The Beatles - The Beatles (1968)

Alternatieve titel: The White Album

Rock / Pop
Label: Apple

1. Back in the U.S.S.R. (2:42)
  2. Dear Prudence (3:55)
  3. Glass Onion (2:18)
  4. Ob-La-Di, Ob-La-Da (3:09)
  5. Wild Honey Pie (0:53)
  6. The Continuing Story of Bungalow Bill (3:14)
  7. While My Guitar Gently Weeps (4:45)

met Eric Clapton

8. Happiness Is a Warm Gun (2:43)
  9. Martha My Dear (2:28)
  10. I'm So Tired (2:03)
  11. Blackbird (2:18)
  12. Piggies (2:04)
  13. Rocky Raccoon (3:33)
  14. Don't Pass Me By (3:50)
  15. Why Don't We Do It in the Road? (1:41)
  16. I Will (1:45)
  17. Julia (2:53)
  18. Birthday (2:42)
  19. Yer Blues (3:56)
  20. Mother Nature's Son (2:46)
  21. Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey (2:23)
  22. Sexy Sadie (3:10)
  23. Helter Skelter (4:29)
  24. Long, Long, Long (3:04)
  25. Revolution 1 (4:13)
  26. Honey Pie (2:40)
  27. Savoy Truffle (2:53)
  28. Cry Baby Cry (2:59)
  29. Revolution 9 (8:10)
  30. Good Night (3:09)
fritn schreef:
Zou graag the beatles leren kennen, behalve de hitjes.
Weet iemand waar ik best begin?

Revolver.

HiLL schreef:
De Beatles hebben natuurlijk wel een eigen stijl van muziek maken. Melodieus, veel (herkenbare) samenzang, de herkenbare gitaarsound van George. Enerzijds de verhaaltjes van Paul en de gevoelsteksten van John. Dat zijn dingen die wel een eigen stijl geven. Ze verwerkten inderdaad wel verschillende soorten muziekstijlen in hun liedjes. Varierend van Rock 'n Roll, Country, Blues, Rock, en Pop.

welja, dat bedoelde ik eigenlijk...

HiLL schreef:

Om de vraag te beantwoorden van fritn (en daarmee in te gaan op het te korte en onlogische lijstje van Lennonlover: in die zin alleen Golden Slumbers neerzeten van de 'Medley'...)
Begin eens met het debuut, a Hard Days Night, Rubber Soul/Revolver, the White album en Abbey Road...alles ertussen in komt dan wel later. Maar met die albums krijg je een idee van de progressie die de beste mannen boekten.

Heel veel plezier!

ik snap niet wat je bedoelt met onlogisch... fritn vroeg om de iets minder bekende maar toch goeie nummers om the beatles te leren kennen.

Mijns inziens zijn dit iets minder bekende nummers die meteen leuk in de oren klinken en iemand aanspoort om meer van the beatles te luisteren, en dat was de bedoeling is het niet?

Fritn vroeg ook nummers, en géén volledige albums! als je een album aangeraden krijgt ben je daar niet veel mee vind ik. Je kan best songs aanraden, daar heb je veel meer effect mee. Een album dat je voor de eerste keer hoort daar hoor je naar. Een nummer dat je werd aangeraden daar luister je naar. Dat is iets heel anders.

Zo'n week geleden heb ik dit album binnen gekregen.
Meteen in zijn geheel beluisterd. Wat me opviel was, dat er fantastische nummers op staan als: "While My Guitar Gently Weeps", "Back in the U.S.S.R.", "Dear Prudence", "Glass Onion", "Happiness is a Warm Gun", "Martha My Dear", "Blackbird", "Piggies", "Rocky Racoon", "Helter Skelter", "Revolution 1", etc., maar dat er daarnaast ook nummers op staan waarvan ik denk: "nou ja" of "hmmmmmm". Die nummers zijn: "Wild Honey Pie", "Don't Pass Me By", "Why don't we do it in the road" en "Revolution 9". Vier van de dertig nummers vind ik dus minder. Dan blijven er echter 26 fantastische nummers over! Kortom: een ontzettend goeie aankoop (net als laatst "Rubber Soul"), en uiteraard, vanwege 26 fantastische nummers, niet minder dan 5 sterren! Ik vind het trouwens geen schande dat 4 van de 30 nummers wat minder zijn (vind ik dan, dat er 4 mindere nummers zijn). Dat is een risico van een dubbelalbum.

Snowman
Niet mijn favourite Beatles album maar While my guitar whipes gently, Back in the U.S.S.R. Ob-La-Di, Ob-La-Da zijn echt geweldig. Nog geen stem daar moe tik het vaker voor horen.

avatar van tomthumb
Snowman schreef:
While my guitar whipes gently

avatar van gemaster
Hehe.

Ace
Snowman schreef:
While my guitar whipes gently

Dat moet mogelijk zijn als je de snaren los knipt

Sgt. Revolver schreef:
"Wild Honey Pie", "Don't Pass Me By", "Why don't we do it in the road" en "Revolution 9". .

logisch dat je ze niet goed vind, het zijn ook een van de mindere nummers (in het algemeen dan) van the beatles. Nr 9 kun je niet bepaald een song noemen. Noem het maar een vlucht uit de werkelijkheid wnn je wat drugs in je bloed hebt stromen. 100% uitprobeerselen.

why don't we do it in the road klinkt voor mij leuk maar je beluisterd het maar een minuut en na eenpaar keer heb je er al genoeg van. Ronduit slecht vind ik het dus niet.

wild honey pie: ja dat is bekend dat het geen sterk nummer is.

avatar van Toon1
'Why Don't We do it in the Road' is op dit moment toch wel één van mijn favoriete beatlesnummers. 'Revolution No.9' heb ik ook altijd graag naar geluisterd, en 'Wild Honey Pie' en 'Don't Pass Me By' zijn ook allebei zeer leuk. Neen, de nummers die ik het minst graag heb zijn toch wel 'Honey Pie', 'Ob-La-Di, Ob-La-Da'. Ook 'Blackbird' vind ik toch wel redelijk saai (alhoewel het wel een mooi nummer is).

avatar van Lennonlover
net don't pass me by nog eens gehoord. Het is mij opgevallen dat crippled inside van John lennon er wel verdacht veel op lijkt...

