Adele - 21 (2011)

Pop / Soul
Label: XL

1. Rolling in the Deep (3:49)
  2. Rumour Has It (3:43)
  3. Turning Tables (4:10)
  4. Don't You Remember (4:03)
  5. Set Fire to the Rain (4:02)
  6. He Won't Go (4:38)
  7. Take It All (3:48)
  8. I'll Be Waiting (4:02)
  9. One and Only (5:48)
  10. Lovesong (5:16)
  11. Someone Like You (4:47)
  12. If It Hadn't Been for Love * (3:09)
  13. Hiding My Heart * (3:29)
  14. I Found a Boy * (3:37)
  15. Turning Tables [Live Acoustic] * (4:21)
  16. Don't You Remember [Live Acoustic] * (4:18)
  17. Someone Like You [Live Acoustic] * (5:15)
  18. Need You Now * (3:40)
Carolaah schreef:

mm.. mee oneens.
Ik kan ook wel iets gaan luisteren in een genre waar ik vrijwel zeker van weet dat het me niet gaat bevallen.. Denk dat je die muziek dan geen eerlijke kans geeft..
Ik ga ook geen Britney Spears album luisteren en beoordelen, als ik weet dat ik haar kwalitatief teleurstellend vind..

Tuurlijk blijft het open en vrij voor iedereen.. en natuurlijk is het goed iets nieuws te proberen.. maar veel mensen staan er niet voor open of vinden het sowieso niks + sommige albums moeten 'groeien' ..

Ben ik volledig mee eens. Hij is duidelijk een rock-fan, dan moet je dit soort albums niet gaan beoordelen. Hij heeft alledrie de albums (incl. die Itunes) één ster gegeven, slaat nergens op. Je mag niet van haar stem houden, luister dan inhoudelijk naar de nummers.

avatar van AOVV
Carolaah schreef:

Als je iets na beluistering slecht vindt, mag je dat een laag cijfer geven, vind ik. Als ik iets van tevoren al kende (enkele nummers bijvoorbeeld), en ik vond het niet erg goed, dan heb ik meestal de neiging om die artiest toch een kans te geven. Valt dat dan mee, dan is dat goed. Valt dat dan tegen, dan geef ik een lage beoordeling. Ik weet niet hoe Ducoz het doet (al meen ik in één van zijn berichten te hebben gelezen dat hij deze plaat echt wel meerdere keren geprobeerd heeft), maar dat is in ieder geval mijn manier

Sommige albums moeten inderdaad groeien, maar meestal voel je dat toch wel een beetje aan volgens mij. De aantrekkingskracht om een album na een hele tijd toch weer een nieuwe kans te geven, die moet toch ergens uit voortkomen?

avatar van Mjuman
Yep, AOVV niet meetellend, kan ik me ook in de de twee bovenstaande meningen vinden. Ik heb zelf een &%*^&%hekel aan AOR, MOR of metal (uitzonderingen daargelaten) en van mij zul je dan ook waarderingen/meningen vinden bij dat soort genres. Ik heb er nix mee en verklaar mezelf incompetent op dat punt.

Die 1*-sterren geverij bij Adele vind ik dan ook pure azijnpisserij. Een groot deel van zijn toptien - daar heb ik nitsj mee, maar dat ga ik dan toch ook geen 1* geven?

@Ducoz - Grow up guy, get a life and listen to more different sorts of music. Dubstep en hiphop, they suck zeker ook in jouw ogen.

avatar van Cinemaniak
Deze plaat verveeld bijna geen moment en ik vind het zeker een knappe opvolger van '19'

avatar van andnino
Azijnpisserij of niet, hij heeft het volledige recht om dit album een stem te geven. Sommige mainstream-albums geef ik ook een 1*, maar zolang ik ze geluisterd heb kan dat toch prima?

Als je nu van een heel genre elke plaat een laag cijfer gaat geven om het lage cijfers geven, dan kun je daar bezwaar tegen hebben. Zou ook raar zijn, want dan zou hij zichzelf alleen een hoop ergernis aandoen door al die albums te moeten luisteren. Maar een enkel album, al is het om te proberen, waarom niet?

avatar van Mjuman
andnino schreef:

Ooit gehoord: "een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen"? Waarom dan drie Adele-albums 1* geven.

Maar goed, imo heeft deze site al aardig wat aan aantrekkelijkheid verloren door een bepaald gedeelte van jongere muziekliefhebbers, die ongehinderd door bredere muzikale kennis en ervaring hun verbale bevindingen hier neerflatsen.

Eigenlijk is het sop me de kool niet waard.

avatar van AOVV
Het is de discussie inderdaad niet waard. Aan alle mensen die dit een goede plaat vinden: proficiat. Aan alle mensen die dit geen goede plaat vinden: ook proficiat.

Ikzelf vind dat Adele een mooie, aparte stem heeft, krachtig ook, maar het songmateriaal zelf weet me nog niet helemaal te overtuigen. De opener vind ik wel erg sterk!

avatar van Ducoz
Mjuman schreef:

Die 1*-sterren geverij bij Adele vind ik dan ook pure azijnpisserij. Een groot van zijn toptien - daar heb ik nitsj mee, maar dat ga ik dan toch ook geen 1* geven?

En zo'n uitspraak doe jij?:P

Wat een onzin om over die top 10 te beginnen, staat deze Adele in jou top 10? Doe ik moeilijk over jou top 10? Heb gister Dead Can Dance er bij jou nog uit gehaald, om te belusiteren...
Er is zoveel muziek, dat het juist dom is om bij een genre te blijven..
De reden dat ik dit toch heb geluisterd is 1, omdat ik er aardig wat goeds over gehoord had 2. omdat ik zo nu en dan een singeltje van r langs hoor komen en denk, op zo'n moment stoort de stem niet zo en klinkt het bij vlagen nog best leuk. Maar zo'n hele Cd... tja, dan ga ik mij toch ergeren aan dat "zeurderige" gezang, maar heeft wel een normale kans gehad.
Om volwassen te worden heb ik nog genoeg tijd, kom nog niet in de buurt van de 20
En ja dub-step.. daar houd ik niet zo van. Het het op Pukkelpop wel een paar keer bezocht, daar had je zo'n tent met Dub-step enzo. En Vrienden van me zijn er wel gek van, en ga wel eens mee naar van die feesten, zo op z'n keer vind ik het leuk, maar is inderdaad niet iets wat je in mijn CD collectie zou tegenkomen.

Voel je vrij om te reageren, dat doe ik alleen niet meer, vind dat ik mij al genoeg heb uitgelaten bij deze plaat en genoeg bruikbare tijd heb verkwist.

avatar van judgepaddy
Honkie schreef:
Begint vrij sterk maar loopt daarna vast in 13 in dozijn liedjes.

Totaal mee eens Honkie.

Het begint zeer aardig en haar stem staat in dienst van de muziek. maar naarmate de plaat vordert krijg ik steeds meer het idee dat de muziek gaat fungeren als middel om haar stem te etaleren en krijg ik een soort Popstars idee.
Het geheel gaat mij uiteindelijk behoorlijk irriteren. Zo erg dat ik mezelf betrap dat ik haar uithalen gekscherend na zing. (Zeer irritante eigenschap van mij overiggens )

Voor mij is het allemaal veel te clean, een soort soul/pop plaatje voor de gehele familie; veel te veilig geproduceerd en uitgevoerd.

2 sterretjes voor die paar aardige nummers.

avatar van Angelo
Papartis schreef:
Ik vind als je een zangeres, zanger band of wat dan ook niets vind, of een muziekstroming niet ,dan stem ik daar niet op. Ik ben geen hip hop fan, hou niet van rap, moet ik dan op alle hiphop of rap albums een 1,0 stemmen? Nee, ik stem dan gewoon niet.

