Kronos schreef:
Dat klopt allemaal. Het geeft hoewel er in een compositie in het geheel heel veel variatie kan zitten een bepaalde eenvoud aan de muziek en de mogelijkheid in een soort roes te komen bij het beluisteren.
Ja, helemaal mee eens. Maar die eenvoud zoek ik vooral als ik naar elektronische muziek luister. Daar is eenvoud vaak het sleutelwoord. Bij prog of metal heb ik dat liever niet.
Maar hoe dan ook, zoals ik het zie is het zeker niet "the easy way" voor de luisteraar. Juist doordat er geen duidelijke houvast wordt aangereikt, moet je namelijk zelf op zoek gaan in het nummer, moet je er voor jezelf een samenhang in zien te vinden. En dat proces van zo'n nummer leren kennen vind ik heel fascinerend. Wat eerst klinkt als een lukrake opeenvolging van verschillende losse thema's gaat toch een samenhangend verhaal vormen. Ik ervaar de muziek dan ook vaak als een reis, waarbij op je weg om elke hoek een nieuw landschap aan je verschijnt. Maak die reis honderd keer en er ontstaan verbanden tussen landschappen die eerder schijnbaar niks met elkaar te maken hadden.
Dat is wat Opeth zelf ook ooit heeft gezegd over hun muziek. Iets over een meanderende rivier. Toch vind ik deze uitleg iets weg hebben van een legitimatie "after the fact" voor hun songstructuren. Ik denk echt dat ze vaak maar wat in het wilde weg riffs blijven schrijven en ophouden wanneer ze de 8 of 9 minuten hebben bereikt. Zo klinkt het wel, tenminste. Dan heb ik persoonlijk toch meer ontzag voor een nummer met een kop en staart en een duidelijk idee erachter.
Neem nu het album Blackwater Park, zelfs over verschillende nummers heen zijn er in de riffs onderlinge verbanden te vinden. Dat geeft naast de sfeer een heel samenhangend album. En meer nog over de riffs, ook die vind ik uniek. Zoals ik elders reeds schreef werkt Akerfeldt vaak met de vorm van vraag en antwoord binnen een riff. Iets wat ik wel vaak bij klassieke muziek tegenkom, maar niet in metal muziek.
Akerfeldt heeft zeker een eigen stijl qua tonaliteit, dat heeft me ook altijd aangetrokken, dat duistere en dissonante. Wat je verder met "vraag en antwoord" bedoelt, weet ik niet, kun je een voorbeeld geven?
Dat kan ik me zo voorstellen. Ik heb eigenlijk nooit een link tussen de twee bands gelegd. Misschien dat er vanuit commerciële insteek op internet een verband tussen beide wordt gelegd. ('kopers van Still Life kochten ook Train of Thought', iets in die trant)
Hoe je het ook wendt of keert, de meeste mensen zouden Dream Theater en Opeth als relatief vergelijkbaar bestempelen. Niet voor niks tourden ze al eens samen.
Waar Dream Theater uitblinkt in virtuositeit, gaat het daar bij Opeth helemaal niet om. Wel om de duistere sfeer, de intensiteit/energie van de muziek, door de combinatie gitaarrifs, bas, drums, maar uiteraard ook door het contrast met rustige passages.
Het belangrijkste verschil is toch wel de algehele sfeer, denk ik, Opeth klinkt duisterder en occulter, terwijl Dream Theater soms behoorlijk catchy kan worden (wat ik betreur, overigens).
Bij het album Watershed heb ik nog geschreven over mijn ervaring, dat ik op een keer letterlijk naar lucht moest happen bij het ondergaan van de kracht die de muziek kan voortbrengen.
Dat heb ik met Meshuggah. Pure energie. Geen noemenswaardige melodie, enkel percussie. Overigens hebben zij ook dat monotone, en hier kan ik het wel waarderen. Maar Meshuggah vind ik dan ook echt muziek met een totaal andere insteek dan Opeth/Dream Theater.
Maar als je dus eigenlijk op zoek bent naar de meest complexe muziek, dan wint DT het makkelijk van Opeth. Maar de muziek van Opeth verdient mijns insziens een andere benadering.
Daar ben ik niet specifiek naar op zoek. Het is wel een pré dat Petrucci en Portnoy kunnen spelen zoals ze kunnen, natuurlijk. Maar samenvattend vind ik Dream Theater simpelweg betere songschrijvers dan Opeth, en dat heeft vooral te maken met de structuur van nummers. Opbouw, samenhang, spanningsboog, dat soort dingen. Dat mis ik bij Opeth.