Dit album heeft mijn vader in cd versie en ik ben zelf geen groot beatles fan maar kan wel waardering geven voor ze. Maar was er niet toen de tijd ook een heel vreemd verhaal rondom 1 nr op dit album waaruit opgemaakt werdt dat Paul mcCartney dood was en dat er nu een dubbelganger was die deed alsof hij Paul mcCartney was? Zoiets heb ik teminste van mijn vader gehoord. Maar goed ik geef toch 4* voor dit album want ik kan mijn waardering er wel voor geven ondanks dat ik niet een een groot fan van the Beatles ben.

avatar van psychonaatje
bigGNRfan schreef:

Jazeker, zie dit forumtopic.

The Beatles leveren weer goed werk af, maar dit is zeker geen Sgt Pepper's of Magical Mystery Tour. Revolution 9, wat misplaatst, zeg! Ze houden zich volgens mij toch beter aan een doorsnee lied (met refrein)...
Toch een 4* voor de overvloed aan mooie/ontroerende romantische ballades, in een pure vorm... (vb. Good Night)

JJ_D schreef:

ja. revolution is voor velen een struikelblok. Maar je moet wel ballen hebben om zo'n nummer uit te brengen

avatar van tomthumb
Gelukkig waren de Beatles hier juist afgestapt van het concept doorsnee lied.

Lennonlover schreef:

ballen... of pretentie om zoiets te maken. Pink Floyd bv. durfde ook al eens te experimenteren, maar daar bleef het binnen de perken. Hier klinkt het als 'wel willen' eens iets anders doen, maar toch 'helemaal niet kunnen'...

avatar van Paalhaas
JJ_D schreef:

Ik had het niet beter kunnen zeggen.

avatar van HiLL
Onzin. Alsof Ummadegummahuplala zo binnen de perken was.

avatar van Lennonlover
Vind ik ook belachelijk. The beatles waren voor pink floyd aan het experimenteren dus het heeft niets te maken met niet willen maar niet kunnen want ze hadden in de tijd niets om revolution # 9 mee te vergelijken! Trouwens aan welke criteria onderwerp je de experimenten van floyd en the beatles om te kunnen besluiten dat nr nine slecht is? Number nine is puur improvisatie! Je leest het verhaal achter dat nummer in duizenden websites op het internet. Doe dat dan maar eerst voordat je er een oordeel over velt

avatar van Music4ever
Ach, Lennonlover: The Beatles hebben echt niet alleen maar goede nummers en/of alleen maar goede dingen gedaan. Revolution 9 is natuurlijk totaal niet serieus te nemen, iedereen kan zoiets maken. Die duizenden verhalen die je leest over dat nummer komt puur omdat het The Beatles zijn. Als een onbekend bandje in die tijd zoiets gemaakt had, had geen haan er na gekraaid.
Ik vind dat JJ_D het perfect zegt trouwens.

HiLL schreef:
Onzin. Alsof Ummadegummahuplala zo binnen de perken was.

Nooit gehoord, vandaar...

@ Lennonlover: Bij wat Music4ever zegt sluit ik me aan...

avatar van HiLL

Nooit gehoord, vandaar...

Beluister cd 1 maar eens.

Music4ever schreef:
Ik vind dat JJ_D het perfect zegt trouwens.

mocht pink floyd een backstreetbandje zijn hadden we ook nooit ghoort over hun zogezegde "experimenten". En natuurlijk kan het kleinste kind dat maar het verhaal dat er achter zit is niet zomaar iets uit de lucht gegrepen hoor! Komt uit het interview van het rolling stones magazine met john lennon. En ik zeg ook niet dat revolution number nine serieus genomen moet worden. Zeker niet!!! én inderdaad, the beatles waren niet één en al pracht en praal. Dat is niemand trouwens...

Lennonlover schreef:

Tja Pink Floyd bestond amper toen de Beatles begonnen met experimenteren, maar PF heeft veel meer geëxperimenteerd dan the Beatles.

Lennonlover schreef:

Jawel, net alsof Revolution No.9 zo uniek was! Net alsof nog nooit iemand een geluidscollage had gemaakt!

avatar van Paalhaas
Lennonlover schreef:

Probeer de volgende keer beslagen ten ijs te komen als je het over muziekgeschiedenis wilt hebben.

avatar van Lennonlover
jullie kennen niet genoeg over the beatles, dat is het probleem.

"jawel wij kennen wel genoeg, jij kent er niets van!"

Maar ventjes toch, natuurijk...

Lennonlover schreef:
jullie kennen niet genoeg over the beatles

Net wel.

avatar van HammerHead
Ik denk dat het probleem eerder is dat jij niet genoeg andere muziek kent om het materiaal van de Beatles aan te spiegelen.

avatar van Lennonlover
ik ben daar al geruime tijd mee bezig en ik denk dat ik op een niveau ben gekomen dat ik recht heb van spreken.