The Smiths - Meat Is Murder (1985)

Label: Rough Trade

1. The Headmaster Ritual (4:52)
  2. Rusholme Ruffians (4:19)
  3. I Want the One I Can't Have (3:12)
  4. What She Said (2:40)
  5. That Joke Isn't Funny Anymore (4:57)
  6. How Soon Is Now? * (6:43)
  7. Nowhere Fast (2:35)
  8. Well I Wonder (4:00)
  9. Barbarism Begins at Home (6:55)
  10. Meat Is Murder (6:02)
Nihilisme
Ja, na het mooie, maar soms ietwat makke en bij vlagen saaie debuut kwamen de heren hier duidelijk op stoom. Negen voltreffers, één ontzettende miskleun (het titelnummer uiteraard, samen met Miserable Lie het slechtste Smiths-nummer ooit). Favorieten eruit pikken is haast onmogelijk, maar de twee die er toch nét bovenuit steken wat mij betreft: Well I Wonder en Barbarism Begins At Home.

Wat waren ze toch ook óntzettend goed hé.

fastpulseboy
Nihilisme schreef:
soms ietwat makke en bij vlagen saaie debuut

fastpulseboy schreef:

Sla me ook aub met die hammer.

stuart
Excuse me, maar ik vind het debuut ook minder dan deze......

Bij mij is het juist gigantisch omgekeerd.

stuart
Zulke dingen houd je toch....

Nihilisme
Tja, ik vind die 2* die D-ark hiervoor heeft staan ook onbegrijpelijk, maar ieder zijn of haar ding natuurlijk. Ik ben ieder geval geen groot fan van de debuutplaat van ze, de overige drie zijn geniaal.

Nihilisme schreef:

Ik hoor dat wel meer ja . Maar goed ik kan je mening snappen.

avatar van Smiechtel
Ah, eindelijk op 4* weer deze plaat Terecht.

stuart
Ik zweef zo rond de 4-, maar n.a.v. gisteren maar weer naar de 4**** verhoogd......

Ik vond dit eerst hun minste, maar het is quasi onmogelijk dat te blijven vinden, eens 'That Joke Isn't Funny Anymore' en 'Well I Wonder' je helemaal.. ach, je weet wat 'k bedoel. Fantastisch album.

VB1
Ik kan nog steeds weinig met het slotnummer, maar voor de rest een geweldig goed album.

avatar van Omsk
Misschien moet je er eens een live-uitvoering van luisteren, als die op Sound Of The Smiths. Als je het trekt is het alleszins een mooi nummer.

avatar van Cloud
Nou merk ik pas hoe mooi Well I Wonder is en dan daarna het geniale bassloopje van Barbarism Begins at Home. Wat wil je nog meer:p?

avatar van Paap_Floyd
Ik kan er totaal niet bij dat dit het minstgewaardeerde Smiths-album is. Er gaat veel te veel aandacht naar The Queen is Dead naar mijn idee. Vooral muzikaal vind ik dit verreweg de sterkste. Maarja, dat vind ik dan weer heh..

Aquila
Paap_Floyd schreef:

Nee hoor. Hier nog eentje! Ik vind de "Queen is Dead" zelfs hun minste studio album (al staat daar wel het beste Smiths nummer op - maar ook het slechtste). Ik ben ooit met deze beginnen en vind het nog steeds een topper. Die tekst van 'Barbarism Begins at Home' is geweldig. En als mijn 15-maanden oude dochtertje iets ondeugends doet dan... zing ik het hardop - als straf

avatar van Cygnus
Paap en Aquila, hier nog eentje!

avatar van Omsk
Jep, het enige waar The Queen Is Dead zich in onderscheidt is wisselvalligheid. Cemetery Gates, Frankly Mr. Shankly en die dráák I Know It's Over. Nee, doet u mij deze maar (of het debuut).

avatar van De-noir
Omsk schreef:

Oh mother, I can feel the soil falling over my heaaad - heerlijk dat gekweel Van Morrissey kan ik het hebben. Helemaal geen slecht nummer als je het mij vraagt.
Verder wel eens dat dit album constanter is. Vooral het bass- en gitaarwerk vormen een fantastisch geheel. Alleen dat laatste nummer heb ik nooit aan kunnen wennen..

