Guns N' Roses - Use Your Illusion II (1991)

Label: Geffen

1. Civil War (7:36)
  2. 14 Years (4:17)
  3. Yesterdays (3:13)
  4. Knockin' on Heaven's Door (5:36)
  5. Get in the Ring (5:29)
  6. Shotgun Blues (3:23)
  7. Breakdown (6:58)
  8. Pretty Tied Up (The Perils of Rock & Roll Decadence) (4:46)
  9. Locomotive (8:42)
  10. So Fine (4:09)
  11. Estranged (9:20)
  12. You Could Be Mine (5:48)
  13. Don't Cry (Alt. Lyrics) (4:42)
  14. My World (1:22)
avatar van Ducoz
Tja.. dat snap ik ook niet

Sowieso was de stof over dit schilderij omstreeks september van vorig jaar..
Beetje rare comment

???

zie hier.

Ik begrijp niet zo goed wat er raar is aan mijn comment, aangezien ik vanochtend bij UYI 1 wat anders las, dan wat jij vandaag schreef. Wat is er dan zo raar aan mijn comment?

avatar van Ducoz
Nee niets aan de joue, aan mijn eerdere... begrijp ik niets van!

Ducoz schreef:
Nee niets aan de joue, aan mijn eerdere... begrijp ik niets van!

Ahhh, nu begrijp ik je!

Overigens was het wel een leuke ontdekking voor mij. Ik kende het hele schilderij niet voordat Reint ermee kwam, laat staan dat deze cover een uitvergroot stukje van het doek is.
(Sorry Edwynn)

Psst.. een fresco is een muurschildering! En op de hoes/Lp een verkleining

Psst.. een fresco is een muurschildering! En op de hoes/Lp een verkleining

Ik zei al dat ik niet kunst minded ben!
Het is vandaag weer een leerzame dag!!

Ik heb de lp hoes niet, maar zoals ik hierboven kijk of naar mijn cdhoesje, dan is de cdhoes maar een klein deel van de muurschildering (ja, ik leer snel... ) en geen verkleining ervan.

Misschien had ik het anders moeten zeggen. Ik wist dus niet dat de cover een deel is van de muurschildering aangezien ik nog nooit eerder van de school van Athene had gehoord, laat staan gezien.

avatar van Von Helsing
Rogyros schreef:

Ik zei al dat ik niet kunst minded ben!
Het is vandaag weer een leerzame dag!!

Je kan hem bezichtigen in de Vaticaanse Musea. Men moet dit minimaal één keer gezien hebben in je leven (vaker is aan te raden daar het nauwelijks te bevatten is). Minpunt is het feit dat je over de hoofden kan lopen.

avatar van Rogyros
Als ik in Rome ben, zal ik zeker het Vaticaan bezoeken.
Ik ben namelijk wel geschiedenisliefhebber en ben ook zeer geïnteresseerd in religies. En daar ontkom je niet aan in Vaticaanstad!

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
In 1992 twijfelde ik tussen deel 1 en deel 2. Dankzij You could be mine gekozen voor deel 2 en bijna 20 jaar na dato (en deel 1 ook al weer vele jaren in bezit) vind ik dit nog steeds de beste Use your illusion. Er zit meer variatie in, terwijl er op deel 1 wel erg veel speedrockers staan.

