dEUS - Keep You Close (2011)

Belgiƫ
Label: [PIAS]

1. Keep You Close (5:16)
  2. The Final Blast (4:39)
  3. Dark Sets In (4:53)

met Greg Dulli

4. Twice (We Survive) (4:33)

met Greg Dulli

5. Ghost (4:36)
  6. Constant Now (3:48)
  7. The End of Romance (4:38)
  8. Second Nature (4:03)
  9. Easy (6:38)
fatima schreef:
Goed gezegd Daan: geen echte dieptepunten, geen echte hoogtepunten. Had eigenlijk toch op iets meer gehoopt...

Gewoon nog een paar keer luisteren. Komt wel goed.

Ik snap wel wat fatima zegt: het is een vrij constant album, een beetje op de manier als The Ideal Crash dat ook was (let wel: het lijkt er niet op).
De eerste twee zijn avontuurlijker en speelser en slingeren je meer heen en weer. Dat doen gelijkmatiger albums als deze en The Ideal Crash veel minder. Om die reden zal ik als ik moet kiezen ook altijd voor de eerste twee albums kiezen wat niet wegneemt dat de vibe van Keep Ypu Close en The Ideal Crash ook erg lekker zijn.

avatar van OscarWilde
The Ideal Crash had natuurlijk wel een knaller als Instant Street Hier is het inderdaad meer egaal, harmonisch.

fatima schreef:

Hmm, Dark Sets In (sterk refrein) en Easy (leuke intro) vind ik toch hoogtepunten. Ook een plus dat ze voor het eerste sinds The Ideal Crash terug wat coherentie aan de dag leggen (met dank aan de terugkeer van producer Botrill waarschijnlijk) en het aandeel van (de in België nogal overschatte) Pawlowski is teruggeschroefd ten voordele van de andere groepsleden-die-niet-Barman-heten, wat de gravitas in de meeste nummers ten goede komt. Anderzijds heb je helaas ook 90s alternatieve-rock-by-numbers momenten in de vorm van The Final Blast en Second Nature, nogal vlakke nummers die inderdaad nergens aanstootgevend worden maar die helaas ook reeds uit het geheugen gewist worden terwijl je er nog naar aan het luisteren bent, en dat semi-spoken word lied is toch wel een behoorlijke sof. Aan het bedenkelijk hoge initiële stemgemiddelde te zien zijn er nog altijd heel wat mensen in de lage landen die Barman en co bijzonder graag willen zien slagen en waarschijnlijk is dit hun beste album sinds the Ideal Crash maar hun vorige 2 albums (en dan met name Vantage Point) legden de lat natuurlijk wel heel erg laag. Betwijfel toch sterk of er meer dan 3 nummers met een blijvende waarde op dit album zullen blijken te staan.

OscarWilde schreef:

The Ideal Crash had wel meer knallers, hoor hier in feite niks dat beter zou kunnen zijn dan de eerste 7 nummers daarop + Dream Sequence. Ik begrijp de verleiding wel om te vergelijken met The Ideal Crash (beide albums dragen één duidelijke "sound "uit) maar het gemiddelde niveau lag daar toch merkelijk hoger.

avatar van jellecomicgek72
Wat een geweldig album is dit toch zeg, krijg er maar geen genoeg van. Dit gaat waarschijnlijk m'n nr.1 voor dit jaar worden.

avatar van corn1holio1
Ik ben voorlopig ook heel tevreden met dit album, het lijkt inderdaad het beste van de laatste 3 te gaan worden.
Het lijkt ergens wel heel veel op Pocket Revolution, maar dat zal ongetwijfeld nog wel veranderen na een paar extra luisterbeurten. je merkt onmiddellijk dat dit een album is dat nog lang geheimen zal prijsgeven.

Voorlopig springen Keep You Close en Easy er uit voor mij (na een 3-tal luisterbeurten).

