Marillion - Fugazi (1984)

Label: EMI

1. Assassing (7:01)
  2. Punch and Judy (3:18)
  3. Jigsaw (6:46)
  4. Emerald Lies (5:08)
  5. She Chameleon (6:53)
  6. Incubus (8:30)
  7. Fugazi (8:02)
  8. Cinderella Search [12" Version] * (5:31)
  9. Assassing [Alternate Mix] * (7:40)
  10. Three Boats Down from the Candy * (4:00)
  11. Punch & Judy [Demo - Previously Unreleased] * (3:50)
  12. She Chameleon [Demo - Previously Unreleased] * (6:34)
  13. Emerald Lies [Demo - Previously Unreleased] * (5:32)
  14. Incubus [Demo - Previously Unrealesed] * (8:09)
avatar van vigil
Wat te denken van het orkestje op de basisschool met good old James "the voice" Shepperd als zanger, nou nou dat was wat. Die zou eigenlijk als 1ste zanger van Marillion in aanmerking moeten komen....

Ozric Spacefolk
Ja klopt. Alles wat daarna kwam, is nauwelijks de moeite waard. We willen ook Jelliman terug. Die Mark Kelly verziekt het geluid van Marillion.

avatar van vigil
Tja al jaren een doorn in het oog. Gelukkig steeds minder toetsen in Marillion, de band heeft het eindelijk door!

Ozric Spacefolk
Ik hoop nog steeds op een reunie plaat van de originele enige echte line up: Pointer/Jelliman/Irvine/Rothery.

De rest kan dan opdoeken. Want Marillion is allang een coverband geworden van zichzelf.
Al sinds 1981 heeft de band eigenlijk geen bestaansrecht meer. Het had beter de Rotheryband kunnen heten, want met Marillion heeft het vanaf Script allang niks meer te maken.

avatar van meneer
Syd Barrett forever !!!

Ozric Spacefolk schreef:

avatar van Leeds
Hoe het allemaal precies in elkaar zat voor de fishperiode, dat is voor mij onbekend. Maar Marillion met Fish is toch de echte Marillion, niet? Toch wat de echte releases betreft. Of zijn er bootleg's uitgekomen onder, volgens u dan, de originele line-up.

Leeds schreef:

Het echte Marillion bracht in 1983 de eerste plaat uit en in 20132 de laatste, Fish vertrok najaar1988

avatar van Leeds
vigil schreef:

Daarvan ben ik wel op de hoogte. Dus, de echte Marillion is met Fish . Doet me eraan denken dat bij Duran Duran net het zelfde gebeurde. Le Bon kwam in de plaats van Tin Tin Duffy nog voor de eerste plaat werd uitgebracht. En zonder twijfel zijn er nog wel bands die dit mee maakten. Waaronder The Beatles met Ringo Starr!

buizen
Het is nog net geen Beatles of Stones maar ook naar Marillion gaat wel weer overdreven veel aandacht uit zeg. Neem me niet kwalijk. Met Uw welnemen. Op een gegeven moment ben je ook wel uitgepraat over Fugazi, lijkt me.

avatar van vigil
Mischien jij wel, misschien wij niet...

Maar in ieder geval bedankt voor het meedenken!

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Kom nou vigil, 131 berichten al, oeps, 132 nu... dat is wel wat veel voor de op-2-na-beste plaat allertijden, vind je ook niet?

avatar van vigil
Staat hij al zo hoog bij jou? pppfff Fanboy!

Ik ga maar eens snel naar een middelmatige band als Arcade Fire klikken en lezen hoe ze daar de 37 pagina's vol hebben gekregen...

avatar van Hakuna
Marillion heb ik net als velen hier destijds via de radio van Wim v Putten leren kennen en live gezien op Pinkpop 1984 , aanvankelijk kon mij van dit album alleen de eerste 2 nummers bekoren en hierdoor heb ik het album min of meer 25 jaar of langer links laten liggen. Totdat ik via een tweede hands platenwinkeltje een oude EMI Japanse CD uitgave uit 1985 (zonder barcode) gekocht hebt en thuis opgezet kreeg ik er spijt van dat ik dit album onterecht 25 jaar geboycot hebt. Dit is echt een meesterwerk dat ik maar meteen op 4,5 punten heb opgewaardeerd (een 5 kan er nog inzitten)
Vooral die gitaarsolo van Jigsaw gaar door merg en been zo intens. Het openingnummers laat je even in Pinkfloyd sferen gaan.

Kortom een masterpiece die ze met de albums hierna niet meer hebben gemaakt.

vigil schreef:

Ik weet niet of ik dat al die eeuwen nog vol ga houden hoor. Gaan ze al die platen tot het einde der tijden vullen met Steve Homaar?

@ Hakuna, ook ik luisterde altijd naar Wim van Putten. Zo ben ik helemaal gek geworden van the Cure 17 seconds die helemaal besproken werd. Ook Marillion met hun debuut waarvan ik even dacht met de nieuwe Genesis te maken had..

Leeds schreef:

Marillion met wie dan ook is de echte Marillion.

En als mensen willen muggenziften, is de enige echte drummer Mick Pointer, want hij speelde de eerste EP en LP in.

Grappig ook om te weten, dat Jelliman en Minnett ook indirect meeschreven aan de eerste plaat. Dus de enige echte Marillion is een band die al ideëen van 1979 in hun debuutplaat verwerkten, en dat zijn ideëen die ook geschreven zijn door Irvine, Jelliman, Minnett. Als je het niet gelooft, zoek het er maar op na.

