Iron Maiden - The Final Frontier (2010)

Label: EMI

1. Satellite 15....The Final Frontier (8:40)
  2. El Dorado (6:49)
  3. Mother of Mercy (5:20)
  4. Coming Home (5:52)
  5. The Alchemist (4:29)
  6. Isle of Avalon (9:06)
  7. Starblind (7:48)
  8. The Talisman (9:03)
  9. The Man Who Would Be King (8:28)
  10. When the Wild Wind Blows (10:59)
Ik vind dat ze wel degelijk op essentiële punten wat te veel van hun oorspronkelijke stijl zijn afgeweken. Jij vindt het dus niet heel veel afwijken. Dan hebben we gewoon een andere mening.

Kronos schreef:

Het is een beetje zielig en lachwekkend hoe je met je waardeoordelen probeert te argumenteren dat het geen metal zou zijn, maar niet een serieus puntje kan bedenken waarom dit dan geen metal zou zijn en de vorige albums wel.

Zucht, kreun, Kronos: grow up. Dat is nou gewoon een beargumenteerde mening, die van mij, waar je het dus niet mee eens bent. Maar waarom is dan de vraag?

Ik vroeg jou juist waarom jij in alle vezels in elk nummer metal hoort: jij komt met geen één argument, maar met zo'n vreemde reactie (zielig en lachwekkend noem jij mij). Hierboven heb ik wel een aantal argumenten gegeven, waarom ik er anders tegenaan kijk. Je noemt er zelfs twee! Nu die van jou nog.

avatar van Kronos
Waarom zou ik me gaan uitsloven met uitleggen wat heavy metal is? Daarover is genoeg info te vinden op internet en The Final Frontier is gewoon metal net als alle andere albums van Iron Maiden dat zijn.

Laten we het er dus op houden dat we van mening verschillen. Voor jou betekenen lange nummers met zang dat het geen metal is. Je staat daarmee wellicht alleen op de wereld maar hey, ieder zijn mening hè.

avatar van ricardo
Natuurlijk is dit heavy metal, de metal straalt er gewoon vanaf. Of West vind jij To Tame A Land, Hallowed By The Name, Alexander The Great en Rime Of The Ancient Mariner ook geen metal omdat dat ook lange nummers zijn? (uit wat je zelf zegt wel de succesperiode van Iron Maiden)

Ik vind dit ook een goed album, het was eerst wat wennen maar vind dit weer een lekker weg luisterend onvervalst Maiden album. Vind deze een stuk beter dan het vorige album, waar ik de nummers wel teveel vind verzanden in vaak van hetzelfde, en de nummers te langdradig zijn.

avatar van Alexepex
Het is een typische 13-in-een-dozijn Iron Maiden plaat geworden.
Dat wil zeggen; niet hun beste maar ook niet hun slechtste, gewoon doen waar ze goed in zijn.

Het is wel, en dat is een minpunt, een nogal tekst-geörienteerde album geworden. Dat had van mij wel wat minder gemogen. Zoals gezegd, krijgt de instrumentarium hierdoor wat minder de ruimte wat toch wel jammer is.
Verder vind ik de openingstrack niet dé klapper die Iron Maiden normaal gesproken afleverd.

Hoes is nog steeds bar en bar lelijk en valt de limited edition metal box mij tegen.

Maar goed, zal 'm maar weer 's opzetten.
Moet volgende week toch alles mee kunnen zingen.

Ik zal me niet te veel in de discussie mengen, of Iron Maiden nou Heavy Metal is, Metal of prog related (toch wel een vaag begrip) maar naar mijn bescheiden mening is het gewoon Heavy Metal met alle toevoegingen die je er zelf bij wil doen.

Het is maar wat je horen wil...en waar je van houd.

avatar van The_CrY
Alexepex schreef:

Vind ik persoonlijk al niet meer "normaal gesproken", want de laatste klapper als opening was The Wickerman.

west schreef:

Interessant.
De band wordt zo vaak verweten dat ze uit eigen werk citeren. Ik ben erg benieuwd waar ik de nieuwe invalshoeken kan vinden.

