Kings of Leon - Come Around Sundown (2010)

Label: RCA

1. The End (4:24)
  2. Radioactive (3:26)
  3. Pyro (4:10)
  4. Mary (3:25)
  5. The Face (3:28)
  6. The Immortals (3:28)
  7. Back Down South (4:01)
  8. Beach Side (2:50)
  9. No Money (3:05)
  10. Pony Up (3:04)
  11. Birthday (3:15)
  12. Mi Amigo (4:06)
  13. Pickup Truck (4:44)
  14. Celebration * (5:12)
  15. Closer [The Presets Remix] * (4:52)
  16. Radioactive [Remix] * (3:33)

met West Angeles Mass Choir

avatar van jacobz
Klinkt wel aardig. Wat minder bombastisch allemaal, maar toch goede verzorgde nummers. Vooral het eerste gedeelte van dit album is sterk.

avatar van stoepkrijt
Op dit album is duidelijk heel andere Kings of Leon te horen dan op hun vorige albums. In eerste instantie viel dit album me daarom ook tegen. Dit album rockt wat minder dan hun vorige werk en dat ging er niet zo makkelijk in bij mij, maar nu ik wat meer gewend ben aan de 'nieuwe' Kings of Leon klinkt het allemaal toch wel lekker.

Pony Up vind ik een erg lekker nummer, maar ik houd er wel rekening mee dat dit nummertje misschien niet zo'n lange 'houdbaarheidsdatum' heeft en snel gaat vervelen. Nummers als Birthday, The End en Pyro blijven denk ik wel wat langer leuk.

De meeste nummers zitten wel vrij simpel in elkaar en zijn soms wat moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar dat neemt niet weg dat het als geheel toch wel een geslaagd album is.
Ik durf zelfs te zeggen dat als ditzelfde album door een andere artiest was uitgebracht het een hogere beoordeling zou krijgen.

avatar van AOVV
Te streamen op de site van De Standaard. De plaat klinkt vrolijk, zo op het eerste gehoor. Meer kan ik er voorlopig nog niet over kwijt.

avatar van Raconteur
Kings of Leon is gewoon de Sum 41 geworden voor de nieuwe generatie.

avatar van rsca800
Die vergelijking begrijp ik toch niet zo goed...

Verder vind ik het een erg vrolijk en chill plaatje, niet iets speciaal maar zeker leuk om een keer op te zetten. Absolute uitschieter vind ik Pickup Truck.

avatar van Raconteur
Sum 41 was de eerste rockband voor mij en vele van mijn vrienden. Kings of Leon zijn nu ook gewoon saai, voorspelbaar en zeer toegankelijk geworden, ideaal dus voor een hele hoop 12 jarigen.

Waar is de groep die het fantastische "because of the times" in elkaar bokste?
Ze gaan dezelfde weg op als Live na het uitstekende "Throwing copper" indertijd.
Waarom geen "In utero" gemaakt zoals Nirvana destijds na "Nevermind"? Het had hen misschien minder dollars opgebracht maar bakken meer respect en geloofwaardigheid

Jammer, wat een drakerige nummers zitten er tussen ! The Face en The Immortals, begint leuk maar wat een gejank.. Vind Beach Side dan wel weer leuk... Je hoort gewoon dat ze door hun ideen heen zijn. Veel van hetzelfde. Weer een band waarvan de eerste 2/3 cd's het beste zijn....

KOL is toch veranderd van een lekkere rauwe band (Youth and young manhood en Aha shake heartbreak) naar een 'mainstream' rockband. Gladde productie, gestylde kapsels etc etc. En als klap op de vuurpijl, gecoverd worden door allerlei zangers en zangeressen bij al die talentenshow's op tv. (Kan de band ook niks aan doen, maar wat is dat erg !!). Vond Because of the Times echt de laatste echt goede plaat van KOL. Mis nummers als King Of The Rodeo en Charmer op deze plaat. Ben helemaal op ze afgeknapt na een paar festival optredens van ze gezien te hebben. Ze spelen live ontzettend goed, maar wat een stelletje sjagerijnen !!

purgie schreef:
Ze spelen live ontzettend goed, maar wat een stelletje sjagerijnen !!

Zou je niet als je publiek ineens nog maar voor 1 of 2 nummers komt? Bij alle oudere nummers staan de zalen wat gezapig te staren. Ze trekken tegenwoordig lam hitjes publiek aan. Of ze dat aan zichzelf te wijten hebben laat ik in het midden, maar ze hebben het zo in ieder geval niet gewild.

Milestones

avatar van mr-mucho
Raconteur schreef:
Kings of Leon is gewoon de Sum 41 geworden voor de nieuwe generatie.

?

dranky schreef:
ook pas beluisterd, zelfs niet helemaal tot het einde kunnen uitzitten, zo klef en gestroomlijnd klinkt het. Waar is de groep die het fantastische "because of the times" in elkaar bokste?