Ozric Spacefolk schreef:
Marillion met wie dan ook is de echte Marillion.

Uiteraard is alles echt behalve Sinterklaas. Ik denk dat je de bezetting waarmee een bandje de eerste echte bekendheid krijgt het beste de klassieke bezetting kunt noemen. Dan weten de mensen toch wel waar je het over hebt mag ik aannemen. Zo is dat bij Genesis de periode 1971-1975 met Gabriel, Hackett, Collins, Banks en Rutherford en bij Marillion lijkt het mij dan ook duidelijk zonder iemand tekort te willen doen dat het hier gaat om Fish, Rothery, Kelly, Trewavas en Mosley.

avatar van Leptop
Ik kies liever voor "oorspronkelijk". Klassiek heeft toch al een lading, althans meer dan oorspronkelijk.

Ozric Spacefolk
Zelfs oorspronkelijk en klassiek vind ik (persoonlijk) nogal nonsens.

Kijk naar bijvoorbeeld Red Hot Chili Peppers. De favoriete line-up is pas op de 5e plaat bij elkaar gekomen, en daarna direct weer uit elkaar, en dan pas weer 10 jaar later weer bij elkaar.

Ik denk eerlijk dat de plaat die het best ontvangen wordt, dat die line-up als beste wordt gezien.

In het geval van Marillion is dat met Mosley en niet met Pointer. Maar dat zijn ook vaak mensen die hopen dat een band 25 jaar lang een Misplaced Childhood uitbrengen.

Intussen is bij elke band die ik op Musicmeter volg, dezelfde discussie gaande: Uriah Heep, Camel, Allman Brothers, etc.

Ik zie het graag zo: elke plaat van welke band dan ook is een leuke of minder leuke plaat. Het maakt mij niet zo uit, wie er op speelt. Ik ga ook niet een band expres níet luisteren omdat een band een bezettingwisseling heeft gehad.

Hoe krijgt bijvoorbeeld Marillion het voor elkaar om al 26 jaar lang in de huidige bezetting te touren en recorden?!?! Schijnbaar toch niet zo'n slecht bandje. En schijnbaar hebben ze Fish dus ook helemaal niet nodig. En vice versa trouwen ook.

Leptop schreef:

Nee oorspronkelijk is voor mij de startbezetting, dus idd met Pointer.

Ozric Spacefolk
Startbezetting is toch echt Rothery/Irvine/Pointer/Jelliman.

Marillion - Herne the hunter - YouTube

en

Marillion - Haunting of Gill House - YouTube

Maar goed Fugazi dus...

Goeie plaat zeg, lekker agressief enzo...

Of te wel kunnen we weer verder

Ozric Spacefolk
Eindelijk een goede drummer, merkte ik al direct bij het horen van het intro van Assassing.

Ik ben ook een beetje van mening, dat dit de meest aggressieve plaat is van de band. Fish heeft heftige teksten, over hoeren en kwelgeesten en Mosley ramt er lustig op los.

Ben verder niet zo gecharmeerd van de productie van Kimsey.

Wat ik ook altijd jammer vond, is dat Cinderella Search op een zijspoor is beland. Three Boats down from the Candy is ook zo'n onbegrijpelijke keuze voor een b-kantje.

Ozric Spacefolk
Verder bestaat er ook een andere mix van Assassing die ik veel gaver vind, met een vette riff van Rothery. Nu speelt Rothery al bijna nooit riffs, dus best uniek eigenlijk.

avatar van meneer
'Klassiek', 'Oorspronkelijk','Startbezetting'... Het zal wel allemaal..

Het is wat je mooi vindt, wat je raakt.. En dat is - bij Marillion - dit voor mij...

Recital Of The Script !

Damn.. ! Wat Goed !!!

Ozric Spacefolk
Tuurlijk. Maar dat zegt iedereen toch een beetje. Ieder zegt het op zijn eigen manier.
Wat maakt dat nou uit.

En tja, voor mij begint het verhaal pas met de komst van Mosley. Songmatige was alles al alleraardigst, maar de uitwerking op de eerste plaat en EP vind ik bedroevend. En dat geldt ook voor de eerste live-VHS.

avatar van Running On Empty
OK klassieke bezetting dus.

Te gekke plaat inderdaad. Hiermee speelden ze Pinkpop en diverse zalen aardig plat in Nederland in 1984.

Running On Empty schreef:
OK klassieke bezetting dus.

Ik heb de Pinkpop bootleg op plaat. Tracklist (kant a): Punch & Judy, Assassing, Jigsaw, Incubus, Cinderella Search, (kant b): Fugazi, Garden Party/Market Square Heroes.

Tevens een drie elpee-bootleg, getiteld Childhood's End, met 5 elpeekantje van Eriksdalhallen (11-10-1985), maar ook een elpeekant met de songs Punch & Judy, Assassing, Jigsaw en Incubus van het Pinkpop optreden.

Omdat ik geen lp-speler heb, heb ik ze nooit gedraaid. Dus ik weet wat voor kwaliteit het is, en of beide bootlegs dezelfde source hebben, van het Pinkpop optreden.

avatar van Leptop
Het wordt toch weer stevig tijd om dit album te gaan luisteren.

Wellicht een klassiek gevalletje: de oorspronkelijke puntentelling gaat een kopje kleiner worden gemaakt?