Maar nog even over het metalaspect. Vind jij serieus dat het gejaagde tempo van The Talisman, ,de typische paard in galop riffs in Mother Of Mercy of het snelle vehikel voor de twin-harmonie The Alchemist niet als metal bestempeld zou moeten worden?

Zelf denk ik dat je in de war bent geraakt door alle metalen substromingen. Thrash zoals Slayer die maakt is natuurlijk veel steviger, maar het is thrash. Dat is Maiden niet.
Black Sabbath heeft wel heel aardig dezelfde mate van stevigheid als Maiden. Maar Sabbath verwerkt ook veel meer blues (wat meer duidt op hardrock duidt dan met metal het geval is) en op sommige albums psychedelische hippiedingetjes in hun muziek. Ik ben erg benieuwd waarom dat dan wel metal is.

The_CrY schreef:

The Wicker Man moet e voor de grap eens naast Running Wild van Priest leggen.

Het is geen Aces High. En dat is de The Final Frontier ook niet. Maar voor de obligate Maiden kun je naar No Prayer For The Dying luisteren. Dat vindt iedereen dan ook weer niks. Het is nooit goed.

The Final Frontier is gelukkig veel eigenwijzer. Volgeplempt met 8 minuten durende songs omdat de band daar gewoon zin in had.

avatar van Kronos
Ik vind die twee kanten van het album erg geslaagd. Eerst 5 rechttoe rechtaan nummers en dan na al dat plezier moet het 'echte' werk nog beginnen, 5 heavy metal kluiven om drie kwartier lang op te sabbelen. Heerlijk is dat.

Ze spelen woensdag waarschijnlijk maar liefst 5 (!) nummers van dit album...
Dat is 1/3 van het concert... Ik heb net Powerslave aanstaan: daarvan speelden ze in 2008 nog 5 nummers. Dat heb ik heeeeeeeel veel liever dan 5 nummers van The Final Frontier. Typisch gevalletje van erg jammer.

Ik kan er echt niet bij als je dit album (bijna) net zo hoog waardeert als Powerslave. Een utopie voor mij.

avatar van Edwynn
2008 was dan ook een Back in time dingetje.

Het is vrij naïef om te denken dat Maiden op The Final Frontier tour niet 5 of 6 nummers van The Final Frontier gaan spelen. Dat deden ze op elke tournee naar aanleiding van een album. Behalve op A Matter Of Life And Death want toen speelden ze het hele album.
Misschien ga je het album nog echt waarderen want live kom je nog wel eens tot andere inzichten. Althans ik wel. Als is dat voor mij voor The Final Frontier niet nodig.

Met een beetje mazzel spelen ze nog The Trooper of Hallowed Be Thy Name voor je. Ik ben er woensdag niet. Ik mijd stadionconcerten sowieso tegenwoordig.

Ja, daar heb je gelijk in: zeker bij Maiden klinkt het live (nog?) beter dan op het album. Dat zou voor The Final Frontier toch zeker moeten gelden voor mij. Ze spelen meestal ook The Trooper en Hallowed Be Thy Name, dus genoeg moois om van te genieten inderdaad. Bedankt voor deze zienswijze: ik kijk weer positiever naar a.s. woensdag.

avatar van Sinnerman
Ik ben er ook niet bij woensdag, al zou ik er wel zin in hebben als er nog veldkaarten zouden zijn...

Ik vind het niet meer dan normaal dat er zoveel nummers van TFF gespeeld gaan worden (als dat al zo is).
Het is nooit goed: spelen ze maar een nummer van een nieuw album, teren ze op oude successen, spelen ze er maar liefst 5, is het teveel.

Okee West, wellicht is mijn 5* wel veel, teveel voor jou blijkbaar, maar ik vind dit nog steeds een uitstekend album. Ik vind dit album, in dit jaar, met deze bezetting, met deze nummers nog steeds een wondertje in mijn oren, het is -voor mij- in balans.

Voor de mensen die woensdag wel gaan: horns up \m/

avatar van Edwynn
Nogmaals, bij The Final Frontier krijg ik gewoon het ouderwetse Maidengevoel. Ik houd erg van het uitgesponnen stukken hierop. Daarnaast klinkt het totaalplaatje lekker fris en straalt het een rockerig live-gevoel uit.

De albums uit de jaren 80 winnen het op nostalgiepuntjes, maar wie Powerslave luistert, weet zich wel geconfronteerd met de niemandalletjes Losfer Words en Flash Of The Blade. Die twee nummers vind ik dan weer niks.

Het is misschien ook simpelweg het verschil tussen een LP en een CD. Die LP's waren 40-45 minuten lang: dus kon je niet al te veel uitweiden. Nu op cd en zeker op dit The Final Frontier krijg je inderdaad zoals Edwynn schrijft uitgesponnen stukken, de ruimte is er en die benutten ze. Dat doet voor mij echter regelmatig afbreuk aan de kracht van de songs. Het wordt mij juist soms te langdradig. Maar niet altijd en er staan zeker ook goede stukken muziek op, dus zet ik 'm toch weer terug naar 3,0* gemiddeld.

Ook vind ik sommige nummers gewoon wat minder, zoals the Talisman, en een ander lang nummer When The Wild Wind Blows vind ik wel weer de moeite waard. Ze spelen ze allebei op het concert, dus weet ik wanneer ik bier ga halen.
Verder spelen ze eigenlijk juist de 'kortere' nummers: Satellite 15.... & the Final Frontier (tel ik voor 2 nummers), Eldorado & Coming Home. Eigenlijk niet zo verkeerd bij nader inzien.

avatar van Kronos
Die ruimte was er vroeger indien gewenst natuurlijk ook in de vorm van een dubbel lp. Zoals bijvoorbeeld ...And Justice for All van Metallica.

Als het materiaal maar sterk genoeg is doet de lengte er niet toe. Het geeft alleen maar meer luisterplezier.

avatar van Edwynn
Om Steve Harris maar eens te quoten uit de Flight 666 docu: "We make bloody eight minute songs because we bloody want to'".
Dat heeft m.i. niets met de ruimte op de geluidsdrager te maken. Dat komt omdat Maiden wat minder conformistisch is geworden.

Ah, dus toch een verandering in stijl?

Kronos schreef:

Ja, dat is nou net mijn punt met dit album. Het materiaal is niet overal sterk genoeg, naar mijn mening. En wordt dus ook nog eens soms wat te uitgesponnen gespeeld. Met een korter album met de betere stukken muziek had ik dit hoger gewaardeerd. Maar ja, it's only me.

avatar van Edwynn
Nee geen verandering van stijl.
Met conformistisch zijn bedoel ik iets anders. De pointe in 4 minuten maken omdat dat zo leuk op single staat tegenover de pointe in 8 minuten maken. Dat is m.i. geen stijldingetje.

Overigens staat er in de vorm van The Alchemist ook zo'n track op The Final Frontier. In die zin is het dus nog altijd het zelfde maar enkel in een andere dosering.

west schreef:

Inderdaad. Het gaat dus om de volgens jou mindere stukken muziek en niet om de lange speelduur zelf.

Het hele verhaal van de beschikbare ruimte die een cd biedt en die nu eenmaal opgevuld moet worden is dus praat voor de vaak.

Maar veel plezier gewenst met het concert.

Edwynn schreef:
Nee geen verandering van stijl.

Iron Maiden maakt trouwens toch al lang lange nummers, dacht ik.

avatar van Edwynn
Inderdaad. De dosering per album is wat veranderd. De stijl is nog immer dezelfde.

Kronos schreef:

Hierin treed ik West zeker bij. Maakt niet uit wat voor metal/hardrock band tegenwoordig een album uitbrengt, ze brengen tegenwoordig bijna allemaal een album uit van tegen een uur aan en zelfs vaak nog langer. Het is geen toeval dat nu net in het cd tijdperk dat wel gebeurd en in het lp tijdperk niet. Ik denk dat vaak een dubbel lp uitbrengen gewoon te duur zou zijn geworden destijds. Lange albums uitbrengen hoort bij deze tijd en heeft m.i vooral met marketing en commercie te maken, kijk maar eens naar de laatste van AC/DC, duurt bijna een uur met 15 nummers, en dat is wel een beetje teveel van het goede wat mij betreft.

Want waarom zetten ze op reguliere 'oude' albums van div artiesten bijna overal bonus nummers op? Juist, omdat platenmaatschappijen denken daardoor meer te gaan verkopen. Al weet ik wel dat ze daar aanvullende extra nummers aan het originele album toevoegen, en dat is iets anders dan een org album van een uur of meer.

Het is wat mij betreft geen praat voor de vaak, maar ben het juist met West eens.

Dat dit album langer dan een uur duurt is beslist niet storend want hij is zo voorbij, wat dat betreft is dit beslist een topalbum. Itt tot hun vorige album A Matter Of Live And Dead, daar staat heel wat vulsel op en vind ik te langdraderig, die beluister ik een half uur en dan gaat het cdtje er weer uit. Daar heb ik hetzelfde mee als de laatste van AC/DC en ook de laatste van Metallica heb ik het mee. Ze duren gewoon te lang, rond de 40 minuten had ik liever gehad en dan had ik ze vaker beluiserd dan ik nu gedaan heb.

ricardo schreef:

Dat moet je dan toch eens uitleggen, waarom het wat marketing en commercie betreft interessant is om een lang album te maken.

ricardo schreef:
Want waarom zetten ze op reguliere 'oude' albums van div artiesten bijna overal bonus nummers op? Juist, omdat platenmaatschappijen denken daardoor meer te gaan verkopen. Al weet ik wel dat ze daar aanvullende extra nummers aan het originele album toevoegen, en dat is ietsanders dan een org album van een uur of meer.

Dat is inderdaad iets anders en zo komt je redenering in ijle lucht te hangen.

Een lang album opnemen kost gewoonlijk toch meer werk, tijd en dus meer geld dan een korter album. Of de nieuwe van AC/DC nu 12 nummers telt en 45 minuten duurt of 15 nummers telt en 55 minuten duurt maakt voor het aantal exemplaren dat er van verkocht worden geen zak uit.

Vroeger verscheen wel ongeveer elk jaar een nieuw album van een band. Het is logisch dat op dat kortere tijdsbestek minder nieuw materiaal gemaakt werd. Het zal daar wel mee te maken hebben hè.

avatar van ricardo
Antwoord op je eerste vraag: Ik denk omdat de mensen meer muziek afspeeltijd krijgen en daardoor langer naar een album en de muziek kunnen luisteren. Mensen betalen liever 18 euro voor een uur of meer muziek dan voor 40 minuten.

Want wat is anders de reden dat er nu langere metal/hardrock albums gemaakt worden dan in de jaren 70 en 80?

Je hebt wel een punt met dat de meeste bands nu minder vaak een album uitbrengen, dat is beslist waar en zal er misschien ook mee te maken hebben dat ze daardoor langere albums uitbrengen. Maar anderzijds is het creatieve vat op den duur ook leeg waardoor er weer minder uitgebracht word dan in de beginjaren.

Het is m.i gewoon naief om te denken dat de meeste hardrock/metal bands langere albums maken de laatste jaren omdat ze kwalitatief meer te bieden hebben dan vroeger.