Civil War als opener vond ik altijd een vreemde eend in de bijt. Wie opent er nu met een nummer van meer dan 7 minuten? Gewenning of niet, inmiddels kan ik me geen andere opener meer bedenken. Civil War haalt niet het niveau van andere lange nummers zoals Estranged, Coma of November rain, maar slecht is het natuurlijk niet.
14 years en Yesterdays zijn 2 goede rechttoe-rechtaan (classic-) rockers, die later ook nog hits werden.
Een van de zwakkere nummers heb ik altijd Knockin' on heavens door gevonden. Overdreven pseudo-rockballad, een gevoel wat alleen maar versterkt werd toen ze er een wereldhit mee scoorden.
Get in the ring en Shotgun blues liggen weer in elkaars verlengde, een trucje wat GNR op deze cd vaker uithaalt. Beiden vallen in de categorie opwindende, snelle, puber speedrock en dat konden de heren als de beste. Een hele cd trek ik niet, maar deze 2 nummers vind ik erg goed.
In de categorie blueshardrock vallen Pretty Tied Up en Breakdown, het tempo gaat hier wat omlaag en dat bevalt mij wel goed na het voorgaande geweld.
Locomotive is een wat vreemd nummer. Het is niet slecht, maar wel wat aan de lange kant. Het houdt maar niet op en dat is geen compliment in dit geval.
So fine zie ik niet als losse compositite, het is de proloog van Estranged, het mooiste nummer van de cd. Schitterende opbouw en zeker mooier dan de grote broer op deel 1, November rain.
Zijn er ooit betere rocksingles gemaakt dan You could be mine? Fantastische drumwerk, gitaarwerk, opzwepend, uitdagend en verschrikkelijk adrenalineverhogend. En dan ook nog eens met een (voor 1992-begrippen) goed bijpassende videoclip.
Don't cry (alt) is niet slecht maar voegt niets toe.
Over het verschrikkelijke My world is al genoeg gezegd. Onbegrijpelijke afsluiter van een zeer goede cd.

avatar van Bollieblauw
Nette review Cosmic Kid! Kan mij grotendeels wel vinden in je bewoordingen. Alleen Get In The Ring is naar mijn mening grote rotzooi, muzikaal is het afgeraffeld en leeg, tekstueel is het kinderachtig en zo mogelijk nog leger. Locomotive is juist een van de hoogtepunten van het album met prachtig, gedreven gitaarspel. Jammer van de vullers, daarom 3,5 ster van mij. Estranged is subliem. Kan mij ook die prachtige clip nog goed herinneren, waarbij Slash als een Phoenix uit de as uit het water herrees tijdens zijn solo. Prachtig!

avatar van Ducoz
Get in the Ring is dan ook een nummer van Duff McKagan, puur punk, alleen dan verguns n rosed

avatar van Ducoz
Yeah eindelijk! Estranged staat weer op de setlist!

avatar van brain75
Toendertijd het dubbelpakket in eenmaal aangeschaft (volgens mij had FRS toendertijd een kleine korting als je beide UYI-albums tegelijkertijd kocht) in de eerste week na de release. Ik was al fan na GNR Lies en na het uitbrengen van You Could Be Mine moest ik deze albums gewoon hebben!

Use Your Illusion II is de betere van de twee albums. Zoals al eerder aangehaald zijn de nummers wat gevarieerder en de snelle nummers die er op staan zijn van een hoog niveau.

Even snel erdoor heen. Civil War vond ik als B-zijde van You Could Be Mine al geweldig. Super opener van het album.

14 Years en Yesterdays heb ik altijd als een tweeluik gezien. Ze klinken wat betreft geluid en gevoel een beetje in het verlengde van elkaar. Beiden zijn lekkere nummers!

Dan naar het dieptepunt: Knockin' On Heavens Door. Misschien in verkopen wel hun grootste hit, maar wat een draak van een plaat. Ook Get In The Ring en Shotgun Blues vind ik geen hoogvliegers.

Breakdown daarentegen: daar gaat hier de volumeknop omhoog. Heerlijke tempowisselingen, lekker af en toe over de top. Een van mijn favorieten!

Pretty Tight Up: zie Get In The Ring. Leuk, maar ben er nooit warm van geworden.

Locomotive dan: love it or hate it! Ik ben van de eerste categorie. Eerst minutenlang door het eerste stuk heen (heerlijke ritmegitaren), dan stilte, en dan de kick van de laatste paar minuten! YES!

So Fine is een lekker rustpunt en een opmaat naar de climax van het album. Eerst het prachtige Estranged (hier blijkt uit de Axl soms geniaal kan zijn) gevolgd door een van de rock-klassiekers van de jaren '90: You Could Be Mine. Ik zie in gedachten Schwarzenegger nog rondrijden op zijn moter....

avatar van Rogyros
En dan eindigt het album met My World...
Dat nummer lijkt echt nergens op.

Ik vind dat op dit album meer pieken en dalen zitten dan op I. Die is wat mij betreft constanter, daarom waardeer ik hem ook iets hoger. Maar de toppers op dit album zijn beter dan welk nummer dan ook op I. Estranged, idd ook Locomotive, Civil War, 14 Yearsen You Could Be Mine.