Morinfen schreef:

Wat een waanzin dat ik een goed plaat zou vinden om een vervelende man te pleasen. Daar heeft het absoluut niks mee te maken. Die positieve recensies in Engeland zouden er ook zeker zijn omdat ze hem zo'n aardige kerel vinden. Dat jij de schoonheid er niet van in kan zien ligt aan jou. En ja het zijn andere platen dan in de begintijd maar dan hoeft het niet minder te zijn. Ik vind dit samen met pocket revolution zelfs de beste van Deus.

avatar van OscarWilde
Vind ik nu ook wel grappig. Alsof er hier collectief is afgesproken om onze score aan te passen voor het geluk van Tom Barman Dan hadden ze dat met Vantage Point even goed kunnen doen, maar daar kregen ze iets meer dan 3,5. Collectief even Barman en co willen zien falen?

avatar van robbizzel
wat een geweldige plaat weer van onze buren.

blonde redhead schreef:

En als 90 % van de buitenlandse pers en internationalere fora dan MuMe reageren met een "mwah, degelijk maar dat is het zowat" dan zal dat wel weer zijn net omdat Barman een Belg is en ze hem zijn succes niet gunnen, kan ie er nog een liedje over schrijven a la popular culture en een klaagzang afsteken in de pers.
Nuja, het gaat hem natuurlijk over het feit dat men nogal graag overdreven dolenthousiast de hype-trom roert in de lage landen tav elke publieke zucht die Barman slaakt. Maar goed, in het land der blinden is eenoog koning zeker? Ik gun hem zijn succes wel hoor en The Ideal Crash is inderdaad een halve wereldplaat maar de discrepantie die je merkt tegenover de ontvangst van all things dEUS (en dan zeker dEUS 2.0 na het jaar 2000) in met name België tegenover zowat de rest van de wereld is toch frappant en moeilijk te negeren.

OscarWilde schreef:

Vantage Point oogste ook enorm positieve recensies in de Benelux bij zijn release en scoorde hier ook enorm hoog in eerste instantie maar gleed vervolgens enkel maar af en bovendien is het gemiddelde van een kleine 3.7 voor die plaat eerder aan de hoge kant aangezien het een absolute sof van een album betreft, zo eentje van het niveau waarvoor nota bene Barman zelf zich eergisteren nog excuseerde in de krant De Standaard. Keep you Close is zeker van een hoger niveau en ik zou zelfs durven stellen dat een kleine helft van dit album niet zou misstaan als tussen de betere b-kantjes/mindere album-tracks van hun 90s albums maar een wereldplaat is dit toch allesbehalve, daarvoor staan er gewoon teveel anoniem voorbijglijdende nummers op dit album.

avatar van blonde redhead
Je maakt jezelf alleen maar belachelijk. Door aan te blijven geven dat wij nogal hypegevoelig zijn en graag achter een groep aanlopen. In Nederland is men juist eerder kritisch tegen mensen die in de top staan dan dat men achter dat soort personen aanloopt. Bovendien zijn veel internationale recensies nog niet uit omdat de cd officieel nog uit moet komen. En worden ook andere bands in Nederland meer geaccepteerd dan in andere landen door waarschijnlijk een verschil een muzieksmaak. Om dan maar iedereen te betichten achter een band aan te lopen blijft wel erg kort door de bocht.

avatar van wisselstroom
Deze cd staat nu ook op de Luisterpaal van 3voor12. Mijn eerste luisterbeurt zit er net op, maar eerlijk gezegd valt het me wat tegen. Ik had meer verwacht, afgaande op het hoge stemgemiddelde hier. De sound lijkt nogal op Vantage Point, het kabbelt mij wat te veel voort en vliegt nergens lekker uit de bocht, zoals dat op Pocket Revolution maar vooral ook op de eerdere platen gebeurde.

Ik ga hem nog wel wat meer luisterbeurten gunnen - op betere speakers dan die ik nu voorhanden heb - en eens even proberen uit te vogelen waarom een boel mensen hem schijnbaar toch erg goed vinden. Stem volgt later...

