The Black Keys - El Camino (2011)

Rock / Blues
Label: Nonesuch

1. Lonely Boy (3:13)
  2. Dead and Gone (3:41)
  3. Gold on the Ceiling (3:44)
  4. Little Black Submarines (4:11)
  5. Money Maker (2:57)
  6. Run Right Back (3:16)
  7. Sister (3:25)
  8. Hell of a Season (3:44)
  9. Stop Stop (3:29)
  10. Nova Baby (3:27)
  11. Mind Eraser (3:14)
  12. Howlin' for You [Live in Portland, ME] * (3:45)
  13. Next Girl [Live in Portland, ME] * (3:30)
  14. Run Right Back [Live in Portland, ME] * (3:41)
  15. Same Old Thing [Live in Portland, ME] * (3:17)
  16. Dead and Gone [Live in Portland, ME] * (4:06)
  17. Gold on the Ceiling [Live in Portland, ME] * (4:05)
  18. Thickfreakness [Live in Portland, ME] * (3:24)
  19. Girl Is on My Mind [Live in Portland, ME] * (5:08)
  20. I'll Be Your Man / Your Touch [Live in Portland, ME] * (7:16)
  21. Little Black Submarines [Live in Portland, ME] * (5:38)
  22. Money Maker [Live in Portland, ME] * (3:32)
  23. Strange Times [Live in Portland, ME] * (3:11)
  24. Chop and Change [Live in Portland, ME] * (3:55)
  25. Nova Baby [Live in Portland, ME] * (4:03)
  26. Ten Cent Pistol [Live in Portland, ME] * (6:16)
  27. Tighten Up [Live in Portland, ME] * (3:51)
  28. Lonely Boy [Live in Portland, ME] * (4:01)
  29. Everlasting Light [Live in Portland, ME] * (3:40)
  30. She's Long Gone [Live in Portland, ME] * (4:11)
  31. I Got Mine [Live in Portland, ME] * (5:32)
  32. Howlin' for You [BBC Session] * (3:27)
  33. Next Girl [BBC Session] * (3:10)
  34. Gold on the Ceiling [BBC Session] * (3:48)
  35. Thickfreakness [BBC Session] * (3:26)
  36. I'll Be Your Man [BBC Session] * (3:25)
  37. Your Touch [BBC Session] * (3:03)
  38. Little Black Submarines [BBC Session] * (4:45)
  39. Dead and Gone [BBC Session] * (4:04)
  40. Tighten Up [BBC Session] * (3:45)
  41. Lonely Boy [BBC Session] * (3:11)
  42. I Got Mine [BBC Session] * (5:30)
  43. Dead and Gone [Electro-Vox Sessions] * (3:47)
  44. Gold on the Ceiling [Electro-Vox Sessions] * (3:37)
  45. Howlin' for You [Electro-Vox Sessions] * (3:25)
  46. Lonely Boy [Electro-Vox Sessions] * (3:15)
  47. Money Maker [Electro-Vox Sessions] * (2:59)
  48. Next Girl [Electro-Vox Sessions] * (3:02)
  49. Run Right Back [Electro-Vox Sessions] * (3:24)
  50. Sister [Electro-Vox Sessions] * (3:27)
  51. Tighten Up [Electro-Vox Sessions] * (3:32)
Murdoc023 schreef:
Jammer dat het bluesy geluid van Brothers een stuk minder terugkomt.

JVT schreef:
Het is allemaal wat minder bluesy.

JoshdeJager schreef:
Ik mis toch wel sterk de bluesinvloeden

Volgens mij heb ik naar een ander album zitten luisteren. De blues druipt van dit album af. Meer blues-motieven en -riffs zul je niet snel tegenkomen.

Kjeupa schreef:

Dat vind ik ook. Het gitaargeluid bijvoorbeeld lijkt veel op dat van de blues albums van de Rolling Stones.

Het interesseert me niet zoveel welk geluid ze tentoonspreiden, zolang het maar goed klinkt. En dat doet het. Ik vind het op eerste gehoor beter dan Brothers, maar Brothers vond ik nooit echt een "album". Het klonk altijd als een samenraapsel van liedjes. Dit vind ik meer een album.

avatar van tim-r(-_-)
aerogp1 schreef:

Indeed, het klinkt misschien niet zo vettig meer als hun vroegere platen, maar je kan er wel duidelijk blueselementen in vinden, zoals je bij bands als The Rolling Stones en The Sonics ook kon vinden.

avatar van Murdoc023
Het is nog steeds erg beinvloed door blues, maar naar mijn idee minder dan bij Brothers. Ik weet niet of het daardoor komt, maar ik vind dit iets simpeler klinken. Niet dat het me heel veel uitmaakt, want ik vind ik het zeker een goede plaat. Als ik moest kiezen, wat helemaal niet hoeft, zou ik toch voor Brothers kiezen. Dit kan natuurlijk nog veranderen. Hoogtepunt voor nu: Hell of a Season.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik vind het nog te vroeg om er een cijfer op te plakken maar na een aantal luisterbeurten ben ik erg positief. Eigenlijk alleen maar sterke nummers, waarvan ik Sister tot dusver het tofste vind. Ik mis het soulgedeelte van Brothers wel een beetje maar ik denk dat dat ook komt doordat ik die zo vaak heb geluisterd . Je kan inderdaad zeggen dat dit album meer een geheel is dan Brothers, maar ik zou eerder zeggen dat dit album wat minder gevarieerd is... Variatie maakt een album niet gelijk minder een geheel, want dat vind ik Brothers toch ook wel zeker.

Kjeupa schreef:

Natuurlijk zit het er nog altijd wel een beetje in, maar minder dan bij Brothers en al helemaal veel minder dan bij alles daarvoor. Als ik ook alleen dit album zou kennen en verder niks van the Black Keys zou weten zou ik dit niet bestempelen als blues.

avatar van Harderwiek
Klopt de releasedatum wel? Zag hem vandaag al in de winkels liggen

Ik vind het een geniaal album, sterker nog, hun beste tot dusver. Pakkende heerlijke nummers. Overigens vind ik het gebrek of de vermindering van het bluesy geluid niet erg =D

(verwijderd)
Die releasedatum wordt ingegeven door de platenlabels voor de VS, hier in Nederland worden alle platen die op maandag uitkomen, al op vrijdag uitgeleverd aan de winkels

avatar van LittleBox
Nu op de luisterpaal. Heerlijk album weer.

avatar van Lennonlover
Na een eerste luisterbeurt vind ik hem al gewéldig. Beter dan hun vorige en zeker even goed als Rubber Factory. Top-10 materiaal!

Rizz
Hij ligt al bij de Plato voor de geïnteresseerden.

(verwijderd)
Waarschijnlijk ligt hij al bij alle winkels.. zie 3 posts hierboven.. maandag is geen releasedag in Nl alles komt die vrijdag ervoor..

avatar van midnight boom
Ik heb hem vandaag gekocht, mooie digipack met als aanprijzend stickertje erop: "PLAY LOUD"

midnight boom schreef:

Ik zeg: DOEN!

De drie nummers die er echt uitspringen vind ik Lonely Boy, Little Black Submarines en Run Right Back. Het minst geweldige nummer is Money Maker. Verder is dit een lekker goed gelukt album, helemaal binnen het verwachtingspatroon van de meeste fans denk ik.

avatar van Harderwiek
Ja mooi digipack inderdaad. Zag op de achterkant ook The Back Keys & Dangermouse staan. Wist helemaal niet dat Dangermouse hier ook achter zit.

avatar van frankholst182
faadge schreef:
Mij doet Little Black Submarine erg hard denken aan Stairway To Heaven! En dat is op zich zéker niet erg!

Dacht ik ook meteen, maar volgens mij is dat ook best logisch (dat je dat bedenkt).

avatar van Boris1
Gold on the Ceiling is GOUD!!!

avatar van Raul
Eerste luisterbeurt: positief!
Met Sister als voorlopige favoriet.

avatar van Ducoz
By Little Black Submarines moet ik een beetje aan Stairway to heaven denken.. (in iedergeval de eerste minuut)
Vanaf 2 minuten moet ik nogal aan Last Dance with mary jane denken van Tom Petty

Don't let it be over!

avatar van mivil
De beste cd van het jaar voor mij, er is geen enkel andere cd die mij zo snel heeft weten overtuigen! Vind deze ook één van hun betere cds. Nog altijd behoorlijk bluesy (ok, wel minder dan vroeger, maar je kan niet ontkennen dat het gitaarwerk de moeite is) en toegankelijker dan hun eerste 4 cds.

Brothers was de eerste stap richting het grootte succes (voor mij was dat Attack&Release), nu zijn ze aan het uitgroeien tot één van de beste "rockacts" van het moment!

Favorieten: Little Black Submarine, Run right back en Hell of a Season.

avatar van Boris1
Album van het jaar? Album van het jaar (voor mij). Het spelplezier en enthousiasme spettert er van af. Dat maar zoveel mogelijk mensen hiervan mogen genieten. Rawk on!!

avatar van sjinobi
Alleen door de single Lonely Boy al 2 sterren. De overige 2 sterren hebben ze meer dan verdiend met nummers zoals Little Black Submarine en Gold on the Ceiling. Heerlijk dit. Ik ga dat dansje doen van de clip van Lonely Boy tijdens het concert denk ik.

avatar van midnight boom
Met een hoop oude auto's, een Spaanse titel, en elf keihard rockende nummers keren the Black Keys terug van het vorig jaar verschenen doorbraakalbum Brothers. El Camino heet het nieuwe wapenfeit. Het album is geheel geproduceerd door sterproducer Brian Burton, beter bekend als Danger Mouse. Elf eenvoudige, zeer effectieve gitaarriffs en krap veertig minuten overtuigende harde rockende nummers zijn het resultaat. Hoe klinkt dat nou? Dat zou ik je vertellen: het klinkt als een groot feest.

U weet dus nu al hoe het zevende studioalbum van Dan Auerbach en Patrick Carney klinkt, maar ik zal het nog even haarfijn uitleggen. Het goede van dit (blues)rockduo is dat het niet in een album of stijl blijft hangen. Je kan dus stellen dat de band zich blijft vernieuwen. El Camino klinkt als een album die The Black Keys bij een (nog) groter publiek populair gaat maken. Let op mijn woorden. De muziek is meer mainstream, en recht-toe recht aan geworden. En de mooie soul invloeden van Brothers zijn verdwenen. Jammer, maar de moddervette rocksound die ervoor in de plaats is gekomen, mag er ook meer dan wezen. De muziek bevat anno 2011 keiharde stampende gitaarrifs (met uiteraard Blues invloeden), die iedere gitarist wel had willen verzinnen. De riffs zijn constant van het niveau 'Your Touch' en 'I Got Mine'. Je krijgt daardoor het gevoel dat je in een stomende, niet meer te stoppen, rockmachine zit. El Camino stampt dan ook van de eerste tot de laatste minuut keihard. Op de verpakking zit dan ook niet voor niets het aanprijzend stickertje: "PLAY LOUD".
Op El Camino horen we een band waar het speelplezier vanaf druipt, een grote brok energie. Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Op El camino wil je dansen, springen en luchtgitaar spelen. Maar het liefst wil je de plaat meteen nog een keer horen. Luister een 'Gold on the Ceiling' of 'Sister' en je weet genoeg. De refreinen zijn groots en catchy, en zijn makkelijk mee te zingen. Bovendien zitten de liedjes heel goed in elkaar, (wat we ook al hoorde op Brothers). En de teksten van Auerbach zijn grappig, en simplistischer dan voorheen.

De lengte van de plaat is ook opmerkelijk. Met iets minder dan 40 minuten, is het album ruim een kwartier korter dan Brothers. Misschien heeft Danger Mouse (die zijn werk uitmuntend heeft gedaan) zijn zegje gehad, want de speeltijd voor El Camino is de perfecte lengte.

El Camino lijkt haaks tegenover Brothers te staan. De mooie soulinvloeden hebben plaats gemaakt voor harde rock invloeden in de vorm van T. Rex, Led Zeppelin (Little Black Submarines), Queens of the Stone Age (Run Right Back) en the Pixies (Nova Baby). Brothers mag dan misschien wel een iets beter album zijn, El Camino ligt stukken beter in het gehoor. Het blijkt een goede beslissing te zijn geweest dat the Keys voor deze richting hebben gekozen want ze hebben zichzelf weer overtroffen. Het duo maakt niet alleen het beste album tot dusver op haar carrière, ze maken ook op de valreep van 2011 het beste Rock 'N Roll album van het jaar.

Damn, wat een fijne plaat!

Van: http://daanmuziek.blogspot....

midnight boom schreef:

Nette review, ik kan me er helemaal bij aansluiten. Keihard knallen dit, en het rock en roll album van 2011!

avatar van oceanvolta
Na twee keer luisteren kan ik al zeggen dat deze plaat in mijn jaarlijstje gaat komen. Niet net als Brothers op één want daar is de concurrentie dit jaar te sterk voor. Maar wat een plaat leveren deze heren weer af. Ik ga hem morgen halen en dan eens lekker keihard op een goede set afspelen.

aerogp1 schreef:

Thx

avatar van staralfur
Damn, wat een lekkere plaat! Ik begin bij 4*, maar dat gaat nog wel omhoog!