Ze hadden gewoon een enkel album moeten uitbrengen met daar op de beste nummers.
Deze begint sterk, maar zakt vanaf nummer 4 aardig in, vanaf 9 gaat het weer de goede kant op.

Beetje het nummer Coma van deel 1 samengevat.
Langzaam in een roes weg zakken, om vervolgens gereanimeerd te worden; wat uiteindelijk niet lukt.
My World hoort hier niet tussen.
Laat dat rappen maar aan Anthrax en Public Enemy over.

deric raven schreef:

Heel erg mee eens

Breakdown is wat mij de onbetwiste knaller beoordeeld over beide delen trouwens!

avatar van Ducoz
Nu waren ze juist zo speciaal omdat ze 2 albums op dezelfde dag hadden uitgebracht, en daarnaast ook nog eens het best verkopende dubbel album was.

avatar van brain75
Mmmm......voordat we het weten zitten we te bedenken welke nummers dan samen dat droomalbum hadden moeten vormen. Even een voorzetje:

Civil War
Double Talkin' Jive
November Rain
Dead Horse
Coma

Dat zijn 13 nummers (waarvan er vier meer dan 8 minuten)....ai.....past dat op een CD met een maximale opslagcapaciteit van iets minder de 80 minuten?

Daarom hebben ze er maar 2 cd's van gemaakt denk ik!

Ducoz schreef:

Dat deed Springsteen ook in 1991...

1992, vielip!

Wat is er speciaal aan 2 albums op dezelfde dag uitbrengen al de helft van die 2 albums niet genoeg zijn aan 1 volwaardige cd?

Btw, ene zappa deed het al eerder, met de allereerste dubbel lp: Freak Out!

avatar van Rogyros
Ik vind het ook niet echt bijzonder. Hun vorige volwaardige album was ook vier jaar daarvoor uitgebracht. Ze hadden natuurlijk wel wat tijd om het een en ander te schrijven.

Rogyros schreef:
1992, vielip!

Damn ik zat te twijfelen toen ik het zat te typen maar was te lui om het op te zoeken...

avatar van Ducoz
In de eerste 2 uur dat de album in de winkel lagen, verkochten ze beide al meer dan 500.000 keer, dat is bijvoorbeeld nog nooit eerder gebeurt.

volgens mij ben ik de enige die knockin' on heavens door een mega stoer nummer vindt..

me 2

Vooral de live versies om te smulle

ClassicRocker
Me 3, de live uitvoering in het voorprogramma van het Freddie Mercury Tribute Concert is de single versie en wat mij betreft de beste renditie ever van deze veelgecoverde song.

With the lovely Tracey & Roberta

Mis alleen een heel middenstuk van dik 2 minuten in die clip., dus bij deze:

YouTube - Knocking on heavens door [HD] - Guns n Roses (Freddie Mercury tribute 1992)

avatar van musician
Ik ben in de verste verte geen fan van Axl Rose en zijn aanstellerij, de muziek en de meeste composities doen mij ook verder weinig en dat maakt voor mij een onvoldoende voor Use your IIlusion 2.

Er moet een cijfer aan worden gehangen, ik heb de albums nu eenmaal in mijn bezit, ooit in een opwelling in de jaren '90 gekocht. Ik geef toe, toen was er een hoop om te doen. De albums stonden wekenlang in de albumlijsten. Er leek een klein muzikaal wereldwondertje geschied, maar helaas, het was niet aan mij besteed.

Wat ik nog wel gedaan heb, is een compilatie van beide albums maken, en dan kom je met krap 40 minuten nog tot een redelijk acceptabel geheel. Meer heb ik verder niet gekocht van G 'n R, alle ophef lijkt mij, gezien de gemiddeldes op onze site, vooral meer publiciteit dan een sterk staaltje goede muziek.

Musicmeter is een leuke site en waarschijnlijk bent u een erg aardig persoon, maar ik denk dat u de waarde van deze site iets te hoog inschat. Alles wat er (vooral in de jaren 90) rond GNR gebeurde afzetten tegen de gemiddeldes op deze site lijkt mij wat krom.

Maar ja, de laatste keer dat ik met u een soort van discussie had, rekende u mij af op het geringe aantal berichten dat ik op deze site heb geplaatst. Waarschijnlijk is deze site voor u een stuk belangrijker dan voor velen (in ieder geval voor mij).