dEUS - Keep You Close (2011)

België
Label: [PIAS]

1. Keep You Close (5:16)
  2. The Final Blast (4:39)
  3. Dark Sets In (4:53)

met Greg Dulli

4. Twice (We Survive) (4:33)

met Greg Dulli

5. Ghost (4:36)
  6. Constant Now (3:48)
  7. The End of Romance (4:38)
  8. Second Nature (4:03)
  9. Easy (6:38)
De hoes doet me op de een of andere manier denken aan Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust van Sigur Rós: "Ik heb de plaat zo genoemd omdat ik een foto gevonden had voor de hoes die perfect bij die titel paste", aldus Tom Barman.
Volgens Barman wordt de plaat "heel passioneel, maar wel dansbaar". "Als "Vantage point" een wodka redbull was, dan is "Keep you close" een mojito."

Op Amazon zijn er al snippets te beluisteren en de al in z'n geheel te beluisteren nummers Keep You Close en Constant Now bevallen me meer dan goed en daarmee zorgt dEUS ervoor dat ik weer eens heel veel vertrouwen in heb dat dit een erg sterk album gaat worden.

Overigens schijnt Greg Dulli op twee nummers mee te zingen volgens eerdere berichten dit jaar. Ik weet niet op welke nummers dat dan het geval is.

avatar van AOVV
Zo, de nieuwe van dEUS staat op de site, bedankt aERo! Een erg goeie Belgische band, met al een mooie staat van verdienste. 'The Ideal Crash' is één van m'n favoriete platen, m'n nummer 1 Belgische plaat zelfs. De laatste twee albums vind ik net een tikkeltje minder dan het vroege werk, maar nog altijd erg goed. Hopelijk kunnen ze met deze plaat nog eens naar dat allerhoogste niveau doorstoten. Ik heb nog niets beluisterd van deze plaat, dat komt wel als ie gereleased wordt. Lekker kopen, die handel.

avatar van corn1holio1
Nieuwe single is uit! Eerste luisterbeurt was niet slecht, niet opvallend goed ook niet. Nog even laten bezinken!

avatar van jacques.be
Ben erg benieuwd naar de nieuwe plaat. Bedankt voor de info aERo.

De twee nummers die ik hoorde klinken veel belovend. Maar het klopt wat Corn1holio1 zegt. Je moet de nummers wat laten bezinken. Dit is meestal het geval bij Deus. De eerste paar keren lijkt een nieuw Deus-nummer niet zo speciaal, maar hoe meer je het hoort, hoe beter.

corn1holio1 schreef:

Opvallend misschien niet, maar i.t.t. de meeste nummers op de laatste twee albums doet deze me toch een stuk meer en dat gaat ook op voor de titeltrack.

Maar inderdaad: misschien is die vibe niet voelbaar op het album in z'n geheel. Ik dacht dat Vantage Point ook weer het oude niveau zou hebben toen ik daar de eerste nummers van hoorde. Uiteindelijk bleek het een goed album maar haalde het bij lange na het niveau van de eerste drie niet.
Afwachten, alhoewel ik me er nu ineens veel meer op verheug dan eerst het geval was.

avatar van corn1holio1
hier sluit ik mij bij aan.

UnknownPleasure
Keep You Close klinkt mooi, ik kan het nummer alleen luisteren als radio rip, en wel in een redelijk slechte kwaliteit, dus heb ik het nummer maar een keer geluisterd. hoopvol.
Constant Now wel in goede kwaliteit, een nummer waar ik nog niet veel over kan zeggen, goed, apart, houd mijn aandacht, mooie melodieën (in de coupletten vooral), het terugkomende riffje is fijn, maar in mijn hoofd hadden daar andere noten beter geklonken ( ik weet dat dat raar klinkt).. ben erg benieuwd.

iemand dit al gezien?

Als de energie van die teaser, op de plaat wordt gevangen, dan denk ik dat we tevreden gaan zijn

Ik hoop op een lekkere bak herrie

Malle schreef:

Ik hoop op een lekkere bak herrie

avatar van Gloeilamp
Ik heb de nieuwe single nog niet gehoord, snel maar eens doen, ben benieuwd!

Meh, ik vind Constant Now niet zo heel bijzonder klinken. Wel een leuk poprockliedje. Denk dat het album gewoon de lijn van Vantage Point door gaat zetten.

avatar van Gloeilamp
Ik snap de vergelijking wel met de hoes van Sigur Ros.
Vantage Point viel me een klein beetje tegen, afwachten maar..

avatar van bone machine
bone machine (crew)
"Constant Now" vind ik alvast schitterend, prachtige groovy gitaar. Kijk erg uit naar deze release én ga hen alvast bekijken eind oktober in de Aéronef (Lille).

avatar van lazarrus
‪dEUS - Dark Sets In live at Trouw, Amsterdam 2011‬‏ - YouTube

Aangezien ik heb vernomen dat Greg Dulli meedoet met minstens 1 nummer, denk ik dat het wel eens in dit nummer kan zijn. Meerdere stukken in het nummer lenen zich uitstekend voor zijn stem (het stuk van 1:23 tot 1:40 bijvoorbeeld).

Benieuwd naar wat dit plaatje gaat brengen.

avatar van Boris1
Zwierig, dat is het eerste woord dat mij te binnen schiet bij de twee nieuwe nummers die ik inmiddels van dit album heb gehoord. Vaak kan ik weinig met de karakterschetsen die artiesten over hun eigen muziek maken, maar Tom's omschrijving 'passioneel en dansbaar', ja, daar kan ik wel wat mee. Voor mij 1 van de grote releases van dit jaar, ich bin gespannt.

Boris1 schreef:

Ik vond die omschrijving van Tom zelf al best kloppend maar deze term daar kan ik meer mee denk ik. Volgens mij sla je de spijker hiermee op z'n kop.

Antagoon
Zwierig, zeker en het doet me uitkijken naar de nieuwe plaat. Constant Now tijdens concert in Trouw klinkt ook hoopvol. En dan komen Wilco en Opeth ook nog met een nieuwe plaat in september.....wauw.

avatar van midnight boom
Constant Now klinkt goed. Ik kijk uit naar Keep You Close!

avatar van jokerman
Jaaa hier kijk ik naar uit!! Had eigenlijk wel verwacht "paper bones" in de tracklist terug te vinden.

avatar van jellecomicgek72
Wreeeeeeed! Kan niet wachten!

avatar van dix
dix
Tot nu toe vind ik iedere nieuwe dEUS nét ietsje minder dan de voorganger. Wellicht wordt met die trend gebroken.

avatar van stef212
Twice is een absolute topper!

stef212 schreef:
Twice is een absolute topper!

Niet alleen Twice, De hele eerste luisterbeurt is zeer positief.

Dat 'Oprotten...........stomme Belgen!' toen dEUS in het voorprogramma van Magnapop stond vergeet ik nooit meer (Nighttown, Rotterdam 1994).
De kerel die dat riep was niet goed bij zijn hoofd toen ik Tom, Stef en de andere dEUS mannen zag.
Worst case Scenario was nog niet eens uit maar ik was betoverd door dat optreden en dEUS werd een band die me nooit meer heeft losgelaten en daaruit voortvloeiend nog veel meer Stef Kamil Carlens met al zijn projecten.

Toch wisten de laatste twee albums me minder te betoveren. Goede muziek, dat zeker, maar ik voelde een afstand. Alsof Tom je als luisteraar niet helemaal dichtbij wilde laten komen.
Laat het nieuwe album dan ook Keep You Close heten proberend daar verandering in te krijgen.
Volgens Tom ook niet zomaar bedacht want mijn ervaring bleek die van velen te zijn en dat is aangekomen bij meneer Barman: "Als "Vantage point" een wodka redbull was, dan is "Keep you close" een mojito".
Vantage Point was te afstandelijk en dat moest veranderen op Keep You Close. Het is nu aan ons luisteraars om te bepalen of dat gelukt is.

Natuurlijk is dat met de muziek van dEUS lastig te bepalen. Over zowel Pocket Revolution en Vantage Point was ik aanvankelijk heel enthousiast en pas veel later kon ik echt goed bepalen welke plaats het tussen de eerste drie albums kon innemen en moet geconcludeerd worden dat die twee toch wel een flink treetje lager staan. Vooruit: Vantage Point een flink treetje en Pocket Revolution een klein stapje (want dat album vind ik wel degelijk geweldig maar krijgt niet meer de volle mep als de eerste drie).

Het kan voor dit nieuwe album ook opgaan natuurlijk maar dat zal de tijd dan wel leren. Ik ben in elk geval blij dat de mannen weer terug aan het front zijn en dat ze een albumhoes hebben die me blijft boeien, maar dat kan komen doordat het me zo doet denken aan het Sigur Rós album Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust (kleurgebruik en setting).
Als ik dat album er dan toch bijhaal kan ik het eigenlijk best hebben over de inhoud: Með Suð í Eyrum Við Spilum Endalaust had een vrij warme uitstraling en dat vind ik voor de nieuwe dEUS ook opgaan.
Keep You Close heeft een warm organisch geluid en ik snap de uitspraak van Barman dan ook best goed. Dat stukje over 'dansbaar en mojito's' mag dan wel een leuk promopraatje lijken, ik ben het er wel mee eens eigenlijk.
Muzikaal klinkt het vanouds als een klok. Alles vloeit mooi in elkaar over en de koortjes zijn hier en daar om te smullen en dan past de rauwe zang van Barman daar prima in.

Het is moeilijk om nu al hoogtepunten aan te wijzen. O.a. Twice valt op maar past (nog) niet in de categorie Gimme the Heat, Hotellounge, Sister Dew, Roses of Suds & Soda. De invloed van Greg Dulli is hoorbaar op dat nummer. Easy valt me ook op en het al eerder te beluisteren titelnummer blijft ook erg sterk.
Ook hier zal de tijd wel gaan uitwijzen wat de echte highlights gaan worden en misschien staan ze er helemaal niet op; Keep You Close komt voorlopig namelijk nog als één geheel op me over zonder pieken en dalen. Ik mis de grilligheid van de eerste twee albums en het bloedstollend mooie van de derde. In dat opzicht zou het zomaar kunnen dat het zich meer zal moeten gaan meten met Pocket Revolution en Vantage Point.
Dat pakt op dit moment helemaal nog niet zo verkeerd uit; het warme geluid is lekker. Ik denk dat het ook niet helemaal eerlijk is om die eerste drie geweldige albums telkens maar erbij te pakken om te vergelijken.

Keep You Close staat op zichzelf en is van een hoog niveau, iets wat altijd wel voor dEUS opgaat.
Live vind ik ze wisselend: dan weer gigantisch goed en dan weer matig, maar op cd is de kwaliteit altijd hoog. Opmerkelijk detail: dat vind ik tegenovergesteld dan weer van Stef Kamil Carlens en zijn Moondog Jr. / Zita Swoon (group): op cd wat minder pakkend dan live waar ze voor mij op zeer hoog niveau blijven staan.
Tom Barman heeft vooraf geen woord te veel gezegd of onwaarheden lopen verkopen. Ik kan me helemaal vinden in zijn commentaar en daarmee durf ik in dit vroege stadium te concluderen dat we wederom een prachtig album voorgeschoteld krijgen.
Misschien zal ik af en toe nog wel terugverlangen naar het jaar 1994 waarin die rare opmerking naar het podium werd geschreeuwd; hoop ik ooit nog een meesterwerk als In a Bar, under the Sea mee te mogen maken (misschien als Stef zich weer eens bij de groep aansluit) maar vermaak ik me de komende tijd uitstekend met Keep You Close en zal ik de titel zeker doen laten gelden door dEUS flink te gaan draaien, uitkijkend naar weer eens een live optreden van ze, hopend op weer een spetterende show als de laatste keer dat ik ze zag en die in mijn geheugen gegrift staat (Nighttown, Rotterdam 2005..... te lang geleden).

avatar van AOVV
Goeie (zij het heel erg vroege) review, aERo.

Ik heb net 'Constant Now' beluisterd, tevens het eerste nummer dat ik van de nieuwe plaat te horen heb gekregen. Erg goed, er zit een zekere schwung in. Ik hoop dat deze plaat weer net wat beter is dan de laatste twee, en heb er best goede moed in. Dat ik deze plaat ga aanschaffen, is in ieder geval een feit; dEUS blijft nog altijd m'n favoriete Belgische band.

Is dat bij Twice Greg Dulli op de achtergrond?
Dan is het zeker een meerwaarde.
Moet er nog erg aan wennen aan Keep You Close.
Het eerste gehoor neigt hij naar Pocket Revolution.
En dat is geen goed voorgevoel.

Barman mist een geschikte ober.
Geen Graig Ward of Stef Kamil Carlens die zijn brouwsels weet te presenteren.
Mauro Pawlowski is vooral live een meerwaarde, weet de chaotische typerende dEUS sound prima te architecteren, maar mist wel de kwaliteiten om op studiowerk Barman bij te staan.

Opnames van Lowlands liet wel een band horen waarbij live het overzicht aanwezig is, dus over de tour maak ik mij geen zorgen.

avatar van freakey
deric raven schreef:
...Is dat bij Twice Greg Dulli op de achtergrond?
Dan is het zeker een meerwaarde...

Moet hij dan niet vermeld worden?

luistert bijzonder geïnteresseerd