Sufjan Stevens - The Age of Adz (2010)

Pop / Electronic
Label: Asthmatic Kitty

1. Futile Devices (2:11)
  2. Too Much (6:44)
  3. Age of Adz (8:00)
  4. I Walked (5:01)
  5. Now That I'm Older (4:56)
  6. Get Real Get Right (5:10)
  7. Bad Communication (2:24)
  8. Vesuvius (5:26)
  9. All for Myself (2:55)
  10. I Want to Be Well (6:27)
  11. Impossible Soul (25:35)
khonnor
et voila, net niet de volle mep. ge-wel-di-ge productie en een paar ubercoole songs met het epische impossible soul als favoriet. ik heb het al gezegd en zal het nog ne keer zeggen: een rollercoaster langs de muziekgeschiedenis van de afgelopen 40 jaar.

een half puntje eraf omdat enkele songs net iets beter hadden kunnen uitgewerkt worden.

avatar van Ramonr
Even een aantal luisterbeurten behoorlijk moeten wennen, ook wat moeite met plaatsen; 'jeetje; is dit Sufjan? Ondertussen is hij wel ontzettend goed gevallen; gedurfd om voor en tweede keer die elektronische weg in te slaan, maar nnm een fijne afwisseling naar de vele 'banjo'-album (ondanks dat die ook erg goed zijn).
Ben ik trouwens de enige die in I Want To Be Well 'Like Spinning Plates' van Radiohead hoor?

avatar van douwef
Moeilijk album meer wel geniaal. Het is ook niet een album dat je even zo luistert je moet hier echt even voor gaan zitten. Maar hoe vaker je hem hoort hoe mooier het album wordt. De afgelopen paar dagen heb ik hem elke dag gedraaid eerst had ik het wat moeilijk om er door heen te komen maar elke dag word steeds mooier. Het kwartje om het maar zo te zeggen is bij mij in in ieder geval al gevallen staan trouwens echt een paar goede hoogte punten zoals vesuvius en i walked. ik heb het een 4,5 gegeven ook omdat de composities vrij goed in elkaar zitten.

Prachtplaat, kwam direct bij mij binnen!

avatar van Hedser
Toch maar blind gekocht. Valt me niet tegen tot nu toe (1x geluisterd), I Want to Be Well vind ik nu al fantastisch.

met illinois heb ik op de eenofandere manier niet zoveel, maar deze vind ik eigenlijk op het eerste gehoor gelijk geweldig!
misschien later illinois ook nog maar eens proberen...

Het was even wennen, maar nu vind ik het toch ook een topplaat. Hoogtepunten zijn voor mij I Walked (gewoon een heerlijk nummer), Now That I'm Older (geweldig nummer over een geloofscrisis) en Impossible Soul (epische 25 minuten..). Nu hopen dat hij naar Nederland komt

Ramonr schreef:

Ik denk aan het begin eerder aan of Montreal... weet niet waarom

avatar van Chronos85
Tsja, als we alle referenties aan of associaties met Radiohead (en dan denk ik vooral aan Kid A en Amnesiac) van hedendaagse indie-artiesten moeten noemen blijven we bezig. :-P

nicoot
Ik vind het qua 'elektronische bliepjes' nog best meevallen. Inderdaad anders dan Seven Swans, Michigan of Illinois, maar dit kan me ook wel bekoren. Too Much, wat een outro! Vesuvius is ook een favoriet. I Want To Be Well: de hyperactieve Sufjan? Vind die ook wel goed. Afsluiter en meesterwerkje Impossible Soul maakt de plaat compleet. Voorlopig 3,5* maar neigt sterk naar 4*.

avatar van Den7482
Het kwartje is bij mij in ieder geval nog niet gevallen. Zelf ben ik absoluut niet vies van electronische invloeden bij artiesten die daar normaliter niet heel erg bekend om staan (zo vond ik 'Digital Ash...' van Bright Eyes een heerlijk album). Maar na de eerste luisterbeurt moest ik toch even goed bijkomen, want voor nu vind ik het echt een overkill aan sound. Bijzonder jammer want het kan goed uitpakken. In het begin van het album bij 'Futile Devices' en het eerste deel van 'Too Much' dacht ik van 'ja, dit vind ik zeker te pruimen'..... Maar daarna raakte ik (of Sufjan?) een beetje de weg kwijt.

Ik zet voorlopig in op een veilige drie sterren, omdat ik de lef wel kan waarderen en het voor mij nog alle kanten op kan gaan met dit album. Misschien ontdek ik de verborgen genialiteit of blijft het bij een gemiste kans....

avatar van Kaaasgaaf
In mijn wekelijkse radio-rubriek 'De Keuze van Kas' op AmsterdamFM heb ik vandaag dit album besproken, beluister het hier.

avatar van alpeko
Nou vooruit, een halfje erbij. Als ik per track een sterrenbeoordeling moet geven kom ik op gemiddeld 3,18 sterren uit. En dan rond ik dat maar naar beneden af omdat 3 (in mijn ogen) afschuwelijke tracks net een beetje te veel.zijn. De overdaad aan elektronisch opsmuk schaadt.

1.Futile Devices *****
9.All for Myself ***
10.I Want to Be Well *
11.Impossible Soul *****

avatar van Raconteur
Eerste beluistering had ik zoiets van: dit kan onmogelijk Sufjan Stevens zijn, maar vanaf de tweede beluistering had ik zoiets van: dit is eigenlijk gewoon een vree goede plaat, electronic of niet, overdaad of niet.

avatar van Tegid.mzk
Er staan inmiddels ook hier en daar wat livebeelden van de nieuwe nummers op YouTube. Ziet er erg interessant uit. En ja, Impossible Soul wordt in zijn geheel gespeeld! Ik hoop dat Sufjan naar Nederland gaat komen.

avatar van fatima
Ik ook. En dat hij dan vooral ouder werk speelt.

Tegid.mzk schreef:

Ik stuurde een mail naar het label met de vraag of een Europa tour erin zit en kreeg dit terug:

Hi Daniel,
Thank you for your interest in Sufjan.
He has no European tour plans at the moment, although there is considerable
enthusiasm for one and people
working to make a tour happen.
Love to Paradiso,
Diane/ Asthmatic Kitty Records

-----------------------------------------------------------------------

Er is dus hoop!

avatar van Tegid.mzk
Fantastisch!!
Alleen hij gaat waarschijnlijk vooral veel nieuw werk spelen. Dat is op het moment in de VS namelijk ook zo.

avatar van De Daniël
Logisch bij een nieuw album plus EP toch?

avatar van masterdude
Pfff, dikke pil hoor.. Nog maar een paar luisterbeurten geven, als dat lukt.. Tot die tijd, helaas 2.5 * Wordt eerder nerveus van deze plaat dan dat ik zoiets heb van, yess dit is het :/

avatar van lost in music
Tegid.mzk schreef:
Fantastisch!!

Ik hoop eigenlijk dat die dan deze hele cd van voor naar achter speelt.
Hoe goed ik zijn oudere werk ook vindt, deze cd is wel heel bijzonder!

Natuurlijk mag die dan als toegift nog wel wat oudere nummers spelen....Geen bezwaar tegen!

ps. I'm not fucking around! Nooit gedacht dit soort teksten nog uit zijn mond te horen maar zo te horen meent die het wel. En het past goed in het nummer.

pss en dat Daft punk achtige stemmetje in impossibe soul. Zo cool gedaan!
Er zitten zoveel van dit soort fantastische momenten op deze cd dat je je gaat afvragen hoe goed deze cd eigenlijk is. Time will tell I guess.

indiegator
Deze cd blijft maar in mijn speler hangen.
Kan hem er niet uit halen omdat iedere nieuwe luister-beurt weer een ontdekkingstocht blijkt te zijn.
Er valt zoveel te horen en de songs worden beter en beter.

Ben blij dat Sufjan niet heeft gekozen voor een nieuwe Illinois (hoe goed die ook was!)
En hieruit blijkt ook wel weer hoe goed deze man eigenlijk is.
Totaal andere aanpak maar toch duidelijk Sufjan Stevens en niet (Zoals zoveel anderen voor hem) een artiest met vernieuwingsdrang die daardoor een draak van een plaat maakt.

Voor mij nu al zijn beste plaat!
klassieker?? de tijd zal het inderdaad leren.

avatar van KampF
Is Sufjan Stevens 'gevallen' ?

Mega hipster detected:
YouTube - impossible soul // sufjan stevens

avatar van DirkM
'He's not serieus about doing this, is he?'

Dat kan niet dezelfde zijn van Seven Swans..

avatar van De Daniël
Wie had dat ooit gedacht...

0,5
Past wel bij de muziek natuurlijk: te hard proberen.

Morinfen schreef:
Past wel bij de muziek natuurlijk: te hard proberen.

Dit soort fratsen haalde hij live altijd toch al uit?????? Ook nu zie ik weer niks nieuws van zijn kant (vlindertjes, cheerleaders etc.).

Het lijkt wel of velen alleen maar de Seven Swans Sufjan willen kennen en de rest maar even vergeten.
Staat verder los van de beoordelingen hierop want die snap ik wel, maar ik ben verrast over de verbazing die hij oproept met dit album of met zo'n optreden.

avatar van pukster
Heb mijn stem inmiddels verlaagd van 4 naar 2 sterren. Vond het album in het begin nog interessant, maar kan er maar niet aan wennen. Mensen die zeggen dat ze het waarderen dat Sufjan nieuwe paden bewandelt, begrijp ik niet. Natuurlijk had iedereen gehoopt op een nieuwe Michigan of Illinois. Iedereen die zegt van niet, liegt. De nieuwe Sufjan staat me niet aan. Het album heb ik inmiddels verkocht op Marktplaats. Ik wil er niks meer mee te maken hebben. Heb net weer naar Illinois geluisterd en moest er weer bijna van huilen. Zo mooi.

avatar van Don Cappuccino
1,0
Ik vind het echt een zenuwslopend album. 75 minuten is echt niet te doen, vooral Impossible Soul is een ramp, 25 minuten is echt te lang! Het is enorm fragmentarisch, er is geen samenhang. Nog een halve ster minder. Ik heb Illnois ook net geluisterd en die vind ik echt veel beter, die krijgt een verhoging.

avatar van de1337k1ng!
KampF schreef:
Is Sufjan Stevens 'gevallen' ?

Mega hipster detected:
YouTube - impossible soul // sufjan stevens

He is just fucking around!