'De nummers van Vantage Point raakte niet' aldus Tom Barman over de vorige dEUS plaat. 'De nummers waren goed, maar raakte niet, er was een afstand', dit was ook het algemene commentaar van de dEUS fans. Barman noteerde dit meteen in zijn aantekening boekje. Keep You Close is daarom een ander album geworden dan Vantage Point. Ten eerste is het album door de hele band opgenomen, de eerste in de nieuwe dEUS bezetting (2002). Ten tweede zijn er minder 'in your face' rock nummers en is het geheel van Keep you Close van een constant hoog niveau. Het resultaat? weer een goed dEUS album.
Echt verassen doet dEUS op Keep You Close niet. Hoewel de wenkbrauwen wel even verbaast opgetrokken mogen worden na het horen van de openingsnoten van Keep You Close. We horen namelijk mierzoete strijkers. Die ook terug te horen zijn op de afsluiter Easy. We horen ook synthesizer blazers (Constant Now) en Greg Dulli van de Twilight Singers (Twice). De piano is ook nadrukkelijk aanwezig op het 6de studioalbum. Dit luistert bijzonder aangenaam. In veel nummer voegt het net even wat extra sfeer toe.
Ballads en Up-tempo nummer gaan hand in hand op Keep you Close. Het stoort geen enkel moment, de nummers lopen namelijk perfect in elkaar over. Misschien ligt dit wel aan de productie, die is namelijk perfect te noemen. De nummers zijn tot in de puntjes verzorgt, en het volle geluid is kraakhelder. Tom Barman, Klaas Janzoons, Stephane Misseghers, Alan Gevaert & Mauro Pawlowski lijken allemaal in top vorm te zijn. Of je het nou over de Bas, Gitaar, Drums of de toetsen hebt: allemaal klinken ze gewoon heel goed.
Artistiek gezien is Ghost het opvallendste nummer op Keep You Close. Het heerlijke nummer bevat prachtige piano en een pratende/zingende Barman. Maar het belangrijkste: het is onweerstaanbaar funky. Single Constant Now heb ik voor de release al helemaal grijs gedraaid ook een geweldig nummer met een briljante bridge. Stadionrock invloeden horen we op Dark Sets in en de mooiste ballad is de afsluiter Easy die met zijn invallende strijkers het geheel helemaal compleet maakt. En dat is wat Keep You Close echt speciaal maakt: het constant hoge niveau. Nergens zakt de plaat in. Elk nummer past perfect in het geheel. Hierdoor is het album in zijn geheel het beste dEUS album tot dusver geworden. Echte dEUS klassiekers als Suds & Soda, Bad Timing, Fell of the Floor man, Hotellounge, the Architect & Instant Street staan er in mijn ogen niet op. Dit kan gezien worden als een minpunt. Maar wie weet komt dat nog wel want Keep You Close is immers een groeiplaat. Het album is na (nu 6 luisterbeurten) alweer een stuk beter geworden dan de eerste luisterbeurt.
Een klein smetje op dit verder geweldige album, is dat het album behoorlijk druk en vol is. Soms horen we zelfs wat bombast. Er valt erg veel te horen dit maakt Keep You Close een vermoeiend maar ook avontuurlijk, divers, energiek en goed album.
dEUS bewijst wederom een absolute topband te zijn. De band is uitstekend in vorm en de productie van Keep You Close is perfect. Je hoort dat er lang de tijd is genomen voor dit 6de dEUS album. Het dEUS album dat de boeken (en jaarlijstjes) ingaat als het dEUS album met het beste geheel & alleen maar sterke topsongs!
van: