Mastodon - The Hunter (2011)

Label: Reprise

1. Black Tongue (3:27)
  2. Curl of the Burl (3:40)
  3. Blasteroid (2:36)
  4. Stargasm (4:40)
  5. Octopus Has No Friends (3:49)
  6. All the Heavy Lifting (4:31)
  7. The Hunter (5:18)
  8. Dry Bone Valley (4:00)
  9. Thickening (4:31)
  10. Creature Lives (4:41)
  11. Spectrelight (3:10)
  12. Bedazzled Fingernails (3:08)
  13. The Sparrow (5:31)
  14. The Ruiner * (3:11)
  15. Deathbound * (2:48)
avatar van coldwarkids
Bedazzled Fingernails
Ik wist niet dat Mastodon nog zoiets goeds kon maken richting Blood Mountain.

Wat een nummer!!! een 10 met een goud lintje

Ik zie dat het gemiddeld flink daalt en dat snap ik eigenlijk niet. Ik vind hoe meer ik het album luister hoe beter het wordt. Er staan echt een paar geweldige nummers op.

In het begin skipte ik nog weleens wat nummers maar dat wordt alleen maar minder.

Er wordt hier ook veel gesproken over CTS. Daar was ik in het begin ook wel enthousiast over maar later merkte ik dat ik toch meer teruggreep op de oudere albums.
Ik ben blij dat ze weer gewoon kortere nummers schrijven met veel verschillen per nummer. Als ik dit album dan vergelijk met Crack the Skye spreekt mij dit veel meer aan.

Ik durf hem al wel een 4,5 te geven. Dit kan echter nog altijd veranderen in de loop van het jaar.

avatar van [WZ]
Nu je het zegt: de scores op dit moment op MuMe kloppen voor mij PRECIES;
Leviathan beste, dan CtS, dan Remission en deze, Blood mountain nét erachter.. grappig

avatar van dirkje25
Mist bij de eerste luisterbeurd diepgang ivm het vorige werk, eerst nog een paar keer luisteren voordat ik mijn eindcijfer geef.

avatar van AOVV
Zo, de nieuwe van Mastodon ook maar eens een kans gegeven. Dat is niet minder dan normaal, natuurlijk, want als je ziet van welk niveau Mastodon's vorige was, was dit echt iets om naar uit te kijken. En een eerste luisterbeurt leert me dat de epiek plaats heeft geruimd voor kortere nummers, maar ze zijn wel bijna zonder uitzondering een pak voor de broek, een ijzeren vuist recht in je gezicht, een boksbeugel in je maag, zeg het maar. Mooie releases de laatste tijd trouwens, met ook Opeth en Machine Head. We worden verwend!

Edit: Nu ja, niet alle epiek is weg. Het blijft Mastodon, natuurlijk.

avatar van leon35
The Hunter Alleen voor dit nummer al een goede score.

avatar van Kill_illuminati
Black Tongue doet mij nog steeds niet maar Curl of the Burl vind ik een top nummer. Mijn aandacht raakte ik kwijt door externe ruizen en dus heb ik het album niet verder geluisterd. Dus binnenkort maar eens luisteren.

avatar van Sound
Malle schreef:

Hoe weet je dat het is gebeurd zoals je beschrijft?

Ik denk omdat het zo in ieder geval overkomt als je de zeer matige DVD bekijkt (die van CTS was echt een bonus, deze DVD had ik niet hoeven hebben, had liever Deathbound standaard er op gehad). Het commentaar bij de totstandkoming van de meeste tracks is erg nonchalant. Zo van "Ach ja toen had ik nog wel een leuk rifje dat in me opkwam van een paar jaar terug en toen deed hij er nog een dingetje bij en toen hadden we nog een kinderachtige(wordt letterlijk zo genoemd) tekst die er wel bij paste, etc".
Nog steeds respect voor de enorme skills hoor en het is gewoon een hele goede plaat, maar voor mij geen blijver/klassieker die CTS wel was, maar dat zal heel persoonlijk zijn. Die kwam in ieder geval veel doordachter/meer als door ontwikkeld geheel over.

Krijg trouwens echt steeds vaker het idee dat Bill Keliher de enige is die niks zelf bedenkt als zelfs de riffs uit de koker van Brann komen of zie ik dat helemaal verkeerd?

Ken de dvd niet maar vergeleken met de voorganger is het best te volgen dat men een gevoel heeft van, we deden maar wat

Maar ik trap er nie in, daarvoor zitten er teveel imo doordachte elementen in deze plaat en zo nonchalant komtie niet over

If so, dan maakt men ook in die toestand prima platen en das knap

avatar van oceanvolta
Ik denk wel dat de nummers op een andere manier zijn ontstaan nl. meer vanuit het jammen met elkaar. Dat ze zomaar wat hebben gedaan geloof ik ook niet. Ze lopen trouwens wel vaker te dollen over de betekenis van lyrics of het schrijven van een nummer. Met name Brann is moeilijk te peilen. Is hij nu serieus?!

Het klopt wel dat Brann ook de riffs schrijft maar Bill heeft net als iedereen ook zijn aandeel. Volgens mij heeft Brent de grootste vinger in de pap.

Krijg net een groot pakket binnen... Met de digipack cd en een schitterende 3D poster! Had niet verwacht dat dat ding zo groot was. De poster is van kunststof en heeft echt een mooi diepte effect. Dat wordt plaats maken aan de muur.
En nu verder luisteren! Had de leak slechts 1x gehoord, dus nu word het genieten geblazen

avatar van oceanvolta
Heeft iemand hier eigenlijk al de augmented reality experience geprobeerd. Ik heb geen webcam dus kan het niet proberen.

avatar van Ludakris
Bij Brann is het vaak het geval dat hij iets neuriet en dat Bill het uitwerkt. Bill kwam trouwens ook met de solo van Black Tongue (en heeft denk ik ook Sleeping Giant geschreven). Ik denk dat hij veel van die "arpeggio's" zelf uitwerkt en daar ligt toch een heel grote basis van veel Mastodon-nummers. Onderschat hem niet! Al is Brent inderdaad wel de grootste leverancier.

In het Aardschok interview van deze maand wordt door de drummer verteld dat hij vele jamsessies van gitaristen Bill en Brent op zijn Iphone had staan, en deze verder heeft uitgewerkt.

Heb zelf helaas ook geen webcam, dus die augmented reality experience moet nog even wachten.

avatar van andnino
Goed album, begint me steeds beter te bevallen. Ik heb de laatste twee luisterbeurten wel Creature Lives geskipt. Ontzettend irritant nummer vind ik dat vooralsnog.

avatar van Flammazine
Ja die synth in het begin is aardig vervelend, al wordt je er op luid volume wel knetterstoned van als we de dvd mogen geloven. Best een mager beestje die dvd trouwens,gelukkig kostte hij maar een euro. Dat is de clip van Deathbound wel waard, vind ik.

Ik vind de tweede helft van de plaat beduidend sterker dan de eerste. Vaak start ik met "The Hunter",om dan "Dry Bone Valley" over te slaan(doet me weinig) en de rest van de plaat te luisteren. "All the heavy lifting" skip ik meestal ook omdat dat nummer me ,eigenlijk alleen het refrein, aan Trivium doet denken. Aan wie? Juist!

Wel jammer vind ik dat, gezien de focus van de band schijnbaar toch meer en meer naar het vocale opschuift,ze dit live nooit zullen kunnen waarmaken.

Favorieten: Thickening, The Hunter, The Sparrow

avatar van Kill_illuminati
Wat een goed album en wat een verschil aan contrast als je het vergelijkt met Leviathan. Nu verder in dit album zit kan ik concluderen dat ik dit een top album vind. Een beoordeling zal volgen.

Half puntje erbij

Geweldige plaat dit! Veel afwisseling, erg goede vocals. Het feit dat alle bandleden bijdragen aan de vocals komt de afwissling en diepgang allen maar ten goede.

Er is slechts 1 nummer dat bij mij niet blijft hangen, en dat is The Thickening. Veel te standaard en nietszeggend. Vijf punten als deze niet op de plaat was beland.

andnino schreef:

Volledig mee eens, tenenkrommend! De rest daarentegen is erg vermakelijk

avatar van Banjo
Ik had nog nooit van deze groep gehoord! maar bij het luisteren van black tonque dacht ik wauw dit pakt je gelijk! heerlijke donkere muziek... ik zal even verder luisteren..

Wow, laat the Hunter overlopen in The Czar en je hebt een extra lekker en lang stuk muziek die perfect bij elkaar past

avatar van wisselstroom
Geen muziek die ik vaak zal draaien maar het is wel erg strak gespeeld. Ik denk dat ik ze maar eens ga bekijken op 3 februari in de 013.

avatar van Kill_illuminati
The Hunter doet mij flink denken aan ´Black Gives Way to Blue´. Ik heb dan ook het vermoeden dat de heren ´lichtelijk´ geïnspireerd zijn door Alice in Chains. Dat is ook niet heel verwonderlijk omdat Mastodon met Alice in Chains en Deftones de ´BlackDiamondSkye tour´ heeft gedaan. Top album waar ik (samen met 'Black Gives Way to Blue' ) de laatste tijd maar al te graag naar luister. Vollopig 4*

avatar van Banjo
ja maar ik hoor soms ook wel wat Pink floyd invloeden en een beetje Metallica...

maar na The Hunter wil ik meer mastodon! welk album kan ik het beste kopen? welke is het sterkste?

nicoot
Wat mij betreft dan toch Crack The Skye. Die vind ik beter uitgewerkt, ambitieuzer, gevarieerder en gewoon ook beter op elk vlak. Om geen afbreuk te doen aan The Hunter, want die vind ik ook best nog goed.

Niet in het minst omwille van The Czar en The Last Baron, twee epische werkjes!

Ik moet nog steeds hun eerste plaat (Remission) horen...
Blood Mountain vind ik de minste plaat.
Ik zou kiezen voor Crack the Skye of Leviathan. Beide albums verschillen echter behoorlijk van elkaar.

avatar van Banjo
Crack The Skye, en Leviathan oke.. maar verschillen die erg van The Hunter?

avatar van Don Cappuccino
Schandalig dat niemand Blood Mountain heeft genoemd, mijn favoriete album van Mastodon. De spannendste plaat van de band naar mijn mening.

Met deze wil het nog steeds niet klikken. Een beetje een teleurstelling eerlijk gezegd.

avatar van oceanvolta
Tja, wat wil je met zo'n constante hoge kwaliteit aan albums. Ik kan zelf moeilijk kiezen tussen Leviathan, Blood Mountain en Crack the Skye. De laatste vind ik nipt de beste.

avatar van Banjo
Haha oke Don Cappuccino! (di pizza) Ik ga dit weekend op zoek naar die albums!.

Mastodon is voor mij echt een nieuwe ontdekking, ik draai het de hele dag door.
Het blijft ook erg in mijn hoofd hangen geweldig!