O why are you on your own tooooniiigght?
I know, because tonight is as every other night.

Als je het weet, vraag het dan geen vijf keer.. En om nou te zeggen dat het nummer het van de melodie moet hebben - welke melodie? zou ik zeggen.

Maar ja, ik vind Meat Is Murder weer een heerlijk nummer (vooral de Live-versie op Sound Of..) en een ander zou me erop kunnen wijzen dat er toch iets rammelt aan de deductie death for no reason is murder.

In ieder geval geruststellend dat er ook nog punten zijn waarin we in smaak verschillen De-noir .

avatar van mic
mic
Paap_Floyd schreef:

Dit is echt een groeiplaat. Vond 'm eerst wat eenvorming, maar blijkt juist heel veelzijdig te zijn.
Muzikaal is deze inderdaad het beste. Er zitten onwijs veel lagen in de gitaarlijnen. Zelf 2 baslijnen in Well I Wonder...maar het is moeilijk te horen. Hoop dat er eens een remaster komt.

Cygnus schreef:
Paap en Aquila, hier nog eentje!

avatar van Snakeskin
Helemaal grijsgedraaid. Ik kan het succes van de opvolger niet verklaren. Deze vind ik als geheel geslaagder. Ik sluit aan bij de Paap, Rayman en mic.

avatar van Leeds
Inderdaad, de minste van de 4 zo blijkt.

Redenen kunnen zijn:

Waarschijnlijk omdat deze nummers het minst voorkomen op de verzamelplaten, niet? Ik kan het mis hebben maar toch.

Het is wel de moeilijkste van de 4 om naar te luisteren. Toch als mensen die plaat niet of nauwelijks kennen. Ik had eveneens dit probleem maar het is natuurlijk foutief deze snel te beoordelen, wat blijkbaar frequent voorkomt op deze. En meestal is dat in de negatieve zin.

Langs de andere kant is dit een goede score.

The Queen Is Dead wordt in Nederland toch wel gezien als doorbraak album.
Panic, Ask en Bigmouth Strikes Again werden veel op de radio gedraaid.
Deze vind ik zelfs nog beter; alleen al vanwege het geweldige How Soon Is Now?

avatar van TEQUILA SUNRISE
Voor mij ook de beste Smiths plaat.
Ik heb de plaat ook op vinyl en daar stond toendertijd How Soon Is Now ? niet op.
Later dit album op CD gekocht met als bonus... jawel het voor mij mooiste nummer van The Smiths: How Soon Is Now ?

speranza
Dit album mag niet ontbreken in de top 10 van iemand die zich het liefst elke dag blijft omwentelen in de heerlijke donkere muziek van de jaren '80 van de vorige eeuw. Dit is pure weltschmerz. I Wabt the One I Can't Have en Well I Wonder zijn de hoogtepunten.

avatar van bertus99
De beste van The Smiths? Deze of The queen is dead. Toch neig ik naar The queen omdat ik die consistenter vind. Tot aan Barbarism en Meat is murder vind ik ze van gelijk niveau, maar de laatste twee nummers op Meat gaan een volle ster omlaag kosten.

avatar van bertus99
deric raven schreef:
The Queen Is Dead wordt in Nederland toch wel gezien als doorbraak album.
Panic, Ask en Bigmouth Strikes Again werden veel op de radio gedraaid.
Deze vind ik zelfs nog beter; alleen al vanwege het geweldige How Soon Is Now?

Allleen big mouth staat op The Queen. Leuk dansbaar nummertje inderdaad. De echte grootheid van Morrissey en Marr wordt pas duidelijk bij wat erop volgt: Mother I can feel the soil falling over my head en There is a light. Dat zijn onvergankelijke klassiekers, die ook live altijd weer een hoogtepunt waren en nog steeds zijn.

speranza
bertus99 schreef:
De beste van The Smiths? Deze of The queen is dead.
Die vraag concentreert zich bij mij tot dit album of het gelijknamige openingsalbum van The Smiths. Mijn keuze gaat dan naar dit album, omdat ik vooral een vergelijking maak tussen hun beste albums per album. Eerder genoemde nummers van dit album zijn voor mij de hoogtepunten van het gehele indrukwekkende oeuvre van deze invloedrijke band.