Ik had inderdaad ook moeite om dit uit te zitten zeg. Ik vind hun eerste drie albums echt goed, al helemaal 'Because of the Times'. Goede vraag: waar is die groep gebleven? Als je dit album luistert kan je nog met heel veel moeite en fantasie de rockband herkennen die nog niet eens zo lang geleden een sterk concert gaf in de Heineken Music Hall.

Hun vorige album Only by the Night was nog deels te pruimen, vooral door een aantal goede nummers. Wel klonk het deels al wel glad en poppy. Maar vergeleken met wat we hier te horen krijgen op Come Arount Sundown, viel dat nog reuze mee. Hier krijgen we een grote brei met veel supergladde overgeproduceerde en matig gecomponeerde pop(-rock) over ons heen.

Het begint nog wel aardig. De eerste drie tracks: The End, Radioactive & Pyro zijn gelijk het 'hoogtepunt' van het album. Alles wat daarna komt is echt verbazingwekkend matigjes en soms zelfs irritant slecht. Je zag het wel een beetje aankomen, maar dan nog is dit nieuwe album van Kings of Leon een deceptie.

avatar van Beeswax
Als ik de reacties hier lees, vind bijna iedereen Because of the Times hun beste album... Net zoals ik. Heb al niet zo veel zin meer om naar deze te luisteren

avatar van Don Cappuccino
1,0
Vergeten we niet Youth & Young Manhood?

Maar het nieuwe album is weer niks. Alles is enorm saai en glad. Volgens mij gaat Kings of Leon meer voor het geld dan voor de muziek wat erg sonde is. 2 sterren.

avatar van Thomzic
Inspiratieloos en saai, net zoals die verschrikkelijke hoes. Waar is dat eigenzinnige bandje gebleven? Het is misschien een logisch gevolg na het succesvolle Only By The Night waarmee ze definitief doorbraken. Alles is gericht op het maken van songs die het goed doen in stadions, met een hoog meezing gehalte in de refreinen. Het lijkt wel of KoL bang is om fans kwijt te raken wanneer ze echt waren terug gekeerd naar hun roots, wat ze hadden beloofd. Om u gerust te stellen: daar is niets van terecht gekomen.

Op enkele nummers na valt er weinig te genieten. Radioactive blijkt redelijk te pruimen na enkele luisterbeurten. Opvallende verschijning is het nummer Back Down South. Hier zit een fijne country laag overheen en dat in combinatie met die rouwe fijne stem smaakt naar meer. Helaas blijkt de rest een zeer matige collectie van liedjes die het ongetwijfeld weer goed gaan doen op de radio en in de stadions, maar ik haak hier af.

avatar van NickDuPrez
Inderdaad een veel te gezapig plaatje geworden. Veel te glad geproduceerd. Willen nu zeker echt geld gaan verdienen! In ieder geval niet mijn geld...

FRNKY schreef:

Ik vraag mij af of ze het zelf niet hebben gewild. De muziek die ze na Because of the times zijn gaan maken sluit naadloos aan bij het U2-Coldplay-stadionrockpubliek. Met alle respect, maar deze mensen komen voor hitjes. Daarnaast hebben ze hun image flink lopen polijsten door de baarden weg te scheren en de kledij wat te 'fatsoeneren'...

avatar van dörpsgek
Ik vind het te ver gaan om het album slecht te noemen, maar het is zeker geen geweldig album.
Helaas heeft de commercie en overproductie de overhand genomen bij KOL.

Chronos85 schreef:

Ik heb niet het idee dat dit album zo naadloos aansluit bij wat het top40 publiek wil horen. KoL blijft wat mij betreft een band die per ongeluk een keer in de hitlijsten beland is en ik vind het in geen enkel opzicht een commercieel popbandje. Hierboven werd al de vergelijking gemaakt met Sum41, te idioot voor woorden.

Chronos85 schreef:

Dit Come Around Sundown komt niet in de buurt (in negatieve zin) van het mindere werk van U2 en Coldplay, nou vooruit een beetje in de buurt van sommige nummers van X&Y. Die vergelijking gaat dus mank wat mij betreft.

avatar van Chronos85
Uhm, sorry wilde geen oordeel geven over U2 en Coldplay. Het gaat meer om de type stap die de band gemaakt heeft en maakte daarbij vergelijkingen. En ja het is wel zo dat ik X&Y totaal niet kan waarderen (wat mij betreft eenzelfde soort 'fout'). U2 heeft ooit ook een dergelijke stap gemaakt die absoluut door haar type muziek kwam/(natuurlijk) in wisselwerking met haar populariteit en hetzelfde gold voor R.E.M. De laatste twee voorbeelden vind ik niet per definitie negatief hoewel het niet mijn persoonlijke favorieten zijn.

