maar een stuk minder dat ik eerst dacht. Hij is iets minder snel dan zijn voorganger maar wel weer zwaar (de nummers: 2 en 3 bijv.) maar snelheid is ook nog voldoende om van te genieten.

Tekstueel vind ik hem echt super, en de manier waarop mag er ook weer zijn: on the Iiiiiisleee! of the dead. en zo laat Bruce er nog een paar mooie voorbij komen.

En dat laatste is dan ook maar gelijk het hoogtepunt van de plaat tot nu toe, om over een evt. geniale solo te praten is het voor mij nog te vroeg, Als het aan mij ligt wel.

The Talisman is mijn favoriet en ik ben erg benieuwd of Maiden weer de complete plaat live ter gehore zal gaan brengen op de volgende tournee.

avatar van Nicholas123
Ik heb bij deze juist het gevoel dat er af en toe weer wat vaart in zit. Het vorige album was vrijwel alleen maar mid-tempo.

Antagoon
stemmer schreef:
Invaders vond ik van meet af aan rocken.

Ja, dat kan natuurlijk, mijn opmerking was zo subjectief als de pest.....wat wel vaker met een mening het geval is

Edwynn schreef:

Ook bij mij haal je de woorden uit de mond. Ook wat Brave New World betreft. Vandaag weer eens hard in de auto gedraaid, wat een topplaat is dat. Ik vind zelfs dat hij zich kan meten met hun beste werk. Als je ze tenminste niet afrekent op gebrek aan vernieuwing. Voor vernieuwing luister ik wel naar andere bands.

Hoewel geen diehard fan, vind ik de kwaliteit van hun platen toch wel heel erg consistent door de jaren heen. Van de 15 platen vind ik er eigenlijk maar twee heel matig en de rest 3,5 of hoger.....wat kun je nog meer van een band verwachten. Ja, dat ze 30 platen afleveren die allemaal vernieuwend zijn, die alleen maar topnummers bevatten, dat hun optredens perfect zijn en bij aanschaf van een plaat krijg je er een lekker wijf gratis bij.
Ik sta overigens open voor suggesties.

... vind ik de kwaliteit van hun platen toch wel heel erg consistent door de jaren heen.

Daar sla je de spijker op z'n kop. Veel mensen mekkeren altijd over Maiden dat het niet vernieuwend is, dat er teveel herhaling in zit etc, etc. Maar ondertussen staat iedere plaat iedere keer weer als een huis.
Inderdaad 2, misschien 3 mindere.
Ik hou wel van vernieuwing, maar van Maiden wil ik geen vernieuwing of geexperimenteer horen. Ik koop een Maiden plaat omdat ik meegezogen wil worden in de epische tracks, de galloperende riffs en stuiterende bass-lines.

avatar van Eddie
Ik heb inmiddels de hoes vervangen voor die van de promo, die vind ik een stuk beter bij het concept passen.
dit is de link naar de promo hoes

avatar van Don Cappuccino
Maar Eddie, dat is de hoes van de single, niet van de promo.

avatar van Edwynn
Promo single dan. Het is dezelfde stijl als de El Dorado single. Het oogt als jaren 50 sci fi pulplectuur. Vind ik ook veel leuker dan die puberale horrorschetsen van Melvyn Grant

avatar van Sinnerman
Mooie alternatieve hoes en tig keer mooier dan het officiële... Is dit de hoes van de single The Final Frontier?

Hier zou ik wel een shirt van willen!

avatar van Eddie
Wist niet dat the Final Frontier ook op single is uitgebracht. Ik vond deze hoes op een forum met als bijschrift dat het cover artwork zou zijn van de promo. Ik vind hem iig stukken mooier dan de album hoes, vandaar dat ik hem vervangen heb. Ik snap ook niet waarom ze twee hoes concepten hebben één apart voor de singles en één voor het album. Het Marvel achtige single concept spreekt me iig meer aan dan de niets zeggendeze, kinderachtige album hoes.

avatar van iamsolo
Final Frontier..........zou dat betekenen dat het de laatste is?

Geef die jongens een ouvre prijs voor hun gigantische bijdrage aan het genre en dan hup met pensioen. Tis mooi geweest!

Overigens helemaal geen slechte plaat hoor, maar zekere niet een van de beste die ze gemaakt hebben. Vooral aan de zang hoor je dat het vuur aardig uitgedoofd is.

iamsolo schreef:
Final Frontier..........zou dat betekenen dat het de laatste is?

Volgens de band is het niet de laatste plaat, en als ze plaat als dit blijvn maken mogen ze voor mij nog wel ff door gaan.

Ik snap niet wat er mis is met de zang van Bruce, ok hij haalt alle hoge uithalen niet meer, dat komt omdat zijn bereik nu eenmaal kleiner wordt naarmate hij ouder wordt. Veel zangers kunnen hier nog een puntje aan zuigen hoor. Vocaal vind ik dit juist een erg goede plaat omdat Bruce ook wat vaker een octaaf lager zingt.

avatar van Guinness1980
Eddie schreef:

Die "Marvel" hoes van de single is inderdaad een heel stuk mooier dan de hoes van dit album.

PriestMaiden
Iron Maiden weet altijd te boeien. Zo ook dit album. Erg veel heb ik het nog niet geluisterd, maar het is zeker geen slechte plaat. Tot nu toe geef ik het album 4 sterren. Kan misschien na wat meer luisterbeurten verhogen...

1,0
er zijn mensen die zeggen dat een 1 geven wel een heel laag punt is

maar dat kan ik ook zeggen van mensen die dit album een 5 ( dus eigenlijk een 10) geven , terwijl ze zelf zeggen dat de zang van bruce niet meer zo goed is , maar dan is het toch geen 10 meer waard , sommige mensen zijn wel heel snel met het uitdelen van een 10

hetzelfde als de jury tijdens het kunstschaatsen iemand een 10 geven , terwijl die persoon al een paar keer flink is gevallen met zijn schaatsen , dan zal die ook nooit een 10 krijgen , echt nooit , de jury weet wel beter hoe je met punten moet omgaan

ik zal ook nooit een hoger punt geven uit medelijden dat bruce wat ouder is geworden , en daarom niet z,n hoog bereik heeft , daar heb ik geen boodschap aan , ik oordeel gewoon hoe hij nu zingt , en daar zit geen power meer in , dus een 10 geven , nee in de verste verte niet

Antagoon
Daar heb je een punt.....
Maar daarmee is jouw enkele * nog niet verklaard. Een * is voor platen die slecht zijn. Deze plaat is wellicht niet hun hoogtepunt, maar beter dan 'slecht', lijkt me. Zéker als je van metal houdt. Van een metal-hater kan ik het begrijpen.
Het is uiteraard je goed recht, begrijp me niet verkeerd, ik probeer het alleen te begrijpen. Of ben je een enigmatisch persoon