[quote]Morinfen schreef:

In België (los van de pers) is die receptie net minder goed. Het is tegenwoordig zeker even bon ton om dEUS overroepen te vinden dan omgekeerd en zeker de persoon van Barman wekt veel ergernis op. En alsof dat dat geen algemeen fenomeen is. Kijk naar The National, daar schrijven ze ook, het was eigenlijk niet zo'n goed optreden maar wat is The National een goede band, we hebben al beter gezien maar toch vier sterren. Dat is pas waanzin.

avatar van fatima
Wat een enorm gezeur allemaal. Ik vind Deus gewoon een goede band en dit album tegenvallen. Klaar.

avatar van hallo!
wisselstroom schreef:

Dat was ongeveer mijn eerste reactie. Wat extra luisterbeurten lonen zeker de moeite.

avatar van oceanvolta
Na Vantage Point aan me voorbij te hebben laten gaan deze maar eens beluisterd. De eerste indruk is goed, ik vind dat voortkabbelen wat ik hier vaak lees wel meevallen. Hier ga ik de komende tijd vaker naar luisteren.

De Klever
Ik ben liefhebber van Deus sinds Vantage Point (echt waar!). Ook dit album begint weer heerlijk met het titelnummer. Ben benieuwd naar de rest.

avatar van OscarWilde
Allé hop, we hebben nen 0,5'er. Ik wil wel eens weten wat die zou geven voor de Britney's en Lady Gaga's van deze aarde dan -2,5?

Tikje snobistisch wel en wat een dooddoener ook eigenlijk. Niks mis met goede popmuziek, zijn zat mensen die daar veel plezier aan beleven.

ohmusica
Wat me een beetje stoort is de nogal zware productie en de vrij eenvoudig makkelijk in het gehoor liggende melodietjes. Af en toe imponerend, zelden overtuigend. Vooralsnog.

OscarWilde schreef:
Allé hop, we hebben nen 0,5'er.

Ik begrijp sinds kort pas dat het geen zin heeft om te argumenteren met de 0,5 / 1,0* clan of movement. Alle populaire albums worden getroffen door deze lieden. Jammer, maar helaas.

Na 2 luisterbeurten lijkt dit album me het meest in de buurt te liggen van 'Pocket Revolution'. Lijkt trouwens helemaal niet op 'The Ideal Crash', zoals sommigen hier beweren. (die laatste is trouwens ook een bijna onmogelijk te evenaren kunstwerk). Ik denk wel dat dit een waardig dEUS-album kan worden. Punten geef ik nog niet, want de dEUS-albums worden meestal beter en beter na elke beluistering... In ieder geval op naar de muziekshop morgen!

mottsluhrev schreef:
Lijkt trouwens helemaal niet op 'The Ideal Crash', zoals sommigen hier beweren.

Mocht je op mij doelen dan heb je dat niet goed gelezen want ik doelde op een zelfde soort aanpak: de eerste twee albums zijn grilliger, dit is gelijkmatiger en ademt meer 1 sfeer net als The Ideal Crash dat doet (en dat is niet hezelfde als 'het lijkt er op')

avatar van jellecomicgek72
Dark Sets In

avatar van murena68
Na enkele luisterbeurten vind ik de plaat steeds beter. Deze week alle albums nog eens beluisterd, deze plaat is één van hun beste. En een slechte hebben ze nog niet gemaakt. Enkel de sound van vantage point is ondermaats.
Dark sets in en Twice = kippevel.

aERodynamIC schreef:

Ik had het niet specifiek over u, want uw uitleg kan ik zeker volgen.
Ik begrijp gewoon niet goed waarom net 'The Ideal Crash' hier meest ter sprake komt (in het algemeen) i.v.m. 'Keep You Close' en waarom niet de andere 4 dEUS-albums. 'Keep You Close' vind ik bv. meer in het verlengde liggen van 'Pocket Revolution'. Dat wilde ik gewoon even duidelijk stellen

avatar van LeNoise
murena68 schreef:
Dark sets in en Twice = kippevel.

Greg Dulli

avatar van Kronos
Vandaag gekocht, zonet beluisterd en het laat een positieve eerste indruk na.

Doordat het album vrij kort is blijft het naar meer smaken als Easy gedaan is. Zo houdt dEUS mij in ieder geval nog wel even dichtbij.

Het is overduidelijk dat er bewust gekozen is voor een warmer geluid en nummers die meteen binnenkomen en dan soms beleefd wat bombast op de luisteraar loslaten.

De mooie strijkers in Keep You Close en het gevatte Second Nature, dat altijd een seconde op je vooruit lijkt te lopen, zijn me het meest opgevallen.