The Roots - undun (2011)

1. Dun (1:16)
  2. Sleep (2:15)

met Aaron Livingston

3. Make My (4:27)

met Big K.R.I.T. en Dice Raw

4. One Time (3:55)

met Dice Raw

9. I Remember (3:14)
  10. Tip the Scale (4:17)

met Dice Raw

11. Redford (For Yia-Yia & Pappou) (1:51)

met Sufjan Stevens

12. Possibility (2nd Movement) (0:55)
  13. Will to Power (3rd Movement) (1:03)
  14. Finality (4th Movement) (1:31)
avatar van Harderwiek
Het is dan eindelijk zo ver: ik heb een tweede plaat gevonden die voor mij 5* waard is. Wat een ongelofelijk ontroerend, maar toch erg krachtige plaat. Zelfs de 4 composities op het einde zijn ontzettend goed uitgewerkt en liggen ook heelrijk in het verlengde van het album. Black Thought is hier ook op zijn top aan het rappen; erg beheerst en met bijzonder veel overtuigingskracht. Ik kan hier na bijna een jaar tijd met elke luisterbeurt nog steeds meer van gaan genieten. En dan heb ik het nog niet eens over de fenomenale instrumentatie en het verbluffend goed uitgewerkt concept in de teksten.

avatar van Niek
Het zwakke drieluik Stomp, Lighthouse en I Remember verpesten de boel een klein beetje. Nu is undun niet meer dan een - voor Roots-begrippen - aardig plaatje. Ik snap ook niet hoe mensen Black Thought hier 'op de top van zijn rappen' kunnen vinden. Mijns inziens hebben ze dan niet goed naar vroegere platen geluisterd. Het is toch veelal zelfde tempo hier, zeker niet slecht maar af en toe bekruipt me het automatische piloot-gevoel. Ik mis het vuur zoals ie dat spuwt op een Web, 75 Bars, Here I Come of Thought @ Work. Ook is het poppy refrein-gehalte me wat te hoog, maar dat is een kwaal die The Roots al langer vergezeld. Klinkt wat erg negatief maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat we het over The Roots hebben en je dan veel mag verwachten. Een vier-sterrenplaat is dan een tegenvaller en dat zegt genoeg over de klasse van deze mannen.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Woord voor woord eens met Niek.

avatar van Slowgaze
Ik niet, want ik vind 'Stomp', 'I Remember' en vooral 'Lighthouse' gewoon sterke nummers. 'Lighthouse' vind ik zellufs echt heerlijk. Dice Raw daarop.

avatar van Bedorvenkebab
Stomp is juist mijn persoonlijke favoriet hier. Geweldige verse ook van PORN. Lekker stompen.

avatar van He$$el_01
Bedorvenkebab schreef:

Dit dus. Stomp hoort samen met Kool On en The Otherside juist tot het sterkste drieluik van dit album.

avatar van Holla
Na een 1ste luisterbeurt helemaal niet kapot van dit album, terwijl ik in reviews op verschillende hiphopsites lees dat het een ''modern day classic'' zou zijn. Werd van vele andere albums warmer na een eerste luisterbeurt maar we zullen zien wat poging 2 zal opbrengen.

avatar van Masimo
Geen idee in hoeverre het al bekend is, maar ik vond het wel leuk om het originele fragment van de intro op Stomp te zien/luisteren: klik. Werkt bijzonder goed, die sample, sowieso een tof nummer.

avatar van jellecomicgek72
Tip the Scale

avatar van waltzinblack
Where is Costello?

avatar van Dungeon
waltzinblack schreef:
Where is Costello?

Album komt in september uit. Is hiermee je vraag beantwoord?

avatar van Carolaah
Ik weet nog goed dat ik 'Undun' pas vrij laat opmerkte, echter is me niet ontgaan dat dit een welgewaardeerd album is.

Kwalitatief is dit zeker weer een geweldige plaat. The OtherSide vind ik fantastisch, echter mis ik persoonlijk de wat hardere/rauwere/retro sound/beats en ook vooral de bass die ik op Phrenology and The tipping point wel hoor (en wss nog meer op de allereerste albums, maar die zijn mij weer té retro hehe), maar dat is dus meer persoonlijke voorkeur.

Op dit album zijn de beats wel erg toegankelijk, met de pianodeuntjes hier en daar. De raps blijven fijn en inhoudelijk goed. De zangrefreintjes vind ik soms tot regelmatig irritant, maar soms toch ook wel chill.

The roots zijn voor mij eigenlijk de eerste 'echte' ontmoeting met hiphop denk ik, waar het niveau gewoon hoog is, fijne beats, goede lyrics, chille flow, niet teveel tierelantijntjes, gewoon zoals het is. En ook gewoon de kwaliteiten van de bandleden. Ze zijn echt muzikaal en dat hoor en zie je live helemaal goed terug.

zaaf
hahaha, carolaah, dit lijkt me geen nuchter bericht. beetje schizo enzo.

fijne plaat he? en live vind ik ze ook opzienbarend idd

Hoezo "schizo" en "geen nuchter" bericht? zaaf

zaaf
ja die vraag kon ik verwachten natuurlijk. het is dat ik wat andere berichten van je ken (niet paranoia worden!) en deze nogal vagelijk is opgesteld.

ik kan t mis hebben hoor, don't shoot the cousin

zaaf
het is zo fijn, dat iedere keer als ik de albums van the roots weer beluister en ze vertrouwder worden ik meer emotioneel geraakt word. en ik ben zeker geen hiphoppert van t eerste uur.

ik kan t mis hebben hoor, don't shoot the cousin

Lol, alsnog slaat je reactie kant noch wal, ik snap nog steeds niet wat je zo vaag/schizo/niet nuchter aan mijn bericht vindt? Misschien is dit meer toepasselijk op je eigen reactie (don't get me wrong).

Mijns inziens is het niet veel anders dan mijn gebruikelijke posts en een prima te volgen reactie?..
maar misschien is dit makkelijker te volgen voor je:

Ik vind 'Undun' een prima album, maar luister persoonlijk liever naar Phrenology/The Tipping point, omdat ze meer bass en 'ruigere' (rauwe) beats en raps bevatten.

avatar van P.O.W.
Niks mis met dat eerste bericht hoor. Kan me er wel in vinden.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Ik ook hoor, ik heb de hele positieve ophef rondom undun sowieso nooit echt begrepen. Prima album, maar komt voor mij niet in de buurt van hun oude werk - en zéker niet van Illadelph Halflife.

Daarbij even de kanttekening richting zaaf dat je hier met 'schizo' volgens mij een gespleten persoonlijkheid bedoelt. Dat heet als aandoening echter dissociatieve identiteitsstoornis, en heeft niets met schizofrenie te maken.

zaaf
@ panjoe je hebt gelijk, je bent blijkbaar deskundig (is grappend en niet beledigend bedoeld), ik bedoelde met schizo tweeslachtig.

ik vind Carolaah altijd erg duidelijk, die dualiteit zag ik niet eerder. ik snap hem, had het initiele bericht ook niet heel erg goed gelezen zag ik zojuist.
mijn excuses, ik neem straks een biertje en wat jullie doen merk ik later wel, hahahaha!

avatar van MJ_DA_MAN
zaaf schreef:
Geef toe, toen je dat gisteravond die berichten plaatste was je ook niet helemaal nuchter, toch?

zaaf
not very, but i plead guilty

Lol, all good ...

Vind het wel mooi om te zien hoe iedereen zijn/haar voorkeur heeft voor diverse Roots albums. Lekker gevarieerd.

zaaf
heb je de laatste al gespot?

avatar van Mjuman
Illadelph Halflife (m.n.) , Phrenology en Game Theory - maar Rising Down op vinyl is ook tof. Laatste zit beetje in de douzo; tot nu toe tweemaal genachtstroomd, via pitsvork - is goedkoper

zaaf schreef:
heb je de laatste al gespot?

Yes. Heb er nog geen duidelijke mening over kunnen vormen, maar klinkt niet verkeerd, al verwacht ik dat het geen favoriet van me zal worden, maar mogelijk prefereer ik het nieuwe album wel boven 'undun'. Echter zoals ik al zei, ik heb nog geen duidelijke mening kunnen vormen dus die volgt nog ..

avatar van Johnny Marr
Nog iemand die zich stoorde aan het einde van dit album (die 4 laatste stukjes/nummers)?
Ik vond 'How I Got Over' beter dan dit album, en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

De eerste 10 nummers blijven wel van een hoog niveau dus een 4* blijft wel op z'n plaats.

avatar van Teunnis
Johnny Marr schreef:

avatar van Johnny Marr
Leuke bijdrage, Teunnis

Nee serieus, ik snap het nut echt niet van dat laatste instrumentale stukje...en waarom in 4 delen begot... Dit album kon echt nog veel beter geweest zijn. Maar dat is dus mijn mening he.

Cured
Ik vind How I Got Over ook wat beter en wat die laatste stukjes betreft....vind ik ook niks.