Toch bevallen de rond de 40 minuten albums van wat voor metal/hardrock band mij beter dan die van een uur of langer, maar dat is weer iets anders. Wel jammer dat we de discussie nu net bij dit album aan het voeren zijn, dit vind ik van de Bruce come back, Iron Maidens beste, en beter dan Brave New World, dat zeker.

ricardo schreef:

Ja, maar als je voor dat product niet meer geld vraagt dan voor een korter album, dan brengt dat geen extra geld op.

ricardo schreef:

Zoals ik al schreef. Men brengt minder snel een nieuw album uit en heeft dus meer materiaal. Commercieel zijn zulke lange albums juist niet erg interessant. Maar metal is dan ook nog steeds geen erg commercieel genre.

ricardo schreef:
Toch bevallen de rond de 40 minuten albums van wat voor metal band mij beter dan die van een uur of langer, maar dat is weer iets anders.

Niet alleen vind je dit album geweldig maar ook een Operation: Mindcrime, een album dat langer duurt dan de laatste van AC/DC en dat trouwens aantoont dat er ook wel 60 minuten muziek op één schijf vinyl te persen zijn.

Kortom, het lijkt erop dat als je een album niet zo goed vindt over het geheel, dat je daar andere redenen voor wil bedenken dan dat je het gewoon niet zo goed vindt over het geheel.

Nochtans ken ik ook wel albums van minder dan 40 minuten die ik over het geheel niet zo sterk vind.

avatar van ricardo
Het levert niet direct meer geld op, maar het verkoopt wel beter, waardoor het op den duur wel weer meer geld oplevert.

Als ik een album niet zo goed vind moet daar op de 1 of andere manier ook een reden voor zijn, want ik vind een album immers niet voor niets niet zo goed, dat heeft vaak een reden. Ik ben ook niet een echte metal/hardrock diehard fan in de goede zin van het woord hoor. Vroeger meer, en pak het er nu soms nog wel bij. De muziek is mij vaak te hard waardoor ik het na een minuut of 30 - 40 weer flauw ben. Led Zeppelin vind ik b.v perfect bij mijn smaak passen of The Doors. Led Zep heeft ook een geweldige dubbelaar uitgebracht die ik super vind.

Ik blijf van mening dat de geluidsdrager echt uitmaakt met wat de band op plaat wil zetten, en er zijn maar weinig metal/hardrock albums die mij echt kunnen bekoren van een uur of langer. Lateralus en Aenima van Tool zijn ook lange albums die ik wel super vind, maar dat is dan weer iets minder hard, en zit voor mijn smaak meer variatie in waardoor het niet een uur of meer aan 1 stuk doorbeukt. Voor mijn gevoel zit er in de meeste metal/hardrock te weinig variatie in waardoor ik het snel zat ben.

Rising van Rainbow is een erg kort album zelfs, en daar staat zelfs minder materiaal op, ben het daarin met jou eens.

avatar van Kronos
Bedankt dat je me gelijk geeft, want zoals je nu zelf schrijft heeft het dus eigenlijk niks te maken met de speelduur maar met jou voorkeuren.

En als AC/DC hun album van 55 minuten gewoon op een lp hadden willen zetten, had dat ook gekund. De cd heeft er dus niks mee te maken.

avatar van ricardo
Muziek heeft altijd met smaak en voorkeuren te maken, anders beluister je het immers niet. Als je een artiest hebt als Zappa daar kan ik de hele dag wel naar luisteren, zoveel variatie en lekker in het gehoor liggend. Daar heb ik zelfs een 3 dubbel cd van met bijna 4 uur muziek(Lather) en vind ik bij de beste 5 van de man behorend, daar vind ik de lengte niet storend maar juist een pluspunt. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen zeg maar. Zoals jij maar geen genoeg kunt krijgen van metal/hardrock albums met een lange speelduur.

Jij bent waarschijnlijk een grotere liefhebber van het metal\hardrock genre dan dat ik dat ben.

Als ik 25 was geweest had ik er denk ik wel iets anders over gedacht, dan zou ik een lang hardrock/metal album niet als storend ervaren hebben, maar mijn smaak is door de jaren heen een stuk veranderd, komt misschien door leeftijd dat je anders gaat denken, maar dat geld dan hoe ik over mezelf denk. Voor iedereen is die beleving en ontwikkeling daarin natuurlijk anders.