Pfff, het is natuurlijk te triest voor woorden dat Ducoz zijn stem heeft verwijderd omdat anderen hem haast daarop aandrongen. Als je een album slecht vindt (ongeacht het feit of het "jouw" genre is of niet), en je hebt hem beluisterd, dan heb je alle recht om het te beoordelen met een 1,0. Daarvoor hoeft geen onderbouwing afgedwongen te worden. Hij heeft aangegeven dat hij het album meerdere malen heeft beluisterd, dat is voldoende. Jammer dat sommigen een mening/stem van een ander niet kunnen accepteren zodra die afwijkt van wat het merendeel vindt en/of geeft.

avatar van lennon
Angelo schreef:

Helemaal mee eens.. echter.. de vraag is als je vindt dat iemand een verschrikkelijke stem heeft, waarom zou je dan in Godsnaam uberhaupt de moeite nemen om dit album, de 1e en de Itunes release te luisteren????

Ik vind dat Dylan een enorme rukstem heeft... daarom ga ik me dus echt niet meer wagen een een album van hem na een best of geprobeerd te hebben.. ik zou wel gek zijn om mezelf nog meer pijn te doen..

On topic; net was de single weer op de radio.. dat is toch echt de uitschieter op dit album, wat een fantastisch goed nummer is dat toch zeg! Geniaal!
Die melodie, die zang op de achtergrond.. het past allemaal zo mooi bijelkaar!

avatar van Fieke_28
Ik realiseer me net pas dat "Hiding My Heart" een cover is van Brandi Carlile. Het nummer kwam me al zo bekend voor, maar ik kon er eerst maar niet mijn vinger op leggen. Hoewel het bijna niet mogelijk is om het origineel te overtreffen, komt ze in ieder geval erg dicht in de buurt. Prachtig gedaan!

Mjuman schreef:

ik heb dus nog noooooit van dubstep gehoord, welke stijl is dat ? Ik hoorde mensen zeggen dat Hold it against me van britney ook dubstep is.

Dit album vind ik verder natuurlijk helemaaaaáál geweldig, en ik heb hem vanaf toen ik hem kocht tot vandaag, elke dag minstens één keer geluisterd.

De Klever
Hendrik68 schreef:
Ze komt in ieder geval een stuk frisser over dan vleesgeworden slaaptabletten als Norah Jones en Katie Melua.

Zelf bedacht?

Papartis schreef:
Je kan ook commentaar geven zonder te stemmen

Dat is prima als je dat voor je zelf hanteert, maar een huisregel van MusicMeter is dat als je een album fatsoenlijk beluisterd hebt je gewoon mag stemmen. Dus als iemand anders hier een lage stem voor overheeft dan is daar niets mis mee. Als iedereen alleen maar op zijn favoriete genres/artiesten/etc. zou mogen stemmen hebben alle albums straks een gemiddelde van 4* of hoger. , want dan zegt zo'n gemiddelde ook niet veel meer (je ziet dat nu op Discogs, waarbij vrijwel zo'n 90% van de releases 4* of meer scoort).

Bovendien weet je pas of iets wel of niet jouw ding is als je er kennis van hebt genomen. Verder begrijp ik het verhaal van Ducoz wel als ik zijn berichten bij 19 lees. Zelf laat ik dit album denk ik ook aan me voorbij gaan. Ze zingt wel knap, maar met haar stem heb ik ook niet echt veel.

avatar van Papartis
Ducoz schreef:
Oke wat jij wil, haal ik mn stem weg. Maar ik heb deze plaat wel degelijk gehoord, twee keer zelfs en voor mijn idee 2x te veel.

Dan kan je je stem wel geven. Ik zou het zelf niet doen. Wat mij betreft kan je je stem weer indienen.
Ik zal mijn verhaal iets meer nuanceren:
Veel mensen hebben een mening terwijl ze het desbetreffende album nooit geluisterd hebben.
Of slechts een of twee nummers van de radio kennen. Dat vind ik wel een kwalijke zaak. Daarnaast is het raadzaam om ook uit te leggen waarom je iets goed of slecht vindt. Jij vind de stem van Adele slecht. Prima. Dat is ook niet mijn punt. Ik vind de stem van Axl Rose ook niet de beste maar kan echter wel de muziek van Guns N' Roses waarderen.

Verder zoals eerder gezegd smaken verschillen.

Einde discussie wat mij betreft.