Anders dan al deze bands heeft KOL naar mijn idee bewust voor dit Top 40 geluid gekozen. Vergelijk deze: Kings of Leon Pictures & Photos - Kings of Leon - starpulse.com foto maar eens met deze Ten Things You Didn't Know About Kings Of Leon - Music - Time Out Sydney - timeoutsydney.com.au.
En ja, ze zijn een jaar of 10 ouder geworden maar toch heb ik het idee dat het in een goed uitgekiend zakenplan is gepast.

Mocht dat niet zo zijn (The Beatles, Bowie en Bob Dylan maten zich immers met commercieel succes en artistieke erkenning ook een nieuw image aan) ben ik gewoon niet zo blij met de richting die deze band is ingeslagen.

Chronos85 schreef:

Ik denk dat dat voor meer mensen geldt en dat met name daardoor die album niet helemaal op waarde wordt geschat. Ik hoopte zelf ook op een nieuwe YAYMH en misschien is dat gewoon de verkeerde insteek.

FRNKY schreef:

Dat geldt voor heel wat mensen juist niet, zoals ikzelf. Die luisteren puur naar de muziek van het album en geven daar een oordeel over.

De commerciële kant met al haar keuzes waar Chronos het over heeft, is in zoverre interessant dat het een verklaring kan zijn voor het geluid van dit album en de matige muziek die erop staat. Het bepaalt mede de muzikale richting van de band.

avatar van Chronos85
Wat mij betreft gaat commercieel succes tegenwoordig (en dan bedoel ik niet het succes van Vampire Weekend en Arcade Fire in de Amerikaanse albumcharts maar Top 40 hits) en het achteruitgaan van de kwaliteit en frisheid van de muziek in 95% van de gevallen hand in hand. Dit geldt zeker voor bands die voorheen als 'alternatief' werden gezien...

avatar van kazzie
Hij is wel beter dan de vorige... maartoch...

Pff wat is dat toch, dat eewige vergelijken met hun vorige werken.
Het is gewoon weer een goed album geworden, die van het begin tot het eind lekker wegluisterd.

En ja het is allemaal wat dicht geplamuurd, maar het klinkt nergens plastic en is over de gehele linie ook wel wat meer rock en roll dan hun vorige plaat.

Ik vind gewoon alle 5 hun platen goed, en hoop dan ook dat ze zo snel mogelijk ons land weer een bezoekje komen brengen.

SOAD schreef:

Ik denk dat je dan naar Antwerpen toe moet. Sinds onze grote vriend Caleb na een glas bier in zijn richting heel Ahoy en de rest van de band na een uur in de kou liet staan (terwijl het 36 graden was), durven de heren niet meer terug te komen in ons land, lijkt het. Net als Caleb: die kwam ook niet meer terug... Wat een afgang was dat zeg. En dan nu met dit album aankomen: gaat lekker zo!

west schreef:

Of dat echt gebeurt is weet ik niet, was er zelf bij en het enige wat mij inderdaad opviel was dat ze eerder stopten.

Maar vond het optreden verder super, en met mij volgens mij velen.
Als ze daadwerkelijk door die reden die jij net noemt niet naar Nederland zouden komen, zou ik wel zwaar teleurgesteld zijn.

Antwerpen is ook nog eens lang en breed uitverkocht.

avatar van corn1holio1
Yup, dat heeft maar een half uur geduurd, heel het sportpaleis uitverkocht. Je moet er tegenwoordig waanzinning snel bij zijn!

SOAD schreef:

Maar vond het optreden verder super, en met mij volgens mij velen.

Ze stopten na ruim een uur. Caleb liep woedend van het podium af: heb jij dat niet gezien? De rest van de band bleef ook een tijdje verbaasd staan in het donker. Bij mij op de tribune waren veel mensen op z'n minst 'not amused' toen na 5 minuten het zaallicht aanging. Later las ik dat het vanwege een glas bier was dat in zijn richting was gegooid. Dat was weer omdat hij het publiek regelmatig uitschold (en hoe!): heb je dat ook niet gehoord? Mijnheer vond dat we enthousiaster moesten zijn. Misschien zouden hij en zijn band daarvoor moeten zorgen? Hij staat al bekend om zijn chagrijn en z'n woede, maar zoiets als dit had ik nog nooit meegemaakt. En ik ben naar veel concerten geweest.

Velen vonden dit dan ook een irritant optreden, gelukkig vond jij het wel super. Ze speelden natuurlijk wel een paar nummers goed en strak in dat uurtje... Een paar maanden daarvoor in de HMH speelden ze ruim 2 uur sterk: dat was wel een goed optreden. Ze hadden toen nog niet van die grote schermen en een uitgebreide lichtschow: dat was 'gewoon' een lekker rockconcert. Nu kunnen ze dat al helemaal niet meer voor elkaar krijgen met de gladde pop(-rock) van dit Come Around Sundown.