The Roots - undun (2011)

1. Dun (1:16)
  2. Sleep (2:15)

met Aaron Livingston

3. Make My (4:27)

met Big K.R.I.T. en Dice Raw

4. One Time (3:55)

met Dice Raw

9. I Remember (3:14)
  10. Tip the Scale (4:17)

met Dice Raw

11. Redford (For Yia-Yia & Pappou) (1:51)

met Sufjan Stevens

12. Possibility (2nd Movement) (0:55)
  13. Will to Power (3rd Movement) (1:03)
  14. Finality (4th Movement) (1:31)
Rene1979
Ik heb het in zijn geheel nu twee keer beluisterd. Eerst deze toen deze (aanrader).. En toen weer deze. Het is een hele dope plaat geworden maar ben nog niet zo omvergeworpen als de plaat van vorig jaar mij deed. Neemt niet weg dat het als geheel gewoon weer meer dan prima is!

avatar van Harderwiek
Zo, die instrumentale nummers zijn echt genot. Wat een muzikaliteit zeg!

avatar van Modder-Eter
Het enige waar je echt over zou kunnen zeuren is de lengte van de plaat. Ik wil meer!
Kwaliteit is top. Het gaat sowieso een 4 worden, maar voor een betere mening moet ik hem nog wat meer draaien.

En Black Thought blijft toch een van de meest underrated rappers ooit.

avatar van soer1988
het nummer ' one time' is samen met Phonte en Dice Raw!!

WeztSide schreef:

Ik dacht dat je zou wachten tot de release?

was het plan maar toch een paar keer de webrip beluisterd, ik kon niet wachten. Klinkt vet maar ik zal pas stemmen bij release of het verschijnen van een betere rip...

Modder-Eter schreef:
En Black Thought blijft toch een van de meest underrated rappers ooit.

Hoezo is Black Thought 'underrated'?

avatar van Rhythm & Poetry
The Roots heeft met undun een stukje hemel op de aarde laten neergekomen. undun is een van de betere albums ooit gemaakt. Met onder meer vals afgestelde piano's, huilende gitaren, euforisch gedrum, geweldige vocalen (en gewoon een geniaal concept) levert The Roots hier een meesterwerk af. One love.

Hopelijk hebben de stemmers dit album op goede kwaliteit gehoord, de lek doet undun geen recht.

avatar van Harderwiek
Make My is denk het beste nummer van dit jaar! Prachtig.
En kan na twee luisterbeurten wel zeggen dat dit zeker in de top 5 van dit jaar komt!

avatar van Modder-Eter
UmindC schreef:

Hoezo is Black Thought 'underrated'?

Vaak wordt Black Thought niet genoemd als het over geweldige mc's gaat, waarschijnlijk omdat hij onderdeel van een groep is en zijn naam dus minder valt.

Overigens bevalt het album me elke luisterbeurt meer. Er is gewoon geen mindere track of zelfs feature te vinden. Zo is Dice Raw's verse op Tip The Scale echt geweldig.

Modder-Eter schreef:

Nee hoor. De meeste mensen erkennen wel dat Black Thought (als MC) en Questlove (drummer/producer) muzikale genieën zijn.

avatar van He$$el_01
Doet Questlove dan eigenlijk zoveel meer dan de rest van de band?

avatar van UmindC
QuestLove is, samen met BlackThought, geloof ik de producer van hun platen.

avatar van Dustbowl
Rhythm & Poetry schreef:

Dit maakt me erg nieuwsgierig Net als de paar nummers die ik gehoord heb al deden, en misschien nog wel het meest; dat Sufjan Stevens te horen is op het laatste nummer! Erg benieuwd naar dat nummer.

avatar van deagleking
Ik kan dit niet beter beschrijven dan geweldig. Elke luisterbeurt word ik overgenomen door een gevoel van enthousiasme. Plaat van het jaar imo, dat durf ik wel in deze ene dag te stellen .

avatar van thgryda
Ik ga die uitspraak nog niet doen, maar daar lijkt het alvast sterk op ja

avatar van UmindC
Voor mij moet het ook vreemd lopen hoor, wil dit niet de plaat van het jaar worden. Al moeten we die van Common en CYNE natuurlijk nog afwachten.

avatar van He$$el_01
Die verse van PORN op Stomp is echt .

Mr_White
He$$el_01 schreef:
Doet Questlove dan eigenlijk zoveel meer dan de rest van de band?

Questlove is de échte frontman van de band. Black Thought wordt vaak genoemd omdat hij de rapper is maar op muzikaal gebied is Questlove de leider die grotendeels de sound en richting van de band in goede banen leidt.

He$$el_01 schreef:
Die verse van PORN op Stomp is echt.

Mr_White schreef:

Questlove heeft de muzikale leiding volgens mij volledig in de hand.

avatar van Silky & Smooth
Ik weet nog niet zo goed goed wat ik hier van moet vinden. Eén ding is wel zeker: het is gewoon weer goed. Niet beter dan How I Got Over, maar doet ook niet enorm veel onder. Toch ben ik nog niet helemaal enthousiast. Bij hun vorige album was ik direct overdonderd en gaf ik het een 5*, maar daar kwam ik later op terug. Misschien gebeurt dat hierbij ook, maar dan een halfje erbij. Vooralsnog een 4*.

avatar van Murdoc023
De eerste luisterbeurt is erg goed bevallen, vooral de productie is fantastisch. Evenals de rappers eigenlijk. Dit is gewoon heerlijk om te luisteren, lekker zwaar ook. Het enige minpuntje vind ik dat de zang af en toe niet echt van toegevoegde waarde is. Af en toe ook wel, zoals op Tip the Scale, wat ik na een luisterbeurt als het beste nummer heb ervaren.

FlyLo schreef:

Questlove heeft de muzikale leiding volgens mij volledig in de hand.

The Roots produceren veel samen, waarbij er ook altijd producers en muzikanten van buitenaf hun creativiteit komen spuien. The Roots zou je misschien wel kunnen zien als een grote community wat dat betreft, met een aantal vaste uitvoerende muzikanten. Questlove staat misschien vaker als producer genoteerd dan de anderen, maar de rol van de rest van de crew en iedereen eromheen is zeker niet minder relevant. Black Thought is dus ook gewoon betrokken in het productieproces en de muzikale richting en is niet alleen de rapper van de groep ofzo.

avatar van FlyLo
Tuurlijk, veel producties van iedereen die onder de noemer vallen van The Grand Wizzards maar Questlove bepaalt volgens mij wel hoe het album er uit ziet (qua concept) en hoe het precies moet klinken.

tuktak
waar baseer je dat op dan?

avatar van FlyLo
Questlove staat gewoon bekend als bandleider. Bovendien zijn alle mededelingen van The Roots bij monde van Questlove.
edit: Questlove is ook de enige die bij zo goed als alle tracks van The Roots als producer staat bv. De co-producers zijn meestal wisselend

tuktak
bandleider betekent niet dat je de muzikale leiding volledig in de hand hebt, dat je interviewtjes doet natuurlijk ook niet. ik heb laatst nog een mooi stuk gelezen (in musictech volgens mij) over hoe rising down geproduceerd is en wie waarvoor verantwoordelijk is. ik zal eens zoeken of ik dat nog kan vinden, want wel interessant. daaruit blijkt wel dat questlove en black thought de dragende krachten zijn van de groep, maar dat het samen muziek creëren boven alles staat.
questlove is meer van de knopjes en wordt dus als producer genoemd, maar de muzikale lijn is al in een veel eerder stadium gekozen natuurlijk.

Mr_White
Natuurlijk staat het samen muziek maken boven alles, maar Questlove is gewoon bepalend in de richting van de band. Hij zal de muzikale leiding niet volledig in de hand hebben zoals een Billy Corgan dat bijvoorbeeld had bij The Smashing Pumpkins, maar hij is wel degene die 'boven' de band staat om het allemaal in goede banen te leiden.

avatar van thgryda
Tracklist klopt nog steeds niet volgens mij? Volgens mij bepalen Questlove en BT samen de muzikale richting van de band. Questlove staat inderdaad bekend als de producer van de band en Black Thought als de rapper, maar Black Thought doet veel meer dan dat.

avatar van Silky & Smooth
Ik zie Questlove ook als de muzikale leider. Ook bij Soulquarians was hij één van de leidinggevenden, in zoverre je daarvan kon spreken. Black Thought zal waarschijnlijk ook heel veel doen, maar hij treedt nooit zo naar voren. Dat zal de reden wel zijn.