Magick1
herman schreef:

Ben ik niet mee eens, een lage score heeft meer invloed dan een hoge score en dat is geen goeie zaak. Hier op musicmeter ligt de morele grens van goed en heel goed bij het gemiddelde op 4* (zo ervaar ik het toch). Een 1* heeft dus veel meer invloed dan een 4,5*. Terwijl de persoon die 1* heeft waarschijnlijk met moeite 1 luisterbeurt achter de rug zal hebben en die met 4,5* misschien wel een stuk of 7 keer.

Hendrik68
Hoge bomen vangen veel wind he? Ik denk juist dat de 1 sterren stemmers het gemiddelde weer naar een realistisch niveau brengen. Zoveel zijn het er over het algemeen niet. Ik word vaak nieuwsgierig als ik zie dat een bepaalde artiest heel populair is. Dat zullen meer mensen hebben. Zo van: "eens horen wat dit is" en dan kom je vaker wel dan niet tot de conclusie dat het niks is. Dan kun je er een stem aan hangen of niet. Soms doe ik het wel, soms niet. Ik vind bij 21 van Adele 1 ster erg laag, maar 4,5 of 5 sterren gaat ook helemaal nergens over. Dit is over het algemeen wel aardig, maar meer zeker niet. De tamelijk briljante single Rolling in the Deep verhult heel veel.

khonnor
typische pop-plaat in de zin dat er een paar ijzersterke songs op staan - vooral de eerste 5 nummers zijn voorwaar fabeltastisch - die onderuit worden gehaald door een reeks niemendalletjes.

simpelweg, moest heel de plaat het niveau halen van pakweg rumour has it (wat een song!!!), rolling in the deep of set fire to the rain, dan zou ik nu al spreken van een klassieker zonder weerga.....

avatar van Carolaah
Zo flinke discussie op gang geholpen zie ik..
Dat was ook weer niet de bedoeling.

Ik vind het goed dat men andere genres/muziek gaat exploreren..
Het ging mij meer om de mensen die bij voorbaat al weten dat het niet 'hun muziek' is en dan toch snel even het plaatje luisteren om vervolgens een 1 te geven. Dat recht ontneem ik ze niet, ik ben alleen zelf meer van het niet stemmen als ik iets gewoon totaal bagger vind of het stemgeluid niet kan waarderen (zoals hierboven ook al iets werd gezegd door lennon, ik vind Dylan ook irritant.. heb wel eens wat muziek geprobeerd, maar het is gewoon niet mijn ding.. dan ga ik ook niet mijn tijd eraan verkwisten en stemmen op vanalles)..

Als je niet van zoetsappige singer-songwriter muziek houdt, vrouwelijke vocals, ingetogen muziek begin dan niet aan deze cd, tenzij iets je aandacht heeft getrokken. Ga iets luisteren wat je wel zint.. Dat vind ik anders dan iemand die normaliter al vrij veel van dit soort muziek luistert en deze cd dan echt bagger vind..zo'n mening is mij in ieder geval veel meer waard.

en tuurlijk is het goed om nieuwe muziek te proberen! Absoluut.. maar sommige mensen gaan wel hard tegen beter weten in. Ik ga ook geen Andre Rieu luisteren en stemmen als ik weet dat het voor mij gewoon te 'saai' en langdradig is, maar ik snap wel dat andere mensen iets erin kunnen waarderen wat mij niet ligt/waar ik niet voor open sta.

Wat een album! Het is op het eerste gezicht absoluut niet mijn straatje, maar wat is dit goed! Het verveelt geen moment en het album knalt van het eerste tot en met het laatste nummer. Voor dit soort muziek is het in mijn ogen niet "overgeproduceerd", de stem van Adele staat in het middelpunt en wat voor een stem! Puur terecht dat dit zo hoog staat aangeschreven.

4 verdiende sterren.

avatar van Sven Vermant
Heerlijk album. Weer een stapje beter als de eerste. En wat een dijk van een stem.

avatar van DikkeDarm
Je kan & mag natuurlijk overal op gaan stemmen en daarnaast kritiek spuien (wel graag onderbouwd) op deze site. Echter vind ik en denk een heleboel muziekliefhebbers dat je niet moet gaan stemmen op iets wat je bij voorbaat al niets vind (hekel aan muziekstijl of wat dan ook...). Dan is je stem niet echt relevant/eerlijk, maar heeft wel invloed op het gemiddelde en dat is weer jammer.

Ik heb mijzelf ook wel eens betrapt op een "foute" stem gewoonweg omdat ik vond dat deze artiest niet te zoeken had op MM. Achteraf een hele stomme gedachte van mij en heb mijn stem verwijderd. Wat ik vraag aan iedereen die gaat stemmen eerst eens even na te denken over je stem. Een 0,5 of 1 ster ga je niet zomaar geven omdat je iets bijvoorbeeld ruk vind.

Verder hoop ik dat de admin af en toe mensen corrigeert of aanspreekt (dag taak?) om een onzin stem weg te halen zodat je een realistisch beeld over houdt van een artiest en deze site leuk blijft om te bezoeken. Ik blijf echter bij mijn mening Adele heeft een goede cd afgeleverd en verdient meer dan sommige ook dan beweren.

Wauw, Adele heeft in de eerste verkoopweek in Nederland al 120.000 albums verkocht = 2 x platinum !
3VOOR12 - Adele verkoopt meer albums dan rest top 100 bij elkaar - 3voor12.vpro.nl
Ik heb geen verstand van verkoopcijfers, maar voor de eerste week al 120.000 in NL en 300.000 in Engeland is volgens mij best veel ;*)

In 1 woord: geweldig!!!

Adele heeft zichzelf overtroffen, wat een parel van een plaat...

Hoe meer luisterbeurten ik deze geef, hoe meer ik erachter kom dat elke track op dit album een juweeltje is, en wat een dijk van een stem!

Favorieten op het album:
Rolling in the deep
Turning Tables
Don't You Remember
The One And Only
en Someone Like You

120k is erg veel voor Nederland. Ik geloof dat het bestverkochte album in de VS afgelopen week niet veel beter scoorde. De promomachine doet zijn werk goed.

Nog even over die stemmen: als iemand dit echt een 1* waard vindt dan moet ie dat gewoon kunnen stemmen, die functionaliteit is er niet voor niets. Of zullen we de mogelijkheid om 3* of lager te stemmen maar uit de site slopen? Er is altijd wel een reden om een lage stem te veroordelen: je hebt niet goed geluisterd, je hebt er geen verstand, het is je genre niet, etc. etc.

Kunnen we niet gewoon eens accepteren dat sommige mensen ook gewoon echt niet van bepaalde muziek houden? Persoonlijk heb ik ook wel eens mijn hoofd gestoten aan een plaat uit een toplijst waar alleen maar hoge stemmen (4* of meer) bij stonden, terwijl ik het zelf misschien 2* waard vond. Op het moment dat ik dan maar besluit niet te stemmen, blijft het beeld bestaan dat het een plaat is die iedereen sowieso goed vindt, terwijl dat dus niet zo is. Als je moeilijk gaat doen over lage stemmen wordt er juist een onrealistisch ipv een realistisch beeld geschapen van een album.

Ondertussen raak ik trouwens wel benieuwd naar meer van dit album. Wat vinden jullie van de Jamie XX (jongens van The xx) remix van Rolling into the Deep? Vind die misschien nog wel beter dan het origineel.

De vorige van Adele vond ik wel aardig, maar niet erg bijzonder. Deze doet het voor mij wel, fantastisch mooi album. Ondanks haar zeer kenmerkende stem weet ze goed te variëren hiermee waardoor het allemaal niet teveel op elkaar gaat lijken.

avatar van steven
Rolling in the deep is wat mij betreft nu al een vette klassieker. die ga je tot in de loop van jaren horen, en ik me niet voorstellen dat dat me gaat vervelen. De rest van het album staat echt in de schaduw van dit nummer. er zijn enkele aardige nummers te vinden naast RITD maar het is wel goed zoeken. Het had wat mij betreft een heel stuk gedurfder gemogen , maar dan had ze vast niet zoveel platen verkocht.

dat gun ik haar best trouwens

avatar van grovonion
Zeg, Steven. Ik wou net zeggen hoe de rest van het album in het niet valt bij het openingsnummer, en dan laad de pagina en zie ik in jouw bericht exact hetzelfde beschreven. Spaart me een paar zinnen.

avatar van steven